Wylaczniki oswietlenia
Moderator: Mroczny
Wylaczniki oswietlenia
Gdzie jest zamaskowany wylacznik oswietlenia od tylnej klapy (czy jest to moze kontaktron - zadnego mechanicznego nie stwierdzilem nigdzie). I ten sam problem z wylaczniekiem oswietlenia komory silnika. Pytam bo chcialem obydwie te rzeczy pod alarm podlaczyc.
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka

No ja naszczescie mam; z tylu jest na listwie podsufitowej (z glosnikami).Stiopa pisze:U mnie i w baga¿niku i w komorze silnika ciemno jak w dupie . Po prostu o¶wietlenia nie przewidziano .![]()
![]()
![]()
A czasem by siê przyda³o . Musze chyba jaki¶ druciarski patent wykonaæ . Zreszt± lampka do baga¿nika le¿y w domu ju¿ ponad rok .![]()
![]()
Ze schematu wyglada ze otwarcie tylnej klapy powinno miec taki sam skutek jak otwarcie dzwi... no ale w moim jest jak zwykle inaczej i w zaleznosci od polozenia wylacznika albo oswietlenie jest albo go wcale nie ma.
Radek zwany TReneR

Nie calkiem; mam oddzielny wylacznik swiatla w bagazniku, ale dziala on tak ze wlacza cale oswielenie wewnatrz przy otwartej klapie lub nic (w zaleznosci od podlaczenia). No i jest tez zwyczajowy timer ktory podtrzymuje oswietlenie po otwarciu samochodu przez pewniem czas (nawet po zamknieciu drzwi) lub do momentu wlozenia kluczyka do stacyjki.... no ale nie o tym mialem! Albo ja mam cos namotane z tym wylacznikiem swiatla w bagazniku, albo znowu mam nietypowa instalacje... A nie chce mi sie montowac dodatkowego wylacznika, skoro juz jeden jest!Stiopa pisze:Znaczy pewnie jest tak jak to bywa i w europejskich autach , ¿e o¶wietlenie jest tylko przy w³±czonych ¶wiat³ach pozycyjnych i mijania .
Kto¶ doszed³ do wniosku , ¿e jak ju¿ zgasisz ¶wiat³a to sobie pójdziesz spaæ a nie bêdziesz grzeba³ w baga¿niku .![]()
![]()
Radek zwany TReneR

Widze jak zwykle pogadam sam do siebie, ale przynajmniej na gwiazdki zarobie 
Wlasnie pogmeralem przy tylnej klapie i wylacznik jes w zamku (w dzwiach). Ale stanowczo mam tam cos naplatane niezle, bo niedosc ze dodatkowy wylacznik (ten przy lampce) wylacza zaleznosc calego oswietlenia w kabienie ot tylnej klapy (a powinien wylaczac tylko swiatelko w bagazniku) to jeszcze wlacza to swiatelko z reszta oswietlenia w szereg (wyraznie zarowki gorzej swieca niz przy otwieraniu dzrzwi bocznych)... trzeba tam bedzie luknac do srodka; ktos chyba cos kiedys ulepszal
TReneR

Wlasnie pogmeralem przy tylnej klapie i wylacznik jes w zamku (w dzwiach). Ale stanowczo mam tam cos naplatane niezle, bo niedosc ze dodatkowy wylacznik (ten przy lampce) wylacza zaleznosc calego oswietlenia w kabienie ot tylnej klapy (a powinien wylaczac tylko swiatelko w bagazniku) to jeszcze wlacza to swiatelko z reszta oswietlenia w szereg (wyraznie zarowki gorzej swieca niz przy otwieraniu dzrzwi bocznych)... trzeba tam bedzie luknac do srodka; ktos chyba cos kiedys ulepszal

TReneR
Radek zwany TReneR

Sam wylacznik znalazlem i dziala; problem jest w podlaczeniu lampki bagaznika z wylacznikiem oswietlenia bagaznika chyba....WJ Jeep pisze:W starszym od twojego modelu w³±cznik by³ przy zamku, od wewnêtrznej strony klapy. Zdejmowa³e¶ ju¿ tapicerkê z klapy (tzn. tê plastikow± nak³adkê). Powinien od razu byæ widoczny. Pamiêtam, ¿e parê razy musia³em go rozruszaæ bo za¶niedzia³, ale bardzo ³atwo siê to robi.
Czy u Ciebie wylacznik w klapie wlacza oswietlenie wewnetrzne i lampke bagaznika?
Radek zwany TReneR

