Metromierz.

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Który metromierz jest najlepszy ?

Road Master 2.0
5
15%
Road Master 3.0
10
29%
Trasek
19
56%

Liczba głosów: 34

Awatar użytkownika
pol
Kontaktowanie:

Post autor: pol » śr gru 10, 2003 7:21 pm

Biga pisze:Sa systemy zintegrowane z pomiarem kilometrow i aktualnymi mapami. Wiem bo dostarczam odbiorniki do firm transpotrujacych np. pieniadze wiekszosc ma jeszcze zyrokompas zeby mierzyc trase w tunelach a miejsce pobytu samochodu moge sledzic on-line. Wiem ile maja jeszcze paliwa i jak zjada 100 od wyznaczonej trasy to juz jest "kod czerwony".
Jest nawet wersja z podsluchem rozmow w kabinie kierowcy. Wszystko jest mozliwe tylko to kosztuje OGROMNE pieniadze.

Tak szczerze to brakuje na rynku metromierza podlaczonego do GPS z redundancja wskazan i ich usrednianiem na podstawie obu odczytow ale chyba cos takiego nigdy nie powstanie :(
tak jak pisalem IPAQ zalatwi sprawe, do tego srednio zdolny programista
i mozna wszystko zrobic, a szczeglnie polaczenie metromierza, gps'a, temperatury silnika i cisnienia w kolach

pawel

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 7:41 pm

pol pisze:
Biga pisze:Sa systemy zintegrowane z pomiarem kilometrow i aktualnymi mapami. Wiem bo dostarczam odbiorniki do firm transpotrujacych np. pieniadze wiekszosc ma jeszcze zyrokompas zeby mierzyc trase w tunelach a miejsce pobytu samochodu moge sledzic on-line. Wiem ile maja jeszcze paliwa i jak zjada 100 od wyznaczonej trasy to juz jest "kod czerwony".
Jest nawet wersja z podsluchem rozmow w kabinie kierowcy. Wszystko jest mozliwe tylko to kosztuje OGROMNE pieniadze.

Tak szczerze to brakuje na rynku metromierza podlaczonego do GPS z redundancja wskazan i ich usrednianiem na podstawie obu odczytow ale chyba cos takiego nigdy nie powstanie :(
tak jak pisalem IPAQ zalatwi sprawe, do tego srednio zdolny programista
i mozna wszystko zrobic, a szczeglnie polaczenie metromierza, gps'a, temperatury silnika i cisnienia w kolach
pawel
W sumie wykonalne, ale nie wiem czy warto zaczynac, bo kasa wlozona w projekt moze sie nigdy nie zwrocic. Jedyny rozsadny pomiar metrow to odczyt z linki predkosciomierza przez skalibrowany metromierz (cala reszta po pierwszym pobycie w bagnie jest do wyrzucenia). GPS musialby miec kostrukcje typu zewnetrzna antena. To powoduje ze juz na tym etapie trzeba zaczac myslec o SBC jako serce systemu bo inaczej to bida z napisaniem programu i wczytywaniem zeskanowanych lub wektorowych map. Odrebnym problemem pozostaje wizualizacja odczytow. Potem zaczynie sie problem jak walidowac pomiary obu odczytow (ktore ma "wieksza" racje). Da sie zrobic 8) Ale i tak wyjdzie drogie i okrutnie zmotane monstrum.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
komando

Post autor: komando » śr gru 10, 2003 7:45 pm

Na screenach, ktore mi dales nic tak naprawde nie widac.
Po drugie nikt mi udzielil jasnej odpowiedzi typu: "Tak, na GPS da sie liczyc metry w podobny sposob jak metromierzem" lub "Nie, nie da sie"...
Moze sami nie jestescie tego pewni ?

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 7:48 pm

Da sie.
Sciagnij sobie manual np do:
http://www.garmin.com/products/forerunn ... creen.html
albo daj e-mail na priva to zobaczysz.
To co piszę jest wyłącznie moim PRYWATNYM zdaniem i nie ma związku z niczym poza tym. Jasne?

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr gru 10, 2003 7:54 pm

Zescie sie chlopaki rozkrecili. Zaraz nam jakis sojuz na leb spadnie od tych Waszych zabawek.
A ja twierdze jedno, jak na rajdzie jedziesz na wynik to chociazbys sie skichal to i tak nie obsluzysz wszystkich urzadzen i wtedy wlasnie najlepiej sie sprawdzaja urzadzenia typu metromierz Traska. Prosty i robi to co powinien.
W dzien jest fajnie ale w nocy bez metromierza? Coraz wiecej imprez jest wytyczanych metromierzami wiec blad jest niewielki. Reka do gory kto upieprzony od blota po 10 godzinach jazdy non stop w lesie gapiac sie w roadbook jednym okiem, a drugim na trase. Z kierowca trzymajacym cisnienie i jedacym tam gdzie mu podajesz. Co chwile wyskakujesz z auta z halogenem w jednej lapie, z UKF-ka w drugiej. Biegasz po lesie i szukasz PP. Kto w takiej sytuacji bedzie bawil sie GPS-em albo obliczenia robil.

