Leniwy Explorer

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Leniwy Explorer

Post autor: jaceklo » pn maja 01, 2006 10:32 pm

Mozna powiedzieć, że dzisiaj kupiłem Explorera. W zasadzie nie mam do niego większych zastrzeżeń. Jedyne, co mnie może lekko martwić, to to że jakiś taki niemrawy się wydaje - ja mu na gaz, a Expl ze stoickim spokojem mnie zlewa :roll: Biegi zmienia nie powiem, bez szarpnięć i jakichś opóźnień.
Wiadomo, że w najbliższych dniach czeka go mechaniczny przegląd i wymiany płynów.

Natomast może - ze względu na w/w objaw - na coś szczególnie zwrócić uwagę?

Acha - próba była na przełożeniu 2H, na czarnym, poziom oleju w skrzyni wydaje się prawidłowy, oleju nie czuć "przepracowaniem", aczkolwiek sprawdzenie robiłem po jednej jeździe, na wyłączonym silniku.
Expl 1996 4L, 156KM myszowaty

Awatar użytkownika
kra

Kontaktowanie:

Post autor: kra » wt maja 02, 2006 7:46 am

Moze filtr paliwa sie zapchal?

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jaceklo » wt maja 02, 2006 7:54 am

może i tak - ale to faktycznie wyjdzie po "renowacji" :wink:
dmuchać na zimne - byle to nie był poslizg na konwertorze (jedna z sugerowanych na witrynie pana O. przyczyn takiego zachowania).

marcin z.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcin z. » czw maja 04, 2006 8:51 am

Witam

Przy kickdownie (po charakterystycznym przełamaniu pedału gazu) redukuje na dół i czuć wyraźne przyspieszenie ??

Jeżeli ślizga na konwerterze to powinieneś słyszeć wyższe obroty silnika i nieproporcjonalne wolne przyspieszenie.

Pozdrawiam
miał być Jeep został się Explorer --- i dobrze :)
Explorer 4.0 V6 1990 Edi Bauer - a jak !!
Mercedes 126 420 se V8 1986 - cudo na kołach

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jaceklo » czw maja 04, 2006 3:56 pm

W dół ładnie zmienia, a przyśpieszenie przy tym wzrasta tak sobie.
Sam nie wiem: jak miałem Voyagera z silnikiem 3.3, to znacznie lepiej przyśpieszał (no ale miał "tylko" 1.8 tony i moc "aż" 175 KM)

marcin z.
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marcin z. » pn maja 08, 2006 9:48 am

Ja mam model z 1990 - czyli najprawdopodbniej z innym silnikiem, ale na twoim miejscu sprawdziłbym filtr powietrza, następnie ciśnienie paliwa, jeżeli tam jest wszystko ok. to zostaje przepływomierz - z tym tylko że gdybyś miał problem z którymś z wymienionych podzespołów to najprawdopodobniej szarpałoby silnikiem na biegu jałowym - a o tym nie pisałeś ...
miał być Jeep został się Explorer --- i dobrze :)
Explorer 4.0 V6 1990 Edi Bauer - a jak !!
Mercedes 126 420 se V8 1986 - cudo na kołach

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jaceklo » pt maja 19, 2006 11:11 am

No więc jest tak: po prawie calym "plynnym" pakiecie startowym zachowuje się znacznie lepiej. Wszystkie filtry wymienione. Trochę mnie zaniepokoiło, że ze skrzyni zeszło nie więcej niż 1/2 starego oleju, więc pewnie następną wymianę zrobię razem z wymianą oleju w silniku (olej wyglądał, jakby miał kilkadziesiąt tyś. przejechane - taki ciemny ale nie było go czuć więc w miarę ok, opiłków nie było tylko na magnesie standardowy mułek).
Zostały mi do wymiany płyny: reduktor (borg...), tylni most, hamulcowy i wspomaganie. Plus bonus: wymieniam świece :-)
Prawdopodobnie czeka mnie robota przy zawieszeniu, gdyż bezczelnie lekko jest na lewą stronę przechylony. A propo: ma ktoś z Was namiary na miejsce, gdzie sprzedadzą tylne amortyzatory z nivo?

Awatar użytkownika
AveCezar

Post autor: AveCezar » pt maja 19, 2006 11:54 am

Możesz spróbować w internecie, na stronach typu www.amerykany.pl albo w firmie asj, http://www.asjauto.pl/ są w okolicach Elbląga i mają całkiem dobrą opinię, same części chyba też sprzedają. Nie radziłbym w dwóch najbardziej rozreklamowanych gdańskich serwisach aut amerykańskich, ciagną kasę i robią byle jak.
Ave Caesar!
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jaceklo » pt maja 19, 2006 4:03 pm

Ok, spróbuję się z nimi skontaktować. Dzięki :-)

zenek34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zenek34 » sob maja 20, 2006 12:57 pm

Wlasnie dzisiaj odebralem auto z tego serwisu kolo Elblaga.Jak na razie to bez zastrzezen.Jak bedzie dalej zobaczymy- bylem u nich pierwszy raz.[/i][/b]

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jaceklo » sob maja 20, 2006 1:40 pm

a co dokładnie robiłeś z mechaniki?

wracając do głównego wątku: dzisiaj wymieniałem m.in. płyn we wspomaganiu. No normalnie tego, co w germanii uzywał auta powinno się ^%&&^(*& : to już nie był olej, tylko jakaś gnojówka. Po wymianie auto dostało dodatkowej żwawości. Acha - świece też chyba jeszcze dziewicze, tak mają upalone elektrody.

zenek34
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zenek34 » sob maja 20, 2006 3:40 pm

Wymienili mi uszczelki pod glowica w Windstarze 3.8,olej i filtr w skrzyni biegow i w silniku i ustawili zbieznosc. Reszta wedlug nich jest w jak najlepszym porzadku.Mam nadzieje,ze jakosc uslug jest adekwatna do sposobu w jaki podchodza do klienta - czas pokaze.
Wiem ,ze wyrazam sie jak zrzeda, ale po przejsciach w poprzednich "serwisach" jestem bardzo ostrozny co do oceny - nic pochopnie.

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jaceklo » pt maja 26, 2006 8:39 pm

Wreszcie wymieniłem wszystkie płyny ustrojowe, filtry i świece - dzięki uprzejmości jednego ze współforumowiczów :D Ewidentnie leniwość wynikała z zaniedbania autka przez poprzedniego użytkownika. A propo wymiany świec w wersji V6 156KM -> okazuje się, że diabeł nie jest taki straszny, jak go wcześniej malowano. Swoją drogą mniej roboty, niż przy wymianie oleju w przedniej przekładni.
Jeszcze tylko za kilka tygodni zawieszenie i luzik 8)

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob maja 27, 2006 5:42 pm

Myslę,ze tu najbardziej pomogła wymiana świec.One się zużywają w sposób mało zauważalny.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jaceklo » sob maja 27, 2006 9:25 pm

tylko żeśmy zapomnieli o przednich przeciwmgielnych... :(

Awatar użytkownika
AveCezar

Post autor: AveCezar » sob maja 27, 2006 9:38 pm

jaceklo pisze:tylko żeśmy zapomnieli o przednich przeciwmgielnych... :(
Jeśli masz na myśli te małe popierdaki w zderzakach, to to nie są przeciwmgielne :)21 Przynajmniej w wersji europejskiej - to dodatkowe światła drogowe. Są za nisko, w terenie momentalnie chlapią się błotem i żadnego z nich pożytku. Ja odłączyłem badziewie i zamiast nich podłączyłem pożądne wesemy na chromrurce.
Ave Caesar!
Pajero znowu w przebudowie.
Photo by: pwiecko

jaceklo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jaceklo » sob maja 27, 2006 10:49 pm

No to mnie konstrukcja zmyliła, a niech to! Dodatkowego ambarasu dołożył niestandardowy przełącznik po prawej stronie kierownicy na wysokości kolan (osadzony w oslonie tego, w co by mogły kolanka pouderzać). Za :evil: nie wiadomo, co on włącza.
Ale i tak mam z tymi światełkami problem, bo nie zapalają się razem z głównymi światłami (a żarówki są w nich sprawne).
Ponieważ lubię przednie przeciwmgielne, więc coś powymieniam, zeby je jednak mieć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ford”