wachacze Jeep Grand Cherokee

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
michals

Kontaktowanie:

Post autor: michals » pt cze 16, 2006 9:11 pm

Grzesiu Zalczyk pisze:Tak,Michałku!Kowal Ci wahacze wyklepie,a wróżka da gwarancje,że przy 180 na godzinkę nic nie pierdyknie.To się nazywa ''markowy'' wahacz.Widziałem,jak resory klepał kowal do XJ i z liftu na 2 cale wyszło mu z jakieś 10 cali.Jakoś nie widział w tym problemu.Michał,jakoś miło się z Tobą klika,więc nie rób sobie buby i kup coś porządnego.Te klepane wahacze to i pewnie dobre są do extremu,ale nie daj....kowal się pomyli i przy większej prędkości....

ziew
TJ owner '97 4.0aut. LPG +3,5"+2"

Only at ...
Jeep.Org.PL

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt cze 16, 2006 11:27 pm

bodek1 pisze:jak wyglądają tuleje w wahaczach w zj-cie to byś siedział cicho i się nie odzywał . Pip się robi stabilny nie od wahacza tylko od tego , że ma polibusze , a nie gumowo-metalowe tuleje!!!!!!!!!!!!! Poniał??? Chociaż jak pomyslę o wahaczach z cienkiej blaszki , wygietej w ceownik to również mam wrażenie , że rura grubościenna jest znacznie bardziej stabilna jak blacha!!!
Te wahacze istotnie do pancernych nie należą, jednakże jak na swoje gabaryty to są dość wytrzymałe. Faktem jest, że wyglądają licho.
Poliuretany to może i warto zastosować, ale w połączeniu z przegubami kulowymi (ch.g.w. jak to się nazywa), w przeciwnym wypadku powodujemy większą pracę tych blaszkowych wahaczy na wyjebach, co w ostateczności nie wydaje się być bardzo rozsądne, tak zdroworozsądkowo na to patrząc.
Gumowa tuleja jednak w jakims stopniu oszczędza wahaczom pracy na skręcanie.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

bodek1

Post autor: bodek1 » pt cze 16, 2006 11:47 pm

Dlatego jak chcesz poszaleć w terenie to nowe wahacze wydają się być niezbędne . Bardzo trafna uwaga odnośnie zastosowania przegubów :)2 , ale wtedy to zaczyna być mocno skomplikowane . Ma być prosto i trwale więc albo lajcik i nie przerabiamy , albo off-road i przerabiamy . Ja wykorzystałem końcówki wahacza , które wspawałem w rurę grubościenną / górny - dolny profil / zachowując parametry wahacza fabrycznego . Do tego doszły polibusze - efekt świetny , a pracy jakieś dwa dzionki!
UAZ 5,9 V8 - rodzony w bólach - niestety SPRZEDANY

Grzesiu Zalczyk

Post autor: Grzesiu Zalczyk » sob cze 17, 2006 7:41 am

...i tak można już podsumować:
-jeździmy średnio off-road'owo to mamy strandardzik i nie ma sensu pchać się w dziwactwa wahaczowo-polibuszowe (polibusze to nic innego jak tuleje wykonane z poliuretanu,wiec info dla ''genialnych'':nie zmieniają stabilności auta);
-każda opona ze specyfikacją ma odpowiednie zastosowanie i jeżeli jest to opona MUD to nie jest to opona przeznaczona na asfalt (nasze forum i tematy o oponach,a i tam są opinie innych o szaleństwach na śliskim i w zimie na MT-kach),więc i po jakiego się męczyć i jeździć po czarnym na MT-ekach;
-wachacz w ZJ-cie (przkrój poprzeczny) nie jest typowym ceownikiem;
.....itp..itd....
-ziewający niech śpią dalej...
-''qlturalni'' niech poczytają swe posty....strach...

Jeśli ogarnia Was zastanowienie to możecie poczytać moje posty i pokazać (czekam),gdzież napisałem coś innego niż w ''podsumowaniu''.
Prawda?
Myślę,że to podsumowanie określi stan wiedzy niektórych i uzmysłowi im,że samozadowolenie z niby-wiedzy nie odzwierciedla rzeczywistości.
P.S.Taka prośba mała.Jeśli komuś życie daje w pooope to niech sobie znajdzie inne zajęcie niźli wycieczki po moim ''ego'',bo wszystko ma ....kres.Ja Was nie zostawię...możesz mi zaufać!
Ostatnio zmieniony pn mar 05, 2007 10:53 am przez Grzesiu Zalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
...to ja poproszę!!
ZJ V8

Grzesiu Zalczyk

Post autor: Grzesiu Zalczyk » sob cze 17, 2006 8:01 am

Wiecie,co?Mam Was w....(sami sobie wpiszcie).
Jest tyle innych...pięknych,niesamowitych,bezkresnych rzeczy do zrobienia,że nie warto tu i z Wami szukać wspólnych myśli.Bawta się dalej!
...to ja poproszę!!
ZJ V8

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » sob cze 17, 2006 8:06 am

Grzesiu Zalczyk pisze:Wiecie,co?Mam Was w....(sami sobie wpiszcie).
Jest tyle innych...pięknych,niesamowitych,bezkresnych rzeczy do zrobienia,że nie warto tu i z Wami szukać wspólnych myśli.Bawta się dalej!
Cześć. Tylko przypadkiem nie wracaj.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

bodek1

Post autor: bodek1 » sob cze 17, 2006 8:32 am

Jezu!!!! Nareszcie :)2 :)2 :)2 Męcz leszczu innych!!!

Awatar użytkownika
michals

Kontaktowanie:

Post autor: michals » sob cze 17, 2006 10:41 am

Grzesiu Zalczyk pisze:Wiecie,co?Mam Was w....(sami sobie wpiszcie).
w końcu !! !! !! !!
TJ owner '97 4.0aut. LPG +3,5"+2"

Only at ...
Jeep.Org.PL

Michal.M
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Michal.M » sob cze 17, 2006 7:14 pm

widze ze temat sie rozwinął od mojej ostatniej wizyty...
atmosfera tez sie nieco gorętsza zrobiła...
chłopaki, wylooozujcie, po to jest forum zeby kazdy sie mogl wypowiedziec w temacie. Zadając pytanie liczyłem właśnie na różne opinie i dyskusję .. ja jestem "zielony" więc słucham...
Grzesiu - na pewno skorzystam z namiarów (wybieram sie tam w poniedziałek) i wtedy Wam wyklikam co specjaliści powiedzieli...
miłego weekendu, pozdro
ZJ, 5.2 V8 ... ale jazzzda :-)

Michal.M
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Michal.M » wt cze 20, 2006 1:24 pm

Jeżeli chcesz to komplet polibuszy możesz kupić u gościa z okolic Gdyni - gwarancja 6 lat . Jak wyrazisz zainteresowanie dam namiary na priva!
jestem zainteresowany, dzieki z gory bodek1

Awatar użytkownika
WJ Jeep

Post autor: WJ Jeep » pt cze 23, 2006 4:10 pm

I ja wtrące swoje 0,03 zł.
Według mnie zakładanie polibuszy do ZJ-ta (o ile nie ma być to auto wyczynowe :roll: ) nie ma większego sensu z następujących powodów:
-niesmarowane niemiłosiernie skrzeczą, skrzypią, jęczą, trzeszczą, chrapią i mruczą. To może nie ma znaczenia w Uazie z podwoziem ZJ-ta gdzie i tak jest cała orkiestra różnych dźwięków, ale w ZJ-cie warto byłoby jednak uszanować komfort. Smarowane występują rzadko i do wahaczy nigdy jeszcze nie spotkałem,
-przenoszą znacznie większe naprężenia na wahacz i na podłużnice, co skutkuje znowu pomniejszeniem się komfortu i zużyciem tych elementów (do peknięcia ramy włącznie)
Choć usztywniają nieco samochód w prowadzeniu to nie są one na niestabilność prawdziwym lekarstwem. Tutaj nalezy się przyjrzeć łącznikom stabilizatora, amortyzatorom i ewentualnie wymienić stabilizatory na sztywniejsze.
A jeśli chodzi o tuleje to najlepszym według mnie rozwiązaniem jest stosowanie jednak fabrycznych tuleji w wahaczu mającym możliość obrotu wokół własnej osi (np JKS) lub z przegubaem kulistym (gorzej), wydłuża to znacznie ich trwałość i nie ma wad o których pisałem powyżej.
Na koniec dodam, że bardzo znany w Stanach jeepowiec, kiedy poprosiłem go o polibusze, napisał mi, że trochę zaczął już mnie lubić i nie sprzeda mi polibuszy i z powodów jak wyżej poleca jedynie fabryczne tuleje.
WJ '00 6.5"

bodek1

Post autor: bodek1 » pt cze 23, 2006 4:42 pm

WJ Jeep pisze:I . To może nie ma znaczenia w Uazie z podwoziem ZJ-ta gdzie i tak jest cała orkiestra różnych dźwięków,.
Oj byś się zdziwił! :o Nawet solisty nie usłyszysz , a jedyna muzyka to gra 8 cylindrów i galop 250 koników :D :)2

Awatar użytkownika
grom
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: grom » pt cze 23, 2006 5:52 pm

ostatnio kupiłem w chrslerze na zawiłej w krakowie wzmacniane i wydłużone wachacz - koszty nie tak porażające około 200zł - oryginalne udało mi się już 2 razy rozerwac - jak bede miał chwilke to wrzuce fotki
JEEP http://www.electricgeneration.pl samochód elektryczny, rower elektryczny, elektryczna terenówka

Awatar użytkownika
golony

Post autor: golony » sob cze 24, 2006 5:52 pm

reasumujac polibusze do seryjnych waczaczy i zawiechy maja wiecej wad niz tuleje i oprocz wiekszej ich trwalosci moga spowodowac nawet uszkodzenie zawieszenia?? czyli lepiej jakies tuleje dobrac?a jak z roznica w cenie jednych i drugich?

Michal.M
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Michal.M » sob lip 15, 2006 5:50 pm

po przeczytaniu uwag szanownego grona i dodaniu własnych przemysleń ;-) wymieniłem na seryjne tuleje ... pozdr i dziękuję za wszystkie Wasze informacje

wagoneer

Post autor: wagoneer » ndz lip 16, 2006 12:15 pm

... jaka tu miła atmosfera panuje :o :(

w temacie - jak ktoś potrzebuje wzmacniane wahacze to zapraszam na PW albo na forum Jeep.org

pozdro
TYLKO kilka(naście) Jeepów ... czasami nawet jakaś sztuka sprawna :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”