Panele ledowe ???

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Marcingalloper

Re: Panele ledowe ???

Post autor: Marcingalloper » śr lis 26, 2014 7:55 pm

rokfor32 pisze:
Marcingalloper pisze:[...]
W sumie - to nawet ... trzymam kciuki :wink:

Nie za efekt, bo to po prostu wiadomo już teraz, że ani ekonomiczny, ani techniczny - ale sama realizacja jakiegoś celu, bez względu na opinie innych - daje satysfakcję :wink:

Ja się wyleczyłem. Nie deprecjonują ledów jako źródła swiatła - po prostu poczekam se spokojnie, az ta technologia sie rozwinie odpowiednio, i lampy zaczną być robione z porządną optyką obliczoną pod te konkretne źródła światła. Wtedy będzie - najprawdopodobniej - dokładnie tak - jak ja potrzebuje. Ale na razie - nie jestem usatysfakcjonowany ... :)21

Gadasz jak moja dziewczyna. Że niby takie ona chce ale zaraz zaczyna się ale i ......... .

Patrzałem po jołtubie, faktycznie taką wiertarką stołową z założonym frezem idzie wydłubać wnętrze w bloku aluminiowym i jeśli ten co kręci gałkami ma jakąś wprawę i pojęcie to wykonanie tego nie jest jakimś hardmadafaka zadaniem.

Żeberka na pewno lepiej odprowadzą ciepło i z nimi będzie lepiej wyglądało :)2 .

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr lis 26, 2014 8:56 pm

I łatwiej łapało błoto ... :)21

Dobrze - że w opcji na dachu błoto gości rzadko :wink:

Marcin - są do zanabycia gotowe radiatory - takie techniczne. Do wyboru - do koloru. Wówczas zamiast frezować mela aluminiowego po prostu zapodajesz gotowy radiator + dystans (coby moduły led schować) + szyba.

Do uskuteczniania własnych wizji na temat lamp (piszę to jako realne podejście - bo to co zamiarowujesz to trąci technologią godną rozpoczęcia produkcji na minimum ... milion ... sztuk :)21 ) powinno starczyć aż nadto.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr lis 26, 2014 9:18 pm

rokfor32 pisze:I łatwiej łapało błoto ... :)21

Dobrze - że w opcji na dachu błoto gości rzadko :wink:

Marcin - są do zanabycia gotowe radiatory - takie techniczne. Do wyboru - do koloru. Wówczas zamiast frezować mela aluminiowego po prostu zapodajesz gotowy radiator + dystans (coby moduły led schować) + szyba.

Do uskuteczniania własnych wizji na temat lamp (piszę to jako realne podejście - bo to co zamiarowujesz to trąci technologią godną rozpoczęcia produkcji na minimum ... milion ... sztuk :)21 ) powinno starczyć aż nadto.
Tak, myślałem o gotowych radiatorach, patrzyłem w dziale komputerowym allegro na chłodzenie i nawet zerkałem na chłodzenie wodne :)21 .

To nie będzie wielkoseryjna produkcja. Muszę kupić metrową formatkę aluminiową, mi potrzeba 63cm więc z pozostałego kawałka też pewnie jakąś lampę zrobię i nic poza tym :wink: . Wyfrezowany radiator w bloku nie dość że będzie lepiej wyglądał (choć i tak będzie to wszystko zakryte) to i jako jeden kawałek metalu lepiej powinien oddać powstałe ciepło.

Niby wiem już coraz więcej, teraz przeszukuję jak zrobić jakiś /regulatorpotencjometr regulujący moc świecenia diod, i czy połączyć wszystkie na jeden włącznik czy zrobić po trzy włączane - chyba na jeden z regulacją mocy.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr lis 26, 2014 9:25 pm

Karwa. Wydawało się - że poczytałeś faktycznie ... :)11 :wink:

Sterownik. Drivwer.

Diody mocy wymagają elektronicznego sterownika. Inaczej je albo spalisz - albo nie wykorzystasz potencjału.