- Discotheque
-
- Discotheque
-
No wlasnie i to jest dziwne, bo ze schematow wynika inaczej (manual na stronach 8W-44-5 i 6). Z nich wynika ze wylacznik "cargo lamp" powinien odcinac tylko ja sama, a reszta powinna sie swiecic przy towarciu klapy?!Bocian pisze:nieRadek666 pisze:A wdrugiej pozycji przelacznika lampki w bagazniku; czy cos sie zasieci po otwarciu klapy?
Poza tym nie zaswieca sie nigdy kontrolka otwarcia tylnej klapy na desce!
Radek zwany TReneR

Mi sie wydaje ze w lampce jest namieszane ktos tam chyba poprzelaczal kable... Ale oczywiscie juz w likend sie za to wezme (nie zeby mi to przeszkadzalo - ale jak jest to musi byc w 100% sprawne).WJ Jeep pisze:Szukaj przerwy w obwodzie, nie ma cudów, gdzie¶ przetar³ siê kabelek albo za¶niedzia³o po³±czenie. Cholerna robota ale jaka satysfakcja - bêdziesz mia³ 100% sprawno¶ci lampki baga¿nika
Poza tym znowu spedze milo pare godzin zamiast siedziec i wpatrywac sie tepo w TV!
Radek zwany TReneR

A ja zwalczylem swoja bolaczke przez likend! Przyczynami byly;
- oczywiscie instalacja nie zgadza sie ze schematem (nie jest motana - po prostu fabryka ulepszyla)
- wylacznik w tylnej klapie (jezeli dwie stalowe blaszki mozna tak nazwac) byl lekko przyrdzewialy - no ale nie ma sie co dziwic jak sie puszcza 5A przez tak wykonany styk - musi zardzewiec
- instalacja wykonana z najcienszych dostepnych kabli - spadki napiecia powyzj 2V
!
Wiele nie myslac zrobilem co nastepuje;
- rozebralem wylacznik, pocynowalem i pokrylem calosc smarem (na jakis czas bedzie)
- wsadzilem przkaznik w ploke glosnikow odciazajacy styki wylacznika
tylnej klapy.
- podciagnolem od przekaznika gruby kabel do masy tylnych swiatel.
- podciagnolem osobny kabel do alarmu (w ten sposob niezaleznie w jakiej pozycji jest przelacznik tylnej lampy alarm zareaguje przy otwarciu klapy)
Wiecej grzechow nie pamietam, mile spedzonego czasu nie zaluje!
ps. tak przy okazji - pewnie wszyscy wiedza, ale i tak sie podziele; szczesliwi posiadacze oswietlenia na klapie silnika posiadaja rowniez przelacznik rteciowy wbudowany w taze lampke - wystarczy podlaczyc do alarmu i mamy darmowy czujnik przechylenia (przod-tyl).
- oczywiscie instalacja nie zgadza sie ze schematem (nie jest motana - po prostu fabryka ulepszyla)
- wylacznik w tylnej klapie (jezeli dwie stalowe blaszki mozna tak nazwac) byl lekko przyrdzewialy - no ale nie ma sie co dziwic jak sie puszcza 5A przez tak wykonany styk - musi zardzewiec
- instalacja wykonana z najcienszych dostepnych kabli - spadki napiecia powyzj 2V

Wiele nie myslac zrobilem co nastepuje;
- rozebralem wylacznik, pocynowalem i pokrylem calosc smarem (na jakis czas bedzie)
- wsadzilem przkaznik w ploke glosnikow odciazajacy styki wylacznika
tylnej klapy.
- podciagnolem od przekaznika gruby kabel do masy tylnych swiatel.
- podciagnolem osobny kabel do alarmu (w ten sposob niezaleznie w jakiej pozycji jest przelacznik tylnej lampy alarm zareaguje przy otwarciu klapy)
Wiecej grzechow nie pamietam, mile spedzonego czasu nie zaluje!
ps. tak przy okazji - pewnie wszyscy wiedza, ale i tak sie podziele; szczesliwi posiadacze oswietlenia na klapie silnika posiadaja rowniez przelacznik rteciowy wbudowany w taze lampke - wystarczy podlaczyc do alarmu i mamy darmowy czujnik przechylenia (przod-tyl).
Radek zwany TReneR