jazda na miękim dowodzie Ile czasu?

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
gri74

jazda na miękim dowodzie Ile czasu?

Post autor: gri74 » wt paź 12, 2004 5:16 pm

czas ważnosci 30 dni.Cel-przegląd .Jak sie nie wyrobię to przedłuzają,ale znowu na 30 dni czy na krócej?
Notabene fajnie się jezdzi na takim dowodzie ,bo niebiescy nie moga sie do niczego przyczepić chocby bardzo chcieli. dlatego myslę jakby tu jezdzic jak najdłuzej :D
Może macie jakies sensowne pomysły?
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt paź 12, 2004 7:05 pm

Moj kumpel tez przedluzal chyba trzy razy ale musial sie niezle usmiechac do pani w okienku. Tak prawde mowiac to za wesolo nie jest z tym przedluzaniem ale da sie . Z tego co pamietam to kazde nastepne przedluzenie jest na kilka do kilkunastu dni ale trzeba sie dogadac. Jak powiesz ze chcesz na nastepne 2 tygodnie to powinni ci wydac ale tak jak mowilem zalezy to od pracownika urzedu (czy jest spoko czy ch....) :lol:

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt paź 12, 2004 7:07 pm

Acha za przedluzenie placi sie jakes grosze, przynajmniej kiedys tak bylo 8)

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » wt paź 12, 2004 7:09 pm

A kiedy można dostać taki dowód? Bo ja mam taki problem że nie mam OC ani BT, bo remontowałem syfa i na dniach sie wybieram zrobić BT. Ale OC bez BT nie chcą dać, a cały problem że do stacji diagnostycznej to mam kwałek i to po głównych drogach. Jest jakieś wyjscie czy na wariata??
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » wt paź 12, 2004 7:26 pm

Musisz miec OC zawarte tego dnia co zostal wydany dowód rej.Bo wrazie jak sie niebiescy dopatrza to masz lipe z fundyszem gwarancyjnym.[/list]
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt paź 12, 2004 7:27 pm

No mnie tez to czeka niebawem ale juz to kiedys przerabialem z kolega. Idziesz do urzedu i wydaja ci probne tablice i tymczasowy dowod. Potem jedziesz na BT i daja ci kwitek. Z tym smigasz do urzedu komunikacji i wydaja ci dowod rejestracyjny i tablice. Oczywiscie to wszystko kosztuje :lol:

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » wt paź 12, 2004 7:41 pm

Ale ja mam już twardy dowód, więc chyba jazda na warita mnie czeka. :-? :-?
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt paź 12, 2004 7:44 pm

Ja tez zawsze sie spaznialem z BT i jechalem na wreda na przeglad. Troche marudzili ale zawsze podbili. Polak potrafi :lol:

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » wt paź 12, 2004 7:47 pm

tyle że ja ani oc ani bt :D :D
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt paź 12, 2004 7:55 pm

No OC to sobie lepiej wykup bo bez tego to bedziesz miaj przerabane, a BT to pestka

Awatar użytkownika
jose

Post autor: jose » wt paź 12, 2004 9:21 pm

ja teraz zmieniam rejestracje i mam pytanko.

czy jak zmieniam dowod rejestracyjny i tablice rzecz jasne (a teraz mam wazny BT) to czy przejdzie mi na nowy dowod czy bede musial robic jeszcze raz (mam wazne BT do 05.2005).

p.s. jeszcze do OC jedno. moze sie orientujecie, bo slyszalem, ze mozna wziac OC nie na wlasciciela pojazdu tylko na inna osobe :D

pozdr
jose
UAZ.Sexy technology.
SAMURAI disco.Jeszcze bardziej sexy technology.

tel. 600 520 504

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » wt paź 12, 2004 10:02 pm

Jesli zmienisz dowod i tablice to BT przechodzi dalej i bedziesz mial wpisane w nowym dowodzie do 5.2005. Z tym nie ma problemu. Z OC tez tak slyszalem ale nie jestem pewny do konca czy tak mozna zrobic :lol:

Awatar użytkownika
heniu w berecie

Post autor: heniu w berecie » wt paź 12, 2004 10:27 pm

jadyna ze tak powiem formalna mozliwosc to przewiezc ladnie syfa na lawacie :)21

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » wt paź 12, 2004 11:58 pm

rgb pisze:jadyna ze tak powiem formalna mozliwosc to przewiezc ladnie syfa na lawacie :)21
Nie do końca jest to prawda. W tej chwili jest tak, że każde auto czy stoi w garażu, czy pod domem, czy jedzie na lawecie też musi posiadać OC. Jak cię zatrzymają z furą na lawecie, to mogą się przypiepszyć.
Formalnie to wygląda tak.
1. Wizyta w wydziale komunikacji po tablice czasowe i dowód w celu zrobienia badania.
2. Tego samego dnia, a najlepiej od razu kupujesz OC. Nr rejestracyjny nie jest istotny, jak będziesz miał już stałe tablice to dopiszą ci do polisy.
3. Robisz badanie techniczne
4. Wizyta w komunikacji po tablice i dowód stały.

