Skandynawia druga polowa sierpnia z dziecmi

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Peter4x4

Skandynawia druga polowa sierpnia z dziecmi

Post autor: Peter4x4 » czw maja 15, 2008 8:17 am

Witam,

Z racji swiezo nabytego pojazdu 4x4 planujemy z zona w tym roku wyjazd do Skandynawii na okolo 2 tygodnie w drugiej polowie sierpnia. Zalozenia wyjazdu :
- wyjazd z dziecmi - 2 corki 14 i 6,5 roku
- trasa jest jeszcze do ustalenia ale bedzie to albo Norwegia wzdluz fiordow lub tez Finalndia / szutry i jeziorka / - ile sie da po szutrach z dala asfaltu. wszystko jeszcze w przygotowaniu.
- jazda bez napinania sie czasowego. Stajemy tam gdzie chcemy i na jak dlugo chcemy. Determinuje nas tylko data powrotu do PL i to co chcielibysmy zobaczyc
- spanie w namiotach chyba ze bedzie bardzo kiepska pogoda to wowczas wynajem domkow
- chetnie widziane zabawy z wedka - nie jestem pasjonatem lowienia ale czasami fajnie jest cos zlapac i pomoczyc kija w wodzie
Ktos sie pisze ?
Zycie sklada sie z krotkich chwil radosci...
FJ CRUISER 4,0 V6, BMW R 1150 GS

alex33
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: alex33 » ndz maja 25, 2008 7:37 pm

Witam,mam syna (14 lat) ale jechałbym bez żony bo 27maja ma termin porodu :)) i zarazem pytanie...Czy szacowałeś już koszty związane z taką wyprawą jeżeli tak to podrzuć mi na maila ew.koszty+plan przejazdu.Pozdrawiam-Olo. alexal@op.pl
Olo - Terrano 5d, 3.0 V6, 1991r.

Awatar użytkownika
Peter4x4

Post autor: Peter4x4 » pn maja 26, 2008 9:23 am

Dalem Ci odpowiedz na priva. Z tego co widze to w Twoim przypadku tez jestes zwolennikiem V6 i jego brzmienia :0

Shelter_kc

Kontaktowanie:

Post autor: Shelter_kc » wt maja 27, 2008 2:00 pm

Może i ja pisałbym się ale nie wiem czy R6 diessel zdoła dogonić te Wasze V6 benzynowe 8)
Podeślij więcej szczegółów na PW.
Rock'n'roll to nie rurki z kremem :)

Patrol 2.7 LWB

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » wt maja 27, 2008 2:09 pm

z tymi szutrami to może nie być tak lekko chłopaki. z finlandii pamietam bardzo długie przejazdy wyłacznie asfaltowe bez innych możliwości 'obejścia'.

p.s. btw brzmienia.. słyszeliście kiedy V8 ?
:D
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Peter4x4

Post autor: Peter4x4 » pt maja 30, 2008 9:04 am

Powoli pojawiaja sie konkrety zwiazane z trasa, wstepny plan jest nastepujacy :

Trojmiasto - prom do Szwecji - ladowanie w porcie w okolicach Sztokholmu - jazda wschodnim wybrzerzem Szwecji wzdluz zatoki Botnickiej na polnoc - granica z Finlandia - Sw Mikolaj / obowiazkowy punkt programu ze wzgledu na dzieci , Laponia - nawrotka na poludnie w kierunku Helsinek - Helsinki - prom do Tallina - EST, LV, Lt. Tu rowniez sa fajne miejsca do obejrzenia a i traski Off road niczego sobie.
Szacowana odleglosc : cos okolo 3500 km - max 4000 km. ta wyzsza wartosc w przypadku zmiany planow i checi obejrzenia jakis extrasow oddalonych o kolejne 300-400 km. Statystyczna srednia wychodzi 250-300 km dziennie w ciagu 2 tygodni. Takie odleglosci pozwalaja na spokojna jazde, dluzsze niz planowane postoje w miejscach ktore sie nam spodobaja, jesli bedzie okazja to i szalenstwa off road.
Spanie tak jak pisalem wyzej - gdzie sie da to natura / namioty.

qubus

Post autor: qubus » pt maja 30, 2008 11:36 pm

a jak finansowo to wyglada?
Patrol GR Y60 Long
http://www.muddoctors.pl

Awatar użytkownika
Peter4x4

Post autor: Peter4x4 » pn cze 02, 2008 7:29 am

Glownym kosztem jest paliwo i zalezy od samochodu i jego spalania, dlatego tez kazdy musi to skalkulowac indywidualnie. prom to wydatek kilkuset Pln. Poza tym nie wybieramy sie w zadne miejsce / no moze poza Sw. Mikolajem / gdzie pociechy mialyby mozliwosc znacznie nadszarpnac budzet domowy.
Przy zalozeniu 4000 km ja planuje na paliwo ok. 2500 - 3000 Pln .

