Czujnik światła cofania.

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
nie_mientki

Czujnik światła cofania.

Post autor: nie_mientki » śr sie 08, 2012 9:56 am

Drogie Bravo, pomóżcie. Padło mi światło cofania. Diagnoza po bożemu: żarówka, kabelki i w końcu czujnik. Wina tego ostatniego. Zamówiłem na allegro, zamocowałem i działa. Tylko że odwrotnie. Świeci na wszystkich biegach i na luzie, tylko nie na wstecznym. Były różne rodzaje czujnika, czy coś się pomerdało?

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Re: Czujnik światła cofania.

Post autor: Balu-Balu » śr sie 08, 2012 4:58 pm

:)20 ale dobre :)21 Ja miałem zawsze taki co to dobrze działał. :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
stodwa

Post autor: stodwa » śr sie 08, 2012 7:40 pm

W fabryce gdzie składają te czujniki ludzie też obchodzą imieniny i inne święta :wink: Pewnie coś złozyli w odwrotnej kolejności, albo o czymś zapomnieli, bo do tej pory nie spotkałem się żeby UAZowy czujnik działął w sposób opisywany przez Ciebie

Awatar użytkownika
luk94

Post autor: luk94 » czw sie 09, 2012 7:38 am

A na czujnik daje się plus czy masę?
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.

Awatar użytkownika
nie_mientki

Post autor: nie_mientki » czw sie 09, 2012 8:32 am

Czujnik z tego co wiem daje plusa, a żarówka normalnie do najbliższej masy.

Sprawdziłem w czujniku Żuka i tam po obwód zamyka się po wciśnięciu bolca. W czujniku który kupiłem jest odwrotnie. Obwód jest cały czas zamknięty, a wciśnięcie kulki robi przerwę o obwodzie. Czyli ten czujnik od żuka byłby ok, poza tym że bolec ma za długi skok. ale sprzedawca z alledrgo zobowiązał się sprawdzić miernikiem kilka innych sztuk. Ma ktoś z Was szansę zobaczyć jak jest w waszych sprzętach?

Awatar użytkownika
luk94

Post autor: luk94 » czw sie 09, 2012 8:56 am

W Twoim przypadku to może masę puść na czujnik i przepnij w lampie plusa-znaczy daj go na stałe do żarówki. Może to coś da. Logicznie myśląc to plus powinien być przerywany bo żarówka jest masowana przez oprawkę.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » czw sie 09, 2012 11:22 am

luk94 pisze:W Twoim przypadku to może masę puść na czujnik i przepnij w lampie plusa-znaczy daj go na stałe do żarówki. Może to coś da. Logicznie myśląc to plus powinien być przerywany bo żarówka jest masowana przez oprawkę.
:o uuu... ciekawa teoria :)21

Część czujników wstecznego ma właśnie takie odwrotne działanie - wynika to z budowy różnych skrzyń biegów. Widocznie zaplątał się jakiś niewłaściwy. Kup nowy. Oczywiście można bawić się w użycie do "negacji" przekaźnika przełączającego np samochodowy typ 561

Awatar użytkownika
nie_mientki

Post autor: nie_mientki » pt sie 10, 2012 7:56 am

Dzięki za konkretną odpowiedź. Domyśliłem się że mogły być różne modele skrzyń, ale żeby w Uazie...no cóż.

Co do przekaźnika, to jest on trochę tańszą opcją, z zamontowaniem też nie powinno być problemu. Martwię się jednak że przekaźnik może być czuły na zbyt słaby prąd. Jest sens kombinować?

wieprzowina

Post autor: wieprzowina » pt sie 10, 2012 9:53 am

Po prostu czujnik mógł być wyprodukowany nie do uaza, mimo że wygląda podobnie.
Sensu kombinowania z przekaźnikiem wg mnie nie ma ale jeśli go zamontujesz na pewno będzie działał poprawnie - czułość nie ma tu nic do rzeczy.

woltek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: woltek » pt sie 10, 2012 7:47 pm

wieprzowina pisze:Po prostu czujnik mógł być wyprodukowany nie do uaza, mimo że wygląda podobnie.
Sensu kombinowania z przekaźnikiem wg mnie nie ma ale jeśli go zamontujesz na pewno będzie działał poprawnie - czułość nie ma tu nic do rzeczy.
Ja robiąc instalacje zanontowłem przeŁącznik świata cofania. Czsami zdarza mi sie nie wyłączyć Ale od tego są sierowcy z tyłu, którzy zwrócą uwagę

Awatar użytkownika
nie_mientki

Post autor: nie_mientki » śr sie 29, 2012 9:02 pm

Zamontowałem przekaźnik 561 odwracający sygnał. Jakby ktoś miał pytania co do takiej przeróbki to służę pomocą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”