Panele ledowe ???

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: Panele ledowe ???

Post autor: Kostuch » czw lis 20, 2014 11:22 pm

DeMaDeS pisze:ten led bar 120w nie bierze 10a tylko 8,5a przy 12v, czyli ma jakies 100w o ile nie ma duzych strat na driverach
To tak zwany "choooj marketingowy".
Nawet wiodący polski producent lampek przyznał się kiedyś, że zawyża moc na nalepkach żeby nie wyglądały gorzej na tle dalekowschodnich :)21
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
superkto

Kontaktowanie:

Post autor: superkto » pt lis 21, 2014 9:36 am

Zmotaj listwe combo i bedziesz zadowolony
sudetyoffroad.pl
http://www.coconmobile.pl

Awatar użytkownika
Sztanca
Kontaktowanie:

Post autor: Sztanca » ndz lis 23, 2014 1:48 am

http://www.aliexpress.com/store/437341

ceny niezłe i darmowa wysyłka Fedex do Polski
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz lis 23, 2014 4:39 pm

Zapytam, zdarzyło się Wam lub słyszeliście aby taki panel komuś ukradli ?? .
Mam plan sobie zrobić samemu taki panel z diodami XM-L2, około 6szt i zamontować na przednim orurowaniu i nie wiem czy nie zrobić tego jakiegoś mocno antyzajebliwego bo samochód stoi na ogólnodostępnym parkingu i tak się zastanawiam.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz lis 23, 2014 6:31 pm

Nie.
Jak nie kradną anten od CB za 200+ trzymających się na motylku, albo zapasów z oponami za 500-1000 trzymających się na trzech śrubach, to pokuszą się na lampkę za 2 stówy?
Dla spokoju sumienia możesz zaspawać/zaklepać gwint, żeby nie odkręcili, ale tylko sobie problemów zrobisz przy demontażu ;)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz lis 23, 2014 8:38 pm

Takayuki pisze:Nie.
Jak nie kradną anten od CB za 200+ trzymających się na motylku, albo zapasów z oponami za 500-1000 trzymających się na trzech śrubach, to pokuszą się na lampkę za 2 stówy?
Dla spokoju sumienia możesz zaspawać/zaklepać gwint, żeby nie odkręcili, ale tylko sobie problemów zrobisz przy demontażu ;)
No anten magnesowych kilka poszło, zdarzyło się nawet że i z radiem CB. Opon nie wiem bo przyznam szczerze że ja nigdy nie widzę żadnych terenówek na parkingach :roll: , muszą albo garażować, albo stoją na ogrodzonych posesjach nocami.

Już sobie przemyślałem. Z boku orurowania wywiercę dziury tak by panel przykręcić od wewnątrz orurowania a dziury zaślepię plastikowymi zaślepkami. Od spodu bądź od góry, zależnie gdzie będzie zamontowany panel, dospawam jeszcze jakąś poprzeczkę z płaskownika czy z czegoś tam że w razie jak się jakiś ćwierć debil za to chwyci to raczej nie urwie panelu bo nie będzie jak za niego bezpośrednio złapać.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz lis 23, 2014 8:46 pm

Inteligent to będzie szarpał aż wyszarpie albo połamie.
Zaspawaj nakrętki albo przykręć śrubami 5.8 i rozwal łby/gwint żeby nie zdemontować na szybko, bez jakiś dodatków, szkoda zachodu moim zdaniem. Zabezpieczenia i patenty to trzeba na samo auto zostawić, a nie osprzęt :)21

Swojego trzymam pod blokiem i nic, wcześniej wiele lat był uaz co się nawet nie zamyka i też nie zniknął zapas, antena, ani nawet radia...

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » ndz lis 23, 2014 8:54 pm

- Montujesz pan alarm w maluchu? Po co? Przecie nie ukradną.
- Ukraść nie ukradną, ale srają w środku.

:)21
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz lis 23, 2014 9:00 pm

Nieee, w uazie tylko czasem puste puszki po piwie znajdowałem, nic grubszego kalibru :)21

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz lis 23, 2014 9:00 pm

Takayuki pisze:Inteligent to będzie szarpał aż wyszarpie albo połamie.
Zaspawaj nakrętki albo przykręć śrubami 5.8 i rozwal łby/gwint żeby nie zdemontować na szybko, bez jakiś dodatków, szkoda zachodu moim zdaniem. Zabezpieczenia i patenty to trzeba na samo auto zostawić, a nie osprzęt :)21

Swojego trzymam pod blokiem i nic, wcześniej wiele lat był uaz co się nawet nie zamyka i też nie zniknął zapas, antena, ani nawet radia...
Myślę że jak dospawam poprzeczki to nie będzie jak chwycić. Śruby w orurowaniu będą wewnątrz, nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej (narysuje), i tam dam jakieś torx czy inne. Wątpię aby się komuś chciało siedzieć i odkręcać.

Obrazek

Te czerwone to panel, żółte to przyspawany płaskownik a śruby wewnątrz orurowania :)21

Całość pomaluje pędzlem w jeden kolor włącznie z panelem. Soczewki prawdopodobnie też będą całkowicie czarne więc jedyne co będzie widoczne to żółty kolor diod, ale to malutkie więc i mało widoczne. Będzie to samoróbka ale mam nadzieję że te diody zrobią robotę.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz lis 23, 2014 9:08 pm

To się mentalne dresy wnerwią za brak możliwości kradzieży i ci to na złość rozwalą polbrukiem, z szybą do kompletu... obym się mylił, ja z natury pesymista jestem :wink: :)21
I jak przez czarne soczewki to ma świecić? Zaciemnianie ćwiczymy? :)9

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » ndz lis 23, 2014 9:11 pm

Właśnie się miałem pytać co z odbłyśnikami ? :roll:
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz lis 23, 2014 9:14 pm

Marcingalloper pisze:
Takayuki pisze:Nie.
No anten magnesowych kilka poszło, zdarzyło się nawet że i z radiem CB. Opon nie wiem bo przyznam szczerze że ja nigdy nie widzę żadnych terenówek na parkingach :roll: , muszą albo garażować, albo stoją na ogrodzonych posesjach nocami.

Już sobie przemyślałem. Z boku orurowania wywiercę dziury tak by panel przykręcić od wewnątrz orurowania a dziury zaślepię plastikowymi zaślepkami. Od spodu bądź od góry, zależnie gdzie będzie zamontowany panel, dospawam jeszcze jakąś poprzeczkę z płaskownika czy z czegoś tam że w razie jak się jakiś ćwierć debil za to chwyci to raczej nie urwie panelu bo nie będzie jak za niego bezpośrednio złapać.
daj sobie spokój , zamontuj tak byś mógł do domu zabierać jak kiedyś panel od autoradia

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz lis 23, 2014 9:24 pm

Takayuki pisze:To się mentalne dresy wnerwią za brak możliwości kradzieży i ci to na złość rozwalą polbrukiem, z szybą do kompletu... obym się mylił, ja z natury pesymista jestem :wink: :)21
Dresem to ja jestem, w dodatku łysym (krótko ostrzyżonym) więc wiesz :)21 . Boję się tylko jak gdzieś pojadę na występy ale też i okolicznych najebanych co chodzą - ostatnio łazili po maskach i dachach samochodów i gdzieś tam padło kilkanaście szyb w furach na koniec lata.

Z soczewkami wyraziłem się niezbyt precyzyjnie. Myślę że znów obrazek wyjaśni więcej niż moje pisanie:

https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 9583/18558
piotrck pisze: daj sobie spokój , zamontuj tak byś mógł do domu zabierać jak kiedyś panel od autoradia
Ta, to może do orurowania kółka małe dorobię i w pakiecie całość będę zabierał :)21 .

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » ndz lis 23, 2014 9:31 pm

Marcingalloper pisze:
Takayuki pisze:To się mentalne dresy wnerwią za brak możliwości kradzieży i ci to na złość rozwalą polbrukiem, z szybą do kompletu... obym się mylił, ja z natury pesymista jestem :wink: :)21
Dresem to ja jestem, w dodatku łysym (krótko ostrzyżonym) więc wiesz :)21 . Boję się tylko jak gdzieś pojadę na występy ale też i okolicznych najebanych co chodzą - ostatnio łazili po maskach i dachach samochodów i gdzieś tam padło kilkanaście szyb w furach na koniec lata.

