Mazury Północne

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Mazury Północne

Post autor: stef » wt mar 14, 2006 11:59 am

Witam
Poszukuję kogoś kto zna Mazury Północne. W szczególności interesuje mnie stara linia kolejowa Żytkiejmy - Gołdap.
Czy da sie trase kolei przejechac po starym torowisku??
I druga sprawa:
Moze znacie okolice Kanalu Mazurskiego?? Moze macie jakies szczegolowe mapy tych obszarow?? moze w skali 1:50 000?? w zamian wybrane mapy podlasie.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r

Awatar użytkownika
Miron

Kontaktowanie:

Post autor: Miron » wt mar 14, 2006 5:25 pm

Cześć Stef !
Okolica rzeczywiście warta odwiedzenia. Byłem tam na urlopie w 2003. Stara trasa kolejowa jest extra, kręciłem się w jej okolicy na rowerkach. Szczególnie warte obejrzenia są wiadukty w Stańczykach. Jeździłem wtedy tylko plaskatym i prawdę mówiąc nie jestem Ci w stanie powiedzieć czy da się po trasie kolei pojeździć autkiem. Wydaje mi się, że może być problem. Świetne trasy są w pobliskiej Puszczy Rominckiej, ale tam sporo zakazów i co chwilę wpadałem na leśne patrole naszych pograniczników.
Co do Kanału Mazurskiego to pewnie najciekawsze jego śluzy można oglądać w okolicach Mamerek, dodatkowo świetną atrakcją są rozlokowane w pobliskim lesie bunkry dowództwa Wehrmachtu w stanie o wiele lepszym niż te w Gierłoży. W samych Mamerkach jadąc od Sztynortu warto skręcić w lewo w leśną drogę. Jadąc nią przejeżdża się pomiędzy bunkrami i dalej po przejechaniu przez tory lini kolejowej do Węgorzewa można dojechać w okolicę śluz. Można też się do nich dostać od drogi do Srokowa. Na temat Kanału Mazurskiego wydana została kilka lat temu książka (nie pamiętam autora - na okładce jest śluza). W 2003 można ją było dostać w okolicznych księgarniach. Bardzo fajnie opisywała historię i poszczególne elementy kanału z trasami umożliwiającymi zwiedzanie. Mapy jakie znalazłem to jedynie 1:75 tys Kraina wielkich Jezior i Suwalszczyzna. NAPRAWDĘ WARTO TAM POJECHAĆ !!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » śr mar 15, 2006 8:26 am

Dzieki za odpowiedz.
Jako dlugoletni zeglarz juz bylem na bunkrach w oklicy Mamerek, pieszo rowniez doszedlem w zdluz kanalu od wsi Przystan do sluzy w Lesniewie. Tak wiec znam te tereny...
W Stanczykach jestem prawie co roku - dorabiam przy organizacji skokow na linach z mostow...
Jednak nigdy nie mialem czasu by przejechac wlasnie linie kolejowa po starym torowisku. W tym roku moze uda mi sie na weekend wyskoczyc i sprobowac przejechac te trase.
Bardzo cie dziekuje za informacje na temat Puszczy Romnickiej. Nie jezdzilem tam nigdy wiec bardzo cenna jest twoja uwaga na temat patroli i zakazow.
Jednak gdyby ktos sie wybieral w tamte okolice nawet plaskaczem, to moge podpowiedziec kilka wspanialych, malo uczeszczanych miejsc zarowno w okolicach Goldapi, jak i Augustowa i Suwalk.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
krzysdl

Kontaktowanie:

Post autor: krzysdl » pt mar 24, 2006 1:29 pm

....
Moze znacie okolice Kanalu Mazurskiego?? Moze macie jakies szczegolowe mapy tych obszarow??....
Jak bedziesz sie wybierać daj znać :P .

