Wylaczniki oswietlenia

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Radek666

Wylaczniki oswietlenia

Post autor: Radek666 » śr paź 20, 2004 8:34 am

Gdzie jest zamaskowany wylacznik oswietlenia od tylnej klapy (czy jest to moze kontaktron - zadnego mechanicznego nie stwierdzilem nigdzie). I ten sam problem z wylaczniekiem oswietlenia komory silnika. Pytam bo chcialem obydwie te rzeczy pod alarm podlaczyc.
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » śr paź 20, 2004 8:42 am

U mnie i w bagażniku i w komorze silnika ciemno jak w dupie . Po prostu oświetlenia nie przewidziano . :( :( :(
A czasem by się przydało . Musze chyba jakiś druciarski patent wykonać . Zresztą lampka do bagażnika leży w domu już ponad rok . :D :D :D
Stiopa
XJ Sport '93

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr paź 20, 2004 8:49 am

Stiopa pisze:U mnie i w baga¿niku i w komorze silnika ciemno jak w dupie . Po prostu o¶wietlenia nie przewidziano . :( :( :(
A czasem by siê przyda³o . Musze chyba jaki¶ druciarski patent wykonaæ . Zreszt± lampka do baga¿nika le¿y w domu ju¿ ponad rok . :D :D :D
No ja naszczescie mam; z tylu jest na listwie podsufitowej (z glosnikami).
Ze schematu wyglada ze otwarcie tylnej klapy powinno miec taki sam skutek jak otwarcie dzwi... no ale w moim jest jak zwykle inaczej i w zaleznosci od polozenia wylacznika albo oswietlenie jest albo go wcale nie ma.
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » śr paź 20, 2004 9:28 am

Znaczy pewnie jest tak jak to bywa i w europejskich autach , że oświetlenie jest tylko przy włączonych światłach pozycyjnych i mijania .
Ktoś doszedł do wniosku , że jak już zgasisz światła to sobie pójdziesz spać a nie będziesz grzebał w bagażniku . :D :D :D
Stiopa
XJ Sport '93

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr paź 20, 2004 9:36 am

Stiopa pisze:Znaczy pewnie jest tak jak to bywa i w europejskich autach , ¿e o¶wietlenie jest tylko przy w³±czonych ¶wiat³ach pozycyjnych i mijania .
Kto¶ doszed³ do wniosku , ¿e jak ju¿ zgasisz ¶wiat³a to sobie pójdziesz spaæ a nie bêdziesz grzeba³ w baga¿niku . :D :D :D
Nie calkiem; mam oddzielny wylacznik swiatla w bagazniku, ale dziala on tak ze wlacza cale oswielenie wewnatrz przy otwartej klapie lub nic (w zaleznosci od podlaczenia). No i jest tez zwyczajowy timer ktory podtrzymuje oswietlenie po otwarciu samochodu przez pewniem czas (nawet po zamknieciu drzwi) lub do momentu wlozenia kluczyka do stacyjki.... no ale nie o tym mialem! Albo ja mam cos namotane z tym wylacznikiem swiatla w bagazniku, albo znowu mam nietypowa instalacje... A nie chce mi sie montowac dodatkowego wylacznika, skoro juz jeden jest!
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr paź 20, 2004 12:36 pm

Widze jak zwykle pogadam sam do siebie, ale przynajmniej na gwiazdki zarobie :-D
Wlasnie pogmeralem przy tylnej klapie i wylacznik jes w zamku (w dzwiach). Ale stanowczo mam tam cos naplatane niezle, bo niedosc ze dodatkowy wylacznik (ten przy lampce) wylacza zaleznosc calego oswietlenia w kabienie ot tylnej klapy (a powinien wylaczac tylko swiatelko w bagazniku) to jeszcze wlacza to swiatelko z reszta oswietlenia w szereg (wyraznie zarowki gorzej swieca niz przy otwieraniu dzrzwi bocznych)... trzeba tam bedzie luknac do srodka; ktos chyba cos kiedys ulepszal :-)

TReneR
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » śr paź 20, 2004 2:46 pm

W starszym od twojego modelu włącznik był przy zamku, od wewnętrznej strony klapy. Zdejmowałeś już tapicerkę z klapy (tzn. tę plastikową nakładkę). Powinien od razu być widoczny. Pamiętam, że parę razy musiałem go rozruszać bo zaśniedział, ale bardzo łatwo się to robi.

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr paź 20, 2004 3:07 pm

WJ Jeep pisze:W starszym od twojego modelu w³±cznik by³ przy zamku, od wewnêtrznej strony klapy. Zdejmowa³e¶ ju¿ tapicerkê z klapy (tzn. tê plastikow± nak³adkê). Powinien od razu byæ widoczny. Pamiêtam, ¿e parê razy musia³em go rozruszaæ bo za¶niedzia³, ale bardzo ³atwo siê to robi.
Sam wylacznik znalazlem i dziala; problem jest w podlaczeniu lampki bagaznika z wylacznikiem oswietlenia bagaznika chyba....
Czy u Ciebie wylacznik w klapie wlacza oswietlenie wewnetrzne i lampke bagaznika?
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » śr paź 20, 2004 5:35 pm

Radek666 pisze:Czy u Ciebie wylacznik w klapie wlacza oswietlenie wewnetrzne i lampke bagaznika?
tak