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pn cze 02, 2008 9:21 pm

W Finlandii polecam uwadze:
Muzeum broni pancernej w Parola
http://www.panssarikilta.fi/Museo/

Ozy - ciekawostka geologiczna:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oz_(geologia)
http://cudaswiata.pl/europa/punkaharju.html
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
slawek cargo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: slawek cargo » sob sie 02, 2008 2:34 pm

Witam

Jeśli mogę coś doradzić bo dopiero co wróciłem wraz z rodzinką z objazdu po Płw.Skandynawskim. Zrobiliśmy całą Norwegię , trochę Finlandi , i płn. Szwecję własnie do Sztokholmu.
Zacznę od końca:
Szwecja - praktycznie tylko asfalt i lasy, na północy ciekawe miejsca to osady rdzennych mieszkańców Samów i parę wodospadów, możliwośc jazdy szutrami raczej znikoma. Droga prowadząca nad zat.Botnicką zaznaczona jako krajobrazowa wcale taką się nie okazuje.
Finlandia - mimo że ciągle las, dużo ladniejszy niż w Szwecji, do tego dużo jezior i teren pofałdowany dający piękne krajobrazy. Wioska Św.Mikołaja -?. Dla małych fajna, trochę starszych nudna, dorosłych lekki kicz. Jedyny kraj gdzie trzeba uważać na renifery - jest ich naprawdę dużo na północy. Cała Finlandia jest wyasfaltowana , ale jeśli ktoś chce na siłę off-road'u to proponuję zarezerwować sobie dwa razy więcej czasu, zamontować dobre opony i trochę sprzętu dodatkowego, wyłączyć gps'a i do przodu. Czasami może być ciekawie (niekoniecznie dla pań i małych dzieci)
Norwegia - cudowna , widoki jak w naszych Tatrach nad Morskim Okiem lub Czarnym Stawem tylko rozmiarowo dużo większe. Drogi asfaltowe ale bardzo wąskie z mijankami prowadzące wzdłuż fiordów , bardzo częste tunele i to po parę kilometrów, czasami bardzo duże spadki i podjazdy. Dużo atrakcji turystycznych zarówno krajobrazowych jak i kulturowych.
Musowo trzeba odwiedzić kilka miejsc. Gdybym miał jechać jeszcze raz to wytyczył bym szlak przez Norwegię i powrót po Finlandi do Helsinek, lub przez Kraje Nadbałtyckie.
Spanie na dziko w Norwegi utrudnia ukształtowanie terenu. W większości będziecie mieli po górę lub z góry , a za podłoże skały.
Cenowo - Szwecja nie odbiega za dużo od cen w Polsce, w Finlandi tak jak na zachodzie Europy no i waluta Euro.
Norwegia :
- paliwo , od 12,5 do 14,00 nok za litr
- chleb od 20 nok do 29 nok (zwykły,tostowy)
- mleko +/- 20 nok
- sześć jajek ok. 20 nok
- auto z namiotem na kampingu 100 - 150 nok za noc + pełne udogodnienia (prysznice,toalety,itp) - z kartą campingową taniej.
Jeśli chodzi o inne produkty to niestety nie pamiętam, a i tak większość jedzenia mieliśmy swoje, co nie znaczy że żyliśmy na konserwach (obiad dla 4 osób w restauracji w Bergen - 900 nok)
W Norwegi nie ma co liczyć na przyspieszenie tempa, uniemożliwiają to drogi oraz widoki.
Wybaczcie że Szwecję i Finlandię traktuję po maczoszemu, ale po przejechaniu Norwegi nastąpiło lekkie rozczarowanie, zpotęgowane tym iż na powrót z Nordcap'u zarezerwowałem sobie za dużo czasu i praktycznie trzy dni musieliśmy gdzieś przebajtlować. Dobrze że w Szwecji trafiliśmy na piękny wodospad no i Sztokholm okazal się bardzo ładny, faktycznie Wenecja Północy.
Jeśli będziecie rozpoczynać od Norwegi to proponuję prom z Dani do Kristiansand - 650 plz, dwie godziny na pokladzie. Dobry punkt startowy do podróży po fiordach, idąc dalej w górę zaliczacie wszystkie piękniejsze miejsca.

Pozdrawiam
Autobus L-200
czasami jeżdżę sobie - trochę tu , trochę tam.