A pod mokrymi lisciami i tak GPS sie zesra, moze na poludniu polski nie ma takich lasow? :)
GPS jest super, jezeli ma "zasieg" i robisz waypoint na np. zatloczonej PP i potem chcesz ta PP zrobic na koniec trasy albo w nocy jak polowa rajdu chrapie w lozkach.

Awatar użytkownika
pol
Kontaktowanie:

Post autor: pol » śr gru 10, 2003 7:54 pm

Co do koncepcji IPAQ + reszta swiata, to akurat bardzo tanie rozwiazanie,
problemem jest jedynie soft, uzywke IPAQ + zewnetrzny modul gps
jakby pogrzebac dobrze na alegro to za 1000zl mozna kupic. DO tego
np. OzieExplorer chyba 150$ lub.... Podlaczenie czujnika z linki
tez prosta rzecz, sprawa jedynie rozgrywa sie o soft i wlasne umiejetnosci.
A rozw warte nakladow bo jest zajebiscie uniwersalne. Do ipaqa mozna zakupic pelno zabawek, w tym ochronne obudowy takze bloto mu nie szkodzi, a gps na dachu to najlepsze miejsce dla niego

pawel

Awatar użytkownika
komando

Post autor: komando » śr gru 10, 2003 8:00 pm

Biga pisze:Da sie.
W metromierzu- jade, a potem naciskam reset i dalej jade... a jak rozwiazane jest to w GPS ?
Ostatnio zmieniony śr gru 10, 2003 8:02 pm przez komando, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 8:00 pm

Bocian pisze:... chociazbys sie skichal to i tak nie obsluzysz wszystkich urzadzen ...
Dobry pilot jest potrzebny a nie nagrzany!
Bocian pisze: A pod mokrymi lisciami i tak GPS sie zesra, moze na poludniu polski nie ma takich lasow? :)
Sa! I czasem sie zesra, ale tylko czasem :D

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 8:05 pm

komando pisze:
W metromierzu- jade, a potem naciskam reset i dalej jade... a jak rozwiazane jest to w GPS ?
Daj email to ci wysle instrukcje. Przeciez nie bede tu instrukcji cytowal bo by temat wybuchl :D

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 8:07 pm

pol pisze:Co do koncepcji IPAQ + reszta swiata, to akurat bardzo tanie rozwiazanie,
A rozw warte nakladow bo jest zajebiscie uniwersalne. Do ipaqa mozna zakupic pelno zabawek, w tym ochronne obudowy takze bloto mu nie szkodzi, a gps na dachu to najlepsze miejsce dla niego

pawel
Mam bardzo dobrych programistow! Co ty na to?

Awatar użytkownika
pol
Kontaktowanie:

Post autor: pol » śr gru 10, 2003 8:11 pm

Biga pisze:
pol pisze:Co do koncepcji IPAQ + reszta swiata, to akurat bardzo tanie rozwiazanie,

pawel
To fajnie :lol:

pawel

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr gru 10, 2003 8:59 pm

Biga pisze:
Bocian pisze:... chociazbys sie skichal to i tak nie obsluzysz wszystkich urzadzen ...
Dobry pilot jest potrzebny a nie nagrzany!

He he akurat zle trafiles. Jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek alkoholu w czasie rajdu. A i swoja robote na rajdzie odwalam wzorcowo.

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 9:04 pm

Zwracam honor. :wink: Ja tez pilot 8)

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 9:13 pm

pol pisze:
Biga pisze:

pawel
To fajnie :lol:
pawel
Wiem o tym 8)

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 9:18 pm

Temat sie strasznie rozbudowal, wiec ponawiam pytanie czy np. Traska mozna wyskalowac (skalibrowac) jak sie ma wieksze opony itd.

lysy_83

Kontaktowanie:

Post autor: lysy_83 » śr gru 10, 2003 9:18 pm

pawel
troszke sie zajmuje komputerowym sprzetem i takiego ipaqa nowego mozesz kupic u nas za 1150 PLN! z gwarancja!
Nie testowalem go jeszcze pod wzgledem GPS'a bo nie mam do niego antenki! natomiast mamy dzialaja bardzo dobrze! wiem ze w plus gsm istnieje mozliwosc trackingu pojazdu z dokladnoscia do 10 m wiec po podlaczeniu IPAQa do modulu GPRS dalo by sie zrobic podrobe GPSa ze wskazaniami na mapie! Musze ten temat rozeznac!!
Lysy;
Samurai

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 9:23 pm

lysy_83 pisze: ... wiem ze w plus gsm istnieje mozliwosc trackingu pojazdu z dokladnoscia do 10 m ...
Marzyciel :D