Tylko tak jest na legalu. Jeżdżenie bez OC ty nie jest dobry pomysł - w razie W koszt c.a. 5.000 pln. :)3
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » śr paź 13, 2004 7:48 am

gri74 pisze:Musisz miec OC zawarte tego dnia co zostal wydany dowód rej.Bo wrazie jak sie niebiescy dopatrza to masz lipe z fundyszem gwarancyjnym.[/list]

Właśnie jestem po przejściach z funduszem :o

oc zawieramy z datą kupna pojazdu - datą na umowie kupna-sprzedaży - jak się spóźnisz to płacisz - ode mnie chcieli 3770 :o :o :o

wyperswadowanie im tego zajęło mi 3 miesiące 8)

bo to złe kobiety są w tym funduszu, w ubezpieczalni też!

pozdr
Tzarrr!!

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr paź 13, 2004 3:47 pm

No co ty gadasz jaka data na umowie?a jak kupiłes z wojska albo policji bez dowodu i oc i masz tylko fakturę?
Wtedy pojazd nie jest w zadnej ewidencji.
Powtarzam : data dowodu rej=data zawarcia OC
w razie wątpliwosci nalezy sie udac do inspektoratu i zapytac
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » śr paź 13, 2004 4:09 pm

luk pisze:....Ale OC bez BT nie chcą dać, a cały problem że do stacji diagnostycznej to mam kwałek i to po głównych drogach. Jest jakieś wyjscie czy na wariata??
Bardzo dziwne, ja jak ubezpieczam to nawet dowodu nie daje, a co dopiero żeby on przegląd sprawdzał - cały czas u tego samego agenta. Podobno ubezpieczalnia nie ma prawa odmówić ubezpieczenia obowiązkowego tylko nie wiem czy są jakieś wyjątki np. przegląd. Moja rada idź do pierwszego lepszego agenta ubezpieczeniowego (nie ubezpieczalni) i nie powinno być problemu. :D

gri74 pisze: No co ty gadasz jaka data na umowie?a jak kupiłes z wojska albo policji bez dowodu i oc i masz tylko fakturę?
Nie do końca :D
Jeżeli samochód istnieje w ewidencji urzędu bez OC (kupujesz od kogoś w Polsce) - musisz zapłacić w dniu podpisania umowy cywilno prawnej.
Jeżeli samochód nie istnieje w ewidencji (sprowadzony czy też z woja) - OC musisz wykupić w dniu rejestracji.
:)21
LR Rendzi stajla :)

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » śr paź 13, 2004 4:10 pm

gri74 pisze:No co ty gadasz jaka data na umowie?a jak kupiłes z wojska albo policji bez dowodu i oc i masz tylko fakturę?

OC jest ubezpieczeniem posiadacza pojazdu - jeżeli kupiłeś z woja to przecież jesteś właścicielem z dniem który jest na fakturze? nie mam racji?

jak kupiłeś np od chłopa który nie płacił oc, a umowę oc zawierasz 2 dni później to czeka cię Funusz,

co do drugiego jestem pewien, a z wojska nie kupowałem więc mogę się mylić...

pozdrawiam
Tzarrr!!

Awatar użytkownika
dar

Post autor: dar » śr paź 13, 2004 4:20 pm

witam
z tego co sie orientuję to oc jest na właściciela pojazdu czyli na osobe która jest wpisana do dowodu jako właściciel, jak chce na przykład na syna córke lub kogos innego miec oc i zeby np leciał termin do zniżek to trzeba w wydziale komunikacji dopisac tą osobe jako współwłaściciel, i tu tez jest problem w niektórych wydz. komunikacji ze rejestrują tylko na osobe która kupiła samochód, czyli tą która jest w umowie bądz fakturze, byłem akurat przy takiej sytuacji w urzedzie w moim mieście ze ojciec chciał dopisać syna jako współwłaściciela i musiał jechać do chłopa od którego kupił samochód zmienić umowe, tak zeby była napisana ze kupuje ten samochód in i jego syn (zeby obydwoje byli wpisani do umowy jako kupujący)