Z soczewkami wyraziłem się niezbyt precyzyjnie. Myślę że znów obrazek wyjaśni więcej niż moje pisanie:

piotrck pisze: daj sobie spokój , zamontuj tak byś mógł do domu zabierać jak kiedyś panel od autoradia
Ta, to może do orurowania kółka małe dorobię i w pakiecie całość będę zabierał :)21 .
też dobry pomysł

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz lis 23, 2014 9:46 pm

Jak pizdniesz dwa takie panele jak masz te czerwone prostokąty, w wersji z diodami 10W, to będziesz miał olśnienie takie, że oczy Ci wypadną. 60W zamontowane na dachu mojego Vojagera spokojnie wystarcza do dość szybkiej jazdy uliczno-trasowej. A jestem dość wymagający. Przemyśl to.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » ndz lis 23, 2014 9:55 pm

ernil pisze:Jak pizdniesz dwa takie panele jak masz te czerwone prostokąty, w wersji z diodami 10W, to będziesz miał olśnienie takie, że oczy Ci wypadną. 60W zamontowane na dachu mojego Vojagera spokojnie wystarcza do dość szybkiej jazdy uliczno-trasowej. A jestem dość wymagający. Przemyśl to.
Panel będzie jeden, tylko się zastanawiam czy na górze czy na dole.
Diody chcę dać te Cree XM-L2 czyli najmocniejsze jakie teraz są (chyba) i będzie ich 6 lub 8szt - najprawdopodobniej 6 w przód i 2 lekko skierowane na boki. Wszystko do przetestowania i przemyślenia i najpierw zrobię z innymi tańszymi diodami i dopiero drugi panel zrobię na 100% gotowy.
Przyznam że chciałem kupić gotowy, ale kosztowo (z diodami XM-L2 grubo ponad 1000zł, ja chcę się zamknąć w 1/4 tej sumy) mi się to nie podobało dlatego chcę zmotać to sam. Widziałem już przeróżne wydumki i kilka działa naprawdę dobrze. Zasadę działania i jak to zrobić mniej więcej też już zgłębiłem, powinno być OK.

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pn lis 24, 2014 6:03 am

Masz jakieś dobre źródło diod z soczewkami i obudów?

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn lis 24, 2014 9:52 am

Takayuki pisze:Masz jakieś dobre źródło diod z soczewkami i obudów?
Google to moje źródło :)21 . Pewna osoba poleciła mi forum światełka ale tam każdy nastawiony tylko na zysk więc szybko zrezygnowałem bo każda rozmowa kończyła się zawsze tym samym że się nie opłaca itp. że o cenach np. diod XML wspominał nie będę.
Generalnie diody to koszt ok.25zł za sztukę, soczewki mniej jak 7zł za sztukę, elektronika w postaci drivera to też jakieś 10zł a obudowa to zwykły profil alu tak jak i radiator na nim.

gutek.a4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gutek.a4 » pn lis 24, 2014 1:52 pm

Patrząc na cenę z chińskiego allegro to wykonanie takiego panelu ma tylko aspekt własnej satysfakcji, z obudową pierdzielenia się masa, jak to uszczelnisz?

Awatar użytkownika
Stefan
Kontaktowanie:

Post autor: Stefan » pn lis 24, 2014 2:02 pm

jakiś rok temu też byłem baaardzo za tym aby robić swoje...
diody 10W mam, drivery mam, radiatory znalazłem...
chciałem wykorzystać te lampy które mam... ale jak doszedłem do kwestii obudowy/uszczelnienia...
to jakoś wolę dozbierać i kupić gotowe... :)21
!! FOR FUN !!

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn lis 24, 2014 4:23 pm

gutek.a4 pisze:Patrząc na cenę z chińskiego allegro to wykonanie takiego panelu ma tylko aspekt własnej satysfakcji, z obudową pierdzielenia się masa, jak to uszczelnisz?
Stefan pisze:jakiś rok temu też byłem baaardzo za tym aby robić swoje...
diody 10W mam, drivery mam, radiatory znalazłem...
chciałem wykorzystać te lampy które mam... ale jak doszedłem do kwestii obudowy/uszczelnienia...
to jakoś wolę dozbierać i kupić gotowe... :)21
Normalnie Wy chyba też handlujecie na tamtym forum :)21 . Tak jak pisałem za panel jaki chcę zrobić to musiałbym zapłacić coś koło tysiaka, no może mniej ale i tak bardzo dużo. Nie będę robił reklamy nikomu ale wstawię linki żeby pokazać o co mi chodzi.

