Chorwacja / Dalmacja
Moderator: Misiek Bielsko
Chorwacja / Dalmacja
Planuje powoli wakacje z rodziną i dwójką chłopców. Założenia to Chorwacja a dokładniej rzecz biorąc Dalmacja. Szukam namiarów na sprawdzony pensjonat blisko morza. Duże hotele, betonowa plażą nie wchodzą w rachubę. Jako że jadę z rodziną, chłopcy maja po lat 6 musi to być pensjonat z możliwością wynajęcia apartamentu rodzinnego, położonego w pobliżu piaszczystej plaży. Piaszczysta plaża, nie kamieniste dno morza to priorytet przy wyborze miejsca. Czy ktoś z koleżanek, kolegów może polecić konkretny obiekt ewentualnie camping…
Pozdrawiam Bartek
BTW czy ktoś z forum się wybiera w tamtejsze okolice w Lipcu 2009
Pozdrawiam Bartek
BTW czy ktoś z forum się wybiera w tamtejsze okolice w Lipcu 2009
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Re: Chorwacja / Dalmacja
nie wiem czy znajdziesz piaszczysta plaze w dalmacji
z zalozenia jest to wybrzeze kamieniste
z czystym sumieniem moge polecic Pirovac, Murter oraz Tisno
jest to bardzo dobra baza wypadowa do Zadaru, Sibenika, Splitu oraz na Archipelag Kornati
W Pirovacu na ulicy Jurija Sizgorica (ulica biegnaca wzdluz morza) jest kilka domow w ktrych bez problemow mozna wyjanac rodzinny apartament
mysmy 4 razy mieszkali u rodziny Meic
niestety numeru nie pamietam
byc moze gdzies jest w papierach
jesli szukasz jakiegos przytulnego campingu na wyspie Murter (polaczonej z ladem zwodzonym mostem) jest kilka naprawde ladnie polozonych i zagospodarowanych miejsc
warto poszukac troche w internecie
najwyzszy standard panuje chyba w Jezera-Lovisca
jest to bardzo dobra baza wypadowa do Zadaru, Sibenika, Splitu oraz na Archipelag Kornati
W Pirovacu na ulicy Jurija Sizgorica (ulica biegnaca wzdluz morza) jest kilka domow w ktrych bez problemow mozna wyjanac rodzinny apartament
mysmy 4 razy mieszkali u rodziny Meic
niestety numeru nie pamietam
byc moze gdzies jest w papierach
jesli szukasz jakiegos przytulnego campingu na wyspie Murter (polaczonej z ladem zwodzonym mostem) jest kilka naprawde ladnie polozonych i zagospodarowanych miejsc
biedny inżynier 
"[cenzura] no nie, no po prostu [cenzura] no nie!"

Ja jechałem według planu - jedziemy do 19:00 i zjeżdżamy nad morze - byłem zadowolony - kosztowało to jeszcze 2 h jeżdżeniea wzdłuż brzegu i znaleźliśmy, ale namiary nie zostały, przykro mi 
Piasku nie było, ale przynajmniej daleko od szosy i auta nie jeździły po kocu jak w innch miejscach.

Piasku nie było, ale przynajmniej daleko od szosy i auta nie jeździły po kocu jak w innch miejscach.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
poreb pisze:nie wiem czy znajdziesz piaszczysta plaze w dalmacji
Dokładnie, byłem właśnie w Jezerach na majowym weekendzie i szczerze mogę polecić, ale tak jak pisał @poreb z piaszczystą plażą będzie baardzo ciężko. W tym roku również planuję tam wypad, ale nie wiem w czy to będą 2 tygodnie na lądzie czy 1 łajba i 1 na lądzie - czas pokaże, generalnie strasznie mi się tam podoba, a i ludzie jacyś tacy mniej komercyjni. Być może dla tego że na początku sezonu byłem.
Pozdrawiam! mr.miron 509-627-638
Pajero II 2.8TD SS
Pajero II 2.8TD SS
troche pokopalem i znalazlem conieco w necie
http://www.chorwacja24.eu/83073-pirovac ... bject.html
mysmy mieszkali u matki wlasciciela dom obok z prawej
http://www.chorwacja24.eu/83073-pirovac ... bject.html
mysmy mieszkali u matki wlasciciela dom obok z prawej
biedny inżynier 

