Majówka od Włodawy do Helu -prośba o pomoc w przygotowaniach

Wycieczki, te dalekie i te bliskie... Turystyczne wyjazdy za granice itp.

Moderator: Misiek Bielsko

cezar_11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Majówka od Włodawy do Helu -prośba o pomoc w przygotowaniach

Post autor: cezar_11 » czw kwie 11, 2013 12:54 pm

Witam,

w długi weekend majowy (27.04 - 04.05.2013) planujemy z rodziną wyjazd, który ma być częścią projektu objazdu Polski dookoła - na raty i bez ciśnienia.
Pierwszy etap który zamierzamy objechać w ten weekend to odcinek Włodawa - Hel. Włodawa dlatego, że mamy bazę wyjazdową u Teściowej :)

Skład załogi:
Czarek (ja) - kierowca
Basia (żona) - mama / pilot / kierowca
Ala (córka) - 9 miesięczny bobas :)

Pojazd:
Jeep Cherokee XJ litf 2" kółka 31"
Lekki teren od czasu do czasu wskazany, ale bez szału bo narazie brak wyciągarki.

Mam nadzieję, że pomożecie w opracowaniu trasy i wyborze atrakcji wartych zobaczenia, a przedewszystkim taniej bazy noclegowej, bo ze względu na najmłodszą uczestniczkę wyprawy planujemy noclegi pod dachem ale wymagamy specjalnych luksusów, dobrze jak by była ciepła woda, a jak nie będzie to przynajmniej możliwość podgrzania. Planujemy nie zostawać nigdzie dłużej niż 1 noc, ale jak nas jakieś miejsce szczególnie zauroczy może zabawimy tam chwilkę dłużej :)

Najbardziej interesują nas ciekawostki przyrodnicze, stare domy, urokliwe wioseczki, ciekawe kościoły i inne obiekty sakralne, wiatraki, młyny wodne, obserwatoria astronomiczne, zamki, ruiny :roll:

Myślę, że obowiązkowym punktem musi być Białowieża i Malbork, a na reszta może urodzi się dzięki Wam w tzw. międzyczasie.

Awatar użytkownika
Kabal

Re: Majówka od Włodawy do Helu -prośba o pomoc w przygotowan

Post autor: Kabal » czw kwie 11, 2013 1:18 pm

Proszsz
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=34&t=85274
fotki https://plus.google.com/photos/10337645 ... Kafvb-K1AE
przejrzyj dział wycieczki, tam jest więcej.
Kup sobie przewodni "Polska Niezwykła" albo wejdź na stronę mapy http://mapa.polskaniezwykla.pl/
Z noclegami nie pomogę, spaliśmy w namiocie.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Adamcichy

Post autor: Adamcichy » czw kwie 11, 2013 1:51 pm

pamiętaj jak będziesz chciał się poruszać terenem wzdłuż Bugu to zgłoś to w placówce SG może to być również telefonicznie bo często jak się trafi na jakiegoś społecznego to wali mandaty po pincet ;) chociaż w stronę Terespola to zawsze lajtowo przelatywaliśmy w pasie przygranicznym ale zgłoszenie zawsze było przez nas wykonane tylko że my pociskaliśmy na enduro

a propo atrakcji to za Janowem Podlaskim w Niemirowie jest przeprawa promowa przez bug tuz przy samej granicy ,prom bez silnika i przeciągany na linie w tamtym roku cena wynosiła 10 pln od auta z kierownikiem + 5zł od pasażerów
Strasznie mi z tego powodu wszystko jedno :)21

cezar_11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cezar_11 » czw kwie 11, 2013 1:59 pm

Kabal pisze:Proszsz
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=34&t=85274
fotki https://plus.google.com/photos/10337645 ... Kafvb-K1AE
przejrzyj dział wycieczki, tam jest więcej.
Kup sobie przewodni "Polska Niezwykła" albo wejdź na stronę mapy http://mapa.polskaniezwykla.pl/
Z noclegami nie pomogę, spaliśmy w namiocie.

Przejżałem dział wycieczki, Twoją wyprawę również i gratuluje :), zamierzam zwiedzić część miejsc z Twoje opisu, szkoda że bezpośrednio pod zdjęciami nie ma namiarów gdzie zostały zrobione, z mapy polska niezwykła też korzystam, ale dobrze jak mógłby coś podpowiedzieć ktoś kto był i widział na własne oczy, a na mapie nie wiele jest noclegów.

