jaki nóż w teren?

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » czw gru 14, 2006 8:37 pm

mendelmax pisze:
JackY61 pisze:bedziesz kolacje wigilijna (czy jakkolwiek ja nazwac) spozywal z pomoca ka-bara ? :D
ja pewnie bym tak zrobil, ale nie jestem zupelnie normalny :lol:
Jak kupicie pistolet też na próbę się zastrzelicie? :wink:
Siebie ??
Sasiada z naprzeciwka raczej ;-)
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » czw gru 14, 2006 8:59 pm

JackY61 pisze:a kto mowi, ze przy tej kolacji uzywalbym tego noza do ciecia samego siebie :wink: az tak zle ze mna nie jest
Nie no- jasna sprawa- przecież w wigilię nie je się mięsa :wink:

Ale jest pewien problem bardzo poważny Jerry... prezenty rozpakowuje się PO kolacji :)21
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006

sebalodz

Post autor: sebalodz » czw gru 14, 2006 10:12 pm

dziekuje wszystkim za pomoc w wyborze, nie myslalem nawet że o nożach można tyle :lol:

najbliżej mi do :
http://www.militaria.pl/cocoon/product. ... s=category

nie wiecie może gdzie w Łodzi, Warszawie można podjechać zobaczyć i dotknąć ? Jakieś normalne sklepy ?
Seba Lodz
MAM SYNKA :-)
GG - 1103907

aramis
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: aramis » pt gru 15, 2006 2:35 am

Fatalnie Ci się tym będzie robiło kanapki. Naprawdę fatalnie... Kup sobie przyzwoity folder na piesze wycieczki (byle lekki był, w miarę znanej firmy, żeby blokada nie padła, kupisz taki za 100-150 pln), do robienia kanapek, zastrugania patyka i przecięcia paskudztwa w które się zaplączesz. Taki, który nie będzie Ci przeszkadzał w przemieszczaniu się, którym się łatwo działa przy drobniejszych rzeczach.
W samochodzie do rąbania większych patyków masz przecież siekierkę, do napraw itp. multitoola i narzędzia. Jak nie masz to się zaopatrz koniecznie. A ten nóż, który wybrałeś... To jest sprzęt typowo survivalowy. Tzn. Ty, nóż, środek lasu, wściekłe dziki czy tam oszalałe zające, pstrągi w strumieniu i wygrzebywanie korzonków. A szukasz sprzętu do samochodu nie?
Powiem Ci jak fanatyk fanatykowi. Jak Cię ten nóż kręci to kupuj. Nie daj się przekonać, że to bezsensu tylko bierz. Jest wart każdego wydanego grosza. Będziesz go miał i cieszył się i ostrzył i patrzył sobie na niego. Z każdym dniem będziesz przekonywał się, że jest Ci NIEZBĘDNY. I zupełnie przestaniesz rozumieć dlaczego ludzie patrzą się dziwnie jak z pod grzecznego sweterka wystaje Ci dobre parę centymetrów kosy. Nietolerancyjna banda! Ja sam chcę kupić OSS'a

A oto najpiękniejszy Cold Steel Black Bear Classic

Zdając sobie całkowicie sprawę z absurdu tegoż działania.
Ale jak naprawdę chcesz NARZĘDZIE a nie przedmiot kultu, którym niewątpliwie dla każdego normalnego człowieka jak na przykład ja, jest nóż to raczej nie to co wybrałeś. Dlatego mam zwykły, bardzo, bardzo miły scyzoryk. I kilka zabawek do rąbania, zabijania, wbijania itp. Tyle, że mam świadomość, że scyzoryk przydaje mi się znacznie częściej.
Aha... Jakikolwiek nóż wybierzesz patrz, żeby stal miała jakąś nazwę. Czy to Carbon V czy coś innego nie ma znaczenia, do normalnego użytku jeśli znana firma zdecydowała się wypuścić stal o własnej nazwie to jest ona i tak lepsza niż każdy kuchenny złom i Ci wystarczy.

Awatar użytkownika
Kwiatec

Kontaktowanie:

Post autor: Kwiatec » pt gru 15, 2006 10:06 am

sebalodz pisze:dziekuje wszystkim za pomoc w wyborze, nie myslalem nawet że o nożach można tyle :lol:

najbliżej mi do :

nie wiecie może gdzie w Łodzi, Warszawie można podjechać zobaczyć i dotknąć ? Jakieś normalne sklepy ?
pod dworcem centralnym w przejściu jest kolo co ma militaria i jest u niego duży wybór ka-barów i ceny ma niezłe jak na te z netu
jest to przejście podziemne od pod emili plater od zapiekanek pod centralny od strony złotych tarasów :)2

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pt gru 15, 2006 10:23 am

Kwiatec pisze:
sebalodz pisze:dziekuje wszystkim za pomoc w wyborze, nie myslalem nawet że o nożach można tyle :lol:

najbliżej mi do :

pod dworcem centralnym w przejściu jest kolo co ma militaria i jest u niego duży wybór ka-barów i ceny ma niezłe jak na te z netu
jest to przejście podziemne od pod emili plater od zapiekanek pod centralny od strony złotych tarasów :)2
To zdaje sie ten sam co ma sklep w Zabkach.
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » pt gru 15, 2006 10:25 am

Zgadza sie. :)2

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » pt gru 15, 2006 10:31 am

aj Ludzie!

w Warszawie macie "Świat Noży" [ponoć gdzies koło dworca, ma stronę w necie więc tam będzie dokładny adres]

i tam warto pójść (ogromny wybór) ale też warto jakoś się zabezpieczyć, zabrać dokładnie tyle kasy ile chcecie wydać i żadnych kart kredytowych... ewentualnie z dziewczyną/małżonką :D (uwaga - niektórym może się nóż spodobać i wtedy podwójny problem ! )

a w Łodzi jest PiterM ale ... on się nie zajmuje taniochą jeśli szukacie noża 1000 (PLUS) albo lepiej 2000 (PLUS) to można spróbować u niego [chociaż z oglądaniem gorzej bo ma mniej sprzętu na stanie]
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pt gru 15, 2006 11:05 am

gkozi pisze:aj Ludzie!

w Warszawie macie "Świat Noży" [ponoć gdzies koło dworca, ma stronę w necie więc tam będzie dokładny adres]

i tam warto pójść (ogromny wybór) ale też warto jakoś się zabezpieczyć, zabrać dokładnie tyle kasy ile chcecie wydać i żadnych kart kredytowych... ewentualnie z dziewczyną/małżonką :D (uwaga - niektórym może się nóż spodobać i wtedy podwójny problem ! )

a w Łodzi jest PiterM ale ... on się nie zajmuje taniochą jeśli szukacie noża 1000 (PLUS) albo lepiej 2000 (PLUS) to można spróbować u niego [chociaż z oglądaniem gorzej bo ma mniej sprzętu na stanie]
Wiesz, róznica w cenie Ka-Bara 320 pln a 230 pln duza jest ;-)
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Kwiatec

Kontaktowanie:

Post autor: Kwiatec » pt gru 15, 2006 11:26 am

Jerry pisze:
gkozi pisze:aj Ludzie!

Wiesz, róznica w cenie Ka-Bara 320 pln a 230 pln duza jest ;-)
:)2

Awatar użytkownika
kondziu
Kontaktowanie:

Post autor: kondziu » pt gru 15, 2006 5:20 pm

Wybór dobry ale nie kupuj noży z ząbkami. Dobre są do przecinania lin ale jak będzie je ostrzył do tego trzeba mieć specjalne osełki a wątpię żebyś chciał mieć oprócz jednego noża dwie osełki.
Disco 95 300tdi
ONE LIFE. LIVE IT.
http://4x4.szczecin.pl

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » pt gru 15, 2006 7:19 pm

kondziu pisze:Wybór dobry ale nie kupuj noży z ząbkami. Dobre są do przecinania lin ale jak będzie je ostrzył do tego trzeba mieć specjalne osełki a wątpię żebyś chciał mieć oprócz jednego noża dwie osełki.
Dlatego wlasnie kupilem bez zabkow.
A skurczybyk i tak jest tak ostry ze kazda line bez problemu przetnie.
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » pt gru 15, 2006 7:31 pm

Ząbki są fajne jak są na górze klingi, i to ciut oddalone od jelca, żeby można tam mimo wszystko było palec oprzeć. Ka-Bar niestety ma te ząbki za duże, ale muszę przyznać, że takie cudo nieźle się sprawia właśnie w cięciu takich cudów jak liny. Strzępi je momentalnie :)2

