Czerowy Kolektor !!!
Moderator: Mroczny
Czerowy Kolektor !!!
Witam, mam problem który polega na czerwonym kolektorze ukł.wydechowego.
Gdy go odpale trochę przegazuje kolektor robi się czerwony :/
Proszę o pomoc.
Gdy go odpale trochę przegazuje kolektor robi się czerwony :/
Proszę o pomoc.
Re: Czerowy Kolektor !!!
Zaczarowany kolektor 
Sprawdź sobie ustawienie zapłonu. I ewentualnie instalacji gazowej (jeśli masz, pewnie masz
)

Sprawdź sobie ustawienie zapłonu. I ewentualnie instalacji gazowej (jeśli masz, pewnie masz

niestety mam :/
-
nie mam katalizatora :/
myślałem ze dostawał i gaz i paliwo, ale odłączyłem pompe paliwa i to samo.
Może być coś z tłumikiem
Auto: Jeep Cherokee 4.0 XJ 1990 rok
myślałem ze dostawał i gaz i paliwo, ale odłączyłem pompe paliwa i to samo.
Może być coś z tłumikiem

Auto: Jeep Cherokee 4.0 XJ 1990 rok
a może to być od rozrządu??
bo mam taki dziwny luz na wale i myśle ze łańcuszek już jest do wymiany,i dlatego robi się czerwony kolektor.
To jest moje wytłumaczenie, piszcie co sądzicie.
bo mam taki dziwny luz na wale i myśle ze łańcuszek już jest do wymiany,i dlatego robi się czerwony kolektor.
To jest moje wytłumaczenie, piszcie co sądzicie.
rozrząd jak nic być może ścięty klin na kole zapłon za bardzo opóźniony detonacja w kolektorze wydechowym -landrovera kup i będzie spokój 

masz prawo do własnego zdania-inni maja prawo mieć je w d.u.p.i.e
Przecie napisałem w 3cim poście zebyś sprawdził zapłon. Duhh.
jednak to nie zapłon ani tłumik :/
rozrzad jak ci przeskoczy o zab to silnik bedzie nie rowno chodzil a moze nawet by ci zapalilo diagnostyke, luz na wale pojawia ci sie bo masz chydrauliczny napinacz i ewentualnie on moze byc uszkodzony bo powinien po zgaszeniu silnika trzymac cisnienie,wedlug mnie masz za bogata mieszanke i to bardzo.
kiedys mialem cos takiego jak zmienilem dawkowanie paliwa w kompie w astrze to az sie konserwacja zaczela jarac pod autem
kiedys mialem cos takiego jak zmienilem dawkowanie paliwa w kompie w astrze to az sie konserwacja zaczela jarac pod autem

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Raczej za ubogą mieszankę. Głowice silnika jak i same gniazda zaworów wypalają się od zbyt ubogiej mieszanki a często tak jest jak jeździsz na lpg i zapominasz że trzeba raz na jakiś czas wyregulować, powymieniać filterki itp. A co z temp. silnika na wskaźniku, zauważyłeś jakiś wzrost?
Jeep Grand Cherokee WG 4.7v8
jakby powypalalo gniazda lub zawory to samochud by albo nie odpalil ale napewno nie rowno chodzil(na jeden lub wiecej cylindrow)
niewiem skad wzioles ta teoria o ubogiej mieszance

SJ 416 30',4.16,blokady mostów,na sprężynie
692121109 Kuba
692121109 Kuba
Nie napisałem że mogą być wypalone gniazda zaworów ale może być zbyt uboga mieszanka i to powoduje że silnik jest przegrzewany a zubożona mieszanka też często powoduje wypalanie gniazd zaworów.
- and
-
- Kontaktowanie:
nie wiem jak w to jest w Twoim modelu , ale ja miałem podobny objaw. kolektor sie nagrzewał jak piec do czerwonego .
nie mogliśmy ustalić o co kaman . wymieniłęm katalizatory , nic . oblukałem cewki zapłonowe ( ja mam na każdą świece osobną cewkę ) i nic . okazało sie że na zimnym silniku jedna z cewek nie wykazywała przebicia ale jak tylko sie rozgrzał troche to cewka nie robiła prawidłowo , raz dawała , raz nie i miesznka nie były spalana w pełni przez co dopalała sie w kolektorze
nie mogliśmy ustalić o co kaman . wymieniłęm katalizatory , nic . oblukałem cewki zapłonowe ( ja mam na każdą świece osobną cewkę ) i nic . okazało sie że na zimnym silniku jedna z cewek nie wykazywała przebicia ale jak tylko sie rozgrzał troche to cewka nie robiła prawidłowo , raz dawała , raz nie i miesznka nie były spalana w pełni przez co dopalała sie w kolektorze
Ale w tym przypadku jakby cewka miała przebicie to prawdopodobnie by coś wyszło w kluczykowaniu (błąd P301-308) tak miałem jak świeca robiła przebicie na izolatorze. No jeszcze bym sprawdził faktycznie cały wydech a przynajmniej odkręcił tłumik czy coś z niego się wysypie.
- and
-
- Kontaktowanie:
u mnie nie wykazywał żadnego błędu na kluczykowaniu . podpinaliśmy sie do kompa w serwisie .... i nic. poproastu raz działała raz nie i to dopiero jak sie nagrzała bo na zimnym działała. żaden błąd nie skutkował. dopiero przypadke , lukam w świece bo szukałem z którego mi gara nie daje i jedna świeca była wilgotna od mieszanki , wymina cewki i problem usunięty
Skąd teoria przeskoczonego łańcucha w cztero litrówce bo zakładam że to nie 'gnojopijca'kuba84 pisze:jakby powypalalo gniazda lub zawory to samochud by albo nie odpalil ale napewno nie rowno chodzil(na jeden lub wiecej cylindrow)