Zakłócenia przez rejestrator.

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

Marcingalloper

Zakłócenia przez rejestrator.

Post autor: Marcingalloper » śr sty 21, 2015 7:21 pm

Nie jest to chyba problem powszechny, jednak mnie dotknął.
Jest tak, wkładam rejestrator w uchwyt - jest OK. Włączam go - jest OK, nawet najmniejszych zakłóceń. Problem zaczyna się gdy podłączam ładowarkę i wtedy wszystkie stacje FM przestają odbierać, to może jeszcze nie największy problem bo nagrywam rejestratorem tylko jazdy w "terenie" i na ten czas albo wyłączam radio w ogóle, albo włączam płytę. Niestety radio CB przestaje działać całkowicie - nawet stojący 5m dalej samochód z radiem i ja go nie słyszę.

Próbowałem już chyba wszystkiego, począwszy od różnych (różne oznaczenia/rodzaje) filtrów ferrytowych, zmieniałem ułożenie przewodów, ładowarki, przewody z prostych na skręcone i lekko się poprawiło a nawet kupiłem przejście z z wtyki zapalniczkowej na USB i podłączyłem przewodem USB i było jeszcze lepiej do tego stopnia że radio CB ożyło. Niestety radio FM na większości stacji strasznie szumi.

Ale jest jeszcze jedno małe ale. Przekładam rejestrator do innych samochodów i uj, wsio działa tak jak powinno i problem występuje tylko w Galloperze :)21 . I teraz nie wiem, czy sprzedać rejestrator, z którego jestem zadowolony czy może zmienić auto :)21 .

Ma drogie Bravo jakieś pomysły.

Awatar użytkownika
wojteusz

Re: Zakłócenia przez rejestrator.

Post autor: wojteusz » śr sty 21, 2015 7:34 pm

Przepnij ładowarkę w inne gniazdo jak masz. Problem zniknie.
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » śr sty 21, 2015 7:38 pm

Masz ładowarkę do bani ;)
Na starej Motorolce, bez filtrów i ekranu, pewnie do 0.5-0.8A.
Wymień na coś innego.
Nissan-y

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr sty 21, 2015 8:23 pm

No czytać nie umno.

Przełączać w inne gniazdo przełączałem - pytałem też w dziale Mitsu bo nie działała mi tylna bagażnikowa - naprawiłem. Mało tego to prosto z akumulatora podciągnąłem przewody i jest tak samo.

Pisałem że wymieniałem ładowarki, mam już trzy. Wszystkie są na 5V i 1000mA bo taka jest oryginalna. Kupiłem z przewodem skręconym w sprężynę, z prostym przewodem 1m bo ori ma ponad 4m i taką co ma oryginalnie filtr ferrytowy i wszystko psu na budę.

Najlepiej działa gdy pod gniazdo zapalniczki podłączam rozdzielacz, w którym jest wyjście USB i poprzez przewód oryginalny od rejestratora - wtedy jest najmniej zakłóceń ale jeszcze nie tyle bo można było to pominąć.

Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ale nie mam oryginalnej anteny w przednim lewym słupku jak w większości Galloperów. Kupiłem elektrycznie składaną oryginalną od jakiegoś innego Hyundaia i zamontowałem ją w lewy błotnik - sterowana przyciskiem i radio FM działa zajebiście, do czasu włączenia rejestratora.
Antenę od CB mam też z tyłu z lewej strony 5cm poniżej rynienki i czytałem że czasami tak jest gdy anteny są na jednej wysokości to czasem antena CB zakłóca FM podczas nadawania - ale żeby przewód od rejestratora zakłócał wszystko :roll: .

