Jaki grand cherokee?
Moderator: Mroczny
- bartekbp01
-
Re: Jaki grand cherokee?
Witam.
Widzę że odgrzewany kotlet smakuje najlepiej. Mam pytanie. Mianowicie noszę sie z zamiarem kupienia ZJ i zastanawiam się nad silnikiem. Nie myśle tu o mocy bo wiem jak jezdzi z 4.0 i podejrzewam że 5.2 jest sporo mocniejszy. Bardziej chodzi mi o spalanie. ZJ 4.0 z 97 roku mojego kolegi mieści się w 18 litrach podtlenku LPG na asfalcie . Ile realnie spali taki 5.2 V8?
Widzę że odgrzewany kotlet smakuje najlepiej. Mam pytanie. Mianowicie noszę sie z zamiarem kupienia ZJ i zastanawiam się nad silnikiem. Nie myśle tu o mocy bo wiem jak jezdzi z 4.0 i podejrzewam że 5.2 jest sporo mocniejszy. Bardziej chodzi mi o spalanie. ZJ 4.0 z 97 roku mojego kolegi mieści się w 18 litrach podtlenku LPG na asfalcie . Ile realnie spali taki 5.2 V8?
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

25 - 30 lpg 

Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji
Z dużym uproszczeniem około 5 litrów więcej na stòwe. Ale często bywa że w trasie są to bardzo zbliżone wielkości.
Pozdro
Pozdro
Wj/Wg
W trasie duzej roznicy nie ma, litr dwa wiecej. No ale po miescie V8 lubi wypic. 

Tyle to MIAdamek pisze:25 - 30 lpg

Ale za to jaka frajda z jazdy nie to co jakimś syfskim dieselem co jadąc tasiem 12 łyknie

NO I JEST RZOPA
- bartekbp01
-
ok. dzięki. 

CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

- Misiek Cypr
-
Jak auto bedzie stockowe, to 5.2 lyka 20-22 beny po miescie przy niezbyt oszczednej jezdzie. Na lpg chlal mi 22-24 po Gdyni.
W trasie udalo mi sie zejsc do 13
, ale jedno wyprzedzanie z kickdownem i dodaje na EVICU litra na setke 
W trasie udalo mi sie zejsc do 13

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
pytanie o spalanie jeepa....
jest co najmniej niestosowne
jeep pali... ile potrzebuje
jest co najmniej niestosowne

jeep pali... ile potrzebuje
nie na darmo mówi się na te silniki: piece

Na 4.0 tak sie mowi.Mroczny pisze:nie na darmo mówi się na te silniki: piece

- bartekbp01
-
Nie no , Ja wiem że dżip to musi palić ale dla mnie to ważne gdyż będzie musiał pokonywać trasy Kraków Oslo i z powrotem kilka razy do roku więc różnica w spalaniu rzędu 5l na sto to dość dużo.
Z drugiej strony nie ma nic piękniejszego niż dzwięk amerykańskiej V8 o poranku...
Z drugiej strony nie ma nic piękniejszego niż dzwięk amerykańskiej V8 o poranku...

CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

no to do kręcenia kilometrów... tanio
proponuję Skodę Octavia 1, z silnikiem TDI i 4x4. auto tanie w zakupie, tanie w eksploatacji i proste w naprawach
spalanie.. poniżej 5 litrów ON w trasie
Jeep ma jechać, ma mieć moc, ma wydawać miłe dla ucha dzięki (szczególnie V8), ma dawać radość z jazdy ... i ma nie być ekonomiczny
proponuję Skodę Octavia 1, z silnikiem TDI i 4x4. auto tanie w zakupie, tanie w eksploatacji i proste w naprawach
spalanie.. poniżej 5 litrów ON w trasie

Jeep ma jechać, ma mieć moc, ma wydawać miłe dla ucha dzięki (szczególnie V8), ma dawać radość z jazdy ... i ma nie być ekonomiczny

Z moich obserwacji wynika że na trasie najlepiej pali WJ 4.7 Ale to opinia gościa który ostatni raz z ekonomią miał na studiach do czynienia 

NO I JEST RZOPA
Bartek. Przelicz cene gazu i wyjdzie ci, ze to duze spalanie wcale nie boli po kieszeni. Koszt jak plaskacza z 2.0 silnikiem. 

