Klimatyzacja - jak wyłączyć
Moderator: Mroczny
Klimatyzacja - jak wyłączyć
Witam, mam pytanko do zanwców tematu. Otóż chciałbym na okres zimy wyłączyć klimę, bo kiedy daję nawiew na szybę to automatycznie włącza się klima i wieje chłodem.
Czy można jakoś wyłączyć klimę aby nic się nie pokarało, czy może nie powinno się tego czynić ?
Dzięki za porady.
- może jest jakiś bezpiecznik tylko za klmę odpowiedzialny
Mam Jeepa XJ 4l z roku 1997
Czy można jakoś wyłączyć klimę aby nic się nie pokarało, czy może nie powinno się tego czynić ?
Dzięki za porady.
- może jest jakiś bezpiecznik tylko za klmę odpowiedzialny
Mam Jeepa XJ 4l z roku 1997
- mercg280ge
- Kontaktowanie:
Daj spokój z tym odłączaniem - ile więcej spali litr gazu na 100 km? przez zimę zrobisz ile 3- 4 tkm? czyli wyjdzie, że zapłacisz więcej o 60 parę czy niecałe 90 zł.
Uwzględniając koszt kompresora, kontroli szzelności i nabijania systemu odpuściłbym pomysł likwidacji załączania klimy w pozycji nawiewu na szybę.
A tak BTW to nie znam ANI JEDNEGO jeepa, któremu nie parują szyby - więc jazda zimą i czysta szyba = nawiew na szybę + klima. - czy chcesz czy nie.
Uwzględniając koszt kompresora, kontroli szzelności i nabijania systemu odpuściłbym pomysł likwidacji załączania klimy w pozycji nawiewu na szybę.
A tak BTW to nie znam ANI JEDNEGO jeepa, któremu nie parują szyby - więc jazda zimą i czysta szyba = nawiew na szybę + klima. - czy chcesz czy nie.
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
mel pisze:

Aha: klima u mnie jest "sprawna, tylko nabić"

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-
-
- Kontaktowanie:
przeczyść ukłd chłodzenia bo może rzeczywiście nagrzewnica jest zasyfiona i nie daje ciepła u mnie jest tak że jak dam ogrzewanie na szybe i podkręce temperature to leci ciepło więc jest ok tak powinno być więc lepiej nie kombinowaćbo na wiosne pojawi sie temat KLIMA JAK NAPRAWĆ DZIAŁAŁA A TERAZ NIE DZIAŁA POMOCYRoBuR-WRO pisze:Dzięki wszystkim za pomoc, zostanę przy standardowych ustawieniach i nie będę chyba zmieniał czegoś co jakieś mądre głowy wymyśliły. Pozdrawiam wszystkich![]()

Zielony rzep z dużą ilościa błota i halogenów
nie straszyć chłopakaLR_Olek pisze:No to masz defekt,tak nie powinno byc.Nawet w Land Roverze zima jak wlaczysz nadmuch i klime,to masz suche powietrze a nie zimneRoBuR-WRO pisze:chodzi o to że jak dam nawiew na szybę to wieje chłodem

tutaj jest wszystko opisane:
http://www.arkttika.pl/porady.htm
Pipol zmienił właściciela - zostały dwa plaski 
ale nic, będzie inny:)

ale nic, będzie inny:)
nawiew na szybe w XJ to nie do konca typowa klima... to wspomaganie klimatyzacja
mieszanka powietrzna.. czesc idzie przez klime a czesc normalnie... tak sa klapy skonstruowane ... 
na zime JEEP'y maja specjany program HEAT czyli dmuchanie na zajbardziej zimne rejony auta... nogi i szyba
bez klimy
na VENT tez klima jest wylaczona...
jak ci nie zalancza ciepelka na przednia szybe to jakas klapa nie ma sterowania podcisniniem... najlepij podpiac wakuometr i obadac stan podcisniec ... ( a tempomat ci dziala
)
ale nalezy pamietac ze sekretem niezawodnosci klimatyzacji w amerykanach jest to ze smiga sie na niej przez caly rok...
to co najczescie psuje klimatyzacje to bezczynnosc układu...

na zime JEEP'y maja specjany program HEAT czyli dmuchanie na zajbardziej zimne rejony auta... nogi i szyba

na VENT tez klima jest wylaczona...

jak ci nie zalancza ciepelka na przednia szybe to jakas klapa nie ma sterowania podcisniniem... najlepij podpiac wakuometr i obadac stan podcisniec ... ( a tempomat ci dziala

ale nalezy pamietac ze sekretem niezawodnosci klimatyzacji w amerykanach jest to ze smiga sie na niej przez caly rok...

to co najczescie psuje klimatyzacje to bezczynnosc układu...

"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
Sprawdziłem dzisiaj wszystko i rzeczywiście podczas nawiewu tylko szyby leci ciepłe powietrze
może powodem niedogrzania było natrętne ustawianie nawiewu tylo na szyby zamiast na szyby i nogi.
Potestuję to sobie, bo problrm miałem raczej z dogrzaniem tyłu auta.
A przy okazji - czy pod siedzeniami przednimi są wyloty ciepła na tył
A i jeszcze jedno pytanko : czy jeepy mają jakiś filtr powietrza do nawiewu (większość aut ma takie wewnątrz kabiny).
Dzięki za pomoc i pozdrawiam wszystkich z Wrocławia

Potestuję to sobie, bo problrm miałem raczej z dogrzaniem tyłu auta.
A przy okazji - czy pod siedzeniami przednimi są wyloty ciepła na tył

A i jeszcze jedno pytanko : czy jeepy mają jakiś filtr powietrza do nawiewu (większość aut ma takie wewnątrz kabiny).
Dzięki za pomoc i pozdrawiam wszystkich z Wrocławia

U mnie w zj cie nie ma pozycji heat - więc jedynie nastawienie na samą szybę albo szyba + nogi umożliwia szybkie i sprawne usunięcie wilgoci z szyb - a rosieje wsio - dotyka to również nowych samochodów - np u kumpla w nowym avensisie też paruje jak squr.... i tyle. a parownik mam nówka sztuka 1,5 roku temu wymieniony nowy.
Jeep YJ na Patrol GR, Toyota LC, Star
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki
Jeep WJ 4.7 wiejt
GAZ 69 - jak z fabryki