Jeepy z ogłoszeń

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
andrzej:)

Re: Jeepy z ogłoszeń

Post autor: andrzej:) » wt paź 12, 2010 8:25 pm

4x4 zawsze jest droższe w eksploatacji niż plaskacz, choć zagazowany XJ jest chyba jedną z tańszych terenówek (w zakupie i w eksploatacji) nadającą się także do jazdy na codzień, pamiętaj jednak że to auto ma swoje lata....

bronco2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bronco2 » wt paź 12, 2010 8:30 pm

No właśnie tego się boję. Wiadomo, że taki zakup może się okazać skarbonką bez dna. A tak realnie rzecz biorąc (pomijając najczarniejszy scenariusz, że to złom poskładany z kilku innych egzemplarzy, a blachy trzymają się na szpachli) to co może mnie czekać? Jakie ewentualnie problemy i związane z nimi koszty?

Awatar użytkownika
saleta

Kontaktowanie:

Post autor: saleta » wt paź 12, 2010 8:38 pm

jak masz młotek :lol: i zestaw kluczy to se sam naprawisz :)21
był ZJ4.0`93LPG,31x10,5KL71,13000lbs
jest Y61`99/01SE 35``,itd
https://picasaweb.google.com/piojeep

bronco2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bronco2 » wt paź 12, 2010 8:41 pm

heheh, nie przeceniaj moich możliwości. Ja byłbym skłonny zepsuć nawet metalową kulke :D Nie no żarty żartami, ale nawet użytkownicy Jeepków przyznają, że w naprawach to one tanie nie są, więc trochę strach jest. Ale z drugiej strony zawsze marzyłem o takim Jeepie (nawiasem mówiąc to sporo tych motoryzacyjnych marzeń było :D)

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » wt paź 12, 2010 8:58 pm

Ceny części nie powalają (zakładając, że napędy, i skrzynia są ok), problemem może być upierdliwość drobnych awarii i ich częstotliwość, ale to zależy od stanu utrzymania danego egzemplarza, jak i sposobu użytkowania (auto jeżdżone w terenie psuje się częściej). No i trzeba mieć mechanika ogarniającego 4x4.

Awatar użytkownika
saleta

Kontaktowanie:

Post autor: saleta » wt paź 12, 2010 9:01 pm

terenu nie trzeba wystarcza polskie drogi w zimie lub po :)21
był ZJ4.0`93LPG,31x10,5KL71,13000lbs
jest Y61`99/01SE 35``,itd
https://picasaweb.google.com/piojeep

bronco2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: bronco2 » wt paź 12, 2010 9:02 pm

a ja własnie szukam auta na zimę!!! :evil:

Awatar użytkownika
adam_buszkowo

Post autor: adam_buszkowo » śr paź 13, 2010 9:41 pm

jesli ktos sie wybiera po Wj do Nakła (paterek) nad notecia lub Szubina,to niech lepiej spedzi ten czas :)21
Wj-ty srebrne 3.1td
Naprawa sam. Jeep
Części do Jeepów-silniki skrzynie mosty reduktory
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655

Awatar użytkownika
boomi2

Post autor: boomi2 » pt paź 15, 2010 10:28 pm

oglądał może ktoś tego ?? może ktoś coś powie o tym konkretnym przykładzie :)21
http://otomoto.pl/jeep-cherokee-czarny- ... 19853.html
Jeep ZJ 96' 5.2 lift 4,5", 33" był
pisane po 23 nie jest pawdziwe :)14 :)13

Awatar użytkownika
wasior-xj

Kontaktowanie:

Post autor: wasior-xj » sob paź 16, 2010 7:21 am

boomi2 pisze:oglądał może ktoś tego ?? może ktoś coś powie o tym konkretnym przykładzie :)21
http://otomoto.pl/jeep-cherokee-czarny- ... 19853.html
raczej po zdjęciach nic nie można powiedzieć bo nie widać starego lakieru.Tylko pytanie po co ktoś go pomalował na mat ??szkoda że zdjęcie wnętrza jest od strony pasażera bo nie widać jaki ma reduktor :roll: przedni zderzak jakoś dziwnie zamontowany :o no i to podniesienie o 10cm, bo to 4cale a przy tym potrzeba już zmiany amorków,wahaczy, panharda i pewnie opuszczenia reduktora.No chyba że ktoś robi po taniości jak niektórzy dając pod sprężyny podkładki takie duże i inne takie metody druciarstwa.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob paź 16, 2010 8:20 am

90' rok, to dosc stary egzemplarz, na pewno korozja go nawiedzila i stad moze ten kolor. W tym wieku auto moze byc zadbane, ale slady korozji napewno beda. Chyba ze ktos kastrata z Florydy sciagnie :)21

Niestety XJ starsze rdzewieja w naszym klimacie mocno. Jak trzyma sie kupy jeszcze to posluzy.

