TURYSTYKA 4X4
Moderator: Misiek Bielsko
-
- jestem tu nowy...
TURYSTYKA 4X4
witam , od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem opracowania mapy dla tych którzy lubią włóczyć się polnymi drogami , podziwiać przyrode i nietylko , zdaje sobie sprawe na co się porywam, mapa miała by być w skali nie większej jak 1;50 000 tak aby była w miare dokładna.
Ostatnio zmieniony śr wrz 24, 2008 5:34 am przez Gienek-350, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- jestem tu nowy...
no chyba, że chcesz penetrować ogólnie dróżki, dukciki itp, zawsze można narysować roadbooka i wsioGienek-350 pisze:zgadzam się , ale jazda z wytyczoną trasą byłaby owiele łatwiejsza aniżeli zatrzymywać auto co piećset metrów i patrzeć czy mogę jechać dalej , czy nie jest to droga prywatna itp;

Powodzenia i efektów

VOLVO TGB 11 + GE300 Спец + Honda XR400R
- mazurkas007
-
Ostatnio widziałem takie mapy Polski na stacji banzynowej, była wersja rowerowa, plaskata i 4x4. Kazda w postaci ładnie wydanego albumu, na dobrym papierze, namiary GPS, trasy, adresy, telefony, noclegi itp. Łącznie z rozpisaniem na trasę dzienną, weekendową, tygodniową itp.
Więc jeśli o takie coś ci chodzi to nie będziesz pierwszy.
PS.Bartas ciągle cie nie ma na gg, co tam w zajezdni słychać ?
Więc jeśli o takie coś ci chodzi to nie będziesz pierwszy.
PS.Bartas ciągle cie nie ma na gg, co tam w zajezdni słychać ?
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor
a brutalnie czasu nie starcza ostatnio, wieczorami bywam czasmi, teraz wyrok odsiaduję, czyli biurko służbowe dzień drugi. A co do zajezdni, gdyby rzemieślnicy bywali na czas, to i by robota nie poszła w lasmazurkas007 pisze: PS.Bartas ciągle cie nie ma na gg, co tam w zajezdni słychać ?

Pozdrówionka.
- mazurkas007
-
-
- jestem tu nowy...
- mazurkas007
-
W terenie tego wydawnictwa nie sprawdzałem, ale wydanie i szata graficzna, oraz zakres informacji był bardziej niz zadowalający.Gienek-350 pisze:że są już takie mapy no to jestem zaskoczony, tym bardziej że troche w tym siedze ,a jest już ktoś kto posługiwał się tymi mapami i może na ten temat coś napisać .
- mazurkas007
-
Było ta na stojaku na jakiejś stacji benzynowej, jakaś markowa stacja.Albert_N pisze:pamietasz moze nazwe ? obejrzalbym sobie .
A tytuł samych książek to było cos jak : 100 tras rowerem po polsce, 100 tras samochodem po polsce, 100 tras 4x4 po polsce. Cos w ten deseń, format A4.
- Discotheque
-
i na takie pozycje jest zapotrzebowanie, sam chętnie skorzystam z takich mapek - roadbook-ów. Niech znajdują się tam właśnie trasy poza asfaltowe, legalne, powiatowe, leśne dojazdówki itp. punkty widokowe, miejsca atrakcyjne itp. Póki co sam człowiek improwizuje na trasie do końca nie wiedząc czasmi czy dany dukcik nie jest już denerwujący okoliczych lokalesów, rolbików itp.mazurkas007 pisze:Było ta na stojaku na jakiejś stacji benzynowej, jakaś markowa stacja.Albert_N pisze:pamietasz moze nazwe ? obejrzalbym sobie .
A tytuł samych książek to było cos jak : 100 tras rowerem po polsce, 100 tras samochodem po polsce, 100 tras 4x4 po polsce. Cos w ten deseń, format A4.

-
- jestem tu nowy...
ja posługuje się mapami w skali 1;50 000 tyś są to mapy już w miare dokładne i obejmujące swym zasięgiem dość znaczny obszar , osobiście polecam mapy wydawnictw / www.e-map.pl / www.compass-krakow.pl / www.ppwk.com.pl / ale w skali nie większej jak 1;50 000tyś polecam równierz taki przyrząd do map jak krzywomierz i oczywiście kompas , ja wiem teraz są GPSy ale z tego co słyszałem narazie dobre do asfaltowych dróg ,myśle że dobre mapy zawsze będą cenione, prosze o opinie na ten temat , czy są dokładne mapy do GPS i jak to się ma do jazdy w terenie według GPSu
-
-
-
-
Jak robisz takie fajne mapki i chciałbyś się z nimi podzielić to wrzuć je na stronę http://mapcenter.cgpsmapper.com/catalog ... ountry=174 tam też znajdziesz fajne mapy. Wszystkie są do Garmina. Szkoda że w mojej okolicy nikt czegoś takiego nie robi. Ja nie próbuje bo niepotrafie nawet rozpakować lasy twardogórskie a z tego co słyszałem super mapa na "łofrout" czy na rower. Życze powodzenia w tworzeniu oraz ściąganiu. A tam też zciągnąłem mape topograficzną Maroca, gdybyś się wybierał 

rób rób
nie zaszkodzi wiedziec wiecej gdzie mozna przejechac a gdzie nie
kazda anastepna napewno winiesie cos nowego i ciekawege
w naszych miastach jest pare miejsc gdzie mozna zrobic prywatna trase do osów jak naprzykład zapomniany Tor motokrosowy w Mysłowicach
gdzie mozna sie dobrze pobawic i takie miejsca warto tam pokazac
nie zaszkodzi wiedziec wiecej gdzie mozna przejechac a gdzie nie
kazda anastepna napewno winiesie cos nowego i ciekawege
w naszych miastach jest pare miejsc gdzie mozna zrobic prywatna trase do osów jak naprzykład zapomniany Tor motokrosowy w Mysłowicach
gdzie mozna sie dobrze pobawic i takie miejsca warto tam pokazac
- kuba_samurai
-
A czy ktoś z Was korzystał z przewodnika ze strony:
http://www.polskioffroad.com/polishoffr ... dzialu.htm
Ciekaw jestem co jest to warte, bo koncepcja bardzo mi się podoba.
PS. Jeżeli ktoś z Was ma ten przewodnik, to byłbym wdzięczny za info jakie trasy on opisuje. Szczególnie czy są trasy z Dolnego Śląska.
http://www.polskioffroad.com/polishoffr ... dzialu.htm

Ciekaw jestem co jest to warte, bo koncepcja bardzo mi się podoba.
PS. Jeżeli ktoś z Was ma ten przewodnik, to byłbym wdzięczny za info jakie trasy on opisuje. Szczególnie czy są trasy z Dolnego Śląska.
-
- jestem tu nowy...
-
- jestem tu nowy...
7 lat temu jechałem tą trasą. Zgłosiłem się do lesniczego w Jaworkach i ten pozwoił mi jechać przez rezerwat w kierunku granicy, tam wzdłuż niej jest drogana przełęcz Przechyba i dalej już spokojnie do Piwnicznej. Jedna uwaga, mogłem jechać tylko wczesnie rano, żeby nikomu nie przeszkadzać i nie podpaśćGienek-350 pisze:Panowie jak wygląda sytuacja z przejazdem szutrami od szczawnica-jaworki do piwniczna ,czy są zakazy , czy jest jakaś droga ogólnodostępna.