Problemem może być też tankowanie gazu co około 300 km na obczyźnie. W sensie często trzeba szukać stacji.
Wj/Wg
No co ty. W dzisiejszych czasach ? Stacji wszedzie jest od groma. Jedynie Hiszpania troche odstaje.10zulu pisze:Problemem może być też tankowanie gazu co około 300 km na obczyźnie. W sensie często trzeba szukać stacji.

http://www.mylpg.eu/stations/
- Blackbear
- Kontaktowanie:
300km to dystans akurat na krótką przerwę w jeździe. Można wykorzystać na zatankowanie i fizjologię. Jedno w parze z drugim10zulu pisze:Problemem może być też tankowanie gazu co około 300 km na obczyźnie. W sensie często trzeba szukać stacji.

Średnio co tyle wiezione przez nas kobity sikają, a koledzy spozywajacy piwo czy dzieci nawet dwa razy częściej

A jeśli tobie i tak mało to większy zbiornik albo mniejszy silnik. Nie uwierzę, że 4.0 w trasę się nie nadaje

Było Pajero, jest Galant
A co ma sie nie nadawac ? Nadaje sie bezproblemowo 4.0.
Plusy sobie zawsze każdy znajdzie więc wypisuje co może denerwować. Jak najbardziej się nadaje w trasę, do tego został zrobiony by przemierzać komfortowo kontynenty 

Wj/Wg
XJ ?
nie w naszych warunkach
względny komfort może i jest.. ale układ hamulcowy nie jest najlepszy, brak ESP, słaby ABS, słabe światła, spalanie.. znaczne
nie w naszych warunkach
względny komfort może i jest.. ale układ hamulcowy nie jest najlepszy, brak ESP, słaby ABS, słabe światła, spalanie.. znaczne
lepsze hamulce10zulu pisze:Piszę o Grandzie ZJ poliftowym.
większy komfort
większe spalanie
w stosunku do XJ
Subiektywnie:10zulu pisze:Piszę o Grandzie ZJ poliftowym.
Zjeździłem pół europy xj'tem 4,0 , a drugie pół zj'tem 5,2. I później jeszcze po raz kolejny całą Polskę zj'tem 4,0. Każdym dziesiątki tys. km.
Z tych trzech (bo są lepsze auta do takich eskapad) najsensowniejszy (IMO) jest zj 4.0 - jakkolwiek najlepiej jeździło mi się 5,2

ZJ'ty poliftowe oba, XJ '89.
ZJ ogólnie jest młotkonaprawialny, części dość tanie i dostępne (nawet najdziwniejsze elementy). Prawie wszystko dostępne z "gleby" (bieda-lift 2"), w komorze silnika też do wszystkiego da się dojść (w 4.0 jednak łatwiej). Jeśli nie jest podrutowany - to wytrzymały i bezawaryjny pojazd, a każda awaria jest symptomatyczna na wiele-set kilometrów przed jej permanentnym wystąpieniem. Jak dla mnie - auto niemal doskonałe (czegokolwiek by tam nie gadali elektroortodoksi-dyletanci

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Właśnie najbardziej mnie martwią te mosty w jeepach. Zwłaszcza, że szukam do offroada. Zacznę grzebać, liftować, orać i naprawiać ciągle.misman pisze:Subiektywnie:10zulu pisze:Piszę o Grandzie ZJ poliftowym.
Najsłabsze są mosty i zawieszenie - ale przy normalnej eksploatacji (bez bezmyślnego katowania) dają spokojnie radę. Przy minimalnej (naprawdę podstawowej), ale jednak mimo wszystko wiedzyz elektrotechniki da się bez problemu ogarnąć, i w razie "w" jechać dalej
![]()

Było Pajero, jest Galant
Czlowieku! Jeszcze nie kupiles a juz sie martwisz?
Kup i ciesz sie zyciem kurde.
Kup i ciesz sie zyciem kurde.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.