wycieraczka tył i olej w mostach

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
blackjack
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: prośba

Post autor: blackjack » śr maja 04, 2005 11:09 am

elita pisze:
blackjack pisze:
wojtek_pl pisze:A jak się ją rozbiera ? Tylną klapę znaczy się?

mam schemat:
4 kable, czarny to masa, reszta to:
brown/red - załączenie wycieraczki z wyłącznika, w sumie tylko start bo krańcówka go odpina (uzik na wipe daje tu 12V)
white - zasilanie przy załączonym silniku lub na on (czyli stale tu powinieneć miec 12V)
brown/white - zasilanie, gdy kręci się pompka od spryskiwacza (wash = 12V).

Układ działa tak, że stale bierze zasilanie z kabla białego, włączonego przez krańcówke, gdy wycieraczka dojedzie do pozycji parkingowej się zatrzymuje.
Start następuje z kabla brązowo/czerwonego palcem na wipe, lub brązowo białego palcem na wash razem z odpaleniem spryskiwacza.

a tu schemat: http://jola.comm.pl/linux/jeep/tylniawycieraczka.jpg
Dzięki za odpowiedz..... jutro pobawię się z tym znowu, ale i tak musze gdzieś to koło zęgate - plaskitowe dorwać, bo jest wytarte. Nie wiesz czy może to koło z jakiegoś innego mechanizmu mozna dopasować?????

Awatar użytkownika
Stiopa

Post autor: Stiopa » śr maja 04, 2005 12:49 pm

Discotheque pisze:
wojtek_pl pisze:A jak się ją rozbiera ? Tylną klapę znaczy się?

U mnie tylna klapa jest plastikowa. Czy to normalne ?
Tak to normalne podobnie jak w trabancie :)21 rowniez przednie podszybie masz plastikowe.

Tylna rozbierasz podwazajac delikatnie tapicerke i kolki ktore ja trzymaja. Ale nie rob tego jak bedzie zimno tylko najlepiej jak auto postoi na sloncu i rob to bardzo delikatnie. Przewaznie pekaja mocowania kolkow w tapicerce bo sa kupowate i wtedy jest muka bo albo je wklejasz na kleje albo mocujesz wkretami co jest brzydkim rozwiazaniem.
Bociek !! Ty się bój boga z takimi poradami !! :D :D
Jakie kleje czy wkręty ? W każdym sklepie motoryzacyjnym ( im bardziej gówniany tym lepiej ) maja takie fajne kołki z dużymi talerzykami i kołeczkiem blokujacym wpychanym w środek (jak kołki do mocowania styropianu do ściany :D ) , po 80 groszy za sztukę . Mają tyle że aż sprzedają . Nic tylko iść i kupić .Pasują jakby stamtąd były .
Ja jak klapę rozbierałem to pourywałem wszystkie kołki i jedyny minus jest taki , że te urwane końcówki powpadały do środka i sobie tam grzechoczą jak klapę podnoszę .

:D :D :D
Stiopa
XJ Sport '93

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”