Przedłużka liny wyciągarki
Moderator: Marcin-Kraków
- szymano199
-
Przedłużka liny wyciągarki
Witam,
Chciałbym kupić linę którą będę używał jako przedłużkę do wyciągarki.
Zależy mi, by lina była mała objętościowo i tania. Niestety zakup kolejnego syntetyka nie wchodzi w grę.
Samochód to turystyczny Land Cruiser 120 więc lina nie musi być wyjątkowo wytrzymała.
Pozdrawiam
Szymano
Chciałbym kupić linę którą będę używał jako przedłużkę do wyciągarki.
Zależy mi, by lina była mała objętościowo i tania. Niestety zakup kolejnego syntetyka nie wchodzi w grę.
Samochód to turystyczny Land Cruiser 120 więc lina nie musi być wyjątkowo wytrzymała.
Pozdrawiam
Szymano
Re: Przedłużka liny wyciągarki
kup zwykłą stalówkę do wyciągarki i zarób z drugiej strony ucho z kauszą. W razie W zawsze masz drugą linę do wyciągarki 

- szymano199
-
Niestety stalówka zajmuje dużo miejsca. Być może dobrym wyborem będzie lina przeznaczona dla rybaków.
długi pas transportowy. składasz na pól, rozwijasz linę wyciągarki na maksa, resztę odległości regulujesz pasem - masz wtedy idealne warunki pracy wyciągarki, no i do turystyki w zupełności wystarczy.
A to nie może być zwykła taśma? Taka 20m na przykład? Taka z tych cieńszych.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Może...ale to zbyt prosteernil pisze:A to nie może być zwykła taśma? Taka 20m na przykład? Taka z tych cieńszych.

-
Wiecie chyba że ....................... i kulkę z łożyska popsuje ?
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane
obecnie nissan navara 2.5 tdi
Kup od kogoś za parę złotych zcioraną linę syntetyczną 

-
czemu zciochraną
nowa lina o wytrzymałości [ powiedzmy 10 mm ] ma atest minimum 2 tony a koszty to od 5 zł m/b
siła niszcząca jest o wiele wyższa , dla wyciągarki wystarczy
a powiedzmy te 20 m w reklamówce pod siedzeniem się zmieści
nowa lina o wytrzymałości [ powiedzmy 10 mm ] ma atest minimum 2 tony a koszty to od 5 zł m/b
siła niszcząca jest o wiele wyższa , dla wyciągarki wystarczy
a powiedzmy te 20 m w reklamówce pod siedzeniem się zmieści
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
Nowy syntetyk 10mm zazwyczaj powinien wytrzymać 10t lub więcej a cena to 30zł /m ,więc taki co ma w papierach 2t zastosował bym do wieszania prania 
EDIT najtańsza na Allegro 10mm 25zł /m

EDIT najtańsza na Allegro 10mm 25zł /m

Ostatnio zmieniony pt maja 31, 2013 10:00 pm przez Flor, łącznie zmieniany 1 raz.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
siła zrywająca 4,5 t to dla dobrze wtopionego auta trochę małoernil pisze:Karwa...
http://www.expedycja.pl/sklep/234,pas-20m-4,5-t/

Proszę Cię... Gdzie on tak da rade wtopić LC120, żeby trzeba było aż 5t przyłożyć?
Zazwyczaj potrzeba lekko pomóc, by auto wyskoczyło.
Przynajmniej masz coś, co jest nowe i pewnie te 5t statycznie wytrzymuje. Lepiej używaną linę kupować? Bez sensu.
Zazwyczaj potrzeba lekko pomóc, by auto wyskoczyło.
Przynajmniej masz coś, co jest nowe i pewnie te 5t statycznie wytrzymuje. Lepiej używaną linę kupować? Bez sensu.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
bezsens... to "specialite" tego kraju 

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
otóż to...
mam przedłużkę stalową, mam syntetyka i co? jeżdżą dwa pasy transportowe 12 mb.
Uniwersalnością zastosowań w praktyce biją na głowę wsiakie liny spod najlepszych znaczków

mam przedłużkę stalową, mam syntetyka i co? jeżdżą dwa pasy transportowe 12 mb.

Uniwersalnością zastosowań w praktyce biją na głowę wsiakie liny spod najlepszych znaczków

Kilka lat temu miałem podobny problem (przedłużka). Na portalu aukcyjnym wypatrzyłem pas transportowy sprzedawany na metry.
Zadałem sprzedawcy pytanko, czy zrobią mi zakończenia. Odpowiedzieli że bez problemu. Zakupiłem 50 m fabrycznie powykańczane końce, zapłaciłem coś około 180 zeta
Zadałem sprzedawcy pytanko, czy zrobią mi zakończenia. Odpowiedzieli że bez problemu. Zakupiłem 50 m fabrycznie powykańczane końce, zapłaciłem coś około 180 zeta

Grunthor
- szymano199
-
Zrobię tak jak Grunthor. 50 metrów to odpowiednia długość.
Taśma poliestrowa na pasy mocujące ma różne wytrzymałości, ja mam takie 25, 35, 50, 75mm szerokie. Różne wytrzymałości. Po 100 metrów w krążku. Szymano, napisz na PW czego dokładnie szukasz, czy z uszami, czy z uszami i z hakami, pomogę Ci.
ani to poręczna długość ani małe po zwinięciuszymano199 pisze:Zrobię tak jak Grunthor. 50 metrów to odpowiednia długość.

Znasz się, Flor...stary praktyku
Pas ma klamrę i to miażdżący atut w ferworze walki. Błyskawicznie ustalasz żądaną długość.
Ale to wiedzą praktycy.

Pas ma klamrę i to miażdżący atut w ferworze walki. Błyskawicznie ustalasz żądaną długość.
Ale to wiedzą praktycy.

50m pasa w jednym kawałku to masakra, mam (a właściwie miałem, bo kawałek poległ
) pas 25m, wychodzi z tego po zwinięciu spory krążek, zaś po rozwinięciu trochę się to plącze, chociaż dramatu wielkiego nie ma.
Jeśli już musi być 50m przedłużki, to chociaż w 2 lub więcej kawałkach, bo nie będzie się chciało tego używać
Długie pasy ładunkowe też są OK, wiele razy ratowały mi dupę

Jeśli już musi być 50m przedłużki, to chociaż w 2 lub więcej kawałkach, bo nie będzie się chciało tego używać

Długie pasy ładunkowe też są OK, wiele razy ratowały mi dupę

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Pasy od kolegi z tira, 12m za browara albo dziękuję, dwie tony na szarpnięciu, statyczna kilkakrotnie większa. Wożę ich ze sobą 5 sztuk. OD 5 lat nie udało mi się żadnego urwać, a ciągałem na nich drzewa o średnicy 1m, Patrol stawał dęba. Wyciągarka ciągnie statycznie nie wierzę że to urwiesz. Kolega proponował mi też podwójne którymi spinają krążki stali, ale dla mnie za sztywne i za grube.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Pas kupowany z metra to jeden ze sposobów na przedłużenie liny (napewno tańszych). A w związku z tym że jest wykorzystywana raz, może dwa razy do roku leży ułożona-zwinięta na dnie skrzynki z gratami i wogóle nie przeszkadza. Wożę jeszcze 15 i 7 metrowy co razem z wyciągarką daje mi ponad 100 metrów zasiegu. A w takiej odległości zawsze znajdzie się coś twardego do podpięcia.
Grunthor