I trasa Nieustajacego Rajdu o Puchar Klubu PolskiOffroad

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
2can
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

I trasa Nieustajacego Rajdu o Puchar Klubu PolskiOffroad

Post autor: 2can » śr lis 12, 2008 4:54 pm

Pierwsza trasa Nieustajacego Rajdu o Puchar Klubu PolskiOffroad - okolice Łagowa

Skala trudności w dziesięciostopniowej skali - 3

On road - 30%

Off road - 70%

Listopadowy "długi weekend" był świetną okazją do wyprawy na trasę Polskiego Rajdu Nieustającego. Do jesiennego wyjazdu szykowała się spora grupa podróżników i przyjaciół skupionych wokół Free&Fun. Z kilku zdeklarowanych samochodów i quadów ostatecznie na szlak wyruszył... jeden, cóż tak to już jest - najpierw słomiany zapał i chęć przeżycia fajnej przygody, później szara rzeczywistość i dopadające nas domowe obowiązki, a wiadomo - rodzina ma swoje prawa i z wyjazdu nici... Szkoda, bo wyprawa szlakami wyznaczonymi przez Wojtka Bednarczyka to czysta przyjemność off roadu i następnym razem będę namawiał chętnych do wyjazdu całymi rodzinami z dużo większym wyprzedzeniem.
Aby zachować chronologię zdecydowaliśmy się jechać I trasą wiodącą świętokrzyskimi bezdrożami wokół Łagowa, inną przyczyną wyboru tejże trasy było to, że nie wymaga ona wielkich przygotowań i przez organizatora była opisana jako łatwa.
Rzeczywiście - w skali od jednego do 10 trudność tej trasy oceniam na 3. Prowadzi ona w 70% szutrami i w 30% drogami dojazdowymi asfaltowymi. Skala 3 oznacza że można ją przejechać fabrycznie przygotowanym samochodem lub quadem z napędem na 4 koła. Brody są płytkie i przejezdne a odcinki wymagające załączenia napędu 4x4 w sumie mają długość około 1 kilometra.
Piękna widokowo i ciekawa trasa rozpoczyna się w Złotej Wodzie gdzie bije źródełko z którego piła Królowa Jadwiga. Twórca tras rozpieszcza nas nieustająco wiodąc pięknymi zakątkami kraju. Niesamowitą atrakcją jest możliwość poznania historii regionu, która jest pięknie i obrazowo opisana w książce przejazdu. Czytając ją poznajemy mijane właśnie miejsca, wioski i wioseczki, historię ludzi i wydarzenia minionych wieków. Gdyby nie ta wyprawa nigdy nie dowiedziałbym się , że w miejscowości Bardo bije dzwon starszy od Krakowskiego Zygmunta , który to w podzięce za udział w bitwie Grunwaldzkiej ofiarował mieszkańcom Król Jagiełło. Nie miałbym też okazji odwiedzić zapomnianej wioseczki Orłowice liczącej trzy chałupy i dwóch mieszkańców oraz kilkudziesięciu innych wartych uwagi miejsc...
Ponieważ jesienią dzień jest krótki a wyruszyliśmy w podróż dosyć późno, zmuszeni byliśmy podzielić wyprawę na dwa dni. Sugerując się opisami w roadbooku wynajęliśmy pokój w Hotelu Senator w Starachowicach i... już wiem , że znalazł się on na liście miejsc do których na pewno nie wrócę. Ciekawe, klimatyczne noclegi można bez trudu odnaleźć dużo bliżej pokonywanej trasy, choćby w Nowej Słupii.
Drugiego dnia trasa prowadziła nas przez Szumsko, uśmialiśmy się serdecznie z genezy powstania nazwy miejscowości, ciekawym polecam sprawdzić , warto.
Piękna Złota Polska Jesień zapanowała nad kielecczyzną upajając nas widokami przepięknej panoramy Gór Świętokrzyskich. Na długo pozostanie w pamięci podróż złotymi wąwozami gdzie liście we wszystkich odcieniach brązów, czerwieni i żółci walczyły o prymat z jasno złotą gliną ścielącą się miękką kołderką pod naszym wiernym Jeepem. Sielanka... słońce świeci, nikt cię nie goni, telefony milczą... ładujemy akumulatory, jest bosko.
Trasa w większości wiedzie sprawdzonymi terenami, ludzie są życzliwi i skorzy do pomocy - rozbawiła mnie sytuacja gdzie jednym z zadań było odnalezienie numeru pierwszego zamieszkanego domu. W jednej z zapomnianych przez Boga wiosek, zatrzymałem się by zapytać gdzie zaś jest i zanim zdążyłem cokolwiek powiedzieć z daleka usłyszałem odpowiedź od sympatycznej gospodyni zajmującej się przydomowymi pracami. Niestety ostatnie kilometry trasy były dla nas przykra niespodzianką, w kratce 65 jest opis: "w prawo w stronę lasu i dalej przez las główną drogą". Niestety las wygląda jak teren bitwy o Wał Pomorski, jest poryty transzejami i okopami, które mają uniemożliwić przejazd. Uniemożliwiają i to skutecznie. Prośba do pana Wojtka Bednarczyka o skorygowanie trasy wiodącej od kratki 65 do 66 gdyż wyraźnie ktoś sobie nie życzy by tamtędy jeździć. Objazd dla posiadaczy GPSa nie jest problemem, jednak jest duże prawdopodobieństwo, że nie wszyscy go mają i ktoś może wpędzić się w kłopoty próbując pokonać pokopane przez koparkę szerokie i głębokie rowy.
Wartym polecenia celem wycieczki , nie objętym tą trasą jest Nowa Słupia oraz Łysa Góra i znajdujący się tam Klasztor Ojców Benedyktynów do którego trzeba się wspiąć na pieszo pokonując ponad 500 metrową różnicę wysokości. Naprawdę warto choćby po to by wysłuchać historii klasztoru i relikwii Świętego Krzyża pijąc w klasztornej kawiarence - "aptece" wspaniałą aromatyczną herbatkę wzmocnioną nalewkami produkowanymi na miejscu przez mnichów.
Pokonanie 90 kilometrów trasy stanowiło dla nas prawdziwą przyjemność i odpoczynek, dla tego polecam każdemu turyście podróż tą trasą , dziękuję jednocześnie twórcy - Wojtkowi Bednarczykowi www.polskioffroad.com za poświęcony czas i wykonanie naprawdę dobrej roboty.

