ZJ jako holownik
Moderator: Mroczny
ZJ jako holownik
Zastanawiam się nad sprzedażą WJ 2.7 i kupnem czegoś z V8 za tę kasiorkę. Sensownym wydaje się być ZJ 5.2, z tym że nie wiem jak będzie sobie radził na kołach 33" z ciągnięciem lawety z rajdówką. Macie jakieś doświadczenia? Skrzynia się nie gotuje czy jakieś inne usterki w ten deseń?
Ile gazu taki ZJ na 33" pali po mieście?
Ile gazu taki ZJ na 33" pali po mieście?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Re: ZJ jako holownik
seria po miescie chla 22 litry
- adam_buszkowo
-
do holowania potrzebujesz most d44 z tyłu i skrzynię aw4
inaczej się nie da...
inaczej się nie da...
Naprawa sam. Jeep
Części do Jeepów-silniki skrzynie mosty reduktory
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
Części do Jeepów-silniki skrzynie mosty reduktory
do ZJ,XJ WJ,KJ
tel. 794-684-655
Czemu?
(pytam, bo nie wiem).
(pytam, bo nie wiem).
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Po co Ci koła 33 do holownika? Seria była chyba na 29?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Bo za holownik to on będzie robił raz na miesiąc jak będę na rajd jechał, a poozostałe 29 dni jako terenufka codziennego użytku i na lajtowe wypady z dzieciorami.jradek pisze:Po co Ci koła 33 do holownika? Seria była chyba na 29?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Musisz zmienić też przełożenia na minimum 4.11 a najlepiej 4.56
i jak napisał Adam zmiana skrzyni + wydajna chłodnica do niej.
To 31" spokojnie wystarczyPlacek^ pisze:Bo za holownik to on będzie robił raz na miesiąc jak będę na rajd jechał, a poozostałe 29 dni jako terenufka codziennego użytku i na lajtowe wypady z dzieciorami.jradek pisze:Po co Ci koła 33 do holownika? Seria była chyba na 29?

Żeby mała suzukę pociagnąć na lawecieSygma pisze:Musisz zmienić też przełożenia na minimum 4.11 a najlepiej 4.56

Ciągałem Patrola i nic się nie działo..., ale mój Jeep widocznie nie wiedział, że ma złe przełożenia i skrzynię

To chyba podziękuję za ZJotaSygma pisze:Musisz zmienić też przełożenia na minimum 4.11 a najlepiej 4.56

A WJ ma kapciach 33" będzie dawał radę z lawetą?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Czytam i nie wierze
Zmiana skrzyn, mostow , chlodnic... zeby 900kg samochodzik pociagnac?

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Wiem jakie koła są mi potrzebne, pytanie było o co innego. Kumpel na przykład w WJ na 31" zagotował skrzynię podczas ciągnięcia lawety, ale nie wiem czy to reguła czy odosobniony przypadek.Adamo pisze: To 31" spokojnie wystarczy
Nie no, będzie z 1200 + waga lawety.Wojtek_W pisze:Zmiana skrzyn, mostow , chlodnic... zeby 900kg samochodzik pociagnac?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Ile razy go holowałeś i na jakim odcinku ?Adamo pisze:Żeby mała suzukę pociagnąć na lawecieSygma pisze:Musisz zmienić też przełożenia na minimum 4.11 a najlepiej 4.56
i jak napisał Adam zmiana skrzyni + wydajna chłodnica do niej.![]()
Ciągałem Patrola i nic się nie działo..., ale mój Jeep widocznie nie wiedział, że ma złe przełożenia i skrzynię
Jechał na lawecie czy na sznurku ?
No niestety.Wojtek_W pisze:Czytam i nie wierze
Awaryjnie da się pociągnąć.. ale jako holownik musi być przystosowany.. szczególnie jak dasz większe koła.
Nawet w XJ zmieniałem mosty na 4.11 przy kołach 31", bo o ile na drodze się toczył jeszcze.. to w terenie by mieć odpowiednią "moc na kołach" częściej trzeba było zapinać reduktor.
Od tego reduktor jest zeby go zapinac.
Chyba,ze zal i strach zapinac, zeby niezwybuchowac.
Szukam amerykanca jednak utwierdzam sie w przekonaniu ,ze co japonskie zelazo to japonskie. Jesli o wytrzymalosc chodzi.
Chyba,ze zal i strach zapinac, zeby niezwybuchowac.

