ssslavo pisze:Michał -widzę w profilu że ciągasz kajaki,swoje czy komercyjnie ?
Pytam gdyż pływam co roku.Kiedyś pływałem po Nidzie,Liswarcie,Wiernej,Pilicy.Teraz co roku jeździmy na Pomorze,tam bardziej dziko i można wybierać rzeki meandrujące,małe,a co za tym idzie wymagające. Taki kajakowy off-road,czasem więcej się idzie i ciągnie jak płynie he he. No i tam ceny wynajmu/transportu kruca bomba takie że się opłaca gnać te 600km w jedną strone.
Do sedna:możesz coś polecić tu w okolicy?
My z reguły z betami płyniemy przez 3-4 dni ale wiem że tu ciężko,więc nawet 1 -dniowy będzie fajny bo blisko w miarę.
Komercyjnie, sam też trochę pływam raczej okazyjnie.
W sezonie, jak jest ciepło znaczy, nie mam czasu, "zimą" ciężko zgrać terminy bo dzień krótki, zresztą wolę rower.
U nas jest problem z rzekami:
- Pilicą od Wierbki, czyli parę km od źródeł da się płynąć,
- Krztynia i Białki są fajne, ale to na kilka godzin, podobnie Wiercica na której są problemy z obrębem hodowlanym,
- Mierzawa fajnie wygląda i w końcu będę musiał ją sprawdzić,
Poza tym wiadomo Liswarta, Warta na Załęczńskim Łuku, Nida (Biała/Czarna/Wierna). Nie mogę się przekonać do Górnej Warty i Przemszy - jeżdżę wzdłuż nich rowerem i nie zachęca ta woda. Dalej już się nie opłaca jechać.
W okolicy chyba wszystkie rzeki ma opłynięte Kowboj -
http://kowbojwkajaku.pl/ (to nie reklama, nawet nie znam człowieka, choć regularnie jego relacje przeglądam).