Krzysiek Wronowski

Wybrane fotki:

Obrazek
Początek trasy - Złota Woda

Obrazek
Pierwsze trudności na trasie- dolina Łagowicy

Obrazek
Orłowice - wioska duchów

Obrazek
Orłowice

Obrazek
Lasy Orłowickie jedno z trudniejszych miejsc przejazdu

Obrazek
Zmierzch w Górach Świętokrzyskich

Obrazek
Zwiedzanie Zbójeckiej Jaskini przy blasku księżyca

Obrazek
Jaskinia Zbójów

Obrazek
Łagowskie domy

Obrazek
Łagowianki jak kwiatuszki...

Obrazek
Okolice Kopalni Winna

Obrazek
Jeden z brodów

Obrazek
Świętokrzyskie połoniny

Obrazek
Licznie spotykane strumyki

Obrazek
Typowa dla regionu zabudowa

Obrazek
Trochę prawdziwego Offroadu

Obrazek

Obrazek
Napotkane odcinki błotne pokonywaliśmy kilkukrotnie

Obrazek
Złota jesień

Obrazek
Bywało i tak, że mostki omijaliśmy

Obrazek
Złote wąwozy

Obrazek
Końcówka trasy

Obrazek
Transzeje pokopane przez miejscowych kratka 65

Obrazek
Klasztor na Łysej Górze

Cała galeria 100 zdjęć klik
...podpis zawieszony do odwołania...

Awatar użytkownika
okino

Post autor: okino » śr lis 12, 2008 7:19 pm

Fajny opis, fajna trasa,fajny pomysł.
Lepiej żeby chętnych nie było za dużo bo stanie się to co w Tatrach - zadepczą ( zajeżdżą ) wszystko. Zrobiłeś trasę która bardzo mi odpowiada - teren ale bez katowania i w połączeniu ze zwiedzaniem.
Gratuluję!
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » śr lis 12, 2008 10:34 pm

Fotki bardzo :)2
Trzymaj tak dalej i pokazuj, co przywieziesz. Dzięki

Awatar użytkownika
Peter4x4

Post autor: Peter4x4 » czw lis 13, 2008 8:38 am

Czesc, jak zawsze fajne fotki i opis. Ostatnio rowniez zapisalem sie do Polskiego offroadu i przymierzam sie do pokonania ich trasek. Jest jeszcze ze mna jedna ekipa spod wawy. Jakbys wybieral sie na pokonanie kolejnej traski to daj znac moze smigniemy w 3 autka.
Zycie sklada sie z krotkich chwil radosci...
FJ CRUISER 4,0 V6, BMW R 1150 GS

Awatar użytkownika
blizzard
Kontaktowanie:

Post autor: blizzard » czw lis 13, 2008 8:13 pm

Fajne okolice, my też długi weekend tam spędziliśmy.
Aż dziwne, że was nie spotkaliśmy. No może dlatego, że trasę opracowaliśmy własną bez roadbooka od B.
był Jimny, jest KZJ95
KLUB SUZUKI

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pt lis 14, 2008 11:37 am

fajna trasa, może jakiś szczegół topograficzny przebiegu podaj zainteresowanym. foty bardzo sugestywne.