Witam,
a w jakim miesiącu się wybierasz ?, byłem kilka razy początkiem września i zawsze jechałem w "ciemno", a na miejscu bez problemu można znaleść jakiś fajny i niedrogi apartament. Miejscowi tak jak w Zakopanem stoją z tabliczkami przy drodze i polecają swoje kwatery
.
Co do piaszczystej plaży to raczej na taką nie licz, bo ja takiej nie widziałem, myślę że najlepsze warunki do wypoczynku z dziećmi to okolice Riviery Makarskiej, jest tam cała masa mnałych miejscowości w których w prawie każdym domu są apartamenty do wynajęcia, no i na lażach jest drobny żwirek więc dzieciaki mog.ą się swobodnie bawić. Jak Ci się znudzi w jednym miejscu to możesz też wyskoczyć ze Splitu promem na jakąś wyspę np Hvar lub Brać i spędzić tam np drugi tydzień.
a w jakim miesiącu się wybierasz ?, byłem kilka razy początkiem września i zawsze jechałem w "ciemno", a na miejscu bez problemu można znaleść jakiś fajny i niedrogi apartament. Miejscowi tak jak w Zakopanem stoją z tabliczkami przy drodze i polecają swoje kwatery

Co do piaszczystej plaży to raczej na taką nie licz, bo ja takiej nie widziałem, myślę że najlepsze warunki do wypoczynku z dziećmi to okolice Riviery Makarskiej, jest tam cała masa mnałych miejscowości w których w prawie każdym domu są apartamenty do wynajęcia, no i na lażach jest drobny żwirek więc dzieciaki mog.ą się swobodnie bawić. Jak Ci się znudzi w jednym miejscu to możesz też wyskoczyć ze Splitu promem na jakąś wyspę np Hvar lub Brać i spędzić tam np drugi tydzień.
Podobnie jak kolega wyzej jezdzilem do Chorwacji (Dalmacja okolice Szibenika) poza scislym sezonem. Podobala mi sie senna atmosfera miejscowosci Murter i latwosc znalezienia lokum. Znajomy byl w tym samym miejscu w sezonie i jego wspomnienia to horror. Tlumy, trudnosci ze znalezieniem miejca do parkowania, siermiezne warunki mieszkaniowe... Jesli zalezy Ci na piaszczystej plazy to rozwaz wyjazd do Czarnogory - w miejscowosci Ulcinij kilkukilometrowa piaszczysta plaza szczegoly na prv Aha te kamienie na plecach mojego syna w avatarze sa z okolic jeziora Szkoderskiegomawrot1 pisze:Witam,
a w jakim miesiącu się wybierasz ?, byłem kilka razy początkiem września i zawsze jechałem w "ciemno", a na miejscu bez problemu można znaleść jakiś fajny i niedrogi apartament. Miejscowi tak jak w Zakopanem stoją z tabliczkami przy drodze i polecają swoje kwatery.

CZeść
Plaża z drobnym żwirkiem na brzegu a w wodzie drobniutki piaseczek jest w miejscowości Omis.
Bardzo fajne miejsce na wypady, blisko do Splitu, Trogiru, a i do Dubrownika niedaleko. Sama miejscowość też bardzo fajna - zabytkowa, są dwa zamki pirackie i można sobie zrobić spływ rzeka Cetiną która ma tam ujście. Plaża osłonięta wyspą, tak więc nie ma wielkich fal. Moja córcia w Omisiu taplała sie do woli a w Dubroniku bała się wejść bo były potężne fale. No i co ważne przy dzieciakach to spadek dna, w Omisiu jest bardzo łagodny, można iść 100 metrów w morze i jest około metra.
Udanych wakacji

