Piasta przednia w XJ
Moderator: Mroczny
Re: Piasta przednia w XJ
Piasta jest w sobie bieżnią łożyska, dlatego nie ma mozliwości wymiany łożyska.
Rozbierałem takie piasty i też kombinowałem, ale nie da się
Rozbierałem takie piasty i też kombinowałem, ale nie da się
No to nie wiem co to jest za piasta skoro tymi śrubami skasowaliśmy luz.
Z resztą, po co miałbym to pisać gdyby to nie było prawdą?

Hakuna matata madafaka!
Tak naprawdę od strony teoretycznej to jest dziwne że nie ma kasowania luzu. Przecież nigdy nie da się zrobić dwóch takich samych wymiarów oski i zawsze te luzy trzeba jakoś skasować. No ale to tak teoretycznie co na studiach uczyli.
Ale skoro piszecie że nie ma kasowana luzów to nie neguję tego bo rozwiązania są różne.
Ale skoro piszecie że nie ma kasowana luzów to nie neguję tego bo rozwiązania są różne.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
Skasował może luz, ale nie na łożysku, tylko samą piastę dokręciłeś do zwrotnicy.Ziołek pisze:No to nie wiem co to jest za piasta skoro tymi śrubami skasowaliśmy luz.

Rozbieram i naprawiam Jeepy na codzień i uwież mi, że nie ma możliwości kasowania luzu.
Możliwe, w każdym razie zrobił to tymi właśnie śrubami, i działa. 

Hakuna matata madafaka!
Da się Darku,dasuchorz pisze:Nie da się.daniel sto pisze:Jakbym chciał kupić same piasty to po prostu bym je kupiłIdzi pisze:Nie idzie samych łożysk.Mam takie piasto do sprzedania :pNa razie kombinuję jak wymienić same łożyska w tych nierozbieralnych piastach. Jak już znajdę sposób to go opatentuję

Jest to robota dla dobrego tokarza,ale mozna tam wstawić normalne łożyska i gitara

Darek,Adam Lee przerobił piasty na zwykłe łożyska i wszystko bangla

Jeep xj Cherokiee 4,0 awtomat
Zapraszam na Mazury http://www.offroad.mazury.pl
Zapraszam na Mazury http://www.offroad.mazury.pl
Bangla, bangla, tylko jak naazie zbyt krótko, żeby mozna było stwierdzić, ż to udana zmotaLenyXJ pisze: Da się Darku,da![]()
Jest to robota dla dobrego tokarza,ale mozna tam wstawić normalne łożyska i gitara![]()
Darek,Adam Lee przerobił piasty na zwykłe łożyska i wszystko bangla

F150 302 V8
Wiem, że Adam zrobił zmotę, ale sam tego nie jest jeszcze pewny, dlatego na dzień dzisiajszy uważam, ze nie da się wymienić łożysk.
Wszystko zalezy jak długo będą działaś te piasty i jaki będzie koszt nowych łożysk i uszczelniaczy.
Wszystko zalezy jak długo będą działaś te piasty i jaki będzie koszt nowych łożysk i uszczelniaczy.
Panowie podczas wymiany krzyżaka oczywiście obejrzałem dokładnie piastę koła. I macie rację -ci co piszą że nie ma regulacji napięcia łożysk.
Do tej pory jeździłem i naprawiałem tylko poloneza , ładę i uaza. w jeepie jestem zielony ale pomalutku się uczę.
Pisząc że dokręcając śruby trzymające piastę do zwrotnicy zapobiegłeś odpadnięciu koła. Pewnie się luzowały już jakiś czas i pewnie za kilka km by ci koła odjechał - masz szczęście
I moje pytanie - czy to normalne że piasta kręci się z lekkim oporem?? u mnie tak jest - oczywiście po odkręceniu wszystkiego i wyjęcia jej a auta. Kręcąc jest lekki opór. ale nie słychać ani szumu ani innych objawów rozwalonego łożyska.
Do tej pory jeździłem i naprawiałem tylko poloneza , ładę i uaza. w jeepie jestem zielony ale pomalutku się uczę.
Pisząc że dokręcając śruby trzymające piastę do zwrotnicy zapobiegłeś odpadnięciu koła. Pewnie się luzowały już jakiś czas i pewnie za kilka km by ci koła odjechał - masz szczęście

I moje pytanie - czy to normalne że piasta kręci się z lekkim oporem?? u mnie tak jest - oczywiście po odkręceniu wszystkiego i wyjęcia jej a auta. Kręcąc jest lekki opór. ale nie słychać ani szumu ani innych objawów rozwalonego łożyska.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
Dopóki nie ma luzu i jest cicho to znaczy, że piasta jest OK.
Stef, sorki ale fotkę mi w telefonie wcięło, postaram sie zrobić tygodniu drugą

F150 302 V8
nie ma problemu, już wiem że mam nierozbieralne piasty.Kuba M. pisze:Dopóki nie ma luzu i jest cicho to znaczy, że piasta jest OK.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany