Instalacja i inne - prośba o pomoc.
Moderator: Student
- toruńskigazik
-
Instalacja i inne - prośba o pomoc.
Witam kolegów z działu uaz.
Jestem w trakcie składania uaza którego niestety nie ja rozbierałem, a pech chciał że bardziej znam gaza 69 a uaza dopiero zaczynam poznawać.
W związku z tym mam kilka pytań. Na pewno będę zadawał kolejne w miarę postępu prac lecz na chwilę obecną mój problem numer jeden to instalacja elektryczna. W uazie którego remontuję znajdowały się jej posiekane resztki, była stara jeszcze w oplocie tekstylnym. Nie mam pojęcia jaką kupić (z tych dostępnych na allegro). Znalazłem dwa lub trzy rodzaje i nie mam pojęcia która będzie właściwa. Czym się kierować dobierając instalację do uaza ? Czy poszczególne instalacje wykonane są zawsze na puszkę z trzema bezpiecznikami ? U mnie była na trzy płytkowe, taka jak w gazie 69.
Kolejny temat to układ chłodzenia. Z pompy wodnej wychodzą dwa króćce: jeden gruby - do chłodnicy, drugi cieńszy, około 2 cm. Do czego powinienem go podłączyć ?
Kolejne pytanie to w którym miejscu powinien być zamontowany zawór sterujący dopływem cieczy do nagrzewnicy ?
Nie będę ukrywał że bardzo liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję.
Dodam że auto ma oryginalny silnik i w ogóle remontuję je na tzw. oryginał.
Jestem w trakcie składania uaza którego niestety nie ja rozbierałem, a pech chciał że bardziej znam gaza 69 a uaza dopiero zaczynam poznawać.
W związku z tym mam kilka pytań. Na pewno będę zadawał kolejne w miarę postępu prac lecz na chwilę obecną mój problem numer jeden to instalacja elektryczna. W uazie którego remontuję znajdowały się jej posiekane resztki, była stara jeszcze w oplocie tekstylnym. Nie mam pojęcia jaką kupić (z tych dostępnych na allegro). Znalazłem dwa lub trzy rodzaje i nie mam pojęcia która będzie właściwa. Czym się kierować dobierając instalację do uaza ? Czy poszczególne instalacje wykonane są zawsze na puszkę z trzema bezpiecznikami ? U mnie była na trzy płytkowe, taka jak w gazie 69.
Kolejny temat to układ chłodzenia. Z pompy wodnej wychodzą dwa króćce: jeden gruby - do chłodnicy, drugi cieńszy, około 2 cm. Do czego powinienem go podłączyć ?
Kolejne pytanie to w którym miejscu powinien być zamontowany zawór sterujący dopływem cieczy do nagrzewnicy ?
Nie będę ukrywał że bardzo liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję.
Dodam że auto ma oryginalny silnik i w ogóle remontuję je na tzw. oryginał.
Liczy się tylko frajda
!!!!!
Był Gaz 69

Był Gaz 69
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Re: Instalacja i inne - prośba o pomoc.
Przyłączam się do pytania.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- GikroV
-
Instalacja do Uaza: zrobić samemu. na 99% poprzedni właściciele coś modyfikowali więc oryginał nie podejdzie. W zależności od rocznika i od stopnia "modernizacji" było nawet więcej niż 3 rodzaje
Tak, wszystkie mają tylko 3 bezpieczniki, ale różne akcesoria.
Mały króciec przy pompie to powrót z nagrzewnicy (jej górnego króćca).
Zawór między wyjściem z głowicy a dolnym króćcem nagrzewnicy. Zrób tak http://uazy.pl/html/zawor.htm będziesz miał sterowanie ogrzewaniem w kabinie

Tak, wszystkie mają tylko 3 bezpieczniki, ale różne akcesoria.
Mały króciec przy pompie to powrót z nagrzewnicy (jej górnego króćca).
Zawór między wyjściem z głowicy a dolnym króćcem nagrzewnicy. Zrób tak http://uazy.pl/html/zawor.htm będziesz miał sterowanie ogrzewaniem w kabinie
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- toruńskigazik
-
Praktycznie wszystkie akcesoria elektryczne są oryginalne. Większych przeróbek też raczej nie było. Chodzi mi o to czy sa jakies specyficzne elementy w osprzęcie elektrycznym które sugerują jaki typ instalacji użyć. Podłączenie nowej posługując się schematem to dla mnie kres możliwości a wykonanie jej samodzielnie to jak dla malarza pokojowego bitwę pod grunwaldem namalować. Nie zna tez nikogo kto by taka instalację mógł poczynić ( w rozsądnych pieniądzach i krótkim terminie).
Liczy się tylko frajda
!!!!!
Był Gaz 69

Był Gaz 69
- GikroV
-
Na przestrzeni lat w Uazach montowano dwa rodzaje przerywaczy, dwa rodzaje zapłonów, dodawano światła awaryjne, 2-biegowy silnik wycieraczek, po 85' akumulator był przeniesiony na prawe nadkole a regulator napięcia do wewnątrz. Najlepiej jakbyś wrzucił zdjęcia, coś się wymyśli 

UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)
- dmuchawiec
-
lub regulator napiecia był zintegrowany z alternatorem, czujnik temperatury był na pompie albo na głowicy, migacze boczne i światła główne miały różne wtyczki, zamiast amperomierza był woltomierz itd.GikroV pisze:Na przestrzeni lat w Uazach montowano dwa rodzaje przerywaczy, dwa rodzaje zapłonów, dodawano światła awaryjne, 2-biegowy silnik wycieraczek, po 85' akumulator był przeniesiony na prawe nadkole a regulator napięcia do wewnątrz.
tak czy inaczej trzeba będzie coś przerobić z oryginnalnej instalacji, a skoro tak to nie lepiej zrobić samemu całą instalację?

Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
to może lepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby kupić gotową nową instalację do 469 (komplet przewodów).toruńskigazik pisze:Praktycznie wszystkie akcesoria elektryczne są oryginalne. Większych przeróbek też raczej nie było.
- toruńskigazik
-
Dzięki za odpowiedzi. Znajomy obiecał pomóc mi poprzerabiać instalację z allegro tak żeby pasowała. Mam takie pytanie : do czego jest to okrągłe złącze wyglądające jak gniazdo lampy w starym telewizorze, widoczne na tej aukcji
???
http://allegro.pl/uaz-469b-31512-instal ... 93957.html

http://allegro.pl/uaz-469b-31512-instal ... 93957.html
Liczy się tylko frajda
!!!!!
Był Gaz 69

Był Gaz 69
do włącznika awaryjnych
- toruńskigazik
-