spiwory na chłodniejsze dni

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Re: spiwory na chłodniejsze dni

Post autor: Bratproroka » pn cze 03, 2013 10:40 pm

tybero pisze:bracie proroka.

nie slyszlaem, zeby ktos uzywal pior, o ktorych piszesz, do wypelnienia w spiworach czy odziezy.
pewnie mylisz z pierzem, bo uzywa sie miksow pierze/puch w roznych stosunkach.
a piora, to raczej do pisania.... ;)
Jednak się będę przy piórach upierał. Każdy, nawet najwyższej jakości puch zawiera pewną ilość drobnych piórek. Jest to w zasadzie przydatne i spełnia określoną funkcję. Mogłem się nieprecyzyjnie wyrazić.

W linku masz certyfikat dostawcy puchu dla jednego z polskich wytwórców śpiworów:
http://www.eksplo.com.pl/images/stories ... ch_860.jpg
Wyraźnie opisane są parametry surowca i stosunek puch/pióra. Oczywiście im więcej puchu, tym większa objętość i parametry termoizolacyjne.

Re trawers:
Nie kwestionuję jakości od Małachowskiego. Przez lata miałem x polarów, y kurtek i jakąś kamizelkę puchową od nich. Samego Małachowskiego nie znam osobiście, ale kupowałem u nich bezpośrednio w fabryczce już lata temu. Pierwsza i jedyna polska firma odzieżowa z tak naukowym podejściem, od ich materiałów technicznych zaczęła się moja pasja w temacie.
Szyją od lat dla polskich wypraw, zgadza się. Mają wiele oryginalnych pomysłów na koncie, zgadza się. Jakość bardzo dobra, zgadza się. Jednakże nie tylko o nich można to powiedzieć.
W temacie śpiworów puchowych - polski Roberts. Też szyją dla wypraw himalaistycznych, mają w swojej ofercie jedne z najcieplejszych śpiworów, jakie w życiu widziałem. To nie koniec - jest jeszcze Eksplo, Yeti czy Cumulus. Z tej czwórki najlepszy stosunek cena/jakość dla najwyższych parametrów to Roberts, dla oszczędnych Eksplo.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
bazylisek

Post autor: bazylisek » wt cze 04, 2013 6:07 pm

Hej,

Mam w sumie kilka spiworów. Pare lat używanych.
Puch na lato - dla mnie masakra, za ciepło :D i zbyt wrażliwy na wilgoć.
Na lato to syntetyk dobry. Jak ma być <0' to dopiero puch rozważać.
Tomek

Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » wt cze 04, 2013 7:04 pm

Taki ogólnowojskowy, do auta czy na jacht, > +7*C to mam Berghaus Weekend, 99PLN, od wewnątrz ma bawełnę co jest wielką zaletą, pranie w pralce mu nie szkodzi, ogólnie za tę cenę to zajebisty wybór.. :)2

Natomiast w góry, gdzie trzeba to to nieść na plecach to tylko i wyłącznie puch - mi akurat polski Cumulus podpasował.. :)2
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » wt cze 04, 2013 9:54 pm

Bratproroka pisze:
tybero pisze:bracie proroka.

nie slyszlaem, zeby ktos uzywal pior, o ktorych piszesz, do wypelnienia w spiworach czy odziezy.
pewnie mylisz z pierzem, bo uzywa sie miksow pierze/puch w roznych stosunkach.
a piora, to raczej do pisania.... ;)
Jednak się będę przy piórach upierał. Każdy, nawet najwyższej jakości puch zawiera pewną ilość drobnych piórek. Jest to w zasadzie przydatne i spełnia określoną funkcję. Mogłem się nieprecyzyjnie wyrazić.

W linku masz certyfikat dostawcy puchu dla jednego z polskich wytwórców śpiworów:
http://www.eksplo.com.pl/images/stories ... ch_860.jpg
Wyraźnie opisane są parametry surowca i stosunek puch/pióra. Oczywiście im więcej puchu, tym większa objętość i parametry termoizolacyjne.
te piora o ktorych piszesz to wlasnie pierze...czyli stosuje sie mix puch/pierze
a piora to piora - do pisania, badz kapelusza ;)

wlasciwa nomenklatura, nazewnictwo poszczegolnych frakcji jest wazne, bo pozniej wychadza takie kwiatki, a niektore firmy potrafia jeszcze na tym pojachac i wmowic klientowi polprawde ;)
Mistrzow uprasza sie o spokoj

Awatar użytkownika
JanekYJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: JanekYJ » śr cze 05, 2013 9:00 pm

Z cieplejszych śpiworów, ale jeszcze nie puchowych mogę polecić firmę Sungpak. Sungpak Sleeper Extreme jest najcieplejszym ze śpiworów(nie puchowych) w jakich spałem. Bez problemu można w nim spać na świeżym powietrzu przy minus 5 stopniach.

Śpiwór w zestawie ma worek kompresujący dzięki czemu zajmuje niewiele miejsca.

Tutaj jest recenzja, która mnie do niego przekonała:
http://www.forum.outdoor.org.pl/spiwory ... r-extreme/

Cenowo wychodzi bardzo w porządku, oczywiście Sungpak ma w ofercie też droższe śpiwory, które są szyte w UK, a nie w Chinach, ale tu każdy musi zdecydować czy na 2-3 wypady w roku warto wydawać na śpiwór aż takie pieniądze.
Wrangler YJ, 4.0l, +2,5" RE, +2" body, Warn m8000, STT 35x12,5, snorkel ARB, 4,56 G2 Axle

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”