Halogeny dalekosiężne
Moderator: Marcin-Kraków
Halogeny dalekosiężne
Witam serdecznie . Poszukuję halogenow dalekosieznych na dach do Jeep Kj 2008r
Budżet 500 zł . Macie coś godnego polecenia ?
Budżet 500 zł . Macie coś godnego polecenia ?
Re: Halogeny dalekosiężne
W tej cenie szału nie będzie. Wesem + xenon.
Albo panel ledowy z ryżu na 10W ledach ze wszystkimi wadami tego rozwiązania. Zależy do czego masz tych lamp używać.
Albo panel ledowy z ryżu na 10W ledach ze wszystkimi wadami tego rozwiązania. Zależy do czego masz tych lamp używać.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Ledowe halogeny jakieś może... albo ksenonowe ledy... tez mogą być do dżipa. 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
Określ rozmiar i kształt i szukaj. Budżet niezbyt wielki, ale na coś przyzwoitego wystarczy, choć raczej nie będzie to led. Kup jakieś markowe obudowy, wsadź dobre żarówki i tyle. Możesz się pokusić o wstawienie zestawu ksenonowego, ale pamiętaj, że te nie lubią częstego załączania/wyłączania, a przede wszystkim trzeba założyć porządne przetwornice (porządna przetwornica to przetwornica AC, a nie DC jak ma większość tanich produktów z chin). Żarówek led nie polecam, choć na filmikach pieją o nich peany, to tak na prawdę nie sprawdzają się.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
-
- jestem tu nowy...
Dalekosiężność halogenów bierze się przede wszystkim z głębokości reflektora, to on decyduje o stopniu skupienia światła. W parametrach reflektora określa go "liczba cechowania". Do jazdy drogowej mam od chyba 7 lat założone 2x Wesem HO2, żarówki H3, liczba cechowania 40. Są spięte ze światłami drogowymi, bo świecą wąsko i bardzo daleko, na szosie na kilkaset metrów.
Widziałem, że Wesem ma teraz w ofercie oprócz tradycyjnych też reflektory diodowe, także o większej liczbie cechowania (50) i znacznie większym strumieniu świetlnym, ale, niestety, zimnej barwie światła.
Widziałem, że Wesem ma teraz w ofercie oprócz tradycyjnych też reflektory diodowe, także o większej liczbie cechowania (50) i znacznie większym strumieniu świetlnym, ale, niestety, zimnej barwie światła.
R20
WJarek w najsprawniejszych światłach niestety zawsze będzie to barwa zimna. Raz, że ten luminofor jest najbardziej wydajny, a dwa, że ludzkie oko odbiera tą barwę mocniej i przy tych samych parametrach "widzi więcej światła". Choć akurat ta temperatura barwowa prowadzi do upośledzenia siatkówki. Ot, takie błędne koło...
wedkarz22 strona firmy WESEM jest ogólnie dostępna. Dla wszystkich. A na stronie masz pełny katalog z danymi technicznymi. Więc przyjemnej zabawy
wedkarz22 strona firmy WESEM jest ogólnie dostępna. Dla wszystkich. A na stronie masz pełny katalog z danymi technicznymi. Więc przyjemnej zabawy

To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
-
- jestem tu nowy...
Akurat mam porównanie w latarkach i celowo wybrałem diodę Cree XPL o barwie neutralnej, 4B, ok. 4500K, mimo nieco mniejszej sprawności. Moim zdaniem oko widzi w tym świetle więcej, mniej się męczy, a światło mniej rozprasza się w powietrzu.
Czy ktoś spotkał się może z nadającymi się na auto panelami LED w barwie ciepłej? Jeśli tak to proszę o link.
Czy ktoś spotkał się może z nadającymi się na auto panelami LED w barwie ciepłej? Jeśli tak to proszę o link.
R20
Ale do czego Ci jest to światło potrzebne. Konkretnie - jakie zastosowanie.
Jako robocze?
Do zapierdolingu nocą?
Po jakich drogach?
W jakim aucie?
Jako robocze?
Do zapierdolingu nocą?
Po jakich drogach?
W jakim aucie?
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
-
- jestem tu nowy...
Do "zapierdolingu nocą" mam te wesemy HO2 z żarówkami H3 zamontowane na kangurzycy. Myślę o oświetleniu dachowym LED do jazdy w terenie, przód i tył, może nawet boki, ale diody muszą być barwy ciepłej. albo chociaż neutralnej. Auto to Terrano 2.
R20
WJarek nie wiem, czy nasz krajowy WAŚ nie robi jakiś świateł z barwą dzienną, czyli 4000 K. Zimna, to 6000 K, a ciepła 3000 K. Z tymi diodami nikt nie robi świateł większej mocy, bo są najsłabsze. Może halogenki do zastosowań mieszkaniowych znajdziesz, ale nic mocnego. Tutaj musiałbyś pokombinować z jakimiś chińskimi ksenonami.