Awatar użytkownika
CLIMBER

Post autor: CLIMBER » pt gru 15, 2006 7:32 pm

Jerry pisze:
kondziu pisze:Wybór dobry ale nie kupuj noży z ząbkami. Dobre są do przecinania lin ale jak będzie je ostrzył do tego trzeba mieć specjalne osełki a wątpię żebyś chciał mieć oprócz jednego noża dwie osełki.

z wyjatkiem stalowej :)21
WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD

Awatar użytkownika
UAZ Adventure

Post autor: UAZ Adventure » pt gru 15, 2006 8:40 pm

CLIMBER pisze:
Jerry pisze:

z wyjatkiem stalowej :)21
jak by się uparł........ :)20

Awatar użytkownika
Salata123

Kontaktowanie:

Post autor: Salata123 » sob gru 16, 2006 6:56 pm

sergio pisze:
Salata123 pisze:
sergio pisze:Nóż jak nóż :roll: byleby nim celnie do dzika rzucic a potem go sprawnie wypatroszyć :roll:
Życzę powodzenia w zabiciu dzika nożem, na dodatek rzuconym :)21
:wink: :wink:
W oko trza trafić... Boże :roll: :roll:

:wink: :)21 :)20
Eee, łatwiej w paznokieć rzucać, bo większy! No i poczekać aż się wykrwawi :)21
Suzuki SJ 410
GG: 1101137
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
mendelmax

Post autor: mendelmax » ndz gru 17, 2006 10:37 pm

Znalazłem coś bardzo ciekawego- pomniejszoną wersję KaBar'a http://www.bron.pl/bron_pl/survival/pro ... hort_black
Ta sama stal, ale o 6 cm krótszy i o ponad 100g lżejszy. Do tego jeszcze tańszy. Jak dla mnie rewelka :)2

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » ndz gru 17, 2006 10:50 pm

kondziu pisze: Bagnet do AK tandeta
prawda
łokrutne barachło
jedyne zastosowanie to siłowe otwieranie konserw...przez oba wieczka na raz
:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
danp

Kontaktowanie:

Post autor: danp » pn gru 18, 2006 5:10 pm

Ja na codzień i w teren używam CRKT M21-04, całkiem przyzwoity folderek i w 300 pln się zmieści a sprowadzając zza oceanu nawet w 200 pln powinien się zmieścić :) Dodatkowo w terenie niezastąpiona siekierka fiskarsa.
Samurai '94, Collins Mudmax 29", lekko dłubnięty
black CR-V '08

Awatar użytkownika
Olafero
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Olafero » pt sty 05, 2007 12:35 am

najbliżej mi do :

Jesli chcesz ten noz zobaczyc i dotknac to militaria.pl otworzylo sklep w Warszawie na Tamce. Powinni go miec na stanie, bo to raczej chodliwy model

Z tanszego sprzetu polecam http://www.azymut.waw.pl/sklep/produkt. ... 370&idg=50 - swietny noz, uzywam od 2 lat, zero stepienia, super wytrzymalosc (przy podwazaniu czegos na przyklad), ma pilke z drugiej strony ostrza (przydala sie przy wycinaniu koledze galezi z grilla :P ) dobrze lezy w reku i chodzi z plastikowo pochwa na pasek. A dotknac go mozesz w azymucie na Corazziego.
Jeep XJ 4.0 HO Limited '96 - w końcu własne for baj for ;-D

BDSM Supermoto Racing Team

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » pt sty 05, 2007 1:25 am

swietny noz, uzywam od 2 lat, zero stepienia, super wytrzymalosc
jeżeli twierdzisz, że używasz od 2 lat i zero stępienia to albo go nie używasz (tylko leży w szufladzie), albo regularnie go ostrzysz [ale wtedy ten tekst nie ma sensu] albo nigdy nie widziałeś ostrego noża :wink:

Muela to taka niższa półka, bardziej ida na efekt [noże typu rambo] niż na jakość

Awatar użytkownika
Olafero
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Olafero » pt sty 05, 2007 5:22 am

gkozi pisze:
jeżeli twierdzisz, że używasz od 2 lat i zero stępienia to albo go nie używasz (tylko leży w szufladzie), albo regularnie go ostrzysz [ale wtedy ten tekst nie ma sensu] albo nigdy nie widziałeś ostrego noża :wink:

Muela to taka niższa półka, bardziej ida na efekt [noże typu rambo] niż na jakość
Ok, moze okreslenie "zero stepienia" powinienem wziac w cudzyslow zeby kazdy zrozumial hiperbole. :)2 Oczywiscie ze noz sie tepi ale na 2 lata ostrzylem go moze z 5 razy, w odroznieniu od kilku innych, ktore wymagaly tego zabiegu co miesiac lub 2. A noza bynajmniej nie oszczedzam bo u mnie ma szeroki zasob zastosowan, od terenu (ciecie lin, galezi), po wszelkiego rodzaju prace domowe czy warsztatowe.

