Zderzaki do HZJ73

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

malibu

Zderzaki do HZJ73

Post autor: malibu » wt wrz 07, 2010 12:48 pm

Witam!
Z uwagi na niemałą cenę zestawu zderzaków (wyciągarka + hilift) a mając możliwości techniczne wykonania bardzo proszę Kolegów dysponujących wszelakimi wymiarami, informacjami o info ewentualnie o kontakt.
Pozdrawiam serdecznie
maws

malibu

Re: Zderzaki do HZJ73

Post autor: malibu » wt wrz 07, 2010 8:27 pm

Witam!
Czyżby nikt z Kolegów nie bawił się w produkcję zderzaków ? Moze jakieś linki ktoś zna?
Bardzo proszę :oops:
Pozdrawiam malibu

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt wrz 07, 2010 9:13 pm

net ??
Zbowid

malibu

Post autor: malibu » wt wrz 07, 2010 10:11 pm

I co dalej??? :)3

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » śr wrz 08, 2010 1:54 pm

jeżeli ktoś robi takie zderzaczki, to raczej Ci nie powie jakie mają wymiary, bo i po co ?? - przyjedziesz to Ci zrobi :wink: :)21
y60 autobus, czerwony.

malibu

Post autor: malibu » śr wrz 08, 2010 9:51 pm

Wowos napisał "jeżeli ktoś robi takie zderzaczki, to raczej Ci nie powie jakie mają wymiary, bo i po co - przyjedziesz to Ci zrobi "
- przecież nie wszyscy jak robią we własnym zakresie zderzak to od razu uruchamiają produkcję i sprzedaż :D
ps. to forum służy m.innymi do bezinteresownej pomocy i wymiany informacji - czyż nie ? :)2

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » śr wrz 08, 2010 10:05 pm

malibu pisze: .to forum służy m.innymi do bezinteresownej pomocy i wymiany informacji - czyż nie ? :)2

chyba nie, większość to:warsztatowcy, producenci i hieny

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » czw wrz 09, 2010 8:00 pm

Mag69 pisze:
malibu pisze: .to forum służy m.innymi do bezinteresownej pomocy i wymiany informacji - czyż nie ? :)2

chyba nie, większość to:warsztatowcy, producenci i hieny

i
warsztatowe berety
y60 autobus, czerwony.

malibu

Post autor: malibu » ndz wrz 12, 2010 11:36 am

Witam Kolegów!
W związku z nadmiarem informacji w zakresie mojego pytania biorę się sam za owe zderzaki, jak zrobię to się podzielę info. :D Moje pytanie dotyczy dotyczy schmatu, wymagań dotyczących sposobu zamontowania wyciągarki z przodu, chodzi o płytę pod wyciągarką. Gdzie mogę nabyć stosowne info w tym zakresie, czy każdy producent ma inny sposób mocowania wyciągarek do zderzka? . Może tym razem będzie łatwiej :D
Pozdrawiam Malibu

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » ndz wrz 12, 2010 11:50 am

Większość wyciągarek ma taki sam rozstaw otworów. Fajne schematy są na forach amerykańskich i ... francuskich :)

Jak zdejmiesz oryginalny zderzak to na każdej końcówce ramy masz po trzy otwory z dospawanymi nakrętkami ( otwory masz tulejowane, więc rama się nie pognie) - to już może być baza do zderzaka. Ja mam dodatkowo dospawane ucho do łącznika.
Zbowid

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » pn wrz 13, 2010 7:08 pm

dokładnie - zarys ogólny (podpatrzeć jest gdzie) i festiwal iskier..

najlepiej (imho) robićpierwsze przymiarki z kartonu - mnie się już nie chce dzindziboła nosić z warsztatu do auta i spowrotem.. ale tylny zderzak o raz za mało przymierzyłem i był zonk na finiszu.. Teraz zabieram się za tworzenie przodu - wzór z ARBa, niewielki "grill" zintegrowany ze zderzakiem, blacha już powyginana (2,5mm). Teraz masywniejsze mocowanie na wzór oryginalnego i docinanie i spawanie.. Nie za dużo matematyki a więcej praktyki i dopasowywania - będzie dobrze..
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

malibu

Post autor: malibu » pt sty 07, 2011 12:29 pm

Witam Kolegów w Nowym Roku!
Ja w temacie jak wyżej, może Ktoś zmienił zdanie i jest w stanie mi pomóc :) .
Pozdrawiam

