XJ TD 2.5 l

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

LesioS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: LesioS » wt paź 05, 2004 3:41 pm

PKi pisze:
LesioS pisze:Jak na polskie warunki to nawet 4.0 to bardzo duży silnik. Pewnie, że człowiek chciałby Orvisa V8 5.2, ale taki konik mnóstwo siana żre :(
Jak ci 4.0 za duzy to nie kupuj. Fakt utrzymać to trzeba.
Za duży to jest 5.2.... 4.0 jeszcze jest do zdzierżenia.

savage
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: savage » śr lis 24, 2004 4:05 pm

PKi pisze:
LesioS pisze:Odnoszę wrażenie (możliwe, że błędne) ale ten silnik 2.5TD nie jest w zbyt dużym poważaniu wśród piperów.
A może ktoś z tutejszych jeździ takim autkiem? Chętnie poznam opinię posiadacza....
Jezdziłem 8 miesięcy. To było jak za kare ! Teraz mam 4.0 benzyna i to jest jazda !

Na asfalt z delikatną nogą i bez lawety to diesel chwile wytrzyma, ale nie oczekuj zbyt wiele. Zywotność rzędu 180tyś max wtedt posypą się bilety NBP.
Hmmm.... Jeżdże 2.5TD już od 97r. ma ok 160tyś i jak na razie bez większych problemów. A jakie były?: - na początku - nie wiedzieć czemu poleciła pompa wody, regularne przeglądy w ASO i typowe wymiany - klocki oleje - żadnych innych usterek - jazda po terenie w umiarkowanym stopniu, możecie nie wierzyć ale dopiero w zeszłym tygodniu wymieniłem pierwszą !!!!! żarówkę w przednich światłach . Nie wymagam dużych prędkości od tego samochodu więc na szosie w zupełności wystarcza, wyprzedza się nieźle, tylko jest uporczywie twardy :wink: ogólnie jestem zadowolony.
Pzdr
savage

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » śr lis 24, 2004 4:35 pm

No pisałem wcześniej, przy dobrej obsłudze i niekatowaniu maszyny to chwile potrzyma. Widziałem i takie co mają 280tyś przebiegu i nic poważnego nie było.

A jak w anonsach dałem ogloszenie że sprzedam głowicwe do tego syfa to telefonu nie mogłem odłożyć, ludzie dzwonili co chwila z płaczem że maszyna sie posypła.

A wejdź se na mobile.de i zobacz. 40% już w ogłoszeniu przyznaje się że jest drugi komplet głowic. Właśnie wszedłem z ciekawości po długim czasie i wklepalem cherokee diesel >150.000km, cytuje dwa z pierwszych 4 ogłoszeń:
- "Motorschaden...."
- "MOTOR NEUE KOLBEN LAUFBUCHSEN LAGER E..."

Jeśli przy przebiegu 150tyś km co drugi robi poważny remont silnika to chyba coś o takim silniku znaczy ?! :-?
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

savage
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: savage » śr lis 24, 2004 5:02 pm

[quote="PKi"]No pisałem wcześniej, przy dobrej obsłudze i niekatowaniu maszyny to chwile potrzyma. Widziałem i takie co mają 280tyś przebiegu i nic poważnego nie było.

I to jest najprawdziwsza prawda - jak o coś dbasz to Ci się odwdzięczy :) Oczywiście wszystko zależy dd sposobu użytkowania a przedewszystkim sposobu prowadzenia samochodu (zmiana biegów i ich wykorzystanie - diesel to nie to samo co benzyna, odpalania - świeca żarowa, itp. - oczywiście z manualem)

"Jeśli przy przebiegu 150tyś km co drugi robi poważny remont silnika to chyba coś o takim silniku znaczy ?! "

Może o silniku a może o właścicielu ??

Awatar użytkownika
PKi

Kontaktowanie:

Post autor: PKi » śr lis 24, 2004 9:43 pm

No nie całkiem. Porównaj choćby dla kontrastu z silnikami mercedesa (200D, 300D) które normalnie żyją po 700tyś km bez dotknięcia palcem. A tu w pipach raptem bardzo duży procent tych silnikow pada. Włosi mają najgorsze co tu wiele ukrywać, a że chrysler był wtedy w kropce i kupił te silniki od włochów to już inna historia.

Silnik 2.5TD w XJcie jest kiepsko zamontowany, ma zbyt małą chłodnice, niewydatne wisko, brak cyrkulacji powietrza z tyłu komory silnika, brak chłodnicy oleju no i kiepska konstrukcja silnika robi swoje. Po prostu ten typ tak ma. Jesteś pierwszą osobą ktorą poznaje co nie miala problemów z tym silnikiem, a jak piszesz eksploatujesz go 7 lat ?!
XJ '88 4.0 Kuna
Obrazek
OFFPOJE TEAM

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”