jak wyżej... wszystkie modele...
Moderator: Student
-
losiek

-
Kontaktowanie:
Siemanko.
Tak se myśle:
http://autokult.pl/2010/09/11/jak-zarej ... -tablicach
a konkretniej:
"Posiadanie takich tablic niesie za sobą również kilka wad. (....) Ponadto osoba posiadająca taki pojazd jest zobowiązana pod rygorem grzywny, a nawet pozbawienia wolności o niego dbać.
"
przejmować sie tym?
Czy próbował już ktoś tak uaza zarejestrować? Po co mam płacić full OC skoro jezdze 1000km w roku z czego 900 po lasach..o to mi głównie chodzi no i przegląd jeden na cale zycie sound's good
Pewnie tylko instalacje gazową na czas załatwiania bym zdemontował i z bańki...
co Wy na to? Przerabiał to ktoś?
-
GikroV
-

Był wątek całkiem niedawno. Sporo papierków, kosztów i latania - w skrócie.
-
losiek

-
Kontaktowanie:
ok, ale konkretnie chodzi mi o ten zapis, ze musze dbac o niego jak o zabytek.
Kto to sprawdza? Policja bedzie mnie łapać za odciągi?
Jak zmienie silnik to będą miał za to wyrok?

-
szympro

autor: szympro » czw lis 03, 2011 11:42 pm
Chyba, o ile wiem, to kazda zmiane (wiec i odciagi) musisz z rzeczoznawca konsultowac, bo auto traktowane jest jak zabytek (czyli jak np. zabytkowy budynek). Nic nie mozesz sam zrobic, nawet wstawienie halonegnow trzeba z rzeczoznawca konsultowac. Tak to wyglada od strony prawnej. Jak jest w rzeczywistosci niestety nie wiem

Miejsce na Twoją reklamę.
-
Albert_N
-

autor: Albert_N » pt lis 04, 2011 10:27 am
poczytaj ostatnie ClassicAuto. Weszla nowelizacja ktora znaczaco utrudnia rejestrowanie tzw. zwyklych aut na zolte blachy i rozgranicza pojecie zabytku i pojazdu historycznego. Jak chcesz miec blachy zabytkowe na aucie do katu w terenie tylko zeby oc bylo nizsze, to obawiam sie, ze nie rozumiesz idei zoltych blach...
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
-
wojtek_kom
-

autor: wojtek_kom » pt lis 04, 2011 10:56 am
Generalnie o pojazd na żółtych masz dbać, nie można go zezłomować - ma włączony tryb nieśmiertelności, jak uszkodzisz - musisz odtworzyć/odbudować
Musi być oryginał, 75% oryginalnych części. Problemu z rejestracją nie ma, ćwiczone ostatnio.
Jeżeli auto służy tylko do upalania, trochę bez sensu.
Nissan-y
-
GikroV
-

losiek pisze:
Za odciągi to akurat będzie Cie łapać nie tylko Policja ale również Straż Graniczna, Inspekcja Transportu Drogowego i jeszcze ktoś tam się znajdzie

-
losiek

-
Kontaktowanie:
GikroV pisze:losiek pisze:
Za odciągi to akurat będzie Cie łapać nie tylko Policja ale również Straż Graniczna, Inspekcja Transportu Drogowego i jeszcze ktoś tam się znajdzie

to fakt
Ale po za tym, moj uaz jest pewnie w 85-90% oryginalny...blacha jest w 95% nowa na fabrycznych elementach. No ale służy do jazdy w terenie (bez extremów). Problemem jest raczej to, ze nie wiem jak to z nim będzie za 15 lat (tzn. z tymi jego 75%)...
To moze jest jakiś patent zeby go zarejestrować na specjalny? radiostacje wstawić? pług dorobić?

-
Marcin_75

-
Kontaktowanie:
autor: Marcin_75 » pt lis 04, 2011 6:21 pm
Najpierw dowiedz się, jaką stawkę zaproponują ci na specjalny. Bo w tej chwili nie jest tak różowo jak było kilka lat temu. Procedura rejestracji na specjalny była pare razy wałkowana, nie ma sensu powtarzać. Jak będziesz miał jakiś pomysł, to idź na okręgową stację diagnostyczną i pogadaj z diagnostą jakie warunki samochód musi spełniać.
Pozdrawiam!
Marcin
-
wojtek_kom
-

autor: wojtek_kom » pt lis 04, 2011 8:59 pm
losiek pisze: Problemem jest raczej to, ze nie wiem jak to z nim będzie za 15 lat (tzn. z tymi jego 75%)...
To moze jest jakiś patent zeby go zarejestrować na specjalny? radiostacje wstawić? pług dorobić?

Jak już zostanie zabytkowy, to już nic nie zmienisz - czy będzie miał 75%, czy mniej będzie zabytek.
Dziś specjalny, nie ma specjalnych plusów, jeśli chodzi o OC i AC, jeszcze jakieś trzy lata temu - tak.
Nissan-y