Stanowczo popieram wypowiedz kolegiMikołaj pisze: Do życia z bólem można się przyzwyczaić, czasem tylko da popalić całą noc i dzień, ...
Twardym trza być a nie miętkim...

Dlaczego nie ma Cie na GG

Moderator: Marcin-Kraków
Sprawdź co najbardziej "schodzi" w domu. Powinieneś mieć coś przeciwbólowego ale: na ból głowy i na ból zębów czy poważniejszych urazów (jak Ci się coś stanie to nie jedz nic przeciwbólowego do czasu spotkania z lekarzem). Zastanów się jednak czy Cię na granicy pies antynarkotykowy nie wyhaczy, jeśli jakieś opium poczuje... A gdzie się wybierasz? Może sprawdzisz, czy w tamtym państwie taki lek w ogóle istnieje? Okazać się może, że posiadanie takiego środka jest w innym państwie karane. Będzie kłopot!!!El Modzello pisze:NO oki... ale mnie buega raczej o sytuacje gdy jesteś np. za granicą albo cuś... taka apteczka na własne potrzeby....
Medykiem nie jestem, sprzeczać się nie będę, ale Maiamil chyba nie jest środkiem przeciwbólowym a rozkurczającym mięśnie...Grinch pisze:Lekarz kazał mi (również w domu) stosować:
1. Paracetamol 2 tab + Maiamil 100mg = ten pierwszy lek wzmacnia ten drugi - piorunująco i działało.
A jak by nie działało to:
2. Paracetamol 2 tab + Maiamil 100mg + Tramal 50mg/100mg = musi działać.
I faktycznie te dwa zestawy - pierwszy słabszy i drugi mocniejszy - dają zamierzone skutki - polecam![]()
Eee.. generalnie to jest tak, że jak jesteś już po 30-tce, budzisz się rano i nic Cię nie nap.ierdala - to znaczy, że nie żyjesz...Grinch pisze:Stanowczo popieram wypowiedz kolegiMikołaj pisze: Do życia z bólem można się przyzwyczaić, czasem tylko da popalić całą noc i dzień, ...
Twardym trza być a nie miętkim...![]()
![]()
Bocian pisze:Ja chrzanię. To jakis klub tetryka tutaj sie zrobil
Baby Wam trzeba
Jakbys zobaczyl moje "portfolio" pourazowe i cala dokumentacje medyczna po moich wszystkich wypadkach a zabrakloby palcow u rak i nog zeby je policzyc to bys sie w glowe podrapal ze jeszcze funkcjonujeWładek pisze:Bocian pisze:Ja chrzanię. To jakis klub tetryka tutaj sie zrobil
Baby Wam trzeba
Hyyyy, poczkajże Bocian. I na Cię przyjdzie czas i będziesz mówił do doktora jak w tym dowcipie:
Przychodzi gościu do lekarza i stwierdza:
- Panie Doktorze, 90 lat mam ale jeszcze biegam za dziewczynkami...
Doktor na to:
Paaaanie!!!! Rewelacyjny wynik!!! Gratuluję!!!
Gościu:
Panie doktorze. Tylko, że ja zapomniałem po co ja za nimi biegam...
Nie spotkałem się z takimi objawami ubocznymi, to ciekawe jest, co piszesz. Mógłbyś rozwinąć to nieco szerzej? Jakby nie patrzyć trzeba mieć pecha: trafić gdzieś w polu gościa z AMBU akurat w czasie gdy się ma wypadek ciężki, gość nie dość, że AMBU ma, to jeszcze potrafił je zastosować i to we właściwym czasie. Wyciąga nas więc "z trumny", jedziemy do szpitala, leżymy sobie a tu pupa blada, zapalenie płuc i wiooo, na drugą stronę!!!leszek pisze:A wiesz Władziu ilu AMBU Ludzi zabiło szczegulnie zimą5
Ja po prostu zle sie czuje w miescie. Najchetniej zostal bym pustelnikiem tylko zawod kiepsko platnyWładek pisze:Bocian! Nawiązując do powyższej i poprzedniej Twojej wypowiedzi stwierdzam, że jesteś fanem posuwania w lesie?Bocian pisze:Panowie, slonce swieci, energia rozsadza wiec do lasu a nie tu tetryczyc.![]()
Bocian pisze:Ja po prostu zle sie czuje w miescie. Najchetniej zostal bym pustelnikiem tylko zawod kiepsko platnyWładek pisze:Bocian! Nawiązując do powyższej i poprzedniej Twojej wypowiedzi stwierdzam, że jesteś fanem posuwania w lesie?Bocian pisze:Panowie, slonce swieci, energia rozsadza wiec do lasu a nie tu tetryczyc.![]()
Lubie las, wode cisze. Dostaje napadow wscieklosci w marketach, na jezdni, w tlumie.
Wlasnie dlatego napisalem to oddzielnie, a nie jako wyposazenie apteczki.Marcin-Kraków pisze:Witam !Biga pisze:Co do lekarstw to ogolniedostepne (trzeba pamietac o datach waznosci!!!) :
1. przeciwbólowe: pabialgina + apap lub veramid + panadol, polopiryna lub aspiryna
2. uspokajające: validol, waleriana
3. regulujące trawienie: węgiel leczniczy, Ranigast, Manti
4. wzmacniające: glucardiamid, glukof
5. przeciwuczuleniowe: aleric lub: calcium (wapno), cet alergin, zyrtec, allertec...
Nic wiecej raczej nie wolno uzywac jak sie nie jest lekarzem.
Male sprostowanko, albo moze lepiej - uszczegolowienie.
Pamietajcie ze apteczka moze sie przydac na dwojaki sposob. Wam jako osobie powiedzmy swiadmowej ("autorowi"apteczki) i osobie ktora za pomoca Waszej apteczki moze probowac Wam pomoc.
O ile "autor" wie jaki lek, w jakiej sytuacji i w jakiej dawce podac o tyle obca osoba moze tego nie wiedziec i bardziej zaszkodzic niz pomoc.
Znam przypadki gdzie podczas wypadku, swiadek probojac pomoc podal doustnie jodyne osobie poszkodowanej myslac ze jest to srodek przeciwbolowy. Niestety i tak sie zdarza.
Kazdy kto mial kiedys doczynienia z ratownictwem drogowym powie Wam zeby nie przesadzac z zawartoscia apteczki w srodki takie jak wyszczegolnione w cytacie. Sami domyslcie sie jaki moze byc skutek rownoczesnego podania dawki lepow przeciwbolowych i uspokajajacych, nie mowiac juz o sytuacji w ktorej poszkodowany bedzie uczulony na jakiegos typu leki.
Jezeli juz ktos bardzo chce takie jak wyszczegolnione powyzej leki wozic to proponuje zrobienie drugiej apteczki, najlepiej zamykanej do ktorej bedziemy siegac z pelna swiadomoscia tego czego i jak chcemy uzyc.
Pozdrawiam i zycze jaknajmniejszej potrzeby uzywania apteczki.
Biga pisze:[Wlasnie dlatego napisalem to oddzielnie, a nie jako wyposazenie apteczki.
Dobrze ze nie wiesz co ja mam w swojej
Chyba nie mowimy o wyposazeniu karetki tylko o apteczce.Władek pisze:... Natomiast skuteczniejsze są zestawy potocznie nazywane AMBU, a które składają się ze stosownej maski z zaworkami i miechem tłoczącym czyste powietrze
Jak wiesz jak zablokowac mozliwe do zablokowania krwawienie to zrobisz to bez opaski, jak nie wiesz to opaska i tak nie pomoze. Mimo to moze sie przydac tym co wiedza i mozna miec ale nie dawac do reki niekumatym.Władek pisze: Poza tym konieczna w apteczce jest opaska uciskowa. W sklepach Cezalu mają w sprzedaży za grosze takie gumowe, dobrze rozciągliwe rurki czy też wałki (jak w szpitalach przy pobieraniu krwi), które znakomicie zaciskają naczynia, trzeba tylko wiedzieć gdzie i na jaki czas....
Jak karetka ma kolnierz to zawsze dadza ci ich egzemplarz na wymiane. Problem polega na tym ze jak poszkodowane jest dziecko to duzy kolnierz mozesz sobie jedynie poogladac. Dlatego mimo ze mniej skuteczne lepiej miec kartonowe jednorazowe bo daja sie dopasowac a nawet podciac. I tak wiekszosc ludzi bez przeszkolenia nie wie po co to jest, kiedy i jak zalozyc.Władek pisze: Kołnierz ortopedyczny konieczny jest, ale liczyć się należy że po przyjeździe pogotowia człowieka zbiorą razem z tym kołnierzem, stąd inwestycja w markowe kołnierze (150 PLN?) jest dużym poświęceniem.
Ze znanych Ci powododow nie napisze tego na ogolnym forum. Jak wroce z Niemcowni (jade na GPRS'sieWładek pisze:A poważnie - uchyl rąbka tajemnicy co wozisz w swojej apteczce "specjalnej"?
Jeszcze nie tak dawno, może nawet i na przełomie XIX i XX wieku uważano, że skutecznymi lekarstwami na większość przypadłości są pijawki bądź upuszczanie krwiwupasek pisze:chlopy chyba z Ostrego Dyzuru pouciekali![]()
![]()
szkoda ze malo ludzi ma chociaz podstawowa wiedze o pierwszej pomocy
nie mowiac juz o konkretnym ratownictwie medycznym
Zastosowane leczenie, jest najwyrazniej zgodne z najnowszymi trendami w dziedzinie leczenia bolu. Polega to na polaczeniu dwoch srodkow przeciwbolowych ktore podane jeden na bole tak zwane ciagle, a drugi na bole przebijajace sie.Grinch pisze:Lekarz kazał mi (również w domu) stosować:
1. Paracetamol 2 tab + Maiamil 100mg = ten pierwszy lek wzmacnia ten drugi - piorunująco i działało.
A jak by nie działało to:
2. Paracetamol 2 tab + Maiamil 100mg + Tramal 50mg/100mg = musi działać.
Do zycia z bolem nie wolno sie przyzwyczajicMikołaj pisze:Do życia z bólem można się przyzwyczaić, czasem tylko da popalić całą noc i dzień, a tak na codzień jest znośnie...
A na dachu ma wielkie "R"Władek pisze:Wozisz ze sobą piły do kości, zestawy skalpeli, ssaków, katgut, zestawy do tracheotomii, rozruszniki i kardiowertery wraz z dłutami i kompeletm sztucznych naczyń???Biga pisze:Dobrze ze nie wiesz co ja mam w swojej![]()
![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość