Bułgaria ?

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
chermol
Kontaktowanie:

Bułgaria ?

Post autor: chermol » sob mar 01, 2003 8:20 pm

Ja i jeszcze kilka osób planujemy w kilka autek terenowych mała kilkudniowa wycieczke do Bułgarii...

kto był ?
co widział ?
gdzie warto jechac ?
co warto obejrzeć ?
któredy jechac ?

czego i gdzie unikac ?
gdzie spac co jesc ? :-)
co pic ? :-)

itp.

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn mar 03, 2003 4:41 pm

hmmm... nie bylem jeszcze w Bułgarii, ale te obiegowe opinie, mysle, ze mozna wyrzucic do kosza. Rok temu bylem w Rumunii i okazalo sie, ze:
1. Ludzie sa normalni, wbrew opiniom obiegowym wlasnie Rumuni to nie Cyganie. Owszem Cyganow jest sporo, sa oczywiscie meczacy (zebrzace dzieciaki) ale o wiele mniej natarczywi niz u nas. Normalny bialy Rumun jest czlowiekiem na poziomie, zna jezyki (francuski, angielski, wloski i niemiecki).
2. Nie spotkalismy sie z proba kradziezy, choc przyznac trzeba, ze raczej pilnowalismy rzeczy (choc nie bardziej niz w Polsce)
3. Z policja i celnikami nie bylo zadnych problemow, choc duzo tam niebieskich patroli.
4. Kraj jest piekny niezwykle, tylko drogi ch...owe. Nieoznakowane dziury , remonty i zwezenia, a przede wszystkim szaleni (naprawde)kierowcy dacii stwarzajacy najwieksze zagrozenie (nagminne wyprzedzanie tuz przed zakretem).
5. Niesamowity folklor, np. furmanka jadaca pod prad na dwupasmowce
:o :)21

Chermol, podejrzewam, ze Bulgaria jest bardzo podobnym krajem, wiec smialo tam walcie. Na pewno jest bardzo dobre zarcie i wino, co do ciekawych miejsc polecam tylko i wylacznie przewodniki pascala - w Rumuni sprawdzily sie co do slowa - tanie noclegi, gdzie szukac dobrego zarcia i takie tam....Jadac do Bulgarii naprawde warto po drodze niejako w Rumuni zaliczyc Brasov, Sighisoare, Bran (niby zamek Draculi) i Poienari (prawdziwy zamek Draculi) i szose transfogaraska - niesamowite!

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt mar 04, 2003 7:59 pm

ooo...prezes wyciął mój wczorajszy post
#noichuj

Awatar użytkownika
chermol
Kontaktowanie:

Post autor: chermol » wt mar 04, 2003 8:22 pm

a zaraz ci wytne dostep jak i tu bedziesz mial zamiar kasztanic

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt mar 04, 2003 8:23 pm

wycinaj cfaniaku klawiszowy
#noichuj

gorylek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Trochę widziałem

Post autor: gorylek » pn kwie 07, 2003 8:46 am

Zdecydowanie najlepiej poznałem wybrzeze. Jadac od polnocy najfajniejsze do obejzenia sa:
- przyladek Kaliakra z pomnikiem ilusdziesieciu dziewczczat, ktore powiazane warkoczami rzuciły sie do morza bo nie chciały Turkow
- Sv. Konstantin z basenami z woda z goracych zrodel co smierdzi jak zgniele jaja ale fajnie sie wykapac w cieplutkiej wodzie
- Varna - duzo do obejzenia: ruiny rzymskich lazni, ciekawe muzeum archeologiczne, mauzoleum Wladka Warnenczyka, delfinarium, niedaleko od miasta rezerwat Pobyti Kamyni ze skamieniałym lasem,
dalej ze 100 km na poludnie NESEBYR najciekawsze miasto na wybrzezu, tylko sie ostatnio podobno bardzo skomercjalizowalo, mijacie Burgas i czym dalej na poludnie tym mniej ludzi i coraz spokojniej na wypoczynek kiedys byl dobry Miczurin (teraz nazywa sie Carewo).
Po srodziemiu nie podrozowalem ale podobno warto zobaczyc Rilski Monastyr niedaleko Sofii.
Aha i jeszcze jedno - bulgarzy odwrotnie kiwaja glowami na tak i nie.
I to byl moj pierwszy post :oops:

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pn kwie 07, 2003 11:15 am

Ja byłem w Bułgarii, ale już dość dawno temu, kraj mi się podobał byłem nad morzem niedaleko Burgas w Pomorii. Kwatery prywatne są dużo tańsze niż hotele. Kąpiele w morzu czarny to jest radocha 10m głębokości i widać kraby na dnie jak spacerują. W górach też byłem i tam też były piękne okolice, tanio można kupic skóry baranie. Drogi trochę lepsze niż w Rumunii porównywalne jak u nas w kraju. Ogólnie to mi się bardzo podobało i jeszcze raz bym chętnie się tam wybrał. Odnośni ejedzenia to jest bardzo pikantne a pomidory są tańsze od ziemniaków, i uważać trzeba na te małe zielone papryki - strasznie palące. A i jeszcze jedno miejscowi mają jakieś słabe głowy :)21 :D
Gazy 69

KULOS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KULOS » ndz sty 04, 2004 10:42 pm

Ja byłem w 95 roku przezsłowacje wegry rumunie no i bułgaria TO JEST PRZEZYCIE :)2

Awatar użytkownika
daisan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daisan » pn sty 05, 2004 1:37 am

Byłem w Bułgarii w te wakacje. Co prawda nie samochodem tylko samolotem ale po Bułgarii podróżowaliśmy juz samochodem. Ulokowaliśmy się 5 km od Neseberu.Sam Neseber zarówno nowy jak i stary droższy a to tylko 3 min autkiem. Sama bułgaria to raj dla turystów.
Byliśmy w 8 osób a za obiad tzn sałatka lub przystawka drugie danie co sie nie dało zjeść tak dużo i kilka drinów płaciliśmy 150 zł na nasze za całość. Raz poszlismy do najdroższej knajpy bo miałem rocznice i jedliśmy jakieś wybyślne ryby, kawior, szampan i 15 letni koniak, tak że wszyscy wyszli pijani - to zapłaciłem 350zł. A jedzenie to poprostu palce lizać no i zajebisty koniak Pliska 3 letni po 4 zł i 5 po 6 - Brendy sie chowa.
Ja miałem wyobrażenie o Bułgarkach że to małe brzydkie i krępe dziewczyny a to bardzo piękne kobiety lubiące zabawić się po dyskotece ale...Gentelmeni o takich sprawach nie dyskutują. Ogólnie Bułgaria jest zajebista..........cdn
Daaaaisan

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » pn sty 05, 2004 1:45 am

co do Bulgarek... to moze koniak pomogl? :wink:

Awatar użytkownika
daisan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: daisan » pn sty 05, 2004 2:02 am

Może i tak. W dużych ilościach zawsze pomaga :)21
Daaaaisan

Awatar użytkownika
Bogas

wyprawa

Post autor: Bogas » wt sty 06, 2004 10:35 pm

Byłem w Bułgarii i Rumuni na trampingowym objeździe autokarowym cały miesiąc w... (84) - komuna w pełni to była czad - przekraczamy jakąś rzekę promem (po co mosty...) ... a na drugim brzegi wielkie litery zupełnie jak HOLLYWOOD na wzgórzu - tylko, że z napisem CAUCESCU - gdziekolwiek się nie ruszyliśmy - to słowa Geniusza Karpat o turystyce i przeszłości i hasła na blokach biurach domach ... to se ne vrati Pane Havranek. Śródlądzie Bułgarii i Rumunii są prześliczne.
Chermol masz jeszcze miejsca???
A jakie są ceny paliwa w Rumunii i Bułgarii??? Kto wie??? W Rumunii bardzo jest popularny LPG ale czy też w Bułgarii??? Żarcie? Po co? Kupujesz bakłażany, pomidory, paprykę, kiełbasę - mieszasz na pateli i popijasz winem - zamiast kupki polskiej wychodzi coś co pali nawet dupę -ale jaka przyjemność gastralna.
Pozdro
Bogas
Stan Bronco: BRAK

