Czy kupowac Cherokee?

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Kwas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Kwas » sob kwie 23, 2005 4:43 pm

mel pisze:Brać auto w ciemno - jak doprowadzisz do dobrego stanu technicznego to jazda prawie darmocha :D
A tak uczciwie - to w moim Zj-cie od czasu remontu generalnego po kupnie - wymieniam olej, świece, i średnio jeden krzyżak co pół roku, no może dwa, do tego koszty związane z instalacją gazową - raz do roku przewody, co co 10000 świece, 30000 kable,palec i kopułka.
ceny - w porównianiu do moich wcześniejszych samochodów śmieszne - ale znalazłem dobry i tani serwis.
Z pamięci:
przegląd co 10000 km - robocizna ok 250 zł
wszelkiej maści oleje poniżej 20 zł/litr, świece też poniżej 20 zł/szztuka, filtr oleju ze 40-50 zł, kable wysokiego napięcia 90 zł, krzyżaki jakieś 50 zł za sztukę ale lecą co pół roku.
Zasada jest prosta: w aso za 5000 zł będziesz miał przegląd okresowy plus wymiana klocków (to tak w zaokrągleniu ), a u zaprzyjaźnionego mechanika zrobisz pół remontu całego syfa.
I tak jest ze wszystkim - zamienników/podrób i uzywek jest dużo ale trzeba wiedzieć gdzie szukać.
Tylko część poważniejszych rzeczy musisz szukać w oryginale i zato zapłacisz więcej.
Dlatego b. ważne jest aby przed zakupem auto obejrzał dobry mechanior - i pomógł Ci wyliczyć ile i co na starcie jest konieczne do roboty.
Do ważnych rzeczy zaliczyłbym stam silnika, stan osprzętu i podzespołów elektrycznych, stan skrzyni, napędów, mostów, zawieszenia, reduktora - starczy? :D
mel

Dzieki, dokladnie o to mi chodzilo :)

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » sob kwie 23, 2005 10:39 pm

Tak swoja drogą,to nikt Ci tu nie powie żebyś nie kupował :)21
Brać!
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Discotheque

Post autor: Discotheque » ndz kwie 24, 2005 1:10 am

misialek pisze:
WJ Jeep pisze:Panowie, ppisałem o samochodach wyjeżdżających prosto z fabryki nadających się do cięższego (prawdziwego) terenu. Suzuki nie ma w ofercie takich samochodów.
Kolego albo nie widziałeś w życiu fabrycznego samuraja lub jimnego w akcji albo błędnie rozumiesz pojecię "fabrycznie przygotowany" :wink:
Zmartwie Cie. Fabryczny Jimny do fabrycznego Rubicona raczej nie podskoczy. Porownaj wagi, skok zawieszenia, wage, moment obrotowy, moc, duperelki typu odpowietrzniki mostow, zabezpieczenie przed woda itp itd.

Fanatyzm fanatyzmem ale nie zamykajmy sie w getcie jednej marki.

Fabryczny defekter tez jest cool do terenu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”