Chcę panel na diodach Cree XM-L2 czyli najmocniejszych jakie są teraz dostępne. Z tymi diodami jak zaczniecie przekopywać allegro czy alixprees paneli jest mało. Tu macie przykład:

http://allegro.pl/lampa-robocza-panel-l ... 53499.html czyli z 12 diodami XM-L ale nie 2, czyli starsza seria.
http://allegro.pl/mega-lampa-robocza-ha ... 91109.html

Oczywiście panele można kupić dużo taniej jednak z dupnymi diodami, będzie ich więcej co nie oznacza że będzie to świecić lepiej/jaśniej.

Co chcę zrobić ja, kupić takie np profil alu:

http://allegro.pl/profil-aluminiowy-alu ... 41865.html - tylko problem bo amelinium ciężko pomalować i pospawać :)21

Lub takie coś z nierdzewki:

http://allegro.pl/profil-nierdzewny-40x ... 91201.html

Boczne zaślepki do zaspawania np:

http://allegro.pl/daszek-na-profil-40x4 ... 48023.html

No i coś jako radiator, czyli ceownik alu (może trochę większy):

http://allegro.pl/ceownik-aluminiowy-10 ... 51765.html

I to byłaby obudowa.

Jeśli chodzi o diody to jak już wspominałem będą to XM-L2 w ilości 6 lub 8szt:

https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 8619/27291

Do tego optyka w postaci soczewek na kwadratowych podstawach bo takie coś będzie mi łatwiej wyciąć i zamontować w profilu aluminiowym. Dokładnie jakie jeszcze nie wiem ale pewnie ze 2szt wewnętrzne o skupionym świetle:

https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 9593/18558

Dwie o trochę szerszym kącie świecenia:

I skrajne oval o szerokim kącie świecenia:

https://www.maritex.com.pl/pl/shop/item ... 9596/18558

No i elektronika sterująca czyli driver z tym jeszcze się wstrzymuję bo nie jestem pewien czy do tych XM-L2 idą zwykłe czy trzeba jakieś inne specjalne, ale to i tak koszt coś koło 20zł.

Popatrzcie, przerachujcie i sami wyciągnijcie wnioski.

Mi za zrobienie gotowej lampy bardzo podobnej do tej którą chcę sam zrobić, powiedziano 900zł z 8 diodami :)21 .

A i jeszcze jedno, diody można kupić sporo taniej ale trzeba dłużej poczekać. W chinach mają promocje na latarki z tymi diodami i koszt to ok. 6$ :wink: i jeszcze można pozostałości latarki sprzedać na allegro.

Całość chcę zakleić uszczelniając wszystko na stałe sylikonem ale jest i możliwość wycięcia profila w C i wstawienie na uszczelce jakiejś szybki. Nad tym jeszcze pomyślę.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn lis 24, 2014 4:26 pm

Na światełka.pl też jeden użytkownik zrobił taką lampę z tymi diodami. W sumie mogę powiedzieć że ściągam pomysł tylko że u niego soczewki są okrągłe u mnie będą kwadratowe.

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Awatar użytkownika
Sztanca
Kontaktowanie:

Post autor: Sztanca » pn lis 24, 2014 4:35 pm

http://www.aliexpress.com/store/product ... 84208.html

390zł z przesyłką (+VAT 23% jeśli go naliczą na celnym)
Marcingalloper, przy tej cenie chyba nie warto się bawić samemu w produkcję?

zamówiłem u nich jednego bara, zrobię foto-relację po otrzymaniu przesyłki
zmoty sprzedane, szukam cywilnego Y60
sylwester w górach

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn lis 24, 2014 4:59 pm

Sztanca pisze:http://www.aliexpress.com/store/product ... 84208.html

390zł z przesyłką (+VAT 23% jeśli go naliczą na celnym)
Marcingalloper, przy tej cenie chyba nie warto się bawić samemu w produkcję?

zamówiłem u nich jednego bara, zrobię foto-relację po otrzymaniu przesyłki
Tam jest tradycyjny marketingowy bełkot.
Nie wiadomo jaki typ diód.
Nie wiadomo z jakiego bin'a.
Gdzieś tam w tekście dopisek: :)21

Kod: Zaznacz cały

( The Lumens and Power are theoretical values, if use equipment to measure, maybe less than this values.)
Marcingalloper ma rację w jednym - chcesz mieć dobrze, zrób to sam.
Może nie będzie najtaniej, ale będzie się miało to co w specyfikacji fabrycznej a nie na papierze (który wszystko przyjmie).
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”