explorer
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
explorer
witam kolegów mam zamiar kupić explorea.
jak to sie sprawuje w terenie.czy nadaje się w cięszki teren.
jak to sie sprawuje w terenie.czy nadaje się w cięszki teren.
dokładnie jak kolega powyżej napisał....
+ to że jeśli juz explorer w ciężki teren (co rozumiesz pod tym pojęciem?)
to starszy model i full manual. Napewno trzeba bedzie zrobic lift zawiechy i budy i załozyć więkrze koła bo na 31 cali mozesz zapomniec o cięzkim terenie ze względu na niski przedni most.
Ja jężdżę takim autem i jak nie zawisnę na moście przednim to reszta jest do pokonania bez więkrzych problemów.
Zaraz się na bank odedzwą że wszystko leprze niz explorer i takie tam mądre teksty... Napewno to ciężkie auto i tam gdzie suzuka przelecisz explorerem się zapadniesz ale i tez grantem patrolem i innymi autami co ważą więcej niż tonę...
Wybór nalezy do Ciebie. Choć trzeba sobie zadać pytanie jak naprawdę chcesz go użytkować.
Jak masz jakieś konkrety to wal bo tak postawione pytanie nie jest precyzyjne i odpowiedzi będa takie jak są, czyli niekonkretne i bardzo ogólnikowe a i nie zabraknie pomysłowych uwag ze strony uzytkowników innych (ich zdaniem) najleprzych marek.
+ to że jeśli juz explorer w ciężki teren (co rozumiesz pod tym pojęciem?)
to starszy model i full manual. Napewno trzeba bedzie zrobic lift zawiechy i budy i załozyć więkrze koła bo na 31 cali mozesz zapomniec o cięzkim terenie ze względu na niski przedni most.
Ja jężdżę takim autem i jak nie zawisnę na moście przednim to reszta jest do pokonania bez więkrzych problemów.
Zaraz się na bank odedzwą że wszystko leprze niz explorer i takie tam mądre teksty... Napewno to ciężkie auto i tam gdzie suzuka przelecisz explorerem się zapadniesz ale i tez grantem patrolem i innymi autami co ważą więcej niż tonę...
Wybór nalezy do Ciebie. Choć trzeba sobie zadać pytanie jak naprawdę chcesz go użytkować.
Jak masz jakieś konkrety to wal bo tak postawione pytanie nie jest precyzyjne i odpowiedzi będa takie jak są, czyli niekonkretne i bardzo ogólnikowe a i nie zabraknie pomysłowych uwag ze strony uzytkowników innych (ich zdaniem) najleprzych marek.

FON 666 131 133
hej chłopaki (Suzi, Yonek i reszta ferajny), kwestię mam z innego wątku explo, ale tu też pasuje:
-o co chodzi z tymi skrzyniami / remonty/przebiegi ?
(pytanie dotyczy roczników ~98-01 z grubsza)
-tak w odniesieniu do ver.europejska/amerykańska - manual/automat, przebiegi ok. 150k
-nalezy z założenia zakładać regenrację podzespołów skrzyni ?
niech to ktoś wyłoży proszę - łopatologicznie
dzienx,
-o co chodzi z tymi skrzyniami / remonty/przebiegi ?
(pytanie dotyczy roczników ~98-01 z grubsza)
-tak w odniesieniu do ver.europejska/amerykańska - manual/automat, przebiegi ok. 150k
-nalezy z założenia zakładać regenrację podzespołów skrzyni ?
niech to ktoś wyłoży proszę - łopatologicznie
dzienx,
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Czytam hamerykańskie strony internetowe i piszą tam,że XP II (1995-2001) ma bardzo mały prześwit ,podają 6.7 in. (tj. 170 mm). Jak im się udało tak zaprojektować auto, było nie było ale z reduktorem
Czy to pomiar pod tylnią gruszką ? A może dotyczy to tylko jakiejś wersji. Bo przecież w teren nawet lekki tak ciężkim autem i takim prześwitem nie da się wjechać. Czy europejskie wersje pod tym względem coś się różniły in plus?

nic nie mam,nic nie posiadam... jestem szczęśliwy 

Da radę i to bez problemu 
to auto jest na ramie
a tu masz zobacz co potrafią te auta bez większych przeróbek
http://www.explorerclubpolska.com/forum ... 2475#22475

to auto jest na ramie

a tu masz zobacz co potrafią te auta bez większych przeróbek

http://www.explorerclubpolska.com/forum ... 2475#22475
Eksplozje
Ja jeżdżę Ex '94 - kanciak długi. Zdecydowanie polecam kanciaki bo mają całe podwozie od F-150. Przeguby nie do ukręcenia (no, w każdym razie jest to trudne). Odradzam model'95 - bardzo trudno go liftować. Jak chcesz ostro poszalec kup krótkiego, jak ma Alban. Ale moim tez mam kupę dobrej zabawy, auto jest bardzo wytrzymałe, dzielne, zachowuje sie jak każda duża ciężka terenówa. Na plus zaliczam bardzo mocny silnik (bez porównania do dychawicznych 2,5 l tdi he he) i .... automacik. W tym jednym nie zgadzam się z Albanem - jeżdżę 4 lata, w terenie spisuje się genialnie. Nie spalisz sprzęgła i masz ciągłą transmisję poweru na koła. Trzeba tylko wymieniać olej i filtr, poza tym jest to urządzenie bezobsługowe, częste usterki to europejskie mity... No i oszczędza przeguby krzyżowe dzięki płynnej transmisji... UWAGA - natychmiast pozakładaj odpowietrzenia mostów, reduktora i skrzyni biegów bo Eksplozje ich nie mają (kawał igielitowego wężyka fi 8 do góry pod maske). I zdejmij rurę nadmuchu ciepłego powietrza do filtra i zatkaj powstałą dziurę - autko ssie tędy błoto z samej ziemi prosto do piecyka - jak zassie - remoncik:). Fajne i tanie autko, niepsujliwe, polecam
Każdy swoje chwali. Wszystko zależy jak ty będziesz się w tum aucie czuł. Miałem trzy Explozje i dwa Szerokie... "X" (jedynka) to kawał fury, porządna rama, porządny tylny most, przedni most wystarczający. Do założenia 33" nie trzeba dużo motać a i trudno go złamać w terenie. Szeroki zaś bez ramy i wymaga sporego liftu. O Patrolu nie wypowiadam się bo nie jeździłem jeszcze. Sporo doświadczenia mam w amerykańcach bo w stanach zjeździłem ich wiele... "X" służy mi do dziś i to już od dziesięciu lat w terenie i... odpukać.
94 "X" Un-Limited
See you on the trail!
See you on the trail!
- japacz
- jestem tu nowy...
Re: Eksplozje
Już gdzieś kiedyś pisałem - pickupowym odpowiednikiem Ex, zwłaszcza kanciastego (bo ten "nowszy" nie ma odpowiednika), nie jest F-150 tylko Ranger. F-150 to Fullsize Bronco (już nie produkowany), a nowsze modele to Expedition. Generalnie Explorer jest rozmiarowo "oczko niżej" od tych wymienionych przeze mnie.Ryszardo pisze:Ja jeżdżę Ex '94 - kanciak długi. Zdecydowanie polecam kanciaki bo mają całe podwozie od F-150
Z resztą nie polemizuję - Amerykany Rulezzz!:D
F-150 XLT '94 302cui.