Nie chce zapalic RANGER 92 4.0
Moderator: Student
Nie chce zapalic RANGER 92 4.0
Witam z góry przepraszam ale nawet nie szukałem czy był już taki temat bo zależy mi na czasie.
problem zaczol sie w srode jak przyszły troche wieksze mrozy byl problem z odpaleniem i na benzynie i na gazie ale jakoś zaskoczył i dalej bylo git aż do piątku kiedy to chciałem wrócić z dzialki do domu i samochod juz nie odpalił ,2 razy rozładowałem akumulator starając sie go uruchomić ale sie nie udało
i teraz pytanie co może być przyczyną tego dodam ze poprzednie zimy nie przynosiły takich rewelacji
problem zaczol sie w srode jak przyszły troche wieksze mrozy byl problem z odpaleniem i na benzynie i na gazie ale jakoś zaskoczył i dalej bylo git aż do piątku kiedy to chciałem wrócić z dzialki do domu i samochod juz nie odpalił ,2 razy rozładowałem akumulator starając sie go uruchomić ale sie nie udało
i teraz pytanie co może być przyczyną tego dodam ze poprzednie zimy nie przynosiły takich rewelacji
Ford Ranger XLT 4.0
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: Nie chce zapalic RANGER 92 4.0
to może by trzeba do nich popatrzeć?

i do zapłonu generalnie

i do zapłonu generalnie
#noichuj
a co to idozapłon

w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

no replacement for displacement!
Jakby popsuł Ci się pod blokiem to mógłbym podejść zobaczyć... 

SITH happens...
no niestety pod blokiem mu się zaczęło a ja go wyciągnołem na zadupie i poległ do końca
Ford Ranger XLT 4.0
Więc tak wymieniłem świece ,wsadziłem nowa używaną cewkę iskra jest ,przy próbie odpalenia na gazie czuć gaz tak ze płynie ,raz prawie zaskoczył ale nie odpalił i dalej nic
Jakieś pomysły co jest nie tak ?
Jakieś pomysły co jest nie tak ?
Ford Ranger XLT 4.0
- japacz
- jestem tu nowy...
Nie sugeruj się zapachem gazu. A wogóle to powinieneś zapomnieć na chwilę o gazie (zwłaszcza w obecnych temperaturach) i próbować dalej na benzynie. Skoro prąd (iskra) jest i zakładam, że paliwo (benzyna) też jest, to zapłonowi iskrowemu (poza powietrzem) nic już do szczęścia nie potrzeba - powinien odpalić. Skoro napisałeś, że próbuje załapać, to zakładam, że iskra jest również w cylindrach, a nie tylko podczas kontroli na zewnątrz. Pozostaje zatem sprawdzić czy iskra jest we właściwym momencie, tzn. czy z zapłonem coś się nie poprzestawiało. Nie wiem jaki jest rodzaj układu zapłonowego w Twoim rangerze ale jeśli masz już "zaawansowaną elektronikę"
to poszukałbym czujnika położenia wału korbowego... Generalnie, podobnie jak Czesław, stawiam na dalszą kontrolę układu zapłonowego.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Poszperałem na AutoZone i według nich:
On your 1992 Ford Truck Ranger 4WD 4.0L MFI , the Camshaft Position Sensor is located:
Under hood, center, rear engine area, mounted on center upper rear of engine block.
Spróbuj tam zajrzeć, może właśnie on jest przyczyną kłopotów z zapłonem.