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr gru 10, 2003 10:02 pm

Biga pisze:Temat sie strasznie rozbudowal, wiec ponawiam pytanie czy np. Traska mozna wyskalowac (skalibrowac) jak sie ma wieksze opony itd.
Każdy metromierz mozna wyskalowac. Traska rowniez. Inaczej nie mialoby to sensu :) Wiekszosc metromierzy podlacza sie do linki licznika poprzez impulsator identyczny taki jakie maja taxi. W Trasku jest przydatna funkcja odejmowania odleglosci. Podlaczasz to tylko do wlacznika wstecznych swiatel. Inaczej sie nie da gdyz impulsatory maja tylko dwa kontaktrony i zaden metromierz nie bedzie wiedzial w ktora strone obraca sie linka :)

Skalowanie jest banalnie proste. Wciskasz kombinacje na poczatku testowego kilometra i na koncu i gotowe. Inaczej skaluje sie taksometry. Tam skaluje sie na odcinku dwukilometrowym w pozycji kasa jako ze taksometry sa programowane na 4 taryfy czyli przebicia nastepuja w stalej jednostce wartosci ale roznej odleglosci. Ale da sie to ominac spokojnie inaczej go programujac z palca. Wiec taksometr jest tania alternatywa metromierza. Niestety tak jak juz raz pisalem nie ma mozliwosci prostego kasowania wskazan w czasie jazdy lub powyzej predkosci 5km/h i z pozycji kasa po 10 sekundach.

Ale namotalem :)

Awatar użytkownika
Biga

Post autor: Biga » śr gru 10, 2003 10:11 pm

Bocian pisze:
Biga pisze:Temat sie strasznie rozbudowal, wiec ponawiam pytanie czy np. Traska mozna wyskalowac (skalibrowac) jak sie ma wieksze opony itd.
Każdy metromierz mozna wyskalowac. Traska rowniez.
Po stu postach w koncu konkretna odpowiedz :)2
Bocian pisze: Ale namotalem :)
Wcale nie. Wiem o co chodzi niestety.

Mikołaj

Post autor: Mikołaj » czw gru 11, 2003 12:10 pm

komando pisze:
W E-mapie Garmina jest dokładnie tak samo. Jest taka opcja computer trip która na to pozwala (na zerowanie wskazań metrów, wkazania co 10m).
Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj, żelazo nie klęka!!! V8 :wink:

Awatar użytkownika
wiklos

Post autor: wiklos » czw gru 11, 2003 8:42 pm

Oczywiscie ze jest opcja zerowania w gps ale trzeba dwa razy menu, enter na pozycji trip computer, znowu klawisz menu i jeszcze raz enter na pozycji reset trip potem juz tylko dwa razy esc juz.(wersja emap) Jak widac troche to skomplikowane a jeszcze samochod w tym czasie zasowa dalej bo kierowcy wiecznie sie spieszy, klawisze sie myla bo trzesie i ciemno itd.
Gdybym potrzebowal tylko merty mierzyc to bym se tylko metromiez kupil gps ma super opcje (np. wymienione wyzej waypointy) a metry tak jakby przy okazji i troche jak opisalem srednio wygodne.

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » czw gru 11, 2003 9:53 pm

Wiecie co ? Musiałbym ciężko na głowę upaść żeby do jazdy wg itinerera używać gps-a jako licznika.. :)20 Używam Traska a i to trzeba będzie dorobić przycisk na kabelku i podlutować do zerowania, ponieważ często wyzerować trudno podczas jazdy i pilot klnie na czym świat stoi a przecież nie tylko kilometry czy setki metrów się odmierza a dziesiątki..w lesie w nocy..no chyba że się ktoś zatrzymuje na każdej kratce i sobie zeruje licznik :)23 To już bym wolał wg samochodowego jechać i uwzględniać poprawkę na koła. Traska sobie kalibruję wg słupków na szosie i jest OK. :)2
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

Awatar użytkownika
trasek

Kontaktowanie:

Post autor: trasek » czw gru 11, 2003 10:31 pm

zbig napisał
"Używam Traska a i to trzeba będzie dorobić przycisk na kabelku i podlutować do zerowania, ponieważ często wyzerować trudno podczas jazdy i pilot klnie na czym świat stoi"

Nowa wersja metromierza będzie miała wyprowadzone wyjście na miekki reset na kablu .
producent

Awatar użytkownika
komando

Post autor: komando » czw gru 11, 2003 10:34 pm

No i juz wszystko wiem... dziekuje bardzo wszystkim za cenne informacje. :wink: A jakie sa podstawowe roznice miedzy Roadmaster'em 3.0, a Traskiem ?

Awatar użytkownika
zbig

Post autor: zbig » czw gru 11, 2003 10:36 pm

trasek pisze:zbig napisał
"Używam Traska a i to trzeba będzie dorobić przycisk na kabelku i podlutować do zerowania, ponieważ często wyzerować trudno podczas jazdy i pilot klnie na czym świat stoi"

Nowa wersja metromierza będzie miała wyprowadzone wyjście na miekki reset na kablu .
producent
:)2
P. S. Mam nadzieję, że nie zostanę wycięty za reklamę.. :)21
Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”