Plaża z drobnym żwirkiem na brzegu a w wodzie drobniutki piaseczek jest w miejscowości Omis.
Bardzo fajne miejsce na wypady, blisko do Splitu, Trogiru, a i do Dubrownika niedaleko. Sama miejscowość też bardzo fajna - zabytkowa, są dwa zamki pirackie i można sobie zrobić spływ rzeka Cetiną która ma tam ujście. Plaża osłonięta wyspą, tak więc nie ma wielkich fal. Moja córcia w Omisiu taplała sie do woli a w Dubroniku bała się wejść bo były potężne fale. No i co ważne przy dzieciakach to spadek dna, w Omisiu jest bardzo łagodny, można iść 100 metrów w morze i jest około metra.
Udanych wakacji

NISSAN PATROL Y 61, 6.5 TD V8
GG10114884

GG10114884
Ja byłem w zeszłym roku na półwyspie Pelješac niedaleko miejcowości Ston.
Plaża piaszczysta, skałki do nurkownia też nie daleko, malutkie miasteczka, do Dubrovnika tylko 60 km - Polecam!
Spałem na kempingu pod namiotem - duży kemp, super standard :
http://www.duprimorje.hr/akprapratno_en.html
Plaża piaszczysta, skałki do nurkownia też nie daleko, malutkie miasteczka, do Dubrovnika tylko 60 km - Polecam!
Spałem na kempingu pod namiotem - duży kemp, super standard :
http://www.duprimorje.hr/akprapratno_en.html
Adrian
LC 95 mota się
LC 95 mota się
A moze wezmiesz pod uwage wyspe PAG . Byłem tam pare razy i jest niesamowicie , inaczej niz na pozostałych chorwackich wyspach . Tutaj masz stronke o pagu - http://www.otokpag.com/ . Poglądaj i ewentualnie pytaj , to podpowiem gdzie fajne plaze , cisza i troche spokojnego odpoczynku .
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
- sierak
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Także polecam Pag. Byłem tam w 2008 roku i było naprawdę OK. Nie był to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji więc mam z czym porównywać.
Pag jest o tyle fajny, że nie ma tam wielkich tłumów ludzi a kilka km za miastem można znaleźć kilka super plaży gdzie jest max 5 osób.
Jeżeli chcesz większe portowe miasto to polecam Orebic ale to już jest trochę dalej no i to typowe miasto ... dużo ludzi, restauracji itp. ale za to blisko do Dubrownika, który moim zdaniem koniecznie trzeba zobaczyć. Z Orebicia pływa tez prom do Wenecji ... to też może być fajna wycieczka albo na Korcule - moim zdaniem przereklamowaną.
Brodarica koło Sibenika też jest fajna. Tylko jeżeli chodzi o plaże to tam jest raczej wylany beton i trochę żwiru więc nie za pięknie. Ale za to jak masz pensjonat nad samym morzem to masz widok na piękną wyspę po drugiej stronie
a dzieci mają morze dosłownie 5 metrów od wejścia do pokoju.
zamieszczam kilka fotek z Pag'u tak dla zachęty
http://www.sierak.net/wp-content/galler ... 08/004.jpg
http://www.sierak.net/wp-content/galler ... 08/005.jpg
http://www.sierak.net/wp-content/galler ... 08/007.jpg
Pag jest o tyle fajny, że nie ma tam wielkich tłumów ludzi a kilka km za miastem można znaleźć kilka super plaży gdzie jest max 5 osób.
Jeżeli chcesz większe portowe miasto to polecam Orebic ale to już jest trochę dalej no i to typowe miasto ... dużo ludzi, restauracji itp. ale za to blisko do Dubrownika, który moim zdaniem koniecznie trzeba zobaczyć. Z Orebicia pływa tez prom do Wenecji ... to też może być fajna wycieczka albo na Korcule - moim zdaniem przereklamowaną.
Brodarica koło Sibenika też jest fajna. Tylko jeżeli chodzi o plaże to tam jest raczej wylany beton i trochę żwiru więc nie za pięknie. Ale za to jak masz pensjonat nad samym morzem to masz widok na piękną wyspę po drugiej stronie

