wspomaganie układu kierowniczego
Moderator: Mroczny
wspomaganie układu kierowniczego
Witam mam problem ze wspomaganiem układu kierowniczego:1 po odpaleniu zimnego olel kipi:2 przekracza swoją objętość jest matowy i zawiera bąble:3 przy skręcaniu kól wyje: ale po trzykrotnym odpaleniu i odczekaniu z otwartym korkiem wlewu oleju do wspomagania ustępuje wszystko do nastęnego dnia.Czy ktoś z forumowiczów może podzielić się cenną wiedzą.
- kwiatostan
-
Re: wspomaganie układu kierowniczego
Sa 3 powody.
padnieta pompa wspomagania
padnieta przekladnia (sa widoczne wycieki?)
-stary lub zly plyn wspomagania (albo mopar albo ATF) masz napisane na korku od zbiorniczka jaki ma byc
-babelki to powietrze, uklad jest zapowietrzony,
-wycie pompy na mocno skreconych kolach to norma w jeepie
A co to za auto?
padnieta pompa wspomagania
padnieta przekladnia (sa widoczne wycieki?)
-stary lub zly plyn wspomagania (albo mopar albo ATF) masz napisane na korku od zbiorniczka jaki ma byc
-babelki to powietrze, uklad jest zapowietrzony,
-wycie pompy na mocno skreconych kolach to norma w jeepie
A co to za auto?
http://www.Terenwizja.pl -najlepsze filmy offroadowe w sieci
XJ Z 98 roku disel.Dzwoniłem do kol.od którego kupiłem pipa powiedział,że dolał oleju jaki miał ale do wspomagania
-
- jestem tu nowy...
Rutek71 pisze: dolał oleju jaki miał ale do wspomagania
Jeep to takie stworzenie,że musi mieć wszystko jak fabryka podaje,olej do wspomagania tylko MOPAR power stering czy jakoś tak,w każdym ASO dostaniesz,nie jest drogi,musisz spuścić stary i nalać nowy,możliwe że po dolewce olej się sciął i dlatego takie efekty.
Zmień olej na mopara !
Ja miałem zwykły olej do wspomagania i jak jeep dostał w d... to ten olej się spienił i wypluł korek.
Ja miałem zwykły olej do wspomagania i jak jeep dostał w d... to ten olej się spienił i wypluł korek.
XJ 4.0 90'
Jak koledzy pisza, konieczna zmiana oleju na taki jak ma byc, zadnych dolewek innego nn byc nie powinna 

Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
http://moto.allegro.pl/item854400578_pl ... mopar.html Czy ten olej będzie dobry?
Dobry. Przeczysc uklad, co by nie zostalo starego oleju.
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
Dzięki wielkie
- Mateusz Woj
Podłącze się do tematu:
Mam na warsztacie Granda 3.1 2000 rok. Autem nie można manewrować na parkingu, pompa podczas próby skręcania wyje jak w skrajnych położeniach. Im więcej próbuje kręcić tym kierownica chodzi coraz ciężej. Poziom oleju trzyma ale nie wiadomo co jest w środku. Co sprawdzić? jak przepłukać układ właściwym olejem?
Dodam że podczas skręcania pasek zaczyna podskakiwać
Mam na warsztacie Granda 3.1 2000 rok. Autem nie można manewrować na parkingu, pompa podczas próby skręcania wyje jak w skrajnych położeniach. Im więcej próbuje kręcić tym kierownica chodzi coraz ciężej. Poziom oleju trzyma ale nie wiadomo co jest w środku. Co sprawdzić? jak przepłukać układ właściwym olejem?
Dodam że podczas skręcania pasek zaczyna podskakiwać
Tylko oryginał się liczy. Gaz 69M 1970r.
Nissan Patrol Gr Y60 1992r lift 4"
gg 8708171
gg 8708171
- bart3city
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
... najlepiej zwalić pompę wspomagania i dać do sprawdzenia i regeneracji
... ale skoro na parkingu nie kręci to obstawiam że będzie potrzebna nowa pompa
... ale skoro na parkingu nie kręci to obstawiam że będzie potrzebna nowa pompa
Jeep Grand Cherokee WG 2000 4.7 V8 Limited www.coverxtreme.com
- Mateusz Woj
Na początek musze układ wypłukać i zalać oryginalnym płynem. Może dodać tego środka STP do układów wspomagania?
Tylko oryginał się liczy. Gaz 69M 1970r.
gg 8708171
gg 8708171
- bart3city
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
... jak efekt ? pomogło ?Mateusz Woj pisze:Na początek musze układ wypłukać i zalać oryginalnym płynem. Może dodać tego środka STP do układów wspomagania?
Jeep Grand Cherokee WG 2000 4.7 V8 Limited www.coverxtreme.com
z tym plynem to nie prawda e musi byc moparowy ja mam u siebie atf simigam juz na nim 2,5 roku i wszystko gra. Jest jeden blad ktory ludzie popelniaja podczas wymiany a mianowicie nie wymieniaja calego plynu najczesciej ograniczaja sie do spuszczenia plynu ze zbiorniczka i z przewodow, a przekladnia wciaz zalana jest starym plynem.
podziele sie przy okazji moja usterka przekladni, objawiala sie w taki sposob ze od czasu do czasu znikalo wspomaganie ale tylko i wylacznie krecac w lewo. a ze bylo to pare lat temu i wj mial dwa lata czesci nie byly za tanie, wiec zmusilem sie i rozebralem przekladnie i co sie okazalo ze w srodku znajduje sie tuleja z 6 nacieciami , w 4 siedza uszczelki a dwa pozostale to kanaly "kierunkowe" i jedna uszczelka byla wywinieta i jak sie zle ulozyla to cisnienie uciekalo bokiem. poszukalem firmy ktora sie zajmowala dorabianiem uszczelem do hydrauliki, zaplacilem 70pln i git, do dzis smiga bez stekniecia
podziele sie przy okazji moja usterka przekladni, objawiala sie w taki sposob ze od czasu do czasu znikalo wspomaganie ale tylko i wylacznie krecac w lewo. a ze bylo to pare lat temu i wj mial dwa lata czesci nie byly za tanie, wiec zmusilem sie i rozebralem przekladnie i co sie okazalo ze w srodku znajduje sie tuleja z 6 nacieciami , w 4 siedza uszczelki a dwa pozostale to kanaly "kierunkowe" i jedna uszczelka byla wywinieta i jak sie zle ulozyla to cisnienie uciekalo bokiem. poszukalem firmy ktora sie zajmowala dorabianiem uszczelem do hydrauliki, zaplacilem 70pln i git, do dzis smiga bez stekniecia
SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba