MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT
Moderator: Mroczny
-
danielpoz

autor: danielpoz » pt sie 18, 2006 4:12 pm
zu-tec pisze:producentom zawieszen HD nie wolno w materiałach info napisać tego co powyżej - po prostu nie mogą oni formalnie zmienić fabrycznej dmc pojazdu
w tak rygorstycznym panstwie jak niemcy nie ma problemu ze zmiana DMC w aucie wlasnie poprzez zmiane elementow zawieszenia
mowa oczywiscie o legalnej przerobce z TUV i adnotacja w brifie
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"

-
Voytass

-
Kontaktowanie:
autor: Voytass » pt sie 18, 2006 11:59 pm
golony pisze:jakie 700 kg?? sprobuj tyle wrzucic do bagaznika to sie poczujesz jakbys odrzutowcem zaraz startowal to czysta teoria
...a moze 700 kg to razem z ludzmi wewnatrz? Wtedy nie bedzie tak zle, liczac 5 osob.
-
golony

Greg_pl pisze:Autor mial na mysli moj post z fotkami. A moze i oparl sie na odbojach, chociaz czasem jak widze zdjecia wykrzyzy to kola glebiej wchodza w nadkola, ale moze po prostu maja wieksze kola? Jechalo sie dziwnie, zwlaszcza ze musialem podjechac na sama gore wysypiska smieci - przy podjezdzie niebo tylko widzialem. Chyba zainwestuje w hak i na takie okazje przyczepka ze Statoilu.
dokladnie tak u mnie przed dolozeniem pior w resorach tez niby tone wkladalem ale juz od ok 500kg w bagazniku siedzial na odbojach ladowac go mozna bylo do oporu .
-
TTom
-

wrangler TJ OME HD 2" 5,7 HEMI MAGNUM inside

, jeep liberty 3,7 , honda civic
-
stebel

-
Kontaktowanie:
autor: stebel » sob sie 26, 2006 10:52 am
Wyglada to calkiem fajnie. Dobrze ze nareszcie mozesz sie w pelni cieszyc Wranglerem!!!!

Si vis pacem para bellum.
-
mendelmax

autor: mendelmax » sob sie 26, 2006 10:59 am
No i jak tam sztywność- satsfakcjonuje już czy dalej buja za mocno?
Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
-
TTom
-

Jazda jest nieporównywalna z tym co było poprzednio, wydaje mi się że na ciśnieniu 25 psi jest optymalnie - uważam że było warto się w to wszystko pobawić. Cudów i tak nie da się uzyskać, auto ze sztywnymi mostami nigdy nie będzie się prowadziło tak jak z niezależnym zawieszeniem wszystkich kół, pozostaje jeszcze wysoko położony środek ciężkości z którym nic się nie da zrobić. Myślę że te moje być może trochę wygórowane wymagania są przez moją hondę która dosłownie leży na ziemi i prowadzi się jak gokart.

-
mendelmax

autor: mendelmax » sob sie 26, 2006 8:25 pm
Mój gokart (fajne określenie

) ma z tyłu belkę co powoduje, że zakręty (jak się chce) bierze w pięknych, tylnych poślizgach

W jeepie jeżdżę tak tylko zimą

Niemniej w jeepie bujanie się powolutku mi absolutnie nie przeszkadza.
Niemniej chyba też się skuszę na te poduchy. Tylko chyba poczekam czy będę robił lifta czy nie, bo wtedy poduchy będą inne, a szkoda kasy tracić.
A jak oceniasz możliwość centralnej regulacji? Warto? Bo ja ostatnio dumam czy nie poskąpić i nie kupić tylko takich z wentylkiem

Był Jeep Grand Cherokee 4.0 2004, jest Suzuki Jimny 1.3 2006
-
TTom
-

Możesz kupić na początek tylko same poduchy, na dobrą sprawę to jest całe sedno sprawy i masz to wszystko 3 razy taniej. Wiesz, ja trochę leniwiec jestem i nie da się ukryć że napompowanie tego jednym guzikiem jest po prostu wygodne, poza tym cały czas kontrolujesz na zegarach aktualne ciśnienie. W zestawie są jeszcze czujniki które nie pozwalają na spadek ciśnienia poniżej zadanej wartości, wtedy cały system załącza się sam automatycznie. W sumie nie sposób powiedzieć że jest to nieprzydatne.

-
pancziki

autor: pancziki » ndz sie 27, 2006 10:47 pm
jak rozumiem miałeś za mientko a po założeniu pneu się utwardziło.
A w drugą stronę to też działa bo ja mam za sztywno a chciałbym mięciej
znalazłem takie coś ale wygląda że to się nakłada na amory a nie pod resor

długi może więcej
-
TTom
-

Aaa..! Bardzo ładny zestaw, ale wydaje mi się że to nie jest zamiast amortyzatorów, ale w miejsce sprężyn lub ewentualnie resorów. Tu jeszcze inne możliwości (chyba już dawałem tego linka):
http://www.jcwhitney.com/autoparts/Brow ... 10/c-10101
Generalnie we wszystkich typach twardość można regulować płynnie (bez skojarzeń!

). Aaa i jeszcze o przydatności układu kontrolera; po dzisiejszej dość chłodnej nocy, rano stwierdziłem obniżenie się ciśnienia w układzie (zmniejszenie objętości zimnego powietrza), bez tego musiałbym sprawdzić ciśnienie jakimś manometrem "na piechotę" i dopompować. Pewnie w zimie będzie to jeszcze bardziej widoczne.

-
pancziki

autor: pancziki » pn sie 28, 2006 12:32 pm
pod resor poducha wygląda tak:

długi może więcej
-
zu-tec

pancziki pisze:pod resor poducha wygląda tak:

No - jakby wywalić z jedno-dwa pióra i pobawić się z ciśnieniem powietrza (o ile jest w tym ustrojstwie taka możliwość) to może byś i co zmiękczył tył - ale to eksperymentować by trzeba...

JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów

-
pancziki

autor: pancziki » pn wrz 25, 2006 2:08 pm
długi może więcej
-
zu-tec

To jest strona OEM'a (Tevesa) - czyli kompletne zawieszenia pneumatyyczne na pierwsze wyposażenie dla procudentów aut (na tej samej zasadzie co np. Bosch dostarcza układy wtryskowe)...
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów