Instalacja i inne - prośba o pomoc.

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Instalacja i inne - prośba o pomoc.

Post autor: toruńskigazik » czw kwie 04, 2013 8:44 pm

Witam kolegów z działu uaz.
Jestem w trakcie składania uaza którego niestety nie ja rozbierałem, a pech chciał że bardziej znam gaza 69 a uaza dopiero zaczynam poznawać.
W związku z tym mam kilka pytań. Na pewno będę zadawał kolejne w miarę postępu prac lecz na chwilę obecną mój problem numer jeden to instalacja elektryczna. W uazie którego remontuję znajdowały się jej posiekane resztki, była stara jeszcze w oplocie tekstylnym. Nie mam pojęcia jaką kupić (z tych dostępnych na allegro). Znalazłem dwa lub trzy rodzaje i nie mam pojęcia która będzie właściwa. Czym się kierować dobierając instalację do uaza ? Czy poszczególne instalacje wykonane są zawsze na puszkę z trzema bezpiecznikami ? U mnie była na trzy płytkowe, taka jak w gazie 69.
Kolejny temat to układ chłodzenia. Z pompy wodnej wychodzą dwa króćce: jeden gruby - do chłodnicy, drugi cieńszy, około 2 cm. Do czego powinienem go podłączyć ?
Kolejne pytanie to w którym miejscu powinien być zamontowany zawór sterujący dopływem cieczy do nagrzewnicy ?
Nie będę ukrywał że bardzo liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuję.
Dodam że auto ma oryginalny silnik i w ogóle remontuję je na tzw. oryginał.
Liczy się tylko frajda !!!!!!!
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
morte36

Kontaktowanie:

Re: Instalacja i inne - prośba o pomoc.

Post autor: morte36 » czw kwie 04, 2013 8:51 pm

Przyłączam się do pytania.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » czw kwie 04, 2013 9:24 pm

Instalacja do Uaza: zrobić samemu. na 99% poprzedni właściciele coś modyfikowali więc oryginał nie podejdzie. W zależności od rocznika i od stopnia "modernizacji" było nawet więcej niż 3 rodzaje :wink:

Tak, wszystkie mają tylko 3 bezpieczniki, ale różne akcesoria.

Mały króciec przy pompie to powrót z nagrzewnicy (jej górnego króćca).

Zawór między wyjściem z głowicy a dolnym króćcem nagrzewnicy. Zrób tak http://uazy.pl/html/zawor.htm będziesz miał sterowanie ogrzewaniem w kabinie
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » czw kwie 04, 2013 9:53 pm

Praktycznie wszystkie akcesoria elektryczne są oryginalne. Większych przeróbek też raczej nie było. Chodzi mi o to czy sa jakies specyficzne elementy w osprzęcie elektrycznym które sugerują jaki typ instalacji użyć. Podłączenie nowej posługując się schematem to dla mnie kres możliwości a wykonanie jej samodzielnie to jak dla malarza pokojowego bitwę pod grunwaldem namalować. Nie zna tez nikogo kto by taka instalację mógł poczynić ( w rozsądnych pieniądzach i krótkim terminie).
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » czw kwie 04, 2013 10:02 pm

Na przestrzeni lat w Uazach montowano dwa rodzaje przerywaczy, dwa rodzaje zapłonów, dodawano światła awaryjne, 2-biegowy silnik wycieraczek, po 85' akumulator był przeniesiony na prawe nadkole a regulator napięcia do wewnątrz. Najlepiej jakbyś wrzucił zdjęcia, coś się wymyśli :)21
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
dmuchawiec

Post autor: dmuchawiec » pt kwie 05, 2013 10:55 pm

GikroV pisze:Na przestrzeni lat w Uazach montowano dwa rodzaje przerywaczy, dwa rodzaje zapłonów, dodawano światła awaryjne, 2-biegowy silnik wycieraczek, po 85' akumulator był przeniesiony na prawe nadkole a regulator napięcia do wewnątrz.
lub regulator napiecia był zintegrowany z alternatorem, czujnik temperatury był na pompie albo na głowicy, migacze boczne i światła główne miały różne wtyczki, zamiast amperomierza był woltomierz itd.
tak czy inaczej trzeba będzie coś przerobić z oryginnalnej instalacji, a skoro tak to nie lepiej zrobić samemu całą instalację? ;-)
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » sob kwie 06, 2013 8:53 pm

toruńskigazik pisze:Praktycznie wszystkie akcesoria elektryczne są oryginalne. Większych przeróbek też raczej nie było.
to może lepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłoby kupić gotową nową instalację do 469 (komplet przewodów).

Awatar użytkownika
toruńskigazik

Post autor: toruńskigazik » wt kwie 09, 2013 3:03 pm

Dzięki za odpowiedzi. Znajomy obiecał pomóc mi poprzerabiać instalację z allegro tak żeby pasowała. Mam takie pytanie : do czego jest to okrągłe złącze wyglądające jak gniazdo lampy w starym telewizorze, widoczne na tej aukcji ?????

http://allegro.pl/uaz-469b-31512-instal ... 93957.html
Był Gaz 69

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » wt kwie 09, 2013 6:29 pm

do włącznika awaryjnych

Awatar użytkownika
toruńskigazik