Czujnik światła cofania.
Moderator: Student
- nie_mientki
Czujnik światła cofania.
Drogie Bravo, pomóżcie. Padło mi światło cofania. Diagnoza po bożemu: żarówka, kabelki i w końcu czujnik. Wina tego ostatniego. Zamówiłem na allegro, zamocowałem i działa. Tylko że odwrotnie. Świeci na wszystkich biegach i na luzie, tylko nie na wstecznym. Były różne rodzaje czujnika, czy coś się pomerdało?
Re: Czujnik światła cofania.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
W fabryce gdzie składają te czujniki ludzie też obchodzą imieniny i inne święta
Pewnie coś złozyli w odwrotnej kolejności, albo o czymś zapomnieli, bo do tej pory nie spotkałem się żeby UAZowy czujnik działął w sposób opisywany przez Ciebie

A na czujnik daje się plus czy masę?
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
- nie_mientki
Czujnik z tego co wiem daje plusa, a żarówka normalnie do najbliższej masy.
Sprawdziłem w czujniku Żuka i tam po obwód zamyka się po wciśnięciu bolca. W czujniku który kupiłem jest odwrotnie. Obwód jest cały czas zamknięty, a wciśnięcie kulki robi przerwę o obwodzie. Czyli ten czujnik od żuka byłby ok, poza tym że bolec ma za długi skok. ale sprzedawca z alledrgo zobowiązał się sprawdzić miernikiem kilka innych sztuk. Ma ktoś z Was szansę zobaczyć jak jest w waszych sprzętach?
Sprawdziłem w czujniku Żuka i tam po obwód zamyka się po wciśnięciu bolca. W czujniku który kupiłem jest odwrotnie. Obwód jest cały czas zamknięty, a wciśnięcie kulki robi przerwę o obwodzie. Czyli ten czujnik od żuka byłby ok, poza tym że bolec ma za długi skok. ale sprzedawca z alledrgo zobowiązał się sprawdzić miernikiem kilka innych sztuk. Ma ktoś z Was szansę zobaczyć jak jest w waszych sprzętach?
W Twoim przypadku to może masę puść na czujnik i przepnij w lampie plusa-znaczy daj go na stałe do żarówki. Może to coś da. Logicznie myśląc to plus powinien być przerywany bo żarówka jest masowana przez oprawkę.
Uaz 469b, 2,1 TD 1980r.== przebudowa na 2,8D w trakcie.
-
-
luk94 pisze:W Twoim przypadku to może masę puść na czujnik i przepnij w lampie plusa-znaczy daj go na stałe do żarówki. Może to coś da. Logicznie myśląc to plus powinien być przerywany bo żarówka jest masowana przez oprawkę.

Część czujników wstecznego ma właśnie takie odwrotne działanie - wynika to z budowy różnych skrzyń biegów. Widocznie zaplątał się jakiś niewłaściwy. Kup nowy. Oczywiście można bawić się w użycie do "negacji" przekaźnika przełączającego np samochodowy typ 561
- nie_mientki
Dzięki za konkretną odpowiedź. Domyśliłem się że mogły być różne modele skrzyń, ale żeby w Uazie...no cóż.
Co do przekaźnika, to jest on trochę tańszą opcją, z zamontowaniem też nie powinno być problemu. Martwię się jednak że przekaźnik może być czuły na zbyt słaby prąd. Jest sens kombinować?
Co do przekaźnika, to jest on trochę tańszą opcją, z zamontowaniem też nie powinno być problemu. Martwię się jednak że przekaźnik może być czuły na zbyt słaby prąd. Jest sens kombinować?
-
-
Po prostu czujnik mógł być wyprodukowany nie do uaza, mimo że wygląda podobnie.
Sensu kombinowania z przekaźnikiem wg mnie nie ma ale jeśli go zamontujesz na pewno będzie działał poprawnie - czułość nie ma tu nic do rzeczy.
Sensu kombinowania z przekaźnikiem wg mnie nie ma ale jeśli go zamontujesz na pewno będzie działał poprawnie - czułość nie ma tu nic do rzeczy.
-
- jestem tu nowy...
Ja robiąc instalacje zanontowłem przeŁącznik świata cofania. Czsami zdarza mi sie nie wyłączyć Ale od tego są sierowcy z tyłu, którzy zwrócą uwagęwieprzowina pisze:Po prostu czujnik mógł być wyprodukowany nie do uaza, mimo że wygląda podobnie.
- nie_mientki
Zamontowałem przekaźnik 561 odwracający sygnał. Jakby ktoś miał pytania co do takiej przeróbki to służę pomocą.