zamieszczam kilka fotek z Pag'u tak dla zachęty

http://www.sierak.net/wp-content/galler ... 08/004.jpg
http://www.sierak.net/wp-content/galler ... 08/005.jpg
http://www.sierak.net/wp-content/galler ... 08/007.jpg
Jeżdżę co rok do Cro od 2000 r z tym, że w przeważającej części na półwysep Istria ale byłem kilka razy w Dubrowniku i okolicach, Split, Zadar, Szibenik itp. Byłem też na wyspach i potwierdzam, że na Pag'u jest super z tym, ze jak się na niego wjeżdża to na początku krajobraz jest nieco księżycowy
Niestety w tym roku jeżeli się tak utrzyma to kurs EUR jest mało sprzyjający no chyba, że Chorwaci obniżą ceny
Pozdr

Niestety w tym roku jeżeli się tak utrzyma to kurs EUR jest mało sprzyjający no chyba, że Chorwaci obniżą ceny

Pozdr
Toyota LJ73
Jestem w Chorwacji od 1995 roku przynajmniej 1 x w roku. Mogę polecić: Osor na Cresie, Jezera na Murterze, Stara Novalja na Pagu, Karbuni na Korculi(dosłownie bajkowy koniec świata), Sveta Nedelja na Hvarze. Wszystkie miejscowości małe, dalekie od cywilizacji. Plaże żwirkowe na których moje dzieci 3-4 lat bawiły się bez problemu. Piaszczysta plaża to rzeczywiście Velika Plaza w Ulcinju ale większy smietnik to widziałem tylko w Albanii. W Ulcinju 9nota bene ładnym miejscu architektonicznie) polecam zamknięty camping Valdanos, moloch położony w gaju oliwnym na 300 przyczep i tyle samo namiotow z 3 boiskami i super zatoką, murenami, osmiornicami i mulami (mniam) 

six in line power
ooo to tak jak ja 
i też poecam te miejsca
dodatkowo - na deskę Peljesac (orebic, kuciste)
jak lubisz mniej tłoku - punta kriza
, mali losnij
Jeśli zwiedzanie to świetne jest Seget Vranijca (prawie w trogirze ale na uboczu) - blisko wszędzie, masę taksówek wodnych itd
Moja rada - jedź gdziekolwiek, zaplanuj tak abywjechać do Chorwacjir ano i mieć cały dzień na szwędanie i wybór lokalizacji.
Jeśli koniecznie chcesz planować - cro.pl ale przypominam, że Chorwacja to turystyka i nie da się nie znaleźć interesujących lokalizacji.. wystarczy koło Rijeki wjechać na magistralę

i też poecam te miejsca
dodatkowo - na deskę Peljesac (orebic, kuciste)
jak lubisz mniej tłoku - punta kriza

Jeśli zwiedzanie to świetne jest Seget Vranijca (prawie w trogirze ale na uboczu) - blisko wszędzie, masę taksówek wodnych itd
Moja rada - jedź gdziekolwiek, zaplanuj tak abywjechać do Chorwacjir ano i mieć cały dzień na szwędanie i wybór lokalizacji.
Jeśli koniecznie chcesz planować - cro.pl ale przypominam, że Chorwacja to turystyka i nie da się nie znaleźć interesujących lokalizacji.. wystarczy koło Rijeki wjechać na magistralę

i jezeli ci sie nie spieszy nigdzie to przejedz Jadranska na poludnie
Widoki pierwsza klasa
podrodze napewno znajdziesz cos dla siebie

