Wasze rekomendacje kinowe i nie tylko

Widziałeś ostatnio ciekawy film w kine czy na video ?

Moderator: moralez

Awatar użytkownika
heniu

Re: Wasze rekomendacje kinowe i nie tylko

Post autor: heniu » wt mar 26, 2024 1:48 pm

Kung fu Panda 4 zmusił mnie poniekąd mój nastolatek ale nadal trzyma poziom
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » ndz maja 12, 2024 8:24 am

Mroczny pisze:
wt mar 26, 2024 7:27 am
mazeniak pisze:
pn mar 25, 2024 4:03 pm
popmuzyki
to nie to samo

jak kultura i popkultura
o

o tym mogę długo

kultura to uznane prace artystów, przeważnie martwych od dawna i nie niosące specjalnie zadnego przekazu. Za to z dopracowaną formą

kontrkultura - to prace artystów z misją do przekazania.

A co gdy artysta alternatywny zyskuje na popularności a jeszcze nie traci na autentyczności? To bedzie popkultura czy kontrkultura? Bo do kultury to za bardzo zywy jeszcze..
Słowo klucz "jeszcze".
Definiują dalsze losy
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr sie 28, 2024 10:33 pm

https://m.youtube.com/watch?v=y0ZHwB-pY6g
Niezły film . Obsada niekiepska .
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » śr wrz 04, 2024 12:24 pm

montero pisze:
śr sie 28, 2024 10:33 pm
dobry staroć. Ogląda się zawsze przyjemnie aczkolwiek historia do łatwych nie należy.
New idea in progress...

Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » śr wrz 04, 2024 2:07 pm

Z kina:

Nowego Obcego widzieli? Romulus?

List do fanów generalnie, wątki i nawiązania do wszystkich niemal obcych do tej pory.

Deadpool i Wolverine?

Jatka dla miłośników powieści obrazkowych. Scena rozwałki korpusu Deadpooli niemal jak słynna scena w korytarzu z OldBoya. OldBoy lepszy.

Z sieciowych:

Dobry jest Aktorski Godzilla: Minus One. Taka prawdziwa klasyczna japońska Godzilla, powrót do korzeni.

Z animacji siadło mi nowe animowane Terminator Zero.

Niezmiennie drażnią mnie Pierścienie Władzy. Oglądam z nerdowskiego poczucia obowiązku wyłącznie.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr wrz 04, 2024 2:23 pm

czarny bielsko pisze:
śr wrz 04, 2024 12:24 pm
montero pisze:
śr sie 28, 2024 10:33 pm
dobry staroć. Ogląda się zawsze przyjemnie aczkolwiek historia do łatwych nie należy.
Sprzęty :
https://www.imcdb.org/movie_52608-Baza- ... rlych.html

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr wrz 04, 2024 2:45 pm

Bratproroka pisze:
śr wrz 04, 2024 2:07 pm
Z kina:

Nowego Obcego widzieli? Romulus?

List do fanów generalnie, wątki i nawiązania do wszystkich niemal obcych do tej pory.

Deadpool i Wolverine?

Jatka dla miłośników powieści obrazkowych. Scena rozwałki korpusu Deadpooli niemal jak słynna scena w korytarzu z OldBoya. OldBoy lepszy.

Z sieciowych:

Dobry jest Aktorski Godzilla: Minus One. Taka prawdziwa klasyczna japońska Godzilla, powrót do korzeni.

Z animacji siadło mi nowe animowane Terminator Zero.

Niezmiennie drażnią mnie Pierścienie Władzy. Oglądam z nerdowskiego poczucia obowiązku wyłącznie.
Fallout .Diuny. Z obcych kultowa 1 i ewentualnie Prometheusa za sceny , bo scenariusz bezzesnu . Romulusa obadam.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » śr wrz 04, 2024 3:06 pm

Fallout i Diuny owszem. Obcy 2 mój ulubiony. Prometeusz i Przymierze ilością idiotyzmów zraziły mnie trwale i całkowicie.

Furiosa ze świata MadMax też jest niezła, chociaż po jakimś czasie jednowymiarowy jak z tektury Hemsworth męczy.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » śr wrz 04, 2024 3:58 pm

2ka też może być , Przymierze to kicha. A Prometeusz , nie był taki zły .

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » sob wrz 14, 2024 11:04 am

Obejrzałem na Amazonie Grand Tour: One For The Road i nie polecam.

Poza ostatnimi 15 minutami seansu, które maja wartość sentymentalną (dla tych, którzy lubili "stare" Top Gear) jest to odgrzewany kotlet wyjęty z zamrażalnika o kilka razy za dużo.