-----------------------------------------------------------------------------------------
Poszperałem na AutoZone i według nich:
On your 1992 Ford Truck Ranger 4WD 4.0L MFI , the Camshaft Position Sensor is located:
Under hood, center, rear engine area, mounted on center upper rear of engine block.
Spróbuj tam zajrzeć, może właśnie on jest przyczyną kłopotów z zapłonem.
F-150 XLT '94 302cui.
najgorzej jest z tym ze samochód został na działce i żeby cokolwiek zrobić muszę ciągnąć kogoś żeby mnie tam zawiózł i niestety tez przywiózł
Ford Ranger XLT 4.0
ok kolejny dzień prób i efekt .... hmm trochę przerażający
próby odpalenia na benzynie - nic się nie dzieje absolutnie
próby odpalenia na gazie - prawie odpala ale ... no właśnie gaz strzela i w momencie kiedy prawie odpala bucha płomieniami z bliżej nie określonego miejsca z silnika , niestety koledzy zamiast się przyjrzeć skąd dokładnie pouciekali
może nie znam się najlepiej ale to chyba nie dobrze ;/
próby odpalenia na benzynie - nic się nie dzieje absolutnie
próby odpalenia na gazie - prawie odpala ale ... no właśnie gaz strzela i w momencie kiedy prawie odpala bucha płomieniami z bliżej nie określonego miejsca z silnika , niestety koledzy zamiast się przyjrzeć skąd dokładnie pouciekali
może nie znam się najlepiej ale to chyba nie dobrze ;/
Ford Ranger XLT 4.0
A benzyne masz?
A jeśli jest - to czy jest podawana pod odpowiednim ciśnieniem?
Jak przekręcasz kluczyk, słyszysz pompę?
Czy tylko przekaźniki stukają? Czy nie stuka nic?
Odpalanie na gazie to se w tej temperaturze i po tak długim postoju odpuść raczej, chyba że
Zaopatrzysz się w ok 2 litry wrzątku ( nie ciepłej, nie gorącej wody, ale właśnie wrzątku ) Najlepiej jest lać na parownik wprost z czajnika
Ale tak czy tak wolałbym go odpalić na benzynie.
Jeżeli słyszysz pompę po przekęceniu zapłonu to jest już kawałek sukcesu, teraz pójdź pod maskę, znajdź wentyl na listwie wtryskowej i ręką uzbrojoną w zapałkę wciśnij ten dynks w środku. Paliwo powinno trysnąć i usyfić spodnią stronę maski. Jeżeli nic takiego się nie dzieje to masz już odpowiedź.
Jeżeli jednak okaże się że jest paliwo a on nadal nic, to postarał bym się o wypożyczenie kompa wtryskowego.
Taki lajf - rzadko, bo rzadko, ale się zdarza - jakaś wilgoć w nim była, mróz skuł zacny i coś w nim wybombiło.
Trzecia opcja jest taka, że coś się skurwiło z centralką od gazu i na tym to już się nie znam. Gaz jest do gotowania a nie jeżdżenia.
A jeśli jest - to czy jest podawana pod odpowiednim ciśnieniem?
Jak przekręcasz kluczyk, słyszysz pompę?
Czy tylko przekaźniki stukają? Czy nie stuka nic?
Odpalanie na gazie to se w tej temperaturze i po tak długim postoju odpuść raczej, chyba że

Zaopatrzysz się w ok 2 litry wrzątku ( nie ciepłej, nie gorącej wody, ale właśnie wrzątku ) Najlepiej jest lać na parownik wprost z czajnika