Czy Muela idzie na efekt Rambo to nie wiem, bo moj noz wojny z Irakiem nie wygrał ale na jakość nie narzekam, bo jest ostry, mocny i solidny, a o to mi glownie chodzi w tym wypadku. A ze jest z nizszej polki, to mniej wiecej mialem na mysli piszac "z tanszego sprzetu polecam..." :wink:

Awatar użytkownika
KUCHARZ

Post autor: KUCHARZ » pt sty 05, 2007 9:07 am

gkozi pisze:

popieram ,,gkozi" jestem kucharzem od ponad 20 lat i zarazem fanatykiem noży i nie ma noża który się nie tępi ,spotkałem tylko jednen stop ale bardzo kruchy ,to sollingen zwilling j.a.henckels faif star FRIODUR ICE HARDENED !! ,są t o noże do kuchni szkoda że nie robią z tego materjału surviwali ale pracując nim co dzień wymagał przez pierwszy rok tylko stalki do gładzenia ostrza ,lecz ma wadę nie można go naostrzyć na żadnym kamieniu lub marmurku ,tylko magnesówka ,nawet damask nie jest tak twardy ,a sam mam nóż w teren klasyka whichester ranger ,nie pytajcie o cenę ,,za drogi" był, ale to jak w przypadku noży bojowych płacimy za patent kształtu i diesain ,dobry nóż średnij klasy to ator c..a 500zł ,

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » pt sty 05, 2007 12:36 pm

pisałem właśnie w czasie ostrzenia 3 noży (niektóre wymagały ostrzenia po tygodniu, inne po 20 minutach - kwestia tego co się z nimi robiło) stąd pewna złośliwość w mojej odpowiedzi :wink:

jednak fakt faktem, że noże się tępią - szybciej, wolniej, ostrze się wykrusza albo wygina, albo ściera, mam ceramiczny nóż, jest twardzy od szkła [każda jedna stal ześlizguje się z butelki - ten zostawia na niej rysę] i on też sie tępi - nie ma cudów
może warto szukać noża który wprawdzie nie trzyma jakoś szokująco dlugo ostrości ale daje się w miarę łatwo podostrzyć, w którym krawędź tnąca się wygnie a nie wykruszy w razie nadużycia, bo wygiętą można jeszcze wyprostować, wykruszonej już się nie dolepi

ideałem byłby taki nóż, który się wolno tępi, szybko ostrzy i do tego nie łamie się

damast był dobrym rozwiązaniem kiedy nie można było otrzymać stali dobrej jakości/czystości w tej chwili ma jedynie walory estetyczne, co nie znaczy, że noże z damastu sa złe (natomiast niektóre są skuwane z takich gatunków stali żeby był ładny kontrast a nie żeby osiągnąć najlepsze parametry ostrza), teraz można mieć dowolnie oczyszczony surowiec wiec stale proszkowe, wegliki spiekane itp, daja radę, są też laminaty - twardy rdzeń w elastycznych okładzinach z nierdzewki

generalnie temat jest za obszerny żeby się tu rozpisywać, zapraszam na forum nozowe, są tam informacje o stalach, o ostrzeniu, o wrażeniach z użytkowania ... a i "kasztanić" też potrafią :D

Awatar użytkownika
Olafero
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Olafero » pt sty 05, 2007 2:27 pm

KUCHARZ pisze:dobry nóż średnij klasy to ator c..a 500zł ,
I tu zakopales kosc niezgody :) A ja poszedlbym jeszcze dalej z ta mysla, bo naprawde dobre noze w teren, to zabawki projektowane w duzej mierze przez bylych komandosow roznej nacji, ktorzy w swoim zyciu testowali noze na sposoby o ktorych nam sie nigdy nie snilo, a cos takiego to juz rzad 800 - 1500zl. Tylko osobicie za ta cene, to bym juz na przyklad winde do suzy kupil :(

Ewentualnie stara poczciwa ruska "ose" nie gniot sia nie lamiot sia :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”