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt sty 06, 2004 10:41 pm

w 84 taa?
to z drużyną pionierów młodszych byłeś, nie?
:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
BĄKU

Post autor: BĄKU » czw lut 05, 2004 2:55 am

czesław&jarząbek pisze:w 84 taa?
to z drużyną pionierów młodszych byłeś, nie?
:)21
albo Zuchów Starszych co to już klej poznali ale jaboli jeszcze nie pili. 8)
TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.

Awatar użytkownika
ROGATY
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ROGATY » ndz paź 02, 2005 11:51 am

:o

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » ndz paź 02, 2005 12:16 pm

Co by jednak powórcić do tematu. Oprócz miejsc wymieninych przez kolegów polecam dotrzeć w interiorze do Rylskiego Monastyru. Jedna z perel Klasztorów prawoslawnych w Europie. Jest piękny, jest w górach i można tam spędzić dzień w ciszy, slońcu z przepysznym chlebem pieczonym przez mnichów i winem. A co najważniejsze jest w górach.
To co może równać się z Rylskim Monastyrem to może Meteory, ale one inne niesamowicie polożone, ale raczej skromne we wnętrzach w porównaniu z tym w Bulgarii. No i tamten jest więszy znacznie większy.

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » ndz paź 02, 2005 12:19 pm

Kurcze, ale dalem plamę. Nie zauważylem że to stary temat i tylko nowy post to przez.... . Sorry :oops: :lol:

Bałabuszka
Kontaktowanie:

Post autor: Bałabuszka » sob paź 22, 2005 4:10 pm

nie szkodzi, wiadomości się nie starzeją tak szybko :wink:
Złoty Lis w budowie (będzie jednak czarny)

Awatar użytkownika
kmachacz

Kontaktowanie:

Post autor: kmachacz » sob paź 22, 2005 8:48 pm

No to się ciesze, bo powrót do Bulgarii chodzi za mną bardzo. Rumunia jest już dość dobrze zeksplorowana, a Bulgaria jest na razie na bocznym torze. Wiadomo i odleglość i gorsza sytuacja w stosunku do Rumunii.

Kolas84
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kolas84 » pt kwie 14, 2006 8:58 am

witam, byłem w bułgarii 2 lata temu ,jechałem przez słowacje ,wegry-dla mnie przynajmniejn nie przyjazny kraj-moznia sie niezle pogubic ,rumunie(tam spalismy w hotelu-nocleg niedrogi-warta zwiedzenia), a jesli chodzi o sama bułgarie,moje odczucia sa mieszane co do tego kraju z jednej strony jest piekny , ale zasmiecony, ludzie mili ale trafic mozna na hamów i prostaków , jedzenie było bardzo tanie i porcje duze,tak wogle to bułgarom brakuje tu jeszce obycia z turystami , choc nie wszedzie.Co mnie zaskoczyło ze gdy spalismy w hotelu 2- cz3 gwiazdkowym,jak sie płaci za nocleg to noramlanie dostaje sie sniadanie a u nich nie , o czym dopiero dowiedzielkismy sie rano po zjedzieniu saniadania.procz morza warto pojechac w góry tzn na południe ,sa tam piekne monastyry-czyli takie zakony czy koscioły , szczegolnie polecam MOnastyr Rilskia dalej warto pojechca i zobaczyc MOnastyr Rożenski i zatrzymac sie Melniku -sa tam piekne krajobrazy
Pozdro :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”