Zastanawiam się nad schroniskami młodzieżowymi, może ktoś korzystał z tych podancych na http://www.ptsm.org.pl/ Jakie są warunki korzystania z takich miejsc?
Adamcichy pisze:pamiętaj jak będziesz chciał się poruszać terenem wzdłuż Bugu to zgłoś to w placówce SG może to być również telefonicznie bo często jak się trafi na jakiegoś społecznego to wali mandaty po pincet ;) chociaż w stronę Terespola to zawsze lajtowo przelatywaliśmy w pasie przygranicznym ale zgłoszenie zawsze było przez nas wykonane tylko że my pociskaliśmy na enduro

a propo atrakcji to za Janowem Podlaskim w Niemirowie jest przeprawa promowa przez bug tuz przy samej granicy ,prom bez silnika i przeciągany na linie w tamtym roku cena wynosiła 10 pln od auta z kierownikiem + 5zł od pasażerów

Przeprawa brzmi kusząco, dzięki za info o pogranicznikach :)
Ostatnio zmieniony czw kwie 11, 2013 2:04 pm przez cezar_11, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw kwie 11, 2013 2:30 pm

Gotowca nikt Ci nie da, każdy lubi co innego. Przygotowania do wycieczki to jeden z jej elementów. Kartka, długopis, mapa, google, przewodnik i tworzy się zarys wyjazdu. Warto też rozpytywać na miejscu o ciekawe rzeczy, można się mile zaskoczyć i zmienić nieco trasę po drodze.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » czw kwie 11, 2013 5:03 pm

W pomorskim rejonie lajtowo mozesz pokonac trasy z AŚ i BF są tam fajne trasy szutrami i przy okazji zobaczysz z innej strony. Jak przedmowca wspomniał sam spróbuj ułożyć sobie ścieżkę a o szczegóły zapytaj Tu...
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw kwie 11, 2013 5:10 pm

Aha, to jest kawał drogi. My od Bieszczad do Gdańska jechaliśmy 17 dni z 3 dniowym popasem na Roztoczu u rodzinki i uznaliśmy, że było za szybko i za dużo musieliśmy odpuścić. Córa miała wtedy 3 lata i dbałość o jej samopoczucie również czasem "krzyżowało plany" - rozrywki specjalnie dla niej (typu jakaś plaża, koniki, plac zabaw), jej drzemki itp - w końcu jest pełnoprawnym członkiem załogi i wyjazd ma być przyjemnością również dla dziecka, niekoniecznie zainteresowanego średniowiecznymi ruinami (w innym wypadku wyjazd będzie również koszmarem dla rodziców :wink: ). Wy chcecie przejechać całkiem sporą część naszej trasy. Bierzcie pod uwagę, że dystans powyżej 100 km dziennie to wyścig i oglądanie części punktów praktycznie z auta...
tel. 504126172

cezar_11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cezar_11 » czw kwie 11, 2013 7:26 pm

Kabal pisze:Gotowca nikt Ci nie da, każdy lubi co innego. Przygotowania do wycieczki to jeden z jej elementów. Kartka, długopis, mapa, google, przewodnik i tworzy się zarys wyjazdu. Warto też rozpytywać na miejscu o ciekawe rzeczy, można się mile zaskoczyć i zmienić nieco trasę po drodze.
Nie liczę na gotowca, ale wskazanie miejsc wartych zobaczenia, nie koniecznie zawsze ujęte w przewodnikach.
Mam wstępnie przygotowaną trasę, a raczej litę miejscowości/waypointów, korzystam z przewodnika "Polska niezwykła", który kupiłem przy okazji jakiegoś poprzedniego wyjazdu, również biorę pod uwagę trasy z przewodnika skody 4x4, trasy rajdu nieustającego z polskioffroad.com, mapy polskaniezwykła, mapy google, opisy tras z forum, ale może jest tutaj ktoś kto tam był, lub tam mieszka i może polecić nie opublikowane w żadnym wydawnictwie miejsca.
Najbardziej brakuje mi aktualnej informacji na temat noclegu. Nie chciałbym jechać na żywioł z małą Alą na pokładzie, bo również uważam, że ten wyjazd ma być też dla niej przyjemny, chociaż wiadomo że nic z tego nie będzie pamiętać. Zakładam że nie muszę zobaczyć wszystkiego jak najwięcej "aby zaliczyć", więc niektóre obiekty mogę sobie odpuścić, biorę pod uwagę np. wewntualny szybszy przejazd przez mazury, po których 2 lata temu wędrowaliśmy z żoną.

Jeśli możecie pomóc namiarami sprawdzonych baz noclegowych będę wdzięczny, wiem że jest wiele portali turystyczno-noclegowych, ale uważam że najlepsze są miejsca z polecenia, bo reklama często ma się nijak do rzeczywistości. Nie liczę na to, że będzie mnie ktoś wyręczał, raczej na to, że ktoś będzie mógł się pochwalić ciekawymi wskazówkami, miejscami których próżno szukać w przewodnikach.