Zyzol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zyzol » sob sie 09, 2008 11:08 am

Sławek powiedz ile czasu zajęło Ci dotarcie do Nordcap?

Awatar użytkownika
slawek cargo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: slawek cargo » pn sie 11, 2008 8:55 pm

Z portu w Kristiansand -10 dni.
Odcinek do Narviku robiliśmy dziennie po ok.250-300 km. Dopiero potem przyśpieszyliśmy. Po drodze zaliczyliśmy pratycznie wszystkie sztandarowe atrakcje turystyczne

Pozdr.
Autobus L-200

Zyzol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Zyzol » wt sie 12, 2008 8:36 pm

Dzięki.
Zbieram siły i kasę :lol: , plany są na przyszły rok, 2+1
wszelkie ino mile widziane :)2

Awatar użytkownika
jpi

Kontaktowanie:

Post autor: jpi » pt sie 15, 2008 11:37 am

z racji planów przyszło rocznych i wodogłowia w moim disco pytanko brzmi

od jakiej wysokości liczą na promie jak za kampera??????????
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team

Awatar użytkownika
Peter4x4

Post autor: Peter4x4 » pn sie 18, 2008 9:01 am

Wlasnie wrocilem z 2 tygodniowego objazdu Finlandii. Autko mialo wysokosc 2,25 z bagaznikiem na dachu . Nie mialem zadnych problemow na promie Tallin - Helsinki auto bylo liczone jak osobowe. W sumie bilet na samochod + 2 osoby dorosle + 2 dzieci 114 euro. Jesli ktos by plynal ta trasa to polecam wodolot/prom firmy Super Sea Cat. Czas plyniecia 1,5 h . Jesli ktos chcialby skorzystac z tradycyjnego promu to czas wydluza sie do 3 h.

Awatar użytkownika
slawek cargo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: slawek cargo » wt sie 19, 2008 9:44 pm

Rózni armatorzy i różne wymiary.
Ze Stockholmu płynąłem Polferiesem i mieściłem się w osobówkach 2,3o -> 6 m
Z Dani do Kristiansand byłem wyższy (standart 2,1o -> 5,o m) i doliczyli mi 15 euro.

Pzdr.
Autobus L-200

Awatar użytkownika
G-Zero
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Skandynawia druga polowa sierpnia z dziecmi

Post autor: G-Zero » pt maja 08, 2009 11:18 am

W zeszłym roku objechałem Skandynawię od Finlandii przez Szwecję Norwegię i Danię.Uważam, że ten kierunek trasy jest lepszy, bo po Norwegii wszystko wyda się nudne. Wyszło mi prawie 7000 km, ale Nordcapp zamieniłem na 3 dni na Lofotach. Uważam, że to zobaczyć trzeba koniecznie! Co do ceny promów zgadzam się z opinią, że co armator to inny cennik (zależny od długości lub wysokości). Ja osobiście płaciłem z Talina do Helsinek ok 120 e. ale z N do DK (Kristiansand do Hirtshals) wyszło na PLN ok 1000. tam właśnie Color Line policzył mi dopłatę bo auto mialo ponad 2m.
Dodam, że trzeba też płacić za promy miedzy fiordami (to dla tych co wybierają trasę turystyczną). Do 6m długości jest osobówka. Płaci się za auto + załoga oddzielnie. Wszystkich cen już nie pamiętam, ale jak ktoś jest bardzo zainteresowany to mogę poszukać broszury ze wszystkimi połączeniami promowymi tz. lokalnymi między fiordami. A co do Finlandii to spora część bocznych dróg jest szutrowa. Przez miesiąc czasu raz spałem na campingu, raz w motelu i 3 doby w sjohusie. Reszta na dziko i nie ma z tym problemów zawsze coś się znajdzie szczególnie w Fin.
Jak ktoś się tam wybiera i ma jakieś pytania proszę pisać.

Awatar użytkownika
sla66

Post autor: sla66 » pt maja 08, 2009 11:46 am

Gdzie spałeś na Lofotach? Jakieś przybliżone koszty noclegów.
Masz możliwość skanowania ulotek z promami w Norwegii?

Ja się wybieram na przełomie czerwca i lipca. Sprint do Narviku i na Lofoty. Promem z Sassnitz do Szwecji. Ceny na promie zależą od wysokości samochodu... a nie wiem czy się spakuję bez bagażnika na dachu. :-?
‘Nie jestem panem waszych sumień’ Zygmunt II August

Awatar użytkownika
Siarra

Post autor: Siarra » pt maja 22, 2009 9:31 am

wlasnie też się wybieram gdzie nocleg na LOFOTACH
SIARRA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne zorganizowane”