Tucan, zawsze tak parkujesz jak na pierwszej focie ? :wink:
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
2can
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 2can » sob lis 15, 2008 4:40 pm

Trasa rozpoczyna się w punkcie

N 50 46,899
E 21 02,344

Dalej biegnie według roadbooka dostępnego na stronie www.polskioffroad.com

Dużo pracy i wysiłku włożył autor w wykonanie i opisanie trasy przejazdu. W chwili obecnej jest dostępnych 5 roadbooków 3 w Górach Świętokrzyskich , jeden na Warmii i Mazurach i jeden na Kaszubach.

Jeden roadbook z opisami kosztuje 30 zł plus VAT i uprawnia do wzięcia udziału w Rajdzie Nieustającym. Jedno tankowanie to 260 zł , uważam , że śmiało i bez wahania można zapłacić komuś kto włożył w to naprawdę dużo wysiłku, pracy i pieniędzy jedną ósmą kwoty tankowania by mieć cel wyprawy i fajny pretekst do zabawy.

Trasy są naprawdę ciekawie ułożone i opisane. 22 listopada wyruszam na kielecczyznę by przejechać najbardziej hardcorową trasę 45 km dla zaawansowanych, chętnych zapraszam!

Tu umawiamy się na trasy Rajdu Nieustającego

spinnaker1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: spinnaker1 » ndz lis 16, 2008 3:03 am

Czy ktoś wie czy na przyszły rok będą organizowane nowe trasy, czy też mamy się cieszyć się z obecnych czterech - bo innych oprócz nich w ramach omawianego "pucharu" na 2007 się nie doszukałem?

PS. Absolutnie nie narzekam, bo właśnie w takie imprezy celuję, ale pytam, po prostu czy będzie coś więcej?
Nie jestem mechanikiem, na autach w sumie się nie znam, ale pojeździć lubię i tyle :)

Awatar użytkownika
Unix

Post autor: Unix » ndz lis 16, 2008 10:30 am

Ładne i ciekawe zdjęcia :)2

Jaką masz nawigację ? na jednym ze zdjęć widać co nieco ale ciężko się domyślić. Pytam bo wspomniałeś, że istnieje konieczność zmiany a jestem ciekaw która ma tak dobre pokrycie :)

Nie masz czasem zapisu ścieżki GPS ? :D

Wybieram się na tą trasę i gdyby ktoś z moich okolic był chętny to prosze o info 8)

Pozdr
Toyota LJ73

Awatar użytkownika
mariuszfila

Post autor: mariuszfila » ndz lis 16, 2008 12:52 pm

Jak poskładam swoją Vitkę to możemy się umówić wspólny wypad 8)

Awatar użytkownika
2can
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 2can » ndz lis 16, 2008 8:01 pm

spinnaker1 pisze:Czy ktoś wie czy na przyszły rok będą organizowane nowe trasy, czy też mamy się cieszyć się z obecnych czterech - bo innych oprócz nich w ramach omawianego "pucharu" na 2007 się nie doszukałem?
No , mój drogi właśnie ukazała się piąta !
Spotkaliśmy się z autorem tras w ubiegłym tygodniu , Wojtek ma ponad 12 tysięcy kliometrów w swoich archiwach! Deklarował , że będą nowe trasy...

Awatar użytkownika
2can
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 2can » ndz lis 16, 2008 8:04 pm

Unix pisze: Jaką masz nawigację ? na jednym ze zdjęć widać co nieco ale ciężko się domyślić.
Używam Garmina , jest jedna mapa do nich - GP mapa Polski oraz CNE 9 , mają naprawdę dobre pokrycie.
Odbiornik, którego używam to Zumo 550, 278 C lub 60 CSX zamiennie oczywiście.

Awatar użytkownika
Unix

Post autor: Unix » pn lis 17, 2008 6:44 pm

mariuszfila pisze:Jak poskładam swoją Vitkę to możemy się umówić wspólny wypad 8)
Spox, czekam 8)
Toyota LJ73

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”