Jak wiecie, znacie, dajcie opinię!
pozdrawiam
Moderator: Marcin-Kraków
Co do partnera to bym odradzał.czesław&jarząbek pisze:trzycyfrowe oznaczenia miały u husqvarny zawsze piły profesjonalne czyli tzw szybkie
szybka piła to taka co kręci jakieś 12tys obrotów
dwucyfrowa kręci jakieś 8tys
a szity z kaufhali 3
husqvarna przy trzech dopiero zapina sprzęgło...
macałem kiedyś tą 137 i mi bardzo podchodzi. chętnie bym zmienił swoją stareńką h50 na coś takiego.
ale...
jak to ma być twoja pierwsza piła to kup jakąś dwucyfrową albo partnera
bedzie bezpieczniej
w garażu mam swoją Huską MX z wyczynowym osprzętem i potrafi się kręcić pod 18 - 19tyś zamiast ciąć, frezuje glebę i tylko rycyna go smaruje a tłoczek na godziny sie przeliczaczesław&jarząbek pisze:yyy...
se troche wiedze o produktach husqvarny zaktualizowałem
137 to najmniejsza piła w tej chwili
do zastosowań przydomowych
kręcić ma 13tys co oznacza, że powinno się pracować dość przyjemnie
www.husqvarna.pl
to fakt bo jak widzę drwala z mixolem ....czesław&jarząbek pisze:stihla nie lubie bo jest...biały
łożyska sie obracają gdy się zatrą
a zacierają sie gdy jest niewłaściwe smarowanie
czyli błąd użytkownika
obroty mają dużo wspólnego z mocą wiesz, a więc mając mocną piłę dobrać można różne prowadnicecornholio78 pisze:o jakości piły decydują nie tylko robocze obroty silnika ale też długość prowadnicy i moc silnika. 137 to zabawka do gałęziówki i ewentualnie małych drzewek
pojemność skokowa jak najbardziej liczy się ale w pilarce chcemy mieć jak najbardziej wydajny i żywotny silniczek aby był jeszcze nie za ciężki wręcz lekki oraz gabarytowo nie zaduży. Silnki te są dwusuwowe, a moc ma duże znaczenie jakie drzewo tniemy, bo słabą to w sośnie porobisz ale w dębie stanie dębacornholio78 pisze:hmm to pojemność skokowa się już nie liczy?
poza tym tak jak piszesz do mocnej piły można założyc długa prowadnicę, a słaba z długa prowadnicą będzie sobie raczej kiepsko radzić prawda?
przedtem wspomniałes o zastosowaniach profesjonalnychczesław&jarząbek pisze:moc mocą, ale piła ma zapierdalać
próbowałeś kiedyś coś ciąć partnerem?
zestarzeć sie można...
to po pierwsze.
po drugie pojemność...
większa pojemność=większa maszyna=większa masa=większe zmęczenie przy długotrwałej pracy
piła ma być lekka i szybka
a zabawa z zakładaniem różnych prowadnic przy amatorskim użytkowaniu nie ma zastosowania
ale ja sie nie znam...
chyba skusiła cie cena 799zł.pyton pisze:Witam szanowne Towarzystwo. Ktoś może zakupił piłę Husqvarny 137 i ma jakieś z nią doświadczenia? Bo sie przymierzam do zakupu jako wyposażenie domu i ewentualnie samochodu (mała, zgrabna....jak kierowniczkatylko czy się dobrze prowadzi??????
![]()
Jak wiecie, znacie, dajcie opinię!
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości