Witam
wiem, że ten temat był poruszny już kilka razy i wiem, że najlepszym olejem do skrzyni automatycznej byłby Mopar ATF 4+, ale chciałbym zapytać co myślicie o oleju TEDEX Automatic Dextron III z atestem mercedesa. Jest wiele opinii, tyle ilu wypowiadających się na temat oleju, który powinien znajdować się w skrzyni, ale po rozmowach z paroma osobami upewniłem się, że najważniejsze są parametry tego oleju, a nie firma je produkująca. Proszę o opinie o w/w oleju i zastosowaniu go do skrzyni automatycznej w ZJ-cie.
[ZJ] olej do skrzyni automatycznej
Moderator: Mroczny
[ZJ] olej do skrzyni automatycznej
GRAND '95 V8 5,2
Czasem jest tak, że skrzynia pracuje najlepiej tylko na dedykowanym oleju.. Tak jest na przykład w przypadku skrzyń manualnych Subaru i oleju Shell Gear SL 80W90..mendelmax pisze:Istnieje jakiś powód, dla którego w instrukcji pisze "Do not use Dextron fluid". Być może to czysty marketing, a być może nie.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Generalnie spotkałem się w USA z wieloma historiami o skrzyniach padających w przeciagu 10-30 tys. mil od zalania ich dextronem. Ponoć wynika to z innych parametrów lepkościowych, co powoduje delikatny uślizg tarcz, a w konsekwencji ich przegrzanie i szybsze zużycie. Jak jest naprawdę to chyba nikt nie wie, bo ciężko cokolwiek powiedzieć w kwestiach zużyciowych na 100%. Co innego kultura pracy itd, ale z tym ponoć nie ma problemów.
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
-
- jestem tu nowy...
ATF4+ w ASO nie kosztuje majątku,więc nie widzę żadnego powodu coby lać DEXTRON
lepiej nie ryzykować za parę złociszy. A tak z innej beczki,raz do kosy spalinowej husqvarny dolałem oleju innej firmy choć wiedziałem żę należy lać olej firmowy(niestety nie miałem a skosić trzeba było) efekt-po dwóch godzinach sprzęt się zatarł.Tak więc coś w tych zaleceniach producentów jest