Spanie w trzech drzwiach
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Spanie w trzech drzwiach
To przykład rozwiązania był.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
jradek pisze:1900 funtow wagi.
E
Aerodynamika kiosku i podwyzszony srodek ciezkosci, terenowka przestaje byc terenowa.
Wagi i parametrów nie neguję. Jednakże:
- na wyjeździe nie wygłupia się (zazwyczaj) w ekstremalnie trudnym terenie. Zwłaszcza z rodziną na pokładzie
- można nie zap.erdalać, wakacje to nie wyścigi

- i tak jest parametrcznie znacznie lepiej, niż np. terenówka z przyczepą lub cywilny kamper
- jak pisałem, rozdział sypialni od sterowni. Kluczowe

Poza tym oryginalne, ciężkie paździerze można wywalić i dać coś lżejszego. Z wagi ogólnej można urwać, jak sądzę. Można też zrobić DIY kabinę, z innych materiałów. Ogólnie chodziło mi o koncepcję jako taką.
http://mobilerik.com/1565/build-a-homem ... per-part1/
Ja tylko przedstawiłem swoją subiektywną opinię dot spana w aucie 3 drzwiowym poparte doswiadczeniami w używaniu takich terenówek. Motocyklem też jeździłem z 10 lat na wycieczki, więc się nauczyłem zabierać absolutne minimum bagażu.
Mi po prostu nie pasuje spanie w samochodzie.

taaaaamisman pisze: - i tak jest parametrcznie znacznie lepiej, niż np. terenówka z przyczepą

już widze jak coś takiego z tą paką robisz

https://www.youtube.com/watch?v=eIJjAiJcN2Y
https://www.youtube.com/watch?v=Rt9Jsb2Hu7g
https://www.youtube.com/watch?v=-TD8Qu0-jrE
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
-
- jestem tu nowy...
Rozwiązanie tej toyoty dobre ale czy nie za wysokie.
Nie znam sie bo nie byłem nigdy na takiej wyprawie.
Namiot dachowy jak najbardziej ok.
tylko cena 3 do 10 tysi i więcej... nieco odstrasza.
Może próbował ktos zwykły namiot rozłożyć na dachu??? + drabinka?
Bagażnik akurat mam i to na cały dach. mogę swobodnie chodzić po nim.
Więc albo zapakuje sie w środku i będę spać na dachu, albo zapakuje graty na dachu i będę spac w środku.
Nie znam sie bo nie byłem nigdy na takiej wyprawie.
Namiot dachowy jak najbardziej ok.
tylko cena 3 do 10 tysi i więcej... nieco odstrasza.
Może próbował ktos zwykły namiot rozłożyć na dachu??? + drabinka?
Bagażnik akurat mam i to na cały dach. mogę swobodnie chodzić po nim.
Więc albo zapakuje sie w środku i będę spać na dachu, albo zapakuje graty na dachu i będę spac w środku.
Robione byly takie przeszczepy, poszukaj w polskioffroad.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
-
-
Nie trzeba przekopywać Polskiego Offroadu żeby to odnaleźć. Na drugiej stronie był już link.
Nawet to zainteresowany dostał tą odpowiedź.
Znów wychodzi że nikt niczego tu nie czyta. A jak czyta to najwyżej jedną wiadomość w tył, i to też nie zawsze
.
Nawet to zainteresowany dostał tą odpowiedź.
Znów wychodzi że nikt niczego tu nie czyta. A jak czyta to najwyżej jedną wiadomość w tył, i to też nie zawsze

lbl78 pisze:taaaaamisman pisze: - i tak jest parametrcznie znacznie lepiej, niż np. terenówka z przyczepą![]()
już widze jak coś takiego z tą paką robisz![]()
https://www.youtube.com/watch?v=eIJjAiJcN2Y
https://www.youtube.com/watch?v=Rt9Jsb2Hu7g
https://www.youtube.com/watch?v=-TD8Qu0-jrE
Nie czytałeś dokładnie. Jednym z (moich) założeń było nie pchanie się w ekstremalne warunki. Twoje "ale" ma się nijak, gdyż wykazuje wyższość zespołu pojazdów w takich właśnie warunkach, gdzie są duże przemieszczenia środka ciężkości.
Pisałem wyraźnie, że rozwiązanie nie jest idealne, ale IMO zbliżone do mojego wyobrażenia ideału. Każdy ma inne potrzeby, wymagania, oczekiwania. Cóż w tym jest trudnego do zrozumienia ? Poza tym pisząc słowo "przyczepa" miałem na myśli jakiś kemping na haku, a nie wyżej zawieszoną przyczepkę towarową, w której nie można się nawet przespać, bo jest złożona na czworo i udeptana, żeby nic nie wystawało