Liczę na podobne podpowiedzi jak np:
Adamcichy pisze: a propo atrakcji to za Janowem Podlaskim w Niemirowie jest przeprawa promowa przez bug tuz przy samej granicy ,prom bez silnika i przeciągany na linie w tamtym roku cena wynosiła 10 pln od auta z kierownikiem + 5zł od pasażerów
NUREK MAV pisze:W pomorskim rejonie lajtowo mozesz pokonac trasy z AŚ i BF są tam fajne trasy szutrami i przy okazji zobaczysz z innej strony. Jak przedmowca wspomniał sam spróbuj ułożyć sobie ścieżkę a o szczegóły zapytaj Tu...
Niestety nie mam przewodnika BF, ale mam Autoświata :)

Awatar użytkownika
RAFAL212
Kontaktowanie:

Post autor: RAFAL212 » czw kwie 11, 2013 9:15 pm

Poszukaj na forum, byl gdzies link do FTPa z przewodnikiem BF.
Fundacja Trzeba Marzyć
Spełniamy marzenia ciężko chorych dzieci.
www.trzebamarzyc.org

cezar_11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cezar_11 » pt kwie 12, 2013 3:01 pm

RAFAL212 pisze:

Poszukaj na forum, byl gdzies link do FTPa z przewodnikiem BF.

Już mam :) a ktoś może polecić jakieś noclegi na tej trasie?

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » pt kwie 12, 2013 4:33 pm

na której .... :)21 ?
Fotki

Awatar użytkownika
rafale_23

Kontaktowanie:

Post autor: rafale_23 » pt kwie 12, 2013 8:47 pm

a ja mysle ze nie powinienes tego robić córeczce...wiem ze chcesz sobie pojeżdzić ale...9 miesięcy
Nissan Patrol Y61 2,8 Long Off Road
Nissan Patrol Y60 ZMOTA
Dopóki walczysz Jesteś zwycięzca!

cezar_11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cezar_11 » pt kwie 12, 2013 9:53 pm

rafale_23 pisze:a ja mysle ze nie powinienes tego robić córeczce...wiem ze chcesz sobie pojeżdzić ale...9 miesięcy

Decyzja została podjęta i wspólnie z żoną, a Ala już ma doświadczenie w podróżach :)

Poza tym poleca lektórę http://malypodroznik.pl/porady/p_poco.htm
i jeszcze to http://www.travelbit.pl/forum/viewtopic ... 32&t=20121
Więc jak z tymi noclegami?
Chyba jednak będę musiał poprostu obdzwonić przypadkowe ogłoszenia z internetu, bo jakoś nikt nie podał ani jednego namiaru.
NUREK MAV pisze:na której .... :)21 ?
tej o której mowa w 1 poście.
Ostatnio zmieniony pt kwie 12, 2013 10:24 pm przez cezar_11, łącznie zmieniany 1 raz.

kłapouszka
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kłapouszka » pt kwie 12, 2013 9:59 pm

Ja jako mama tej córeczki wiem, że mimo młodego wieku lubi nasze wycieczki. Będąc jeszcze w brzuszku przejeździła z nami wiele kilometrów. Podrzućcie jakieś informacje o ciekawych miejscach i noclegach, bo tego tu szukamy. Pozdrawiam ciepło! :)

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » sob kwie 13, 2013 12:27 pm

cezar_11 pisze: Więc jak z tymi noclegami?
Chyba jednak będę musiał poprostu obdzwonić przypadkowe ogłoszenia z internetu, bo jakoś nikt nie podał ani jednego namiaru.
chyba się nie zrozumieliśmy :cry: pisałem ci o trasach na Pomorzu z AŚ i BF ... i w tym temacie byłbym wstanie ci pomóc a ty mnie odsyłasz p 1 ... :o Ty chyba nie chcesz tej pomocy ..?!
...sprecyzuj któredy będziesz poruszał a miejscowi coś ci podpowiedzą po trochu bo w koło jest dużo atrakcji tylo trasy brak z twojej stron jak na razie ...
jak nauczysz się czytać posty i co nie co puszczać mimo uszu z forumowego kpienia to będziesz miał radę ...
ot taka rada dla nowego :-) za darmo :)21
Fotki

cezar_11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cezar_11 » sob kwie 13, 2013 7:35 pm

NUREK MAV pisze:
cezar_11 pisze: Więc jak z tymi noclegami?
chyba się nie zrozumieliśmy :cry: pisałem ci o trasach na Pomorzu z AŚ i BF ... i w tym temacie byłbym wstanie ci pomóc a ty mnie odsyłasz p 1 ... :o Ty chyba nie chcesz tej pomocy ..?!
...sprecyzuj któredy będziesz poruszał a miejscowi coś ci podpowiedzą po trochu bo w koło jest dużo atrakcji tylo trasy brak z twojej stron jak na razie ...
jak nauczysz się czytać posty i co nie co puszczać mimo uszu z forumowego kpienia to będziesz miał radę ...
ot taka rada dla nowego :-) za darmo :)21
Nie rozumiem poco tyle jadu w twojej wypowiedzi... a może troche brak mi dystansu...
Masz rację, naprawdę się chyba nie zrozumieliśmy. Nie wymagam żeby ktoś za mnie robił opracowanie trasy, o tym już pisałem, ale liczyłem na życzliwą pomoc w znalezieniu noclegów i ciekawych atrakcji, niestety do tej pory dostaję tylko uwagi na temat zachowania na forum i sensowności pomysłu.