Kibicuje projektowi - ale ... kubeł zimnej wody :)21 Roboczy wesem kosztuje jakieś 40 zeta ... :)21 A alternator dający do wypasu prądu - jakieś ... 100 zeta, i to z przesyłką ... :)21

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » śr lis 26, 2014 9:41 pm

Marcingalloper pisze:
Już wczoraj to zobaczyłem i pół nocy myślałem. Mój kumpel pracował w firmie gdzie dużo po robocie robili na frezarkach CNC = dziś do niego dzwoniłem i kretyna wa wódę wyjebali w lato :evil: .

Powiem Ci że wcześniej nawet nie pomyślałem o tym aby w ten sposób to wykonać, przez to że podlinkowałeś mi swój pomysł boję się że mogę popełnić jakiś plagiat :)21 . Bloki alu stosunkowo tanie, problemem może być dojście do taniego CNC.

Cały czas myślę, Twój pomysł najbardziej przypadł mi do gustu :)2 , oczywiście kopiował go nie będę :wink: .

Mam pytanie tylko jedno, jaką masz grubość aluminium za diodą ?? , nie musi być dokładnie. Wyczytałem że 25mm wystarcza i diody się nie przegrzewają. No i jak możesz pokazać jak wyglądają na gotowo zamontowane, czyli za szybką.
Jak chcesz to mogę ci wysłać projekt, mam go w CAD. Ale pod warunkiem ze nie udostepnisz go nikomu na komerche i jedna sztuke wykonasz tez dla mnie, za material zaplace. W radiatorze nigdy nie zbieralo mi sie bloto a mam go z przodu na orurowaniu.
Bloczek alu mialem 50x50
zrobie jakies fotki i wstawie w weekend.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr lis 26, 2014 10:00 pm

miastek pisze:
Jak chcesz to mogę ci wysłać projekt, mam go w CAD. Ale pod warunkiem ze nie udostepnisz go nikomu na komerche i jedna sztuke wykonasz tez dla mnie, za material zaplace. W radiatorze nigdy nie zbieralo mi sie bloto a mam go z przodu na orurowaniu.
Bloczek alu mialem 50x50
zrobie jakies fotki i wstawie w weekend.
Projekt mi nie potrzebny bo będę rzeźbił na bieżąco, zdjęcie jak możesz to wstaw żebym poglądowo zobaczył. Powiedzmy dioda na soldermasce ma 2mm plus do tego soczewka o wysokości 13mm więc frezuję na głębokość 15mm.
Sztuka dla Ciebie, jak zrobię pierwszą i wyjdzie dobrze - ocenisz :wink: , to będę rzeźbił na 100% drugą na tył. Mniejszą taką biwakową z mniejszymi diodami i wtedy możemy się zgadać. Jedyny "problem" na jaki w tej chwili natrafiam to frezowanie. Jak to jakoś ogarnę to będzie z górki.

I teraz znów się zastanawiam. Początkowo chciałem zastosować soczewki kwadratowe, ale teraz skoro może będzie frezowane zastanawiam się nad okrągłymi, wstawionymi na ścisk w wyfrezowane otwory. U Ciebie jest wyfrezowane całe wnętrze, ja się zastanawiam nad wpuszczeniem każdej diody z soczewką osobną w osobne dziury, polepszy to chyba znacząco chłodzenie jeśli nie będzie wspólnej zamkniętej puszki dla wszystkich diod :roll: .
Zamysł miałem na 6-8szt, jednak z tego co czytam to najwygodniej i najtaniej podłączać te diody jest po 3szt, więc albo zrobię na 6, albo na 9 :)21 . Będzie gęściej, będzie lepiej wyglądało bo panel będzie miał 63cm a soczewki mają po ok22mm więc malutkie.