Pomożemy :lol:

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pt mar 24, 2006 6:20 pm

Dzieki, a co do trasy kolei z Zytkiejm do Gołdapii?? wiesz moze czy do sie przejechac??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
krzysdl

Kontaktowanie:

Post autor: krzysdl » pt mar 24, 2006 6:47 pm

Dzieki, a co do trasy kolei z Zytkiejm do Gołdapii?? wiesz moze czy do sie przejechac??
Niestety tej trasy nie znam, ale radze uważać poniewaz jest tam Park Krajobrazowy Puszczy Romińskiej.

a nasi leśnicy nie bardzo lubią jeżeli wjedzie sie na ich włości :wink:

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pt mar 24, 2006 10:24 pm

zacznij od strony

http://mazury.info.pl

tam jest opisane wiele ciekawych rzeczy :)

śluzy było teraz w zimie fajnie mozna obejrzec, bo wszystko zamarznięte :) i wejsc do srodka mozna było, i kanałem pojechac na kółkach a nie piechotką :) i przez jezioro do Guji dojechac 'na azymut'
na eksploracje ostatnich dwóch sluz zabrakło czasu :(
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » pt mar 24, 2006 10:28 pm

Krzysiek

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » sob mar 25, 2006 7:58 am

Krecik pisze:zacznij od strony

http://mazury.info.pl

tam jest opisane wiele ciekawych rzeczy :)

śluzy było teraz w zimie fajnie mozna obejrzec, bo wszystko zamarznięte :) i wejsc do srodka mozna było, i kanałem pojechac na kółkach a nie piechotką :) i przez jezioro do Guji dojechac 'na azymut'
na eksploracje ostatnich dwóch sluz zabrakło czasu :(
Jesli chodzi o internet to juz wiekszosc stron dotyczacych tematu kolejki juz przeczytalem, a jesli chodzi o sam Stanczyki to jak pisalem... jestem tam prawie co roku wiec znam teren.
Piszac posty na ten temat na forum oczekiwalem pomocy od kogos kto tam jezdzil lub mieszka i wie czy da sie przejechac te trase po starym torowisku.

A co do Kanalu Mazurskiego - to jezdzic po zamarznietym jeziorze i kanale... to juz dla meni za duzy ekstrem... pracuej w sluzbie ratunkowej i tylko w tym roku wyciagalismy 5 aut w woj. podlaskim ktore tez skracaly sobie droge przez jezioro lub rzeke.
Masz moze jakies fotki z tej wycieczki?? chetnie bym zopbaczyl sluze w lesniewie, jak wyglada od srodka.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
krzysdl

Kontaktowanie:

Post autor: krzysdl » sob mar 25, 2006 4:08 pm

I druga sprawa:
Moze znacie okolice Kanalu Mazurskiego?? Moze macie jakies szczegolowe mapy tych obszarow?? moze w skali 1:50 000?? w zamian wybrane mapy podlasie.
W tej chwili mam mapy tylko w skali 1:70 000 powiatu węgorzewskiego, czyli główna czesc Kanału (4 z 5 sluz sa zaznaczone).

Moze uda sie zalatwic szczegolowsze (WP) :)

Jako dlugoletni zeglarz juz bylem na bunkrach w oklicy Mamerek, pieszo rowniez doszedlem w zdluz kanalu od wsi Przystan do sluzy w Lesniewie. Tak wiec znam te tereny...
:)21 czyli zostaly ci jeszcze 3 sluzy do zwiedzenia (jest ich 5) w tym jedna dzialajaca w Gujach :)

No i jakbedziesz w tej okolicy to jeszcze sa do zobaczenia piekne tereny j. Oświn :)21

29 kwietnia robimy maly rajdzik po tych okolicach :)

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » sob mar 25, 2006 8:27 pm

stef pisze: Jesli chodzi o internet to juz wiekszosc stron dotyczacych tematu kolejki juz przeczytalem, a jesli chodzi o sam Stanczyki to jak pisalem... jestem tam prawie co roku wiec znam teren.
Piszac posty na ten temat na forum oczekiwalem pomocy od kogos kto tam jezdzil lub mieszka i wie czy da sie przejechac te trase po starym torowisku.
jeździłem na mazurach po kilku torowiskach, ale akurat okolice stańczyk dopiero w tym roku planuje, generalnie ,paskudnie sie jedzie, jeśli wogóle jest opcja jechania.
A co do Kanalu Mazurskiego - to jezdzic po zamarznietym jeziorze i kanale... to juz dla meni za duzy ekstrem... pracuej w sluzbie ratunkowej i tylko w tym roku wyciagalismy 5 aut w woj. podlaskim ktore tez
sprawdziliśmy lód wczesniej - w najcieńszym miejscu 60cm :)
skracaly sobie droge przez jezioro lub rzeke.
Masz moze jakies fotki z tej wycieczki?? chetnie bym zopbaczyl sluze w lesniewie, jak wyglada od srodka.
http://www.atone.pl/ i tam mamry challenge
Krzysiek

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » ndz mar 26, 2006 8:16 am

Super, Wielkie dzieki dla Krecika i Krzesdl, wlasnie o to mi chodzilo.