Nic się nie dzieje, celu w tym odcinku nie ma. Sensu brak. A w świecie gdzie Afryka sama się zasypuje śmieciami wywalenie w krzaki i kilkuset metrowe zbocze auta dla "wartości" produkcyjnej (może ktoś to posprząta; choć nie sądzę - zasięg mieli duży) jest dziecinne i nieśmieszne.
Tytus

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » sob wrz 14, 2024 12:19 pm

Ironcruz pisze:
sob wrz 14, 2024 11:04 am
Obejrzałem na Amazonie Grand Tour: One For The Road i nie polecam.

Poza ostatnimi 15 minutami seansu, które maja wartość sentymentalną (dla tych, którzy lubili "stare" Top Gear) jest to odgrzewany kotlet wyjęty z zamrażalnika o kilka razy za dużo.

Nic się nie dzieje, celu w tym odcinku nie ma. Sensu brak. A w świecie gdzie Afryka sama się zasypuje śmieciami wywalenie w krzaki i kilkuset metrowe zbocze auta dla "wartości" produkcyjnej (może ktoś to posprząta; choć nie sądzę - zasięg mieli duży) jest dziecinne i nieśmieszne.
Zgłaszam odrębne zdanie

Jak.na pożegnanie to jest super. Koncowka zajebista. Prawie się poryczałem
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob wrz 14, 2024 2:23 pm

Bratproroka pisze:
śr wrz 04, 2024 3:06 pm
Obcy 2 mój ulubiony.
inny background :)21
Vasquez, nikt cię nigdy nie pomylił z mężczyzną?....

dla mnie 2 też jest najlepszym i ulubionym obcym, jedynka klimat 3 jeszcze jako tako, reszta ładna do oglądania, ale jak mówisz niespójna i tona bezsensu
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw wrz 26, 2024 8:51 pm

Aktorka Mia . No franca jest 8)
Maxxine uwidziałem a teraz Infinity Pool . Miłe stworzenie :)21

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » śr sty 01, 2025 4:02 pm

FARSCAPE - po 25 latach zestarzało się nie najgorzej
https://www.youtube.com/watch?v=zquyg8P5174
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
Ironcruz

Post autor: Ironcruz » śr sty 01, 2025 9:00 pm

tanto pisze:
śr sty 01, 2025 4:02 pm
FARSCAPE - po 25 latach zestarzało się nie najgorzej
https://www.youtube.com/watch?v=zquyg8P5174
Co to kurcze jest, co ja przez chwilę oglądałem??
Tytus

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » śr sty 01, 2025 9:13 pm

"" Paddington w Peru "" byłem z rodziną , taki średniak 4-na 5
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » ndz paź 19, 2025 7:58 pm

Netflix, Heweliusz

Pływałem na Heweliuszu, przez dwa tygodnie we wrzesniu 1992, z tatą w kabinie. Znałem ich prawie wszystkich, w sensie załogę. Po katastrofie poznałem wszystkie żony i dzieci. Katastrofa wydarzyła się na jeden dzień, przed moja studniówką, a wiadomość o śmierci taty przyszła na dwie godziny przed samą studniówką.

Pokaz obejmował, dwa pierwsze odcinki. Serial jest skonstruowany w ten sposób, ze zaczyna sie od samej katastrofy, a potem cofa sie w czasie, ale tez są pokazywane dalsze wydarzenia.

Prawdzisymi bohaterami, jest Kapitan Ułasiewicz i jego zona, która na pokazie była, reszta jest fikcyjna. Część jestem w stanie nazwać z nazwiska, choć w fabule jest sporo pozmieniane. Głównym bohaterem, jest zmiennik kapitana Ułasiewicza, ale jest to postac fikcyjna. Jest tu pokazany jako pracownik firmy i jego zmiennik, przyjaciel oraz przyjaciel rodziny. Problem w tym, ze zmiennik kapitana Ułasiewicza, to nie był ani jego przyjaciel, ani nie odegrał zadnej istotnej roli po katastrofie, faceta nie lubiłem, ale o zmarłych sie źle nie gada. Według mnie, tym bohaterem, był Kapitan Bieniek, który nawet w tej firmie nie pracował, ale sie przyjaźnili z Ułasiewiczem i płynął wtedy Silesią i brał udział w akcji ratowniczej, a w filmie jest zupełnie inaczej.