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr paź 13, 2004 4:45 pm

z tego co sie orientuję to oc jest na właściciela pojazdu czyli na osobe która jest wpisana do dowodu jako właściciel, jak chce na przykład na syna córke lub kogos innego miec oc i zeby np leciał termin do zniżek to trzeba w wydziale komunikacji dopisac tą osobe jako współwłaściciel, i tu tez jest problem w niektórych wydz. komunikacji ze rejestrują tylko na osobe która kupiła samochód, czyli tą która jest w umowie bądz fakturze, byłem akurat przy takiej sytuacji w urzedzie w moim mieście ze ojciec chciał dopisać syna jako współwłaściciela i musiał jechać do chłopa od którego kupił samochód zmienić umowe, tak zeby była napisana ze kupuje ten samochód in i jego syn (zeby obydwoje byli wpisani do umowy jako kupujący)
to fakt żeby mogło być dwóch włascicieli w dowodzie musi być umowa na dwóch włascicieli
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » śr paź 13, 2004 4:55 pm

Zresztą było juz na forum wielokrotnie i zostało przećwiczone przez uzytkowników:
Kupujesz np. od chłopa co nie ma OC ,remontujesz powiedzmy pół roku idziesz do urzędu komunikacji z umową podstęplowaną w skarbowym i tego dnia musisz zawrzec OC.
A to czy ktos nie miał OC czy miał to jest bez znaczenia.
Tak mi powiedzieli i w urzędzie i w ubezpieczalni i u brokera.Wszyscy to samo.Jeżeli kogos maja scigać za oc to poprzedniego własciciela za nieopłacenie składek i za niewypowiedzenie umowy na pismie.Bo przypominam że zawierajac umowe OC podpisujemy ja na rok i ona automatycznie jest przedłuzana na nastepny rok !
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
romanowicz_z3 car469b

Post autor: romanowicz_z3 car469b » czw paź 14, 2004 2:34 pm

gri74 pisze:Zresztą było juz na forum wielokrotnie i zostało przećwiczone przez uzytkowników:
Kupujesz np. od chłopa co nie ma OC ,remontujesz powiedzmy pół roku idziesz do urzędu komunikacji z umową podstęplowaną w skarbowym i tego dnia musisz zawrzec OC.
A to czy ktos nie miał OC czy miał to jest bez znaczenia.
Tak mi powiedzieli i w urzędzie i w ubezpieczalni i u brokera.Wszyscy to samo.Jeżeli kogos maja scigać za oc to poprzedniego własciciela za nieopłacenie składek i za niewypowiedzenie umowy na pismie.Bo przypominam że zawierajac umowe OC podpisujemy ja na rok i ona automatycznie jest przedłuzana na nastepny rok !

czyli w takim razie na umowie kupna sprzedaży nie piszesz daty? a stempel datownik czy jaki???

pozdrawiam
Tzarrr!!

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » czw paź 14, 2004 3:21 pm

piszesz, bo masz termin okreslony w ustawie na dokonanie czynności skarbowej, czyli zarejestrowanie jej w urzędzie skarbowym
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » czw paź 14, 2004 7:53 pm

A jak wygląda sprawa już na stacji disgnostyczej, bardzo się czepiają wysztkiego czy jak widzą gazika to im serce miękknie?? Ktoś ma jakieś nieprzyjemne doświadczenia z upierdliwymi diagnostami?? Na co warto zwrócić szególna uwage??
Choroba Gaz69.

Awatar użytkownika
Bart03

Post autor: Bart03 » czw paź 14, 2004 9:32 pm

luk pisze:A jak wygląda sprawa już na stacji disgnostyczej, bardzo się czepiają wysztkiego czy jak widzą gazika to im serce miękknie?? Ktoś ma jakieś nieprzyjemne doświadczenia z upierdliwymi diagnostami?? Na co warto zwrócić szególna uwage??
Jak jest upierdliwy diagnosta to na wszystko zwraca uwage :lol: Ale jak masz dobre hamulce, spaliny, uklad kierowniczy i zawieszenie to przejdziesz bez problemow. Swiatla, cieknacy silnik i lekko! podgnita buda to juz maly pryszcz, takie pierdoly z reguly przechodza :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”