Ceny czesci do Jeepa sa zaskakujaco niskie. Komplet tarcz, klockow i szczek do recznego w moim ZJ to byl wydatek 800PLN. Do mojego plaskacza, jedna tarcza 300 PLN.

Poszedl wal przedni i w serwisie krzykneli 6kPLN, ale przyjal przeszczep przegobu od Audi za 224 PLN :)21
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
wasior-xj

Kontaktowanie:

Post autor: wasior-xj » sob paź 16, 2010 9:28 am

Misiek Cypr pisze:90' rok, to dosc stary egzemplarz, na pewno korozja go nawiedzila i stad moze ten kolor. W tym wieku auto moze byc zadbane, ale slady korozji napewno beda. Chyba ze ktos kastrata z Florydy sciagnie :)21

Niestety XJ starsze rdzewieja w naszym klimacie mocno. Jak trzyma sie kupy jeszcze to posluzy.

Ceny czesci do Jeepa sa zaskakujaco niskie. Komplet tarcz, klockow i szczek do recznego w moim ZJ to byl wydatek 800PLN. Do mojego plaskacza, jedna tarcza 300 PLN.

Poszedl wal przedni i w serwisie krzykneli 6kPLN, ale przyjal przeszczep przegobu od Audi za 224 PLN :)21
Ja akurat znam auta z roczników 88-90 które o dziwo nie mają rdzy :)21 a te nowsze czyli 91-94 są strasznie pognite, więc widujesz raczej auta z roczników które gniły. A co do przedniego wału to piszesz omylnie bzdury, bo przedni wał to przedni wał od reduktora do mostu i tego nie da się zastąpić przegubem od Audi. ZJ ma inna budowę przedniego mostu niż XJ bo ma przegub a nie krzyżak,więc piszesz o wymianie przegubu a nie wału :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob paź 16, 2010 3:01 pm

Sprobuj dostac przegob homokinetyczny w sieci Chryslera w Polsce, to Ci zaproponuja caly wal :)21

Wiem co poszlo, ze to tylko przegub i ze wymiana banalnie prosta, ale przegob dopasowalem od Audi A8, jedyna roznica to jedna miseczke trzeba przelozyc. Po mojej akcji producent juz oferuje ten element tez do ZJ ta.

XJ ma inny wal. Moj ma dwa krzyzaki i jeden przegob. XJ jest fajniejszy do zabawy i duzo lzejszy, tanszy w motaniu i mniej pali. Trudno jednak namioerzyc przyzwoity egzemplarz. Mi ZJ wystarcza. XJ jest drozszy w zakupie i pewnie zasluzenie.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » sob paź 16, 2010 8:30 pm

Misiek Cypr pisze:Po mojej akcji producent juz oferuje ten element tez do ZJ ta.
Podziel swym szczęściem i wiedzą tajemną, gdyż albowiem może się przydać za czas jakiś (oby nie, już dwa przeguby wymieniałem i zawsze z tym problem..... :-? )

Awatar użytkownika
wasior-xj

Kontaktowanie:

Post autor: wasior-xj » ndz paź 17, 2010 6:33 am

andrzej:) pisze:
Misiek Cypr pisze:Po mojej akcji producent juz oferuje ten element tez do ZJ ta.
Podziel swym szczęściem i wiedzą tajemną, gdyż albowiem może się przydać za czas jakiś (oby nie, już dwa przeguby wymieniałem i zawsze z tym problem..... :-? )
ale o jakim przegubie mowa?? przy kole ?? bo jak tak to może prościej zmienić to na rozwiązanie z XJ ??

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » ndz paź 17, 2010 1:57 pm

No mi chodzi o przegub homokinetyczny na przednim wale. Zresztą te przeguby przy kołach (na półosiach) jakoś szczególnie trwałe też nie są :cry:

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » ndz paź 17, 2010 7:24 pm

Witam, co możecie koledzy powiedzieć mi o tej bryce http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Red-2000 ... 3a5f9931a6
Wygląda całkiem dobrze, zastanawia mnie to podniesione zawieszenie o 3" tzn. czy możecie po zdjęciach rozpoznać czy był katowany w terenie czy też właściciel podniósł go dla ogólnego picu. Generalnie autko wygląda sympatycznie.
Dzięki za informacje
Pozdr.