Jest watek promu, o nazwie dla mnie niezapamiętanej (filmowej), który nie zawrócił bo Ułasiewicz nie podał prawidłowej pozycji. W istocie takiej sytuacji nie było. Była Silesia, dowodzona przez Bieńka, która brała udział w akcji i podała prawidłową pozycję Heweliusza. Ale rozumiem, potrzeby serialu.

Są wątki zamiatania pod dywan przez firmę oraz przez Rząd i to sie działo. O tym wiem, ale jak to dokładnie wyglądało to nie wiem. Z racji wykonywanego zawodu, rozumiem, jak zamiatała firma i dlaczego. Nie znam kuluarów Rządowych, wiec dla mnie wyglada to realistycznie. To co robiła firma, jest tez bardzo realistyczne i na ich miejscu zrobiłbym dokładnie to samo. W filmie mówią o 5000 pracownikach, bezrobociu i rodzinach pracujacych. Ale ta firma była dużo mniejsza, co nie znaczy, że zmienia to sytuacje firmy.

Według mnie, za pieniadze z odszkodowania za Heweliusza, została zbudowana Polonia. Nie jest to do końca prawdą, ale sporo z wpłaty własnej konsorcjum Unity Line, pochodziło z tego źródła. Dlatego nigdy moja noga nie postała na Polonii, choć jest to bardzo lubiany statek przez załogi i pasazerów. Ja tam nie poszedłem, a miałem wiele takich okazji. Przez dwa lata pracowałem w Polferries jako superintendent techniczny Świnoujskich promów.

Są też wątki spiskowe, słuzby specjalne, które były w istocie, ale dla samej katastrofy sie według mnie nie przyczyniły. Jest też watek zbiorowego rozpoznania ciał, co w naszym przypadku nie miało miejsca oraz ciał z poobcinanymi kończynami. Takie coś wśród załogi tez nie miało miejsca, ale wśród pasażerów juz miało. Prawdopodobnie powpadali pod sruby.

Sama akcja ratownicza została pokazana z rozmachem, niestety mało realistycznie. To im nie wyszło. Jednakze odwzorowanie takich warunków w warunkach basenowych, według mnie jest niemozliwe.

Na razie tyle...
Wybaczcie

Ci co sie uratowali, byli bardziej pokiereszowani psychicznie, niz te trupy z tego filmu. Część z nich miałem okazję spotkać w życiu.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn paź 20, 2025 6:41 am

grubo

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pn paź 20, 2025 2:27 pm

W rocznicę płynąłem obok miejsca zatonięcia. Można rzec: tak blisko i daleko zarazem...Widać ląd, a nic nie zrobisz.
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn paź 20, 2025 2:59 pm

Misiek Cypr pisze:
ndz paź 19, 2025 7:58 pm
Netflix, Heweliusz

Pływałem na Heweliuszu, przez dwa tygodnie we wrzesniu 1992, z tatą w kabinie. Znałem ich prawie wszystkich, w sensie załogę. Po katastrofie poznałem wszystkie żony i dzieci. Katastrofa wydarzyła się na jeden dzień, przed moja studniówką, a wiadomość o śmierci taty przyszła na dwie godziny przed samą studniówką.

Pokaz obejmował, dwa pierwsze odcinki. Serial jest skonstruowany w ten sposób, ze zaczyna sie od samej katastrofy, a potem cofa sie w czasie, ale tez są pokazywane dalsze wydarzenia.

Prawdzisymi bohaterami, jest Kapitan Ułasiewicz i jego zona, która na pokazie była, reszta jest fikcyjna. Część jestem w stanie nazwać z nazwiska, choć w fabule jest sporo pozmieniane. Głównym bohaterem, jest zmiennik kapitana Ułasiewicza, ale jest to postac fikcyjna. Jest tu pokazany jako pracownik firmy i jego zmiennik, przyjaciel oraz przyjaciel rodziny. Problem w tym, ze zmiennik kapitana Ułasiewicza, to nie był ani jego przyjaciel, ani nie odegrał zadnej istotnej roli po katastrofie, faceta nie lubiłem, ale o zmarłych sie źle nie gada. Według mnie, tym bohaterem, był Kapitan Bieniek, który nawet w tej firmie nie pracował, ale sie przyjaźnili z Ułasiewiczem i płynął wtedy Silesią i brał udział w akcji ratowniczej, a w filmie jest zupełnie inaczej.

Jest watek promu, o nazwie dla mnie niezapamiętanej (filmowej), który nie zawrócił bo Ułasiewicz nie podał prawidłowej pozycji. W istocie takiej sytuacji nie było. Była Silesia, dowodzona przez Bieńka, która brała udział w akcji i podała prawidłową pozycję Heweliusza. Ale rozumiem, potrzeby serialu.