Awatar użytkownika
Ryżak

Post autor: Ryżak » śr sty 21, 2015 11:09 pm

A może wtyczka robi delikatne zwarcie?
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » śr sty 21, 2015 11:53 pm

Byłem pożreć kebaba, spotkałem znajomka i uwaga - podłączyłem przewód ładowarki u niego w samochodzie i też są zakłócenia. Ale nie to jest śmieszne, przy przeciąganiu przewodu wyszło że zakłóceń nie robi rejestrator ale dowolny przewód zbliżony jednym końcem do lusterka wewnętrznego a drugim w stronę radii CB i FM :o .
Nie wiem o co z tym chodzi, jutro jestem ciut zajęty ale w piątek podjadę do znajomego elektronika może co wyduma.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw sty 22, 2015 8:24 am

zmień auto :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » czw sty 22, 2015 9:17 am

Może masa gdzieś jest słaba ale nie mam pojęcia gdzie szukać :roll:
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw sty 22, 2015 9:44 am

zaloz ekran

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » czw sty 22, 2015 10:12 am

Masz do xxxx ładowarki :)21
Zasil z kompa w domu przez port USB kamerkę, jeśli radio w domu nie będzie działać reklamuj sprzęt.
Będzie radio w domu OK, reklamuj ładowarkę.
Nissan-y

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » czw sty 22, 2015 10:20 pm

czesław&jarząbek pisze:zmień auto :)21
Już się rozglądam za Fabią SDi.
:)21
apede pisze:Może masa gdzieś jest słaba ale nie mam pojęcia gdzie szukać :roll:
Posprawdzałem i dodałem na radio dodatkową i nic nie daje. Radio FM działa naprawdę idealnie do czasu aż zakłóca przewód. Może w wolnej chwili nagram film jak to wygląda bo sprawa mocno dziwna.
chiquito83 pisze:zaloz ekran
Ale LCD czy może być zwykły kineskop :roll: .

Okręcałem przewód i całą ładowarkę folią aluminiową - taką radę wyczytałem na forum podobnym do forum onetu i też nic nie dało. O jakim ekranowaniu myślisz ??
wojtek_kom pisze:Masz do xxxx ładowarki :)21
Zasil z kompa w domu przez port USB kamerkę, jeśli radio w domu nie będzie działać reklamuj sprzęt.
Będzie radio w domu OK, reklamuj ładowarkę.
Pisałem wcześniej że radio przestaje grać nawet gdy do lusterka wewnętrznego przyłożę przewód, który będzie zwisał w dół. Problemem chyba jest zakłócanie fal FM przez :roll: sam nie wiem co.

Awatar użytkownika
chiquito83

Post autor: chiquito83 » czw sty 22, 2015 10:28 pm

miedziana tasma owinalbym kabel, tak mi sie wydaje ze powinno dzialac, z fizyki dwoje mialem wiec moze sie myle :)21

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw sty 22, 2015 11:43 pm

Zasilcie tą kamerę z baterii, to będzie wiadomo czy to ładowarka zakłóca czy kamera...

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » pt sty 23, 2015 11:12 am

Marcingalloper pisze:
chiquito83 pisze:zaloz ekran
Ale LCD czy może być zwykły kineskop :roll: .

Okręcałem przewód i całą ładowarkę folią aluminiową - taką radę wyczytałem na forum podobnym do forum onetu i też nic nie dało. O jakim ekranowaniu myślisz ??
Ekran trzeba uziemić, spróbować na jednym na drugim i na obu końcach. Nieuziemiony ekran może czasami pogorszyć sprawę :roll:

Aaa, ja bym też sprawdził umasowienie i ekranowanie anteny radia i jej przewodu. Ustaw woltomierz na dużą czułość i sprawdź napięcie między masą przy radiu i przy antenie.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt sty 23, 2015 11:26 am

czesław&jarząbek pisze:zmień auto :)21
czytałem w necie że tylko geye tak mają 8)
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt sty 23, 2015 11:54 am

apede pisze: Ekran trzeba uziemić, spróbować na jednym na drugim i na obu końcach.
Uziemienie w samochodzie to trochę problematyczne się wydaje :)21
Ekran się podłącza do masy tylko z jednej strony, żeby nie robiły się pętle prądowe.

Tutaj pewnie wzbudza się jakaś przetwornica, bo chińczyk przyoszczędził na kondensatorkach blokujących :roll:
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » pt sty 23, 2015 12:10 pm

Kostuch pisze:
apede pisze: Ekran trzeba uziemić, spróbować na jednym na drugim i na obu końcach.
Uziemienie w samochodzie to trochę problematyczne się wydaje :)21
Obrazek
:oops: Z rozpędu ze swojej branży
Z tym masowieniem ekranu z jednej lub dwóch stron to zależy jaka jest masa między częściami nadwozia. Bywa że miedzy 2 szafami z elektroniką jest 3V różnicy w uziemieniu :o bo kabelek żółto-zielony jest lichy a indukcja w konstrukcji duża. I wtedy 5V sygnały idą się paść :)21 W samochodzie może być podobnie :roll:

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » pt sty 23, 2015 2:13 pm

Nie intereuje mnie czy działa w samochodzie i jak, gdzie wkładasz i przykładasz kabel też :)21
Strzelę focha zaraz ;) :)21

Weż kamerkę do domu, podłącz do kompa kablem USB, postaw obok radio - zdaj relecję co się dzieje.
Nissan-y

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pt sty 23, 2015 2:53 pm

apede pisze:bo kabelek żółto-zielony jest lichy a indukcja w konstrukcji duża. I wtedy 5V sygnały idą się paść :)21 W samochodzie może być podobnie :roll:
Dlatego ekran nie powinien służyć do łączenia mas, tylko (jak sama nazwa wskazuje) ekranowania zakłóceń.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt sty 23, 2015 6:05 pm

wojtek_kom pisze:Nie intereuje mnie czy działa w samochodzie i jak, gdzie wkładasz i przykładasz kabel też :)21
Strzelę focha zaraz ;) :)21

Weż kamerkę do domu, podłącz do kompa kablem USB, postaw obok radio - zdaj relecję co się dzieje.
Nic się nie dzieję a macham kamerką dookoła radia (dokładnie dwóch), telewizora i nic całkowicie się nie dzieje.

Mało tego, powtarzam jeszcze raz - kamerkę zostawiam w domu i idę do samochodu z przewodem USB długości 1m i jednym końcem przykładam do podsufitki w okolicy lusterka wstecznego a drugi koniec zwisa swobodnie w dół i radio FM też przestaje działać :o . Wina nie leży w rejestratorze tylko prawdopodobnie w antenie FM bo podmiana radia samochodowego też nic nie zmienia.

Masę od anteny FM sprawdziłem i poprawiłem na błotniku, dalej nie ma żadnych połączeń aż do radia gdzie jest końcówka i to wszystko. Nie wiem co dalej z tym zrobić, dziś zamówiłem wzmacniacz antenowy i jakiś filtr FM i o efektach jak wszystko dojdzie i poskładam niezwłocznie powiadomię.

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » pt sty 23, 2015 9:53 pm

Kamera jest sprawna, kabel USB jest OK i oto chodzi :)21.

Układając kabel odstrajasz antenę UKF, może masz też ubitą anteną wewnętrzną lub nie ma jej wcale, a pęknięty kabel robi jako antena szczelinowa, weź cokolwiek metalowego i zbliż w te same okolice - masz podobny efekt, to zamontuj antenę zewnętrzną. Kolejna opcja to twoje radio lub inna elektronika - może kabel USB wisi pobliżu i np. jakiś wyświetlacz tak ładnie sieje - z kabla robi się tzw. kabel promieniujący. Kolejna rzecz - próby robione w tym samym miejscu? Tak, może coś w okolicy sieje, twój kabel USB to odbiera/nadaje.

