ORGINALNY OSPRZET KIEROWCY UAZ 469B

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

krys80

ORGINALNY OSPRZET KIEROWCY UAZ 469B

Post autor: krys80 » ndz lip 29, 2012 12:22 am

Witam szanownych ortodoksyjnych fanów orginalnych UAZ-ów :D .
Postanowilem zamiescic watek dotyczacy orginalnego osprzetu kierowcy UAZ 469B (szczególnie z pierwszych lat produkcji).
Sam osobiscie puki co nie posiadam jeszcze UAZ-a a jestem ,,gazikowcem-69''...i zglembiam intensywnie temat osprzetu kierowcy GAZ-69M.
Temat ogólnie okazal sie byc trudnym...z racj tego ze tego typu rzeczy, z biegiem lat gina najszybciej, a i nasze LWP mialo tendencje do wymieniania calego radzieckiego zestawu kluczy na polskie. Dzialo sie tak w przypadku GAZ-ów 69 i byc moze UAZ-ów.
Jednym z powodów dla którego sie tu znalazlem jest to ze po dlugich analizach, porównaniach i wymianie opini ze rosjanami doszedlem do wniosku ze wiele z osprzetu kierowcy UAZ-469B (napewno z pierwszych lat produkcji) bylo identyczna jak w przypadku GAZ-69M - czyli ostatnie lata produkcji tego modelu.
Na szeroko pojetym ,,rynku'' (allegro itp.) kluczy róznych jest pod dostatkiem....choc tak po prawdzie to orginalnych do GAZ-ów 69 czy UAZ-ów jak do tej pory w ogólnodostepnym obiegu jeszcze nie spotkalem :P ....mimo goracych zapewnien sprzedajacych ze klucze itp. jak najbardziej sa do tych wlasnie modeli. Ludzie mysla ze jak klucz ma radzieckie napisy to napewno jest do wyzej wymienionych pojazdów.
Prawda jest taka ze oferowane klucze sa od wszystkiego: kraz, wolga, rózne modele zilów itp itd... i nie sa one takie same.
Wiele rzeczy udalo mi sie w tym temacie ustalic...i wiele jest jeszcze do ustalenia, bo nawet dla najwiekszych znawców GAZ69 czy UAZ...temat orginalnego osprzetu kierowcy nie jest jeszcze calkowicie odkryty i nawet im sprawia spora trudnosc prawidlowe okreslenie co jest tak naprawde do czego i z jakich lat produkcji.
Dlatego byc moze znajda sie tu fani orginalnych UAZ-ów zainteresowani tym tematem którzy beda chcieli zabrac glos w tej sprawie :P .
Chodzi mi o zamieszczenie zdjec poszczególnych elementów tak by bylo wiadomo co jak wygladalo (jesli ktos cos posiada....i na 100 procent wie ze to do UAZ-469B). To pozwoli mi na dalsze ,,wyluskanie'' róznic w osprzecie miedzy GAZ-69/ GAZ-69M/ UAZ-469B i byc moze nawet z czasem ustalic dokladnie lata w krórych pewne zmiany nastepowaly.
Orginalne elementy osprzetu (choc nie wszystkie)- glównie klucze, lyzki do kól, mlotek....mialy cechowanie...a wlasciwie to dwa rodzaje tego cechowania (jeszcze ani ja ani rosjanie nie doszlismy które w jakich latach :P ):

Obrazek

lub

Obrazek

Tu pogladowo :P umieszczam obrazek do katalogu UAZ-6469B

Obrazek

A tu PO ZALOGOWANIU mozna zglebic oznaczenia katalogowe i opisy poszczególnych elementów które mozna sobie powiekszyc itp:

http://www.mojalbum.com.pl/Album=4T3JWT7P

http://www.mojalbum.com.pl/Album=C3TDSIQF

http://www.mojalbum.com.pl/Album=3N8ANV7S

Dobijajac do brzegu :P , bede wdzieczny za zdjecia elementów tego osprzetu do UAZ-469B zamieszczone w tym watku....a i moze szanownym kolegom fanom orginalnych UAZ-ów tez taka wiedza bedzie przydatna.

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Re: ORGINALNY OSPRZET KIEROWCY UAZ 469B

Post autor: Marcin_75 » śr wrz 19, 2012 10:15 pm

Do naszego muzeum (http://www.muzeum.mragowo.pl) trafiło kilka UAZów (głownie 452) bezpośrednio z wojska i część z nich miała na wyposażeniu oryginalne narzędzia, smarownice, podnośniki, etc. Jak będziemy robić porządki w gratach to zwrócę uwagę na te cechowania...
Pozdrawiam!
Marcin

krys80

Re: ORGINALNY OSPRZET KIEROWCY UAZ 469B

Post autor: krys80 » czw paź 18, 2012 3:19 pm

Tu ktos mi z Rosji przyslal fotke klucza z takim cechowaniem i twierdzi ze to UAZ-owski choc nie wiem czy to prawda to wklejam :P

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”