Szukam amerykanca jednak utwierdzam sie w przekonaniu ,ze co japonskie zelazo to japonskie. Jesli o wytrzymalosc chodzi.
Kwestia tego co się wymaga od auta...
i jak daleko masz przesuniętą "granicę tolerancji" niedoskonałości
PS
wiesz jak można poznać właściciela Miśka lub Nissana ?
i jak daleko masz przesuniętą "granicę tolerancji" niedoskonałości

a do tego samo się utylizujeWojtek_W pisze:jednak utwierdzam sie w przekonaniu ,ze co japonskie zelazo to japonskie. Jesli o wytrzymalosc chodzi.

PS
wiesz jak można poznać właściciela Miśka lub Nissana ?

Samo sie utylizuje? Powaznie mowisz?
Nie zapomnij ,ze miaem jeepy. A jezdzilem kilkunasoma przez dluzszy okres.
Czym sie ta utylizacja przejawia? Koroza? W porownaniu z pipami? Slaby zart.
Japonia w ogolnodostepnych wersjach silnikowych nie jezdzi tak fajnie jak pip. Ale w kwestii trwalosci to sa produkty z innych polek. I pip nie stoi na tej wyzszej.
Jak mozna odriznc?
Ps. Maila masz
Nie zapomnij ,ze miaem jeepy. A jezdzilem kilkunasoma przez dluzszy okres.
Czym sie ta utylizacja przejawia? Koroza? W porownaniu z pipami? Slaby zart.

Japonia w ogolnodostepnych wersjach silnikowych nie jezdzi tak fajnie jak pip. Ale w kwestii trwalosci to sa produkty z innych polek. I pip nie stoi na tej wyzszej.
Jak mozna odriznc?
Ps. Maila masz
dobry dobryWojtek_W pisze:Slaby zart.![]()

każdy właściciel Miśka i Nissana jak podejdzie oglądać auto... to zawsze zagląda w pierwszej kolejności pod tylne nadkola i wypatruje rdzy

a dżipy i owszem, rdzewieją jak zaniedbasz. nie mają ramy.. więc ogarnąć podwozie jest łatwiej
tyle, że są stosunkowo lekkie i mają mocne silniki.
do tego jest dostępny cały przemysł do przerabiania ich na fun-car'y do zabaw terenowych (szczególnie w USA)
imo...
na pewno nie nadają się na tzw. "wyprawówki" (wiem wiem, kilka osób pojechało i się da dojechać)
Rdzewieje bardziej jak japonce.
Moich progow prkatycznie nie bylo. Blotniki tez slabo.
No ja przekor wszystkim szukam wlansie na wyprawowke, a moze lepiej wycieczkowke amerykanska.
Chociaz tez uwazam,ze na wyjazdy dookola swiata to sie srednio nadaja. Ale ze mnie taki globtrotter nie jest.
Z racji braku piow teraz w gre wchodzi tez durango. Wieksze w srodku, zwykle z reduktorem a napedowo to pip.
Moich progow prkatycznie nie bylo. Blotniki tez slabo.
No ja przekor wszystkim szukam wlansie na wyprawowke, a moze lepiej wycieczkowke amerykanska.
Chociaz tez uwazam,ze na wyjazdy dookola swiata to sie srednio nadaja. Ale ze mnie taki globtrotter nie jest.
Z racji braku piow teraz w gre wchodzi tez durango. Wieksze w srodku, zwykle z reduktorem a napedowo to pip.
A nie myślałeś o Terrano II z końca produkcji ?
Myslalem.
1)
Za Male.
Rodzina 4+2 i kupa szpeju, bo dzieciaki male. Jakis rowerki, namiot, krzesla , stoly, wozek. Dmuchance. Niekoniecznie malo ