Wakacje 2008 - Rumunia Bułgaria
Moderator: Misiek Bielsko
PLanujemy rowniez w terminie 14-28 lipca wyprawe do Rumunii w kilka samurajow i toyke. chcemy ominac ukraine (szkoda czasu na stanie na granicy) i poleciec przez slowacje. Zabieram sie wlasnie za planowanie trasy, generalnie nawet priorytetem dla nas jest mozliwosc pojezdzenia w dzikim krajobrazie. Napiszcie bardziej w temacie obeznani koledzy jak wyglada temat z ichniejsza straza lesna? Istnieje cos takiego? Jak z karaniem?
I drugie pytanko. Nie chcac wywazac otwartych drzwi moze ktos wie gdzie w sieci lezy jakis gotowy konspekt takiego zwiedzania rumunii? Jakas mapka, trasa, opis?
I drugie pytanko. Nie chcac wywazac otwartych drzwi moze ktos wie gdzie w sieci lezy jakis gotowy konspekt takiego zwiedzania rumunii? Jakas mapka, trasa, opis?
Kapec, disco 300TDi '97,
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
znakow zakazu powiadasz... hmmm
a jak tam jest ogolnie z lasami - ni ema takiego "ogólnego" zakazu jak u nas ustawą
BTW kiedys mijalismy sie z takim ichniejszymi Rangerami w aro - ale nastapiło tylko przyjazne machanie ręką, choć broń była już przeładowana tak na wszelki wypadek
a jak tam jest ogolnie z lasami - ni ema takiego "ogólnego" zakazu jak u nas ustawą

BTW kiedys mijalismy sie z takim ichniejszymi Rangerami w aro - ale nastapiło tylko przyjazne machanie ręką, choć broń była już przeładowana tak na wszelki wypadek

robok rzępoli w harapuciu
Eee.. z tego co czytałem w mądrym przewodniku, to transalpina funkcjonowała już w późnym średniowieczu, jako ważna droga strategiczna.Damian pisze:Transalpina to droga szutrowa wznosząca się przez Przełęcz Urdele (2145m npm), zbudowana przez żołnierzy niemieckich.
No i do dzisiaj niewiele się zmieniła

Parę fotek z okolic Urdele:
http://picasaweb.google.com/pezet101/Tr ... 1470153746
Aha - suwem można ją zrobić.
Za jedną dacią kawałek jechałem, a inną mijałem.
Facet za kierownicą, a 3 panie szły obok, jak trzeba - popychając

Oczywiście jak się trafi na świeży obsuw gruntu to dupa - trzeba zawracać...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
sebastian dziurdzik pisze:znakow zakazu powiadasz... hmmm
a jak tam jest ogolnie z lasami - ni ema takiego "ogólnego" zakazu jak u nas ustawą![]()
Jest zakaz. Droga lesna (forestier) jest wylaczona z ruchu publicznego i juz.
To, ze sa bardziej zyczliwi wynika z natury tej nacji, ale nie zawsze sie tak zdarza. Mialem juz powazne rozmowy...
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Hm...Misiek Bielsko pisze:
Jest zakaz. Droga lesna (forestier) jest wylaczona z ruchu publicznego i juz.
To, ze sa bardziej zyczliwi wynika z natury tej nacji, ale nie zawsze sie tak zdarza. Mialem juz powazne rozmowy...
Czy to oznacza, że w 'drum forestier' nie można wjeżdżać?
Widziałem kilka takich dróg, ale akurat nie miałem potrzeby w nie wjeżdżać, natomiast nie było przy nich zakazu wjazdu - a takie też się zdarzały.
Niektóre drogi (nawet krajowe jak DN 17) przypominają leśne przeprawy i czasem trudno odróżnić, która z nich to droga publiczna, która zrywkowa, a która leśna

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...