Są wątki zamiatania pod dywan przez firmę oraz przez Rząd i to sie działo. O tym wiem, ale jak to dokładnie wyglądało to nie wiem. Z racji wykonywanego zawodu, rozumiem, jak zamiatała firma i dlaczego. Nie znam kuluarów Rządowych, wiec dla mnie wyglada to realistycznie. To co robiła firma, jest tez bardzo realistyczne i na ich miejscu zrobiłbym dokładnie to samo. W filmie mówią o 5000 pracownikach, bezrobociu i rodzinach pracujacych. Ale ta firma była dużo mniejsza, co nie znaczy, że zmienia to sytuacje firmy.

Według mnie, za pieniadze z odszkodowania za Heweliusza, została zbudowana Polonia. Nie jest to do końca prawdą, ale sporo z wpłaty własnej konsorcjum Unity Line, pochodziło z tego źródła. Dlatego nigdy moja noga nie postała na Polonii, choć jest to bardzo lubiany statek przez załogi i pasazerów. Ja tam nie poszedłem, a miałem wiele takich okazji. Przez dwa lata pracowałem w Polferries jako superintendent techniczny Świnoujskich promów.

Są też wątki spiskowe, słuzby specjalne, które były w istocie, ale dla samej katastrofy sie według mnie nie przyczyniły. Jest też watek zbiorowego rozpoznania ciał, co w naszym przypadku nie miało miejsca oraz ciał z poobcinanymi kończynami. Takie coś wśród załogi tez nie miało miejsca, ale wśród pasażerów juz miało. Prawdopodobnie powpadali pod sruby.

Sama akcja ratownicza została pokazana z rozmachem, niestety mało realistycznie. To im nie wyszło. Jednakze odwzorowanie takich warunków w warunkach basenowych, według mnie jest niemozliwe.

Na razie tyle...
Wybaczcie

Ci co sie uratowali, byli bardziej pokiereszowani psychicznie, niz te trupy z tego filmu. Część z nich miałem okazję spotkać w życiu.
A tak, dla potomnych, jakby ten szczery wątek ktoś wyciął.
Zbowid

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob lis 15, 2025 12:36 am

Obejrzałem serial, kilka rzeczy faktycznie nie leży ale ogólnie dla mniej wtajemniczonych może być fajny...(do grona speców od piłki kopanej, przez skoki, tenisa, katastrof samolotowych dojdą te do morskie...)
Pływałem na Rogalinie i Pomerani, klimat mi się przypomniał (choć pominięto np notorycznie śpiących na pokładach kierowców i pasażerów, nad którymi się przechodziło w nocy odbijać punkty kontrolne). Brakuje też jednej istotnej rzeczy-nie ma tak, że ktokolwiek (w tym kapitan)zmienia prędkość i nie podaje komendy sternikowi (właściwie to kapitan tylko przy manewrach portowych dotykał na promach manetek, resztę ogarniał komendą potwierdzoną przez sternika, od wieków to świętość na statkach i tu niedomaga w serialu).
Ogólnie temat Heweliusza przerabialiśmy prawie 20 lat temu, wg wtedy pasujących opinii zawinił kapitan za całokształt, głównie za zgodę na wypłynięcie w taką pogodę w takim stanie. O problemach technicznych mało się mówiło oprócz furty i złego balastu, w historię z wałówką i zdechnieciem silnika mogę uwierzyć, byłem świadkiem takich blackoutów...
Ogólnie opowieść na plus za klimat, przybliżenie samego wypadku jak i pózniejszej odpowiedzialności, chociaż sporo tu nieścisłości ale rozumiem twórców serialu, że nie mogli by 1:1 zrobić, bo by się czkawką procesy o zniesławienie odbiły...
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » ndz lis 16, 2025 9:49 pm