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » śr lis 26, 2014 10:10 pm

Pamietaj ze jeszcze kable trzeba poprzeciagac a miejsca jest niewiele i nie masz pewnie malych żółtych rączek :)21
Do tego to wszystko nie jest kompatybilne, ja mam podłoża 25x25 na kazda diode i po przykreceniu do obudowy srubkami jakie udało mi się kupić na miejscu, okazało się że soczewki nie pasują i trzeba je podciąć, mimo, że były dedykowane. Ja mam 3 drivery na 12 diod, zaprojektował mi je koleś tak żeby byly tanie jak barszcz i zajmowaly , możliwie jak najmniej miejsca.

Właśnie z frezowaniem jest u mnie problem, to co mam wyfrezował mi koleś po godzinach i miesiąc później poszedł na emeryture.
Teraz nie mam nikogo kto by mi to zrobił za ludzkie pieniądze.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr lis 26, 2014 10:27 pm

Tak o wszystkim staram się pamiętać, zapisuję sobie :wink: a jeśli chodzi o małe żółte rączki to jeżdżę często na obiadki to chińczyków i jednego jak porwę to nie zauważą. Zrobi co ma zrobić i wypuszczę :)21 .

W tych co patrzyłem podłoże ma 19,9mm więc frezowane pewnie będzie na 20mm. Nie będę wiercił i gwintował aby przymocować podstawkę z diodą, przykleję ją na klej termoprzewodzący bądź tylko postawię na paście termoprzewodzącej - dociśnie soczewka dociskana przez szybkę :)21 .
Tak się zastanawiam czy jak już znajdę kogoś od frezowania to czy dookoła obudowy nie przelecieć rowka i nie wsadzić w niego uszczelki tak jak chińczyki robią. Czy po prostu tylko przedni panel z szybką złożyć na jakiś sylikon. Choć z uszczelką będzie łatwiej w razie naprawy/poprawki/ulepszenia światła.

Przewody mam jakieś pozostałości po CA, kosztowały krocie i mają 2X25^, myślę że wewnątrz będą robiły.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr lis 26, 2014 11:44 pm

Wy to chyba na prawdę nie lubicie kalkulklatora ... :)21

Tak ma marginesie.

Energooszcędność współczesnych diód mocy - to mit. :wink:

Oszczędne to były stare, zwyczajne diody, montowane na płytce przewlekanej :wink: Dioda - która do pracy potrzebuje oddawać w formie ciepła ... w zasadzie tyle mocy - co emituje ... - nie zapaliła się Wam "czerwona lampka" - że coś jest nie teges"? :wink:

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw lis 27, 2014 12:10 am

rokfor32 pisze:Wy to chyba na prawdę nie lubicie kalkulklatora ... :)21

Tak ma marginesie.

Energooszcędność współczesnych diód mocy - to mit. :wink:

Oszczędne to były stare, zwyczajne diody, montowane na płytce przewlekanej :wink: Dioda - która do pracy potrzebuje oddawać w formie ciepła ... w zasadzie tyle mocy - co emituje ... - nie zapaliła się Wam "czerwona lampka" - że coś jest nie teges"? :wink:
O jakim kalkulatorze Ty do mnie rozmawiasz 8) . Że samoróbka wyjdzie drogo?, licząc koszt diod, soczewek i elektroniki potrzebnej do ich wysterowania to wyjdzie Ci mniej więcej tyle co jedna dupna lampka z jedną taką diodą :)2 . Koszt obudowy to pi razy drzwi licząc kawałek aluminiowy o wymiarach 80X40X1000mm to wydatek lekko ponad 120zł. Nie wiem ile wyfrezowanie i tego nie licząc to koszt w jakim zamkną się części to na oko 350zł przy 8 diodach. Na allegro panel na 4 takich diodach to koszt 325zł a gdzie satysfakcja.

Ale to nie światło w domu że na licznik idzie. No tak, idzie w paliwie jakiś tam koszt, przyjemności muszą kosztować.

Oj tam ie teges, weź w ręce małą latareczkę z jeszcze mniejszą diodą XM-L i ją zaświeć - ma być jasno i tak będzie.

