Miałem już różne pomysły, kiedyś chciałem uaza a tu nagle zanabyłem Nissana Terrano II 2,7 TDi
i w poniedziałek 27.05 jadę do Grecji przez Rumunie.
Niby nic ale trochę mało czasu na przygotowania, więc może wspomożecie dobrą radą. Wiem, że już prawie wszystko zostało napisane na tym forum ale szczerze to po prostu nie mam czasu na przeczytanie:(
Autko sprowadzone z Monachium 20.05 dotarłem do Polandii i siadłem na telefonie.
- mechanik - ustalenie terminu i zakresu prac
- stolarz - zabudowa tyłu typu spanie dla 2 osób.
- brat - doradztwo wszelakie, papierowo formalno mentalne.
21.05
- przegląd techniczny, miły Pan twierdzi, że na "miękkim" dowodzie nie wolno mi jechać za granicę i znajduje wyciek między skrzynią a silnikiem, obiecuję, że naprawię...
- tłumaczenia z niemieckiego i włoskiego bo Tyranek dalekiego pochodzenia jest.
- urząd celny i haracz za pojazd 2,7 ... [cenzura] miałbym za to np: zderzak z wyciągarą ;/
- urząd skarbowy vat-24 - czy ktoś [cenzura] wie w imię czego trzeba im opłacić te 160 zł?
i gnoje każą sobie czekać aż łaskawie potwierdzą, że przyjęli te 160 zł czy coś a srał ich pies i sikał na nich skunks byle mi dali do czwartku bo potem będę nerwowy.
- ubezpieczalnia i wybór ubezpieczenia z minikasko i asistance w PZU o dziwo najtaniej:)
- porą wieczorową odstawienie pojazdu do mechanika i ostateczne ustalenia:
- Wszelkie oleje: skrzynia,napędy, reduktor
- Wszelkie filtry
- Wszelakie paski
- Nabicie klimy
- wyciek i dylemat czy wymienić sprzęgło skoro i tak skrzynie trza targać:(
- Kapucie BFG AT 235/70/16
- Przegląd wszystkiego co można przeglądnąć

- Piwo w Chata Pod Strzechą

22.05
- internet, internet i internet, czytanie, czytanie i zawroty głowy.
- dzwonienie i pośpieszanie kobity w skarbówce, ponoć w systemie już jest ale trzeba jeszcze znieść na dół a to już skomplikowana czynność wymagająca użycia dupy i windy.
- dzwonienie i ustalanie z mechanikiem tego owego i liczenie piniondzów, myślałem że mam dość a tu trzeba cięcia robić, co ciąć przecie nie można nigdzie obciąć, nie kupować kapuci? nieeee bo po co mi auto "terenowe" na szosowych kapciach.
- Zakupy 1000 potrzebnych i niepotrzebnych szpejów:
- prysznic 12v
- karnister 20l woda
- folia na obklejenie tylnich szyb, wybrałem weneeckie lustro:)
- przetwornica 12-230
- i jakieś pierdoły nie pamiętam nawet zobacze jeśli przyjdą przed sobotą:)
- napisanie tego oto posta a może ktoś coś pomoże?
Plan na wieczór: piwo w Chata Pod Strzechą:)
Szukam, potrzebuje:
- kogoś kto mi zrobi prawdziwe progi pod hi-lift
- porady z GPS , mam Nokie N8 i używam na razie tylko nokia maps i nie ma pojęcia jakie mapy, programy mogłyby mi sie przydać w grecja, rumunia i okolica.
- porady odnośnie drogi muszę jechać przez UE bo na granicy mogą mnie nie przepuścić w związku z miętkim dowodem;) I porady jak archiwizować tracka jeśli znajdę jakąś fajną trasę?
W ramach możliwości rozbuduję tego posta i uzupełnię o fotki:)