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » ndz paź 17, 2010 7:56 pm

bez skóry :)3 :)21

Awatar użytkownika
wasior-xj

Kontaktowanie:

Post autor: wasior-xj » pn paź 18, 2010 7:42 am

andrzej:) pisze:No mi chodzi o przegub homokinetyczny na przednim wale. Zresztą te przeguby przy kołach (na półosiach) jakoś szczególnie trwałe też nie są :cry:
to wystarczy zmienić na krzyżaki :)21

SlyWhite pisze:Witam, co możecie koledzy powiedzieć mi o tej bryce http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Red-2000 ... 3a5f9931a6
Wygląda całkiem dobrze, zastanawia mnie to podniesione zawieszenie o 3" tzn. czy możecie po zdjęciach rozpoznać czy był katowany w terenie czy też właściciel podniósł go dla ogólnego picu. Generalnie autko wygląda sympatycznie.
Dzięki za informacje
Pozdr.
ale że co to ma być niby dobra cena ?? przecież to drogo wyjdzie w PL dostaniesz w tej kasie ładniejszego.

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » pn paź 18, 2010 10:14 am

wasior-xj pisze:
andrzej:) pisze:No mi chodzi o przegub homokinetyczny na przednim wale. Zresztą te przeguby przy kołach (na półosiach) jakoś szczególnie trwałe też nie są :cry:
to wystarczy zmienić na krzyżaki :)21

SlyWhite pisze:Witam, co możecie koledzy powiedzieć mi o tej bryce http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Red-2000 ... 3a5f9931a6
Dzięki za informacje
Pozdr.
ale że co to ma być niby dobra cena ?? przecież to drogo wyjdzie w PL dostaniesz w tej kasie ładniejszego.
W zasadzie myślałem o przyciągnięciu go na mienie, bo jak wgryzłem się we wszystkie opłaty to faktycznie nie ma się co silić, bo drugie tyle trzeba wyłożyć od ręki a jeszcze pasowała by kasa na pakiet startowy :)11

Awatar użytkownika
wasior-xj

Kontaktowanie:

Post autor: wasior-xj » pn paź 18, 2010 11:11 am

SlyWhite pisze: W zasadzie myślałem o przyciągnięciu go na mienie, bo jak wgryzłem się we wszystkie opłaty to faktycznie nie ma się co silić, bo drugie tyle trzeba wyłożyć od ręki a jeszcze pasowała by kasa na pakiet startowy :)11
no to jeszcze się opłaca bo poliftowe za 18tyś są już z gazem.

wzi13
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wzi13 » wt paź 19, 2010 4:19 pm

Awatar użytkownika

Post autor: andrzej:) » wt paź 19, 2010 10:19 pm

uszkodzona skrzynia - remont/wymiana kosztują niemało....

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » śr paź 20, 2010 8:17 pm

Panowie, czy ów egzemplarz http://www.auta4x4.pl/terenowe-wozy.php?id=259 wart jest 29tysi??? Stan licznika ok. 160kilku tysięcy km (bo to wersja europejska) auto bezwypadkowe, zadbane w pełni sprawne kompletna książka. Udzielają 3 miesiecznej gwarancji pod warunkiem że nie będzie przez ten czas gazowany. Auto opłacone gotowe do rejestracji. Proszę o opinie.

SlyWhite
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: SlyWhite » czw paź 21, 2010 3:38 pm

Mam pytanie do kolegów, czy ktoś może oglądał ten model:
http://www.ooyyo.pl/samochody-jeep-cher ... 98627.html
bo być może jest to właśnie okaz, na kkóry się pokuszę.
Według sprzedajęcego wszystko działa jak powinno, auto nie katowane w terenie jedynie małe wypady w spokojny las :wink:
Wał wymaga uszczelnienia oraz wymienić trzeba przewód od wspomagania kierownicy bo trochę poci, czasami blokuje sterowanie szybami z pozycji kierowcy (może wystarczy tylko przeczyścić styki na przełączniku blokującym szyby). Opony jak widać dadzą radę na tą zimę później należy przygotować się do zakupu nowych, instalacja gazowa II generacji, redyktor z pozycją Full time, Part time. Skrzynia i napędy sprawne, chodzą bez zarzutu.
Proszę o ewentualne opinie.
Dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”