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » śr paź 20, 2004 7:25 pm

Bocian pisze:
Radek666 pisze:Czy u Ciebie wylacznik w klapie wlacza oswietlenie wewnetrzne i lampke bagaznika?
tak
Nie wiem bo nie mam zadnej zarówki w lampkach :oops:
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » czw paź 21, 2004 8:35 am

A wdrugiej pozycji przelacznika lampki w bagazniku; czy cos sie zasieci po otwarciu klapy?
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » czw paź 21, 2004 11:27 am

O ile pamiętam, w drugiej pozycji przełącznika światła bagażnika włącznik klapy nie jest aktywny (są chyba razem w szeregu)

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » czw paź 21, 2004 8:08 pm

Radek666 pisze:A wdrugiej pozycji przelacznika lampki w bagazniku; czy cos sie zasieci po otwarciu klapy?
nie

:)21

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » pt paź 22, 2004 10:23 am

Bocian pisze:
Radek666 pisze:A wdrugiej pozycji przelacznika lampki w bagazniku; czy cos sie zasieci po otwarciu klapy?
nie

:)21
No wlasnie i to jest dziwne, bo ze schematow wynika inaczej (manual na stronach 8W-44-5 i 6). Z nich wynika ze wylacznik "cargo lamp" powinien odcinac tylko ja sama, a reszta powinna sie swiecic przy towarciu klapy?!
Poza tym nie zaswieca sie nigdy kontrolka otwarcia tylnej klapy na desce!
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » pt paź 22, 2004 11:53 am

Szukaj przerwy w obwodzie, nie ma cudów, gdzieś przetarł się kabelek albo zaśniedziało połączenie. Cholerna robota ale jaka satysfakcja - będziesz miał 100% sprawności lampki bagażnika :wink:

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » pt paź 22, 2004 1:42 pm

WJ Jeep pisze:Szukaj przerwy w obwodzie, nie ma cudów, gdzie¶ przetar³ siê kabelek albo za¶niedzia³o po³±czenie. Cholerna robota ale jaka satysfakcja - bêdziesz mia³ 100% sprawno¶ci lampki baga¿nika :wink:
Mi sie wydaje ze w lampce jest namieszane ktos tam chyba poprzelaczal kable... Ale oczywiscie juz w likend sie za to wezme (nie zeby mi to przeszkadzalo - ale jak jest to musi byc w 100% sprawne).
Poza tym znowu spedze milo pare godzin zamiast siedziec i wpatrywac sie tepo w TV!
Radek zwany TReneR

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » pt paź 22, 2004 4:47 pm

Popieram, tak trzymaj!! :)2

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » pt paź 22, 2004 6:09 pm

Ostatnio zimno i mokro troche, nie chce mi się pod syfem leżeć, a trzeba....
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » pt paź 22, 2004 7:50 pm

a mnie sie cis pop.......... a było juz dobrze tylne swiatła wewnatrz kabiny i w bagazniku swieciły przy otwartych drzwiach a teraz swieca znowu cały czas
:( :( :(
Mój Tel 502-449-548 juz działam
Jeep reaktywacja faza kolejna destrukcja

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » pt paź 22, 2004 8:03 pm

przekrec wyłącznik świateł mijania :)

jak nie to po kolei sprawdź czujniki otwartych dzwi :)
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » sob paź 23, 2004 6:07 pm

kurna PKI wystarczyło przekrecic :oops: :oops:

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » ndz paź 24, 2004 2:04 pm

Kasprol pisze:kurna PKI wystarczyło przekrecic :oops: :oops:
Nie :oops: się. To bardzo częsta przyczyna hyhyhyhy co niekturzy rozkręcają pół fury i szarpią instalacje a wystarczy przeczytac instukcje obsługi 8)

R.T.F.M. :)1
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

Awatar użytkownika
Kasprol

Post autor: Kasprol » ndz paź 24, 2004 4:41 pm

tylko ze jeszcze nie miałem okzji sie z nia spotkac a pozatym nie władam obcym jezykiem z ruski powoli przyswajam odnowa :oops: :oops:

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » pn paź 25, 2004 9:00 am

A ja zwalczylem swoja bolaczke przez likend! Przyczynami byly;
- oczywiscie instalacja nie zgadza sie ze schematem (nie jest motana - po prostu fabryka ulepszyla)
- wylacznik w tylnej klapie (jezeli dwie stalowe blaszki mozna tak nazwac) byl lekko przyrdzewialy - no ale nie ma sie co dziwic jak sie puszcza 5A przez tak wykonany styk - musi zardzewiec
- instalacja wykonana z najcienszych dostepnych kabli - spadki napiecia powyzj 2V !!!

Wiele nie myslac zrobilem co nastepuje;
- rozebralem wylacznik, pocynowalem i pokrylem calosc smarem (na jakis czas bedzie)
- wsadzilem przkaznik w ploke glosnikow odciazajacy styki wylacznika
tylnej klapy.
- podciagnolem od przekaznika gruby kabel do masy tylnych swiatel.
- podciagnolem osobny kabel do alarmu (w ten sposob niezaleznie w jakiej pozycji jest przelacznik tylnej lampy alarm zareaguje przy otwarciu klapy)

Wiecej grzechow nie pamietam, mile spedzonego czasu nie zaluje!

ps. tak przy okazji - pewnie wszyscy wiedza, ale i tak sie podziele; szczesliwi posiadacze oswietlenia na klapie silnika posiadaja rowniez przelacznik rteciowy wbudowany w taze lampke - wystarczy podlaczyc do alarmu i mamy darmowy czujnik przechylenia (przod-tyl).
Radek zwany TReneR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”