Nie zamierzam robić żanej konkretnej trasy z przewodników, jedynie korzystać z pisanych tam atrakcji, a może wyjdzie w trakcie, że jednak się na jakąś skusimy jak wystarczy czasu.

Oto wstępnie zakładana trasa, którą chyba powinienem faktycznie podać na samym początku:
mapy.google.pl

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » sob kwie 13, 2013 8:15 pm

hmmm w żadnym momenice nie zauważyłem tu jadu tylko sugestie i to dość trafne ... :lol:
Na mazurach masz do ogarnięcia parę ciekawych tras ... trochę nie chronologicznie ale ...
jedziesz trasą zamków krzyżackich , warowni pałacy i pozostałości wojennych ... ( Bezławki ,Reszel, Pałac w Drogosze - polecam ,Sigliny - fajowe , nie pamiętam dokładnie ale droga na mołtajny chyba i Pałac Arklity,Wilczy szaniec ,mosty w stańczykach , piramida Fahrenheit'a,Brodnica, itp itd etc etc etc ... :-) )
na Pomorzu masz fajne miejscówki Frombork i trasa z nią związana z któregoś z przewodników pokrywają się wzajemnie ; obóz koncentracyjny w Stutthowie,po drodze chaty podcieniowe , musisz się dowiedziec czy Świbno będzie czynne - przeprawa promowa; jak wypadniesz na obwodową to polecam trasę ( Chwaszczyno - Koleczkowo - Wejcherowo ) trasa fajniejsza widokowo niż obwodowa i zakorkowana przelotówka do wejchera ; Krokowa i Pałacyk ze swoją historią braterską , Mechowo !!!! to koniecznie oraz bunkier Gryfa Pomrskiego - niedaleko

... to tak po krótce bo jest tego fuullll ... co do noclegów to gdzie nie staniesz tam zaśniesz tyle tego jest a ja niestety nie ma sprawdzonych miejscówek bo każdego dnia gdzie indziej śpiochowaliśmy ...

naadal bez jadu .. :lol:

może ktoś jeszcze coś dorzuci za orty proszę o wybaczenie ... :oops:
Fotki

cezar_11
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cezar_11 » sob kwie 13, 2013 8:46 pm

Nareszcie konkrety! :D
NUREK MAV pisze:co do noclegów to gdzie nie staniesz tam zaśniesz tyle tego jest
Gdybyśmy jechali we dwoje to żaden problem, bo czesto w ten sposob robiliśmy, ale teraz mamy ze sobą maleństwo i jednak troche się obawiamy spontana z noclegami.

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » czw kwie 18, 2013 8:56 am

Podlacze sie do tematu, bo jest tu pare info ciekawego.
Przespalismy z zona coroczny swistakowy wyjazd z dziecmi do Mikolajek (brak juz noclegow na okolicznosc 1 maja).
No i tak sobie pomyslalem co by odpalic Frote puki jeszcze nie jest pomnik
i powluczyc sie po mazurach na lysych laczkach z familija bez cisniena.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » pt maja 10, 2013 3:17 pm

Moim zdaniem szukanie, rezerwacja noclegów jest lekko bez sensu.
Praktycznie w każdej miejscowości znajdzie się jakaś agroturystyka czy hotel.
A więcej napinania będzie/jest że trzeba dojechać, że trzeba odnaleźć wybrane miejsce.
Prościej ( według mnie ) jest szukanie miejscówki według potrzeb. Ja zazwyczaj zaczynam poszukiwania od 5-6. O ósmej już nie szukam :)21 , biorę co wpadnie w ręce.

Nie omiń przeprawy promem na Bugu. Jest w kilku miejscach więc nie będziesz musiał długo szukać. Polecam Mielnik. Przy okazji zajrzyj do kopalni kredy. Niezapomniane wrażenia jak się wjedzie po deszczu ... :)11 :)21 . Uwaga !! !! z dzieckiem na pokładzie może lepiej NIE.
Można wyjeżdżać dłuuuuuuugo ...
***** USA

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » sob maja 11, 2013 6:39 pm

@cezar_11 .. jak wypad majowy bo znaku nie dajesz a info ściągnełeś :lol: pokaż foty z wypadu co i gdzie zachaczyłes .. :)21 ...
Fotki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wycieczki”