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt sty 07, 2011 1:24 pm

Ale ... nie bardzo wiem, o co Ci chodzi? :roll:

Wymiary montażowe łap wciągarki znajdziesz na stronie jej producenta - praktycznie zawsze tam są. Wymiary montażowe pod uchwyty swojego custom - zderzaka po prostu odmierzasz miarką na swoim własnym aucie. A kształt? no to już wedle fantazji. W praktyce wychodzi, że każdy jest tak naprawdę trochę inny (z tych homemade), nawet jeżeli małpowane z tego samego wzoru ... :wink:

Wymiary i dokumentację techniczną tworzy się, jak myślisz o produkcji powtarzalnej serii. Tyle, że niemal każdy z nas robi taką produkcję tylko raz, potem, nawet przy dokładnie tym samym modelu wprowadza się poprawki, które weryfikuje praktyka ... :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

malibu

Post autor: malibu » ndz lut 13, 2011 10:51 pm

Obrazek
Witam!
Trzy popołudnia i zderzak gotowy :-) ( w stanie surowym). W związku z powyższym mam pytanie do Kolegów jaki wariant zabezpieczenia antykorozyjnego wybrać:
a)piaskowanie + malowanie proszkowe,
b)ocynkowanie galwaniczne lub ogniowe + malowanie proszkowe,
c)ocynkowanie galwaniczne lub ogniowe + zwykły lakier.
Proszę doradźcie tak abym nie "przedobrzył" :-)
Mam jeszcze jedną prośbę - jak macie rozwiązane mocowanie płyty osłonowej drążków kierowniczych - jaka blacha i jak i gdzie zamocowana? Może Ktoś ma fotki ? :-)
Pozdrawiam Malibu

koniu

Post autor: koniu » pn lut 14, 2011 6:18 pm

wersja b, ale ocynk ogniowy :)2
koniu

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn lut 14, 2011 9:09 pm

A przedtem piaskowanie. Nałożenie cynku metodą ogniową na stal pokrytą zendrą hutniczą powoduje, że cynk potrafi odłazić całymi płatami.

Albo opcja piasek i lakier proszkowy, jeżeli chcesz mieć w kolorze.

Porażką jest natomiast cynk i jakikolwiek lakier na niego - w przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia powłoki lakieru w ekspresowym tempie pójdzie korozja cynku pod lakierem (podobna sytuacja jest z aluminium). Taka zabawa ma sens w konstrukcjach stacjonarnych, gdzie szansa uszkodzenia lakieru jest mała, i powłoka jest względnie szczelna. Zderzak jednak raczej z natury jest narażony na obijanie, wiec ja bym się w to nie pchał.

Ja osobiście preferuję lakiery proszkowe - w przeciwieństwie do cynku nie są wrażliwe na solankę, a nałożone na wypiaskowaną powierzchnię sa wystarczająco trwałe, i nie odpryskują. No i zazwyczaj paleta RAL do dyspozycji ... :wink:

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » pn lut 14, 2011 9:29 pm

Ze u nas wiekszosc tych lakierni proszkowych to se mozna w buty wsadzic i wszystko prawieze sie sila woli trzyma to inna sprawa :)21
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lut 15, 2011 8:45 pm

Może koło stolycy taką manianę odwalają - na południu ... cóż, niezadowolony góral może nieco "ekspresywniej" wyrazić swoje niezadowolenie z jakości niż strasząc adwokatem ... :)21 :)21

A poważniej - się mi jeszcze nie zdarzyły problemy. No chyba że ktoś chce przykutwić i oszczędzi na piaskowaniu - wtedy porażka na całej linii ... :)3

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”