Ale tak czy tak wolałbym go odpalić na benzynie.
Jeżeli słyszysz pompę po przekęceniu zapłonu to jest już kawałek sukcesu, teraz pójdź pod maskę, znajdź wentyl na listwie wtryskowej i ręką uzbrojoną w zapałkę wciśnij ten dynks w środku. Paliwo powinno trysnąć i usyfić spodnią stronę maski. Jeżeli nic takiego się nie dzieje to masz już odpowiedź.
Jeżeli jednak okaże się że jest paliwo a on nadal nic, to postarał bym się o wypożyczenie kompa wtryskowego.
Taki lajf - rzadko, bo rzadko, ale się zdarza - jakaś wilgoć w nim była, mróz skuł zacny i coś w nim wybombiło.
Trzecia opcja jest taka, że coś się skurwiło z centralką od gazu i na tym to już się nie znam. Gaz jest do gotowania a nie jeżdżenia.
z gazem w EX jedynce sporcie mialem tez takie cuda ze nie chcial odpalac i jezdzic na benzynie - pompa wymieniana, cudowanie z benzyna, w koncu okazalo sie ze walnela centralka gazu - ten pierdolniczek od przelaczania - costam nie stykalo i nie wlaczal benzyny tylko caly czas dusil go na gazie... sprobuj tez moze tego.
Autobus czerwony...
http://www.explopedia.net
http://www.explopedia.net
Zapałka ma być zapalona czy zgaszona?Student pisze:... znajdź wentyl na listwie wtryskowej i ręką uzbrojoną w zapałkę wciśnij ten dynks w środku.

SITH happens...
no, zakładając, że będzie to sprawdzał po pracy, to może byc ciemno.
A jak ciemno, to ze zgaszoną zapałką nic nie zobaczy, nie?
Coś podobnego miałem dwa lata temu, coraz mniej chętnie mi odpalać zaczął - nadusiłem wentylek zapałką a tam tylko takie pffrrlllrrr zamiast wielkiego wytrysku
tylko, że u mnie nie zdechła pompa, a rozszczelniło się jej połączenie z przewodem w baku i większa część sosu szła bokami
aż w końcu rułka spadła całkiem i zostałem w środku lasu
zwliłem kocioł, założyłem rułke, zacisnąłem cybant porządnie i fura zaczęła latać jak odrzutowiec
aż się sprzęgło zjarało do końca
A jak ciemno, to ze zgaszoną zapałką nic nie zobaczy, nie?

Coś podobnego miałem dwa lata temu, coraz mniej chętnie mi odpalać zaczął - nadusiłem wentylek zapałką a tam tylko takie pffrrlllrrr zamiast wielkiego wytrysku

tylko, że u mnie nie zdechła pompa, a rozszczelniło się jej połączenie z przewodem w baku i większa część sosu szła bokami

aż w końcu rułka spadła całkiem i zostałem w środku lasu

zwliłem kocioł, założyłem rułke, zacisnąłem cybant porządnie i fura zaczęła latać jak odrzutowiec

aż się sprzęgło zjarało do końca

- Baco, macie wrzątek?Student pisze:Zaopatrzysz się w ok 2 litry wrzątku ( nie ciepłej, nie gorącej wody, ale właśnie wrzątku )
- Mom... ino zimny.

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
baco...
nie takie rzeczy się czasmi robi zeby odpalić pojazd na paliwie do kuchenek
nie takie rzeczy się czasmi robi zeby odpalić pojazd na paliwie do kuchenek

ok wiec tak:
pompę paliwa słychać a parownik ogrzałem suszarka do włosów
płomieniami z pod maski mam się nie przejmować ?
pompę paliwa słychać a parownik ogrzałem suszarka do włosów

płomieniami z pod maski mam się nie przejmować ?
Ford Ranger XLT 4.0
Wybuchy i plomienie mogą powstawać gdy nagromadzona w dolocie jakas krytyczna ilość gazu w końcu postanowi jednak ulec zapłonowi...
problem w tym ze to nie jest w dolocie a raczej gdzieś w głębi
Ford Ranger XLT 4.0
gdzie w głębi?
w piekielnych czeluściach?
gdzie ty trzymasz to auto?
bo mam normalnie chęć się pofatygować.
w piekielnych czeluściach?
gdzie ty trzymasz to auto?
bo mam normalnie chęć się pofatygować.
szkoda że tak późno się odezwałeś, bo cały dzień wczoraj i dziś walczyłem z nudą.
może w tygodniu coś się wymyśli.
jak coś to zadzwoń do mnie 601344630
może w tygodniu coś się wymyśli.
jak coś to zadzwoń do mnie 601344630