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » czw lis 27, 2014 8:27 am

rokfor32 pisze:Wy to chyba na prawdę nie lubicie kalkulklatora ... :)21

Jak robiłem swój halogen to najtańszy chinol z 12 diodami niby xm-l kosztował 1300 pln a lirozowy x-bar 12 na 5w diodach też coś ponad tysiak a mój wtedy wyszedł 700pln na oryginalnych xm-lach cree więc weź kalkulator i sobie policz :)21

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw lis 27, 2014 8:30 am

Zwracam tylko uwagę - że te coraz mocniejsze diody - potrzebują coraz mocniejszych radiatorów. :wink: To ile one energii zamieniają na ciepło - a ile na światło? :wink:

Dla porównania - mega nieekonomiczny halogen zamienia na ciepło około 95% energii. A lampy ... radiatorów nie maja ... :)21

Się nabijam trochę - bo żarówa emituje ciepło głównie w postaci promieniowania w zakresie podczerwieni - więc ta energia jest całkiem ładnie wyprowadzana poza lampę ta samą drogą co światło. Niemniej - te coraz wieksze radiatory w lampach ledowych - dają do myślenia :wink:

Koszty policzyłeś. To dodaj jeszcze koszt frezowania - czyli jakieś 70 - 100 za godzinę (nawet jak będzie zero po znajomości - chodzi o kalkulacje kosztów wykonania takiej lampy gdyby zaszła potrzeba jej powielenia dla kogoś innego). Plus czas potrzebny na poskładanie tego do kupy, polutowanie, itp.

Ja wróciłem do zwykłych halogenów - i puki co nie widze lepszej opcji. Koszt kompletnej lampy - 60 zeta. Koszt mocniejszego alternatora - stówa :wink: Jakość wykonania wesemów - wystarczająca. Wiele razy po krzaczorach auto ciągnięte - lampy z dachu nie odpadły, mimo że sterczały nieosłonięte ... :wink: A ilość światła ... ja sie zapoda ze 300W - to światła jest dosyć :)21

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » czw lis 27, 2014 9:07 am

https://www.youtube.com/watch?v=LuCggAvo3Oc

Takie lampy są już montowane seryjnie np. w nowych mietkach.
Postępu nie zatrzymasz.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw lis 27, 2014 11:59 am

I wcale nie zamierzam. Napisałem przecie - że se spokojnie czekam, aż technologia led "znormalnieje" - a za projektowanie całych lamp wezmą sie firmy od lat robiące ogólnie lampy. Bo puki co - soczewki sa do bani. Znaczy się - zastosowanie soczewek uniwersalnych w aplikacji moto daje efekt do bani.

Był wcześniej temat o światłach, gdzie porównywaliśmy jakość świecenia lamp drogowych (foty). Wpożyczyłem wtedy do porównania reflektor helli - widać tam było ładnie na czym polega różnica, jak reflektor ma dokładnie zaprojektowany rozkład strumienia światła - a jak działa led na prymitywnej soczewce kształtującej jedynie kąt wiązki.

Paradoksalnie - to nie test takie trudne do zaprojektowania. Zrobienie naprawdę sensownej lampy opartej o źródła ledowe, i z soczewką - albo lustrami - zaprojektowanymi w technice FF. tyle, że żeby się to opłaciło - to musi sie sprzedawać w tysiącach sztuk - a żeby tak było - lampa nie może kosztować tysiaka czy więcej. Mowa o lampach dodatkowych, uniwersalnych - reflektory główne aut to zupełnie inna bajka ekonomiczna.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw lis 27, 2014 1:14 pm

Coś czuję, że ta technologia to będzie ślepa uliczka, bo producenci aut już zabrali się za technologię laserową...
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
DeMaDeS

