Cherokee 2,1TD szczezł... :(

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Stefan
Kontaktowanie:

Cherokee 2,1TD szczezł... :(

Post autor: Stefan » wt lut 13, 2007 12:13 am

Witam,
auto mi szczezło... objawy....
jadąc po mieście(po uprzednim upalanko) nagle zaczyna przerywać dawkowanie gazu.. krztusi go/dławi... przgazówka za bardzo nie pomaga... staję sprawdzam czy coś nie coś pod maską było.. nic .. odpalam i kicha...
niby odpalał na chwile, ale go krztusiło/dławiło aż gasł....
potem sholowany kawałek, udało się odpalić... na jałowych chodził jakieś 20 minut w porząku było... 5 minut jazdy i znowu krztusi/dławi... zgasł i nie zapalił... przerwa 20 minut.. odpalił.. trochu ujechał dławiło/krztusiło i szczezł...

teraz moje przypuszczenia....
może pompa paliwa? po odkręceniu wężyków do i z filtra paliwa przy próbie rozruchu nie czuć ssania czy czegoś tam.. nic nie czućpo prostu...:/

co wy na to??
!! FOR FUN !!

Awatar użytkownika
Elmir
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Elmir » wt lut 13, 2007 12:37 am

Witam u mnie jest podobnie tylko nie tak drastycznie mój ma akurat zajechane wtryski. Jak mocno przyspieszam to jakby mu brakowało paliwa dławi się mam nadzieje że po wymianie końcówek wtrysków będzie dobrze. Sprawdz układ paliwowy a szczegulnie filtr paliwa jest bardzo czuły :)2 :-?
Jest na nowo XJ 4,0 a było 2,1 TD i kiedyś 4,0.
tel. 696439227

Awatar użytkownika
shalashaska
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shalashaska » wt lut 13, 2007 3:28 pm

Hmmm trudno tak powiedziec, takie objawy sa jak brakuje paliwa w baku, no ale wiem że ją posiadasz, więc trzeba szukac.
Peugot; Nissan amera N15; Etz251

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » wt lut 13, 2007 4:50 pm

a filtr paliwa Ty sprawdzil, bo to co opisujesz sugeruje jakoby woda we filtrze byla
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
borman

Post autor: borman » wt lut 13, 2007 5:05 pm

suziXL pisze:a filtr paliwa Ty sprawdzil, bo to co opisujesz sugeruje jakoby woda we filtrze byla
....... :)2 :)2 :)2 - wymiana filtra powinna pomóc .

Awatar użytkownika
Stefan
Kontaktowanie:

Post autor: Stefan » wt lut 13, 2007 5:29 pm

filtr paliwa wyjąłem/opróżniłem wylałem zawartość... i ciągle nic.. chyba, że jakoś z tej podstawy filtra się upuszcza??

w takim razie zbieram około 150 szelestów na nowy filtr paliwa... :/

i sprawdzałem też, bez filtra kręcić, ale cosik wygląda jakby nic nie leciało...
może dlatego, że aku się rozładował przez dużo prób kręcenia i było odpalane prze kable? sprawdzę to jeszcze jakoś...
!! FOR FUN !!

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » wt lut 13, 2007 6:00 pm

bo jak juz sciagnales filtr to Ci sie uklad zapowietrzyl, dopoki nie odpowietrzysz to nie zaciagnie

sprawdz tez szczelnosc przewodow paliwowych, byc moze masz gdzies przytarty i gdy jedziesz to lapie powietrze

wejdz sobie do dzialu nissana albo LRa i poszukaj info o ukladach paliwowych w dieslach, znajdziesz tam wszystkie mozliwe przyczyny niedomagania i sposoby diagnozy i naprawy

tu w jeepie wiele nie znajdziesz

BTW na filtrze paliwa w dieslu oszczedzac nie mozna, bo naprawa pompy jest droga i upierdliwa, a na koniec i tak moze nie przyniesc spodziewanych efektow, a wtedy jest placz bo pompe trzeba wymieniac
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

boris.blank

Post autor: boris.blank » wt lut 13, 2007 9:55 pm

Do mnie też ostatnio przyjechał człowiek z takimi samymi objawami ale w silniku 2.5 VM. Objawy - brak paliwa, coś tam mu szarpał i zdechł. Okazało się, że to nie filtr, pompa itp.
Padł rozrząd :)21

Awatar użytkownika
Stefan
Kontaktowanie:

Post autor: Stefan » wt lut 13, 2007 10:22 pm

w osłonie rozrządu mam takie niby szczeline, że mogę podejrzeć na rolki i pasek jest... jemu walnęło, czy przestawiło? bo u mnie pasek jest na miejscu
!! FOR FUN !!

Awatar użytkownika
shalashaska
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: shalashaska » wt lut 13, 2007 11:47 pm

W osłonie masz takie dwa otworki które służą do sprawdzania punktów na kołach rozrządu.Na kołach masz mieć punkty i mają się pokryć z tymi znakami na otworach.
Peugot; Nissan amera N15; Etz251

Awatar użytkownika
Stefan
Kontaktowanie:

Post autor: Stefan » czw lut 15, 2007 10:20 am

zatem...
udało mi się odpalić strucla...
jako, że bawiłem się tylko filtrem paliwa więc to musiał być on... założony jeszcze jest stary, bo dzisiaj jeszcze jeep pojedzie do mechanika, bo nie tylko z filtrem jest problem, a jest to dodatkowa motywacja do zawiezienia auta.... :D

dzięki za pomoc.
!! FOR FUN !!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”