oleje - temat rzeka. kto mądry?

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
SiwyJeep

Post autor: SiwyJeep » śr lis 02, 2005 8:36 am

Radek666 pisze:
SiwyJeep pisze:Ja mam w silniku Texaco 10W-40 i nic sie nie dzieje, poza wyciekiem tylnym uszczelniaczem wały, ale to chyba nie wina oleju :wink:
A do reduktora wlewa sie ten sam olej co do skrzyni atomatycznej ( ja jeżdżę na Mobilu ATF220, a mostach Castrol Saf-x 75W-140 ( plus dodatek mopar w tylnym).
75W-140 do przedniego mostu to chyba duza przesada?! No chyba ze caly czas orzesz bloto z zapietym przodem (a i w tym przypadku bym sie zastanawial)
Niech nie narzeka, że pan zły :wink: A tak szczerze mówiac to wlalem go dalego, że akurat stał u mnie luźny na półce, ale nie żałuję, bo jakby most troche przycichl po wlaniu tego oleju, a może to tylko psychologiczne wrażenia, w kazdym razie na pewno mu nie zaszkodzi.
"..Mężczyzni nigdy nie dorastają, tylko z wiekiem ich zabawki drożeją.."
XJ'93 4.0HO, Sj413

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr lis 02, 2005 8:44 am

SiwyJeep pisze: Niech nie narzeka, ¿e pan z³y :wink: A tak szczerze mówiac to wlalem go dalego, ¿e akurat sta³ u mnie lu¼ny na pó³ce, ale nie ¿a³ujê, bo jakby most troche przycichl po wlaniu tego oleju, a mo¿e to tylko psychologiczne wra¿enia, w kazdym razie na pewno mu nie zaszkodzi.
;-) Most napewno ucichnie bo to gesty skurczybyk ten olej. Ale zato spalanie i temperatura mostu wzrosna....
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

Awatar użytkownika
SiwyJeep

Post autor: SiwyJeep » śr lis 02, 2005 9:02 am

Radek666 pisze:
SiwyJeep pisze: Niech nie narzeka, że pan zły :wink: A tak szczerze mówiac to wlalem go dalego, że akurat stał u mnie luźny na półce, ale nie żałuję, bo jakby most troche przycichl po wlaniu tego oleju, a może to tylko psychologiczne wrażenia, w kazdym razie na pewno mu nie zaszkodzi.
;-) Most napewno ucichnie bo to gesty skurczybyk ten olej. Ale zato spalanie i temperatura mostu wzrosna....
Radek ty chyba dzisiaj jeszze kawy nie wypiłes :wink: Ten olej jest tak samo gesty jak 75W-90 tyle, że lepiej radzi sobie ze smarowaniem i nie traci swoich własciwości nawet w bardzxo wysokich temperaturach, ale nie sądzę aby po zalaniu tego oleju wrosly opory toczenia mechanizmu różnicowego. MOże myslałeś o oleju 90W-140? :wink: Tam rzeczywiście może być tak jak piszesz
"..Mężczyzni nigdy nie dorastają, tylko z wiekiem ich zabawki drożeją.."
XJ'93 4.0HO, Sj413

Awatar użytkownika
Radek666

Post autor: Radek666 » śr lis 02, 2005 12:16 pm

SiwyJeep pisze: Radek ty chyba dzisiaj jeszze kawy nie wypi³es :wink: Ten olej jest tak samo gesty jak 75W-90 tyle, ¿e lepiej radzi sobie ze smarowaniem i nie traci swoich w³asciwo¶ci nawet w bardzxo wysokich temperaturach, ale nie s±dzê aby po zalaniu tego oleju wrosly opory toczenia mechanizmu ró¿nicowego. MO¿e mysla³e¶ o oleju 90W-140? :wink: Tam rzeczywi¶cie mo¿e byæ tak jak piszesz
Nie nie pilem - odzwyczajam sie ;-)
Ja tam sie nie znam ale jak porownalem organoleptycznie na zimno gestosc oleju 75W90 i 75W140 to ten drugi byl duzo gesciejszy....
Radek zwany TReneR
Mialem sobie kiedys Jeepka :-(

Awatar użytkownika
danielpoz

Post autor: danielpoz » śr lis 02, 2005 2:04 pm

powinna byc gestosc identyczna na zimnym skoro maja 75/.....
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2" :)

Awatar użytkownika
Bogdan 4x4

Post autor: Bogdan 4x4 » śr lis 02, 2005 2:14 pm

Kujawski z pierwszego tłoczenia ist de best 8)

Awatar użytkownika
Kosa
Kontaktowanie:

Post autor: Kosa » śr lis 02, 2005 2:28 pm

ale tylko do diesla :cry: :cry: :cry:
Only at ...

ZJ 95' V8 4,5"up

LAREDO
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LAREDO » pt lis 04, 2005 2:30 pm

pisaliście o olejach do mostów, więc wam powiem coś. Wczoraj zalałem do tylnego mostu nowy lej MOBIL Mobilube czy jakoś tak o oznaczeniu HD- A, bo była mowa kiedyś o takich olejach w FAQ i ..... fa qiu - most wyje a bynajmniej jest głośniejszy niż był :(. Wylałem stary olej ponieważ po zdjęciu gumowej zatyczki smród oleju mało co nie powalił mnie z nóg, a nie wiadomo kiedy był ostatnio zmieniany. LSD nie mam.
szykuje się ponownie na 4x4 ale nie wiem na co :)
GSM 695 659 000

Awatar użytkownika
intruz

Post autor: intruz » pt lis 04, 2005 3:08 pm

Moze poprzedni wlasciciel wlal jakiegos doktora do dyfra, zeby ciszej chodzil...bo nie sadze , aby byla to wina nowego oleju. Sam lada moment tez chce zmienic olej w dyfrach i skrzyni biegow na Castrola- mam nadzieje, ze mu nie zaszkodzi...
XJ Country 4.0L, 242, manual, lift 2", LPG II gen. 30x9.5 AT/MT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”