Post autor: DeMaDeS » sob lis 29, 2014 11:23 pm

ja już miałem się wyleczyć z ledów.. ale jeszcze jeden "projekt" chce zrobić.
Dwa duże ledy 50 lub 100W w połączeniu z soczewkami eliptycznymi o rozkładzie 25x50 stopni. Kolor biały ciepły lub neutralny, chłodzone radiatorem komputerowym z wiatrakiem (błoto u mnie im nie grozi).
Chcę to włożyć w obudowy po seryjnych przeciwmgielnych ale nie wiem czy one to zniosą patrząc na ten i tym podobne filmy: https://www.youtube.com/watch?v=D3snCXYUMnU

Awatar użytkownika
Łosiowy

Post autor: Łosiowy » pn gru 15, 2014 10:30 pm

Czym się różni belka z ledami cree a led hie 3 w

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » pn gru 15, 2014 11:14 pm

Czy takie ledy będą ok jako robocze, po dwa na stronę samochodu? http://szakla4x4.pl/oswietlenie-led/442 ... flood.html
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Awatar użytkownika
bsh

Post autor: bsh » wt gru 16, 2014 8:56 am

Placek^ pisze:Czy takie ledy będą ok jako robocze, po dwa na stronę samochodu? http://szakla4x4.pl/oswietlenie-led/442 ... flood.html
Mam takie jako robocze na tyl w patrolu - jest fajnie. Jak nie zapomne to zrobie wieczorem fotki jak to swieci.

Robilem telefonem wiec srednio do porownania:

Ciemno jak w d... - fotki bez flesza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te dwa to bez flesza(ledy on):
Obrazek

Obrazek

Tutaj telefon przyciemnil znacznie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To sa fotki tego miejsca z fleszem (ledy off):
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Placek^

Post autor: Placek^ » pn sty 12, 2015 9:09 pm

Tak trochę z innej beczki: listwę na 10W ledach w układzie flood-spot-flood lepiej zamontować nad szybą czy na bullbarze przed maską? Jak nad szybą to oczywiście z daszkiem, żeby nie świeciła na maskę.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pn sty 12, 2015 11:03 pm

Sieją straszliwie w każdą stronę. Ja bym spróbował montować je z przodu i dać im daszek :)21 W voyagerze mam w połowie dachu i jest git.
Nie wiem, zamontuj na trytkach tu i tu i się przejedź.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
sbst

Post autor: sbst » pt sty 23, 2015 11:38 am

a mi się własnie to ,że ledy tak rozpieprzają światło na boki i górę podobie
czemu?
bo nie używam tego na drodze, tylko w terenie gdzie mamy jeszcze 3 wymiar = wysokość
i jak podjezdzasz pod górę, to tą górę widzisz, jak zjezdzasz tez, a nie czarna plama nim się przód podniesie albo opadnie. wtedy już jest za późno manewrować.
zupełnie drugi aspekt ILE ledów ładujemy na górę - belka na szerokość samochodu to uważam totalny przerost formy nad treścią, to nie tankowiec ;) i tu światła rzeczywiscie za duzo, ale 6-8 ledów to uważam dobra ilość, nie pali oczu nietoprzom ;)
na drodze zgodze się - zupełnie bez sensu i moze wręcz przeszkadzać, nawet nie wspominam o aspekcie legalności.
PATROLnięty ;)

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic :)21

qmulus

Post autor: qmulus » sob lut 07, 2015 8:45 pm

zeby nie zakladac innego watku, czy ktos testowal cos takiego ? wyglada troche zabawkowo ....

http://mudmaster.pl/product.php?id_product=701
Pajero 92 2,5 TD :)

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz lut 08, 2015 1:01 pm

Bez sensu.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » wt lut 17, 2015 11:03 am

Jeśli w ta stronę Cie ciągnie, to jak zrobiłem kiedyś tak.: Kupiłem na alledrogo używane halogenowe Hella Luminator Chrom - kawał porządnego żelastwa i sam dołożyłem do nich żarówki HID Xenon - oczywiście chińskie też z allegro - tyle że nie najtańsze, żeby miały w miarę szczelne przetwornice :)21 i działało całkiem całkiem.
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”