"DO BUNKRÓW LINII MOŁOTOWA" - 6/7.10.2012

Moderator: Misiek Bielsko

jarek4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

"DO BUNKRÓW LINII MOŁOTOWA" - 6/7.10.2012

Post autor: jarek4 » czw wrz 13, 2012 10:36 pm

Serdecznie witam po długiej nieobecności. Pragnę zaprosić Was na kolejne odkrywanie magicznego Roztocza. Tym razem w weekend 6/7 października zmierzymy się z bunkrami Linii Mołotowa. Przejazd tradycyjnie będzie miał charakter krajoznawczo-przyrodniczo-historyczny, ale przy odrobinie szczęścia może powalczymy w cięższym terenie – jeśli tylko aura dopisze. Poniżej przedstawiam opis imprezy „Do bunkrów Linii Mołotowa”.

Trasa prowadzić będzie przez wzgórza Grzędy Sokalskiej i wierzchowiny Roztocza Południowego. Będzie to dziewicze (bo pierwsze) nasze spotkanie z wąwozami i głębocznicami Grzędy Sokalskiej, tak właśnie nazywa się kraina wzgórz ciągnąca się od Roztocza aż do miejscowości Sokal na Ukrainie. Wjedziemy na wzniesienia Grzędy w okolicy wsi Wólka Łabuńska a następnie pokonamy siedem długich wzgórza (charakterystycznych dla tego regionu) jadąc ciągle na południe.
O dzikości terenu, po którym będziemy się poruszać, świadczą rezerwaty leśne : ,,Księżostany”, ,,Skrzypny Ostrów” czy też „Przecinka” właśnie w ich okolicy będziemy się ,,przedzierać” do Linii Mołotowa. Po pokonaniu odcinka po Sokalszczyźnie, czekać na Nas będzie regionalny poczęstunek przygotowany przez mieszkańców ze wsi Wieprzowe Jezioro. W czasie rajdu zobaczymy z punktów widokowych przepiękne panoramy, które kończyć się będą horyzontem także sięgając granicy UE i Ukrainy. Dotrzemy około południa do miejscowości Bełżec i obejrzymy teren po byłym Obozie Zagłady. To miejsce styku kultur i styku granic (do dnia dzisiejszego) przypomina o wielkiej brutalnej machinie hitlerowskich zbrodni na narodach Europy, to tu pierwszy raz użyto komór gazowych i zaczęto spalać ciała bezbronnych ofiar. Polami dawnych PGR-ów dotrzemy do pierwszych bunkrów wzniesionych przez ZSRR na terenie zajętym po 17 września 1939 przez Bolszewików. Zwiedzać będziemy zespoły bunkrów zarówno pierwszego dnia, jak tez drugiego, więc nie zapomnijcie o latarkach dla każdego z uczestników. Wieczorem po pokonaniu wielu kilometrów w kurzu i błocie (jaką mamy nadzieję) czeka na nasz ,,Team” wspólna biesiada i integracja.
Rano po śniadaniu ruszamy dalej przez niedostępne odcinki lasów Roztocza Południowego. Parędziesiąt lat temu główni dowódcy UPA w Polsce ukrywali się tu w swoich podziemnych kryjówkach właśnie przy trasie naszego rajdu. Dojedziemy także do najwyższego punktu Województwa Lubelskiego w okolicach Gorajów. Na koniec trasy w Zamościu jeszcze dla chętnych spacer z przewodnikiem Wojtkiem.

Serdecznie zapraszam Was do zabawy! Jarek

PROMOCJA - koszt całej imprezy to 290 zł brutto (2-osobowa załoga)
od 0 do 4 lat – 0 zł
od 5 do 12 lat – 60 zł
powyżej 13 lat – 90zł

Cena zawiera:
- ubezpieczenie NNW
- roadbook
- zezwolenia na przejazd
- posiłek na trasie
- biesiada przy grillu, jedzenie, napoje itp.
- śniadanie
- przewodnik turystyczny na trasie
- gry i zabawy
- nauka jazdy konno
- wędkowanie, jazda na rowerze
- materiały promocyjne

W związku z budową nowej strony wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt emailowy lub telefoniczny. Dotyczy to również rezerwacji miejsc noclegowych.
Obecnie wszelkie aktualności znajdziecie na moim profilu FB

Pozdrawiam i do zobaczenia na trasie
Jarek Kuchta
608-643-041
jjkuchta@wp.pl

jarek4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: "DO BUNKRÓW LINII MOŁOTOWA" - 6/7.10.2012

Post autor: jarek4 » wt wrz 18, 2012 11:07 pm

animals, animals pamparararara - http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater - w drodze na bunkry Linii Mołotowa

jarek4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: jarek4 » czw wrz 20, 2012 7:00 am

w załączeniu filmik z ostatniego objazdu bunkrów Linii Mołotowa - http://www.youtube.com/watch?v=97jbp-aL ... P_NAeihjnI

miłego oglądania :D

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » śr paź 10, 2012 12:00 am

Hey, kiedy następna edycja ??
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

jarek4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: jarek4 » śr paź 10, 2012 8:41 am

Witam

a oto kilka migawek z ostatniego weekendu spędzonego na Roztoczu w poszukiwaniu bunkrów Linii Mołotowa.

http://www.youtube.com/watch?v=_4jyGZKx1ZU

dzięki łan mor tajm :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne zorganizowane”