na glosa akurat wjedziesz bez problemu, ale jak zauważyłeś tam nigdzie nie ma extremalnego offroadu, tam są rzeczy które czasem się zdarzają, kilka razy mi się trafiły zerwane mosty bądź zabrana droga której nikt nie naprawiał, z taką budą na plecach robisz paredziesiąt km objazdu bądź całkowicie utykasz, akurat podałeś miejsca z "pełną cywilizacją" tam nie ma problemu z rozbiciem się namiotem (zwykłym) czy wręcz spaniem w hotelu 
ogólnie jak móiłem już kilka razy wszystko się da zależy tylko od upierdliwości podróżujących, nie da się w samochodzie 3 drzwiowym zmieścić 4 osób i spać komfortowo.. no nie da się
ale z pyciepką już można o tym myśleć, zresztą to dobre rozwiązanie na długie wyjazdy, na weekend czy kilka dni oczywiście sensu mało
poza tym pyciepkę można zostawić i autem trochę poszaleć
z taką budką na pleckach już się raczej nie da,

ogólnie jak móiłem już kilka razy wszystko się da zależy tylko od upierdliwości podróżujących, nie da się w samochodzie 3 drzwiowym zmieścić 4 osób i spać komfortowo.. no nie da się

poza tym pyciepkę można zostawić i autem trochę poszaleć

- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
wg moich przemyśleń pod kątem bezpieczeństwa i wygody
dla rodziny 2+2
dzieci w aucie (w przypadku wielu aut nie trzeba aż tak dużo miejsca)
rodzice na dachu - na dachowca nie mam kasy więc będzie podstawa i quechua na dach
dla rodziny 2+2
dzieci w aucie (w przypadku wielu aut nie trzeba aż tak dużo miejsca)
rodzice na dachu - na dachowca nie mam kasy więc będzie podstawa i quechua na dach

TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
qaczucha na ziemi też się dobrze sprawdza
dachowiec ma jedną moim zdaniem wadę (oprócz oczywiście ceny) rozkłądanie tego na dachu jest dość upierdliwe, jak mamy jeszcze w miarę niewysokie auto to jeszcze obleci, u nas jak auto ma 2 metry (albo i ciut więcej, do tego namiot zwykle ma jeszcze ponad 20-30 cm wysokości robi się mocno wysoko) jest to trochę latanie na wysokościach
oczywiście każdy ma swoje podstawowe za i przeciw, to co nas denerwuje dla niektórych nie ma znaczenia

dachowiec ma jedną moim zdaniem wadę (oprócz oczywiście ceny) rozkłądanie tego na dachu jest dość upierdliwe, jak mamy jeszcze w miarę niewysokie auto to jeszcze obleci, u nas jak auto ma 2 metry (albo i ciut więcej, do tego namiot zwykle ma jeszcze ponad 20-30 cm wysokości robi się mocno wysoko) jest to trochę latanie na wysokościach

oczywiście każdy ma swoje podstawowe za i przeciw, to co nas denerwuje dla niektórych nie ma znaczenia

-
- jestem tu nowy...
Marcin widziałem to rozwiązanie ze strony wcześniej.
ale mi chodziło o namiot roskładany tylko w odrębie dachu. bez linek do dołu.
Zwierzyna by budziła co chwilę. lisy potykające sie o sznurki i takie tam.
Myślałem o jakims campusie na dach i już. porządnie zamocować rurki.
Ale obawiam sie upadku z takiej wysokości.
W mercedesie jakieś 2m
A to może boleć.
Ale obawiam sie upadku z takiej wysokości.

A to może boleć.
-
-
To chyba keszuły na oczy nie widziałeśSynekGD300MB pisze:Marcin widziałem to rozwiązanie ze strony wcześniej.
Ale obawiam sie upadku z takiej wysokości.W mercedesie jakieś 2m
A to może boleć.

Seria 2s wystarczy rozpiąć zatrzaski i rzucić - namiot rozstawiony. Jeśli wieje i pada należy użyć linek do napięcia. My bez ich napięcia poszliśmy spać i w nocy zaczęło padać - do rana w jednym miejscu gdzie się poszycie namiotu skleiło to przeciekł. Na bagażniku można zrobić tak że linki napną się same po rozłożeniu namiotu

Mnie tam w namiotach wq.. zawsze to, że często wilgotną szmatę trzeba pakować, że już o zwijaniu biwaku w deszczu nie wspomnę. Potem rozbijać ten mokry namiot, stęchlizną trąca, szmaty się prują, etc. Piana na pysku.
Ale jak tam kto uważa. Ewolucję biwakową mam za sobą, włącznie z traperskimi ekscesami, gdzie kto by się tam brakiem namiotu w lesie przejmował
Teraz winszuję sobie odrobinę luksusu na dzikiej wycieczce 
Ale jak tam kto uważa. Ewolucję biwakową mam za sobą, włącznie z traperskimi ekscesami, gdzie kto by się tam brakiem namiotu w lesie przejmował

A gdzie bedzie cieplej, w dachowcu, w aucie, czy pod szmata na glebie?
I wogole jakie sa plusy dodatnie i plusy ujemne tych opcji?
I wogole jakie sa plusy dodatnie i plusy ujemne tych opcji?
-
-
Na ziemi zawsze można się dodatkowo okopać
.
Na dachu domyślam się że kiepsko bzykać. Może nie tak kiepsko ale jak będziesz na kempingu czy gdzieś gdzie są ludzie to na bank będzie widać jak się terenówa buja. Mój Galloper skrzypi strasznie więc lipa.
W aucie zawsze nad ranem marzłem a później gdy już słońce wyszło bywało przeraźliwie gorąco. Niekiedy na rybach budziło mnie to jeszcze przed 6 rano dlatego jak wiedziałem że będę spał w samochodzie to szukałem miejsca gdzie są drzewa. Ale jak są drzewa to ujowo w burze.
Tak źle i tak niedobrze.

Na dachu domyślam się że kiepsko bzykać. Może nie tak kiepsko ale jak będziesz na kempingu czy gdzieś gdzie są ludzie to na bank będzie widać jak się terenówa buja. Mój Galloper skrzypi strasznie więc lipa.
W aucie zawsze nad ranem marzłem a później gdy już słońce wyszło bywało przeraźliwie gorąco. Niekiedy na rybach budziło mnie to jeszcze przed 6 rano dlatego jak wiedziałem że będę spał w samochodzie to szukałem miejsca gdzie są drzewa. Ale jak są drzewa to ujowo w burze.
Tak źle i tak niedobrze.

Bardzo chcialbym pojechac w jedno miejsce, ale w terminie co chce jechac w nocy ma byc 3 st. Nie wiem co robic, moze zaczekam jeszcze miesiac-dwa?
A może kocyk dodatkowy weź

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
-
-
Już wspominałem kiedyś że w lipcu trafiliśmy na noc z temperaturą 6Cjradek pisze:Bardzo chcialbym pojechac w jedno miejsce, ale w terminie co chce jechac w nocy ma byc 3 st. Nie wiem co robic, moze zaczekam jeszcze miesiac-dwa?

PS: już śpią w namiotach wędkarze - widziałem kilka nad wodą

dobry namiot dobry śpiwór przyzwoita mata poc plecy i spokojnie można kimać nawet przy dużym - 

Czy moglbys rozwinac temat? Wymyslilem jak popelnic lozko w samochodzie, ale mam pewne obawy.Piotrek M pisze:Ja tylko przedstawiłem swoją subiektywną opinię dot spana w aucie 3 drzwiowym poparte doswiadczeniami w używaniu takich terenówek. Motocyklem też jeździłem z 10 lat na wycieczki, więc się nauczyłem zabierać absolutne minimum bagażu.
W aucie zawsze smierdzi
Nie da sie usiasc na lozku, za nisko
Rozkladanie lozka to bylaby lekka gimastyka.
Trzeba by wykonac moskitiery w oknach.
Lozko by halasowslo podczas jazdy.
Brak wolnej podlogi, trzeba by chodzic po bagazach, w sasadzie czworakowac
Zaleta jest tylko taka ze se mozna ogrzewanie odpalic.
Cos pominalem?
- Misiek Cypr
-
W chinskiej pojedynczej dwojce, nie zawsze nogi sie mieszcza, jedynie nie smierdzi. Reszta wad spotegowana.
Podloge umieszcasz tak, ze masz bagaze pod podloga. Problemem jest ubieranie sie w takim aucie.
Moskitiera, weno sobie jeszcze zyrandol I telewizor wstaw.
Podloge umieszcasz tak, ze masz bagaze pod podloga. Problemem jest ubieranie sie w takim aucie.
Moskitiera, weno sobie jeszcze zyrandol I telewizor wstaw.

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
znam takich co mająMisiek Cypr pisze: Moskitiera, weno sobie jeszcze zyrandol I telewizor wstaw.