skrzynia biegow w Explorerze

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

Asiula
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

skrzynia biegow w Explorerze

Post autor: Asiula » pn lip 31, 2006 5:17 pm

Mam Explorera '95 z automatem. Co jakis czas zaczyna mrugać mi kontrolka overdrive, do tego jak auto sie rozgrzeje to jeżdzie tylko na 1 i 2 biegu i mam problem z wstecznym. Co to może byc???
Mechanik twierdzi, że skrzynia nadaje sie do kapitalngo remontu - koszt ok 5000 zł.
Czy ten kapotalny remont jest konieczny, może to jednak cos innego? A co powiecie na cenę - to norma czy facet probuje mnie naciagnąc?

boris.blank

Post autor: boris.blank » pn lip 31, 2006 9:32 pm

W mojej skromnej opinii max to 2-3tys. Niech ktoś ją rozbierze i zobaczy co jest do wymiany.

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » pn lip 31, 2006 11:42 pm

Około 5 tys to będzie kosztować remont kapitalny - zostanie Ci tylko obudowa. Ja na Twoim miejscu poszukałbym uzywanej skrzyni: z większością sprzedających można dogadać się na rękojmię a koszt zakupu ograniczysz do ok 3 tys. Może nawet z montażem.
SITH happens...

boris.blank

Post autor: boris.blank » wt sie 01, 2006 7:32 am

Nie no ale nie zdarzyło mi się aby trzeba było wymieniaćv wszystkie planetarki itp. Z reguły padają sprzęgła jednokierunkowe oczywiście tarczki itp i nigdy nie kosztowało to 5tys !

Awatar użytkownika
Yonek
Kontaktowanie:

Post autor: Yonek » wt sie 01, 2006 10:46 am

Wiesz co, nie wiem jakie ceny obowiązują w reszcie kraju, ale w Warszawie z grubsza można policzyć tak:

Demontaż skrzyni 300
Robocizna 1000
Set naprawczy od 700 w górę, nawet w niektórych przypadkach do 2100
Oleje i filtr 400
Montaż skrzyni 500

Czyli w najlepszym przypadku już mamy 2900. A jeżeli jest walniety sterownik (a jak ktoś jeździ na uszkodzonej skrzyni na na bank jest), to lekko licząc dolicz sobie min 500 za uzywany plus ze 700 za regenerację konwertera, bo też pewnie dostał swoje + ze 600 za elektrzawory... Wychodzi masakrycznie. Lepiej poszukać używki. Nie wierzę jakoś w naprawianie skrzyń "po taniości". Tak się poprostu nie da, bo potem trzeba zapłacić jeszcze raz za to samo.
SITH happens...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ford”