Co do map to dorwalem skalibrowane pod oziego 1:50 000 mapy, ale niestety czarno-biale. Zasiegiem obejmuja prawie cala Polske, wiec i powiat wegorzewski i goldapski.

29 kwietnia powiadasz... masz gdzies moze jakies blizsze informacje??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
krzysdl

Kontaktowanie:

Post autor: krzysdl » pn mar 27, 2006 7:08 am

29 kwietnia powiadasz... masz gdzies moze jakies blizsze informacje??
Plan wycieczki - czysto turystycznej, choć nic nie jest powiedziane do końca :)21 - jest jeszcze ustalany :)2

a chcemy trochę kilometrów zrobić:
- wszystkie śluży (5)
- bunkry mamerki, radzieje, budry
- przejazd (moze wjazd) koło jeziora oświn
- Piramida w Rapie
- Żubry koło Kruklanek

wiecej infa będzie napewno w połowie kwietnia :D

:)21

Awatar użytkownika
stef

Kontaktowanie:

Post autor: stef » pn mar 27, 2006 8:23 am

krzysdl pisze:
Plan wycieczki - czysto turystycznej, choć nic nie jest powiedziane do końca :)21 - jest jeszcze ustalany :)2

a chcemy trochę kilometrów zrobić:
- wszystkie śluży (5)
- bunkry mamerki, radzieje, budry
- przejazd (moze wjazd) koło jeziora oświn
- Piramida w Rapie
- Żubry koło Kruklanek

wiecej infa będzie napewno w połowie kwietnia :D

:)21
Polecam przy okazji grobowiec w Zakałczu Wielkim... (jadac od Ban Mazurskich w kierunku Rapy skreczasz w lewo, potem w Zakalczy w prawo i przez las dojedziesz do grobowca (sproboje wam wrzucic wieczorem film z gobowca).
I bedac w Rapie koniecznie zajedzcie do wsi Mieduszki (czy jakos tak)- od Rapy dalej na polnoc, potem na zachod - Stoi tam piekny niegdys palac (dwor) niestety dzis jest w oplakanym stanie ale warto zobaczyc.

Daj na forum informacje jesli bedziesz z znal trase oraz termin.
Ja sie strasznie napalilem na przejchanie wspominanej trasy dawnej koleji po torowisku od zytkiejm jak najdalej w kierunku Goldapii...
Wczesniej udalo mi sie przejechac trase dawnej, dzis odnawianej kolejki lesnej Puszczy Knyszynskiej (od Czarnej Bialostockiej do Kopnej Gory)-niestety nie mialem trap i most na Sokoldzie musialem ominac droga.
Jednak to byla droga poprzez geste lasy, natomiast Zytkiejmy Goldap to moze byc piekna malownicza trasa.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany

Awatar użytkownika
krzysdl

Kontaktowanie:

Post autor: krzysdl » pn mar 27, 2006 8:39 am

Polecam przy okazji grobowiec w Zakałczu Wielkim... (jadac od Ban Mazurskich w kierunku Rapy skreczasz w lewo, potem w Zakalczy w prawo i przez las dojedziesz do grobowca (sproboje wam wrzucic wieczorem film z gobowca).
I bedac w Rapie koniecznie zajedzcie do wsi Mieduszki (czy jakos tak)- od Rapy dalej na polnoc, potem na zachod - Stoi tam piekny niegdys palac (dwor) niestety dzis jest w oplakanym stanie ale warto zobaczyc.

Daj na forum informacje jesli bedziesz z znal trase oraz termin.
....
:D jasne byliśmy w tych miejscach, jak pisałem wcześniej ciagle ustalamy jeszcze trasę tak aby przejechać ją w ciągu 1 dnia :D no i jak najmniej po asfalcie

Napewno jak ustalimy trasę to napewno dam znać w bieżącym wątku, co do terminu to na 90% bedzie to 29 kwietnia (sobota, początek długiego weekendu)

Awatar użytkownika
Gazior69

Post autor: Gazior69 » wt mar 28, 2006 10:17 am

Przepiekne tereny, spędziłęm tam tydzień czasu ze znajomymi odwiedzając te miejsca.

Jednak mapy nie posiadam :)3 szkoda.
Gazior na dozywocie....3.0 TD
Big Gaz już u mnie w garażu, tworzy się nowe !!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”