Zniesławienie kogo? piszesz na początku ze wszystkie postaci i przebieg wydarzeń są zmyślone, a wszelkie podobieństwa niezamierzone.
Osobiście nie trawię w 'opowieściach na podstawie' zmieniania historii, podbijania dramatyzmu rzeczami które nie miały miejsca itp. Owszem, na potrzeby ekranizacji powieści lub wydarzeń historycznych trzeba czasami pominąć niektóre wątki lub bohaterów, ale tworzenie rzeczywistości alternatywnej? To powinno być karalne ;-)
Tego serialu nie oglądałem więc nie będę oceniał, wierzę że jest zrobiony najlepiej jak się dało. Ciekawe czy kiedyś powstanie podobna produkcja na temat zatonięcia "Estonii", tu przyczyny są dużo bardziej niejasne niż w przypadku "Heweliusza" i teorie bardziej 'spiskowe'.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn lis 17, 2025 8:19 am

tanto pisze:
ndz lis 16, 2025 9:49 pm
Zniesławienie kogo? piszesz na początku ze wszystkie postaci i przebieg wydarzeń są zmyślone, a wszelkie podobieństwa niezamierzone.
Osobiście nie trawię w 'opowieściach na podstawie' zmieniania historii, podbijania dramatyzmu rzeczami które nie miały miejsca itp. Owszem, na potrzeby ekranizacji powieści lub wydarzeń historycznych trzeba czasami pominąć niektóre wątki lub bohaterów, ale tworzenie rzeczywistości alternatywnej? To powinno być karalne ;-)
Tego serialu nie oglądałem więc nie będę oceniał, wierzę że jest zrobiony najlepiej jak się dało. Ciekawe czy kiedyś powstanie podobna produkcja na temat zatonięcia "Estonii", tu przyczyny są dużo bardziej niejasne niż w przypadku "Heweliusza" i teorie bardziej 'spiskowe'.
Tutaj jest bardzo mało zmyslonych rzeczy. Wiekszość się wydazyła.
513549044

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn lis 17, 2025 8:24 am

goralski pisze:
sob lis 15, 2025 12:36 am
Obejrzałem serial, kilka rzeczy faktycznie nie leży ale ogólnie dla mniej wtajemniczonych może być fajny...(do grona speców od piłki kopanej, przez skoki, tenisa, katastrof samolotowych dojdą te do morskie...)
Pływałem na Rogalinie i Pomerani, klimat mi się przypomniał (choć pominięto np notorycznie śpiących na pokładach kierowców i pasażerów, nad którymi się przechodziło w nocy odbijać punkty kontrolne). Brakuje też jednej istotnej rzeczy-nie ma tak, że ktokolwiek (w tym kapitan)zmienia prędkość i nie podaje komendy sternikowi (właściwie to kapitan tylko przy manewrach portowych dotykał na promach manetek, resztę ogarniał komendą potwierdzoną przez sternika, od wieków to świętość na statkach i tu niedomaga w serialu).
Ogólnie temat Heweliusza przerabialiśmy prawie 20 lat temu, wg wtedy pasujących opinii zawinił kapitan za całokształt, głównie za zgodę na wypłynięcie w taką pogodę w takim stanie. O problemach technicznych mało się mówiło oprócz furty i złego balastu, w historię z wałówką i zdechnieciem silnika mogę uwierzyć, byłem świadkiem takich blackoutów...
Ogólnie opowieść na plus za klimat, przybliżenie samego wypadku jak i pózniejszej odpowiedzialności, chociaż sporo tu nieścisłości ale rozumiem twórców serialu, że nie mogli by 1:1 zrobić, bo by się czkawką procesy o zniesławienie odbiły...
Heweliusz, to nie był prom pasażerski, tylko towarowy, wszyscy kierowcy mieli swoja kabinę i wyzywienie. Jak stary jest na mostku, to jak najbardziej moze i łapie za manetki w takiej sytuacji. Tutaj bym sie nie czepiał. To nie jest żadna świetość, jak sytuacja jest awaryjna, to mówi, że przejmuje sterowanie i tyle.

Co do blackoutów, to jak uruchomili stery w tych warunkach, nic dziwnego, ze wywalały zabezpieczenia. Dziób wyskakiwał z wody i jak wpadał w wodę, były przeciązenia, które zabezpieczenia wywalały. To nie miało prawa się udać, musieli być bardzo zdesperowani.
513549044

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pn lis 17, 2025 9:20 am

Polecam podcast polskiego radia na temat tej katastrofy. Jest 6 odcinkow, ktore dosc dokladnie opisuja wydarzenia i dochadza faktycznych przyczyn. Autorem podcastu jest dziennikarz, ktory w tamtym czasie na zywo relacjonowal wydarzenia.

Jest tez dodatkowy odcinek zrobiony w celu porownania serialu z rzeczywistymi zdazeniami. Serial wedlug nich wypada niezle, ale punktuja niescislosci, o ktorych wspomina Misiek. Jesli chodzi o postac oficera, to autor (a wlasciwie autorzy) podcastu dochadza do wniosku, ze jest zlepkiem kilku postaci.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filmy”