Z tą masą już wyluzujcie, dla zakłóceń to wcale nie jest "masa" ;)
Na wzmacniacze szkoda czasu, UKF generalnie to wysokie poziomy, zrobisz więcej szkody niż pożytku - jeśli masz zakłócenia, tylko je wzmocnisz :)21
Nissan-y

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pt sty 23, 2015 10:20 pm

wojtek_kom pisze:Kamera jest sprawna, kabel USB jest OK i oto chodzi :)21.

Układając kabel odstrajasz antenę UKF, może masz też ubitą anteną wewnętrzną lub nie ma jej wcale, a pęknięty kabel robi jako antena szczelinowa, weź cokolwiek metalowego i zbliż w te same okolice - masz podobny efekt, to zamontuj antenę zewnętrzną. Kolejna opcja to twoje radio lub inna elektronika - może kabel USB wisi pobliżu i np. jakiś wyświetlacz tak ładnie sieje - z kabla robi się tzw. kabel promieniujący. Kolejna rzecz - próby robione w tym samym miejscu? Tak, może coś w okolicy sieje, twój kabel USB to odbiera/nadaje.

Z tą masą już wyluzujcie, dla zakłóceń to wcale nie jest "masa" ;)
Na wzmacniacze szkoda czasu, UKF generalnie to wysokie poziomy, zrobisz więcej szkody niż pożytku - jeśli masz zakłócenia, tylko je wzmocnisz :)21
Antenę mam elektrycznie składaną w błotniku, jej wysunięcie powoduje że stacje nie giną bo działać to działają nawet bez wysuniętego masztu. Antena nowa, oryginalna Hyundai zamontowana i sprawdzone zamocowanie i wsio jest poprawnie - przewód antenowy też oryginalny od tej anteny.
Próby robione chyba za każdym razem w innym miejscu i to oddalone od siebie o kilka ładnych kilometrów.
Jutro jeszcze spróbuję dołożyć do tej na błotniku oryginalną antenę i zobaczyć jak będzie to działać - oryginalna w słupku jest urwana ale prowizorkę mogę zrobić i wtedy zobaczę czy antena FM zamontowana wyżej niż przewód idący i siejący do rejestratora coś poprawi.

Wzmacniacz i filtr już zamówiłem więc i tak przyślą i tak. W Peugeocie strasznie siał mi wentylator wnętrza - gdy chodził słychać było zakłócenia w radiu i właśnie wtedy zamontowałem albo filtr, albo wzmacniacz antenowy i te "pierdzenie" od wentylatora ustało :)2 . Mam cichą nadzieję że i tu coś pomoże.

Awatar użytkownika
syncron

Post autor: syncron » wt lut 03, 2015 9:23 pm

U mnie prawie to samo,tylko że prawie :cry: Jak włączam ładowarke od navi to mi radyjo cb przestaje działać :roll: A szpec od anten cb,kaze mi już drugą nową antene zmienić :)16
VW T3 Syncro (Salamandra)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » wt lut 03, 2015 10:17 pm

Ja przestałem walczyć, chwilowo bo rejestratora używam teraz tylko i wyłącznie jak jedziemy gdzieś w teren a tam nie słucham radia FM bo antenę chowam.

Wzmacniacz zamontowałem w Peugeocie bo czasami sygnał zanikał w mieście a filtr w Hyundaiu :roll: , no cóż, nie pomógł.

Może to głupie, ale zakłócenia są mniejsze gdy jest pochmurno lub gdy pada, jak jest słonecznie zakłócenia są silniejsze. Uj go jeden wie o co z tym chodzi.

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » wt lut 03, 2015 10:22 pm

Marcingalloper pisze: Może to głupie, ale zakłócenia są mniejsze gdy jest pochmurno lub gdy pada, jak jest słonecznie zakłócenia są silniejsze. Uj go jeden wie o co z tym chodzi.
Wzmacniacz ma w tym przypadku?
Ewentualnie radio ma ubite ARW.
Nissan-y

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”