Widoki pierwsza klasa
podrodze napewno znajdziesz cos dla siebie
biedny inżynier 

A i wyspa piękna do zwiedzenia...( z wyjątkiem Bolu który wszyscy reklamują - jest jak Mielno w sezonie).
Artur, PII V6 3000 ,
Arturos Pajeros
witam,
Ja byłem w 2008 roku w Chorwacji,
polecam Sukosan, fajne miasteczko z PIASZCZYSTĄ plażą,
jest w okolicy Zadaru i w niedalekiej odległości od autostrady
duża ilość kwater.
odradzam kornati gdyż jest to jeden wielki spend i nieprzyjemne wrażenie masówki, jednak miejsce ciekawe z jasnego powodu czyli Słone jezioro.
pozdrawiam
Ja byłem w 2008 roku w Chorwacji,
polecam Sukosan, fajne miasteczko z PIASZCZYSTĄ plażą,
jest w okolicy Zadaru i w niedalekiej odległości od autostrady
duża ilość kwater.
odradzam kornati gdyż jest to jeden wielki spend i nieprzyjemne wrażenie masówki, jednak miejsce ciekawe z jasnego powodu czyli Słone jezioro.
pozdrawiam
Jeep Grand cherokee ZJ 5.2
Witam
Swego czasu w trakcie dwóch wizyt przejechałem chorwackie wybrzeże od Umagu (granica ze SLO) po granicę z Czarnogórą i powiem szczerze, że najlepsze miejsca na wypoczynek na jakie trafiłem to Peljesac (Orebić i wspomniany wcześniej Ston) oraz chyba niedoceniana wyspa Brac, zdecydowanie mniej oblegana niż Hvar. W innych miejscach tłumy i ceny wyraźnie wyższe. Generalnie w HR czym dalej na południe tym piękniej.
Pozdrawiam
Swego czasu w trakcie dwóch wizyt przejechałem chorwackie wybrzeże od Umagu (granica ze SLO) po granicę z Czarnogórą i powiem szczerze, że najlepsze miejsca na wypoczynek na jakie trafiłem to Peljesac (Orebić i wspomniany wcześniej Ston) oraz chyba niedoceniana wyspa Brac, zdecydowanie mniej oblegana niż Hvar. W innych miejscach tłumy i ceny wyraźnie wyższe. Generalnie w HR czym dalej na południe tym piękniej.
Pozdrawiam
Peliesac git, korcula tym bardziej ale czasy sie zmieniaja.. Z roku na rok coraz mniej ludzi odwiedza Chorwacje. Ja na poczatek zdecydowanie polecam okolice Trogiru (dla milosnikow campow i caravaningu camp belvedere w seget vranjica, gdzie wlasnie jestem)
fajna baza wypadowa dla szwedaczy (blisko split i trogir) maly tlok i jednodniowy dojazd z Polski. Kilka dni tu, kilka na peliesacu potem kilka w zatoce kotorskiej i kilkudniowy powrot 4x4 gorami to idealny scenariusz na pierwsze balkany.. polecam
fajna baza wypadowa dla szwedaczy (blisko split i trogir) maly tlok i jednodniowy dojazd z Polski. Kilka dni tu, kilka na peliesacu potem kilka w zatoce kotorskiej i kilkudniowy powrot 4x4 gorami to idealny scenariusz na pierwsze balkany.. polecam
No właśnie, warto jechać tam 4x4? Wiele jest miejsc dostępnych tylko dla terenówek?Mroczny pisze:...i kilkudniowy powrot 4x4 gorami to idealny scenariusz na pierwsze balkany.. polecam
Pytam, bo w Vitarze z całą rodziną trochę ciasno, osobowym na autostradzie jedzie mi się dużo wygodniej.
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.
Witam!
Rozważam wyjazd w lipcu autem w rejon Dalmacji dla trzech osób. Zamierzam zarezerwować pokój w pensjonacie lub hotelu z opcją wyżywienia. Jednak nie wybiorę się pojedynczym autem - wolałbym z kimś na kilka aut.
Rozważam wyjazd w lipcu autem w rejon Dalmacji dla trzech osób. Zamierzam zarezerwować pokój w pensjonacie lub hotelu z opcją wyżywienia. Jednak nie wybiorę się pojedynczym autem - wolałbym z kimś na kilka aut.
Pewnie, że można, tylko w imię czego? Samotnie służbowo zaliczam trasy po 1600 km w jedną stronę i powrót w następnej dobie. A rekreacyjnie zawsze w grupie raźniej, ciekawiej i weselej.Wiechu pisze:To nie Pakistan, śmiało można samemu jechać.
W imię wakacji dla trzech osób ?le.ma pisze: Pewnie, że można, tylko w imię czego?

łoś też człowiek
ja jade na południe cro 20.07 z przyczepą camp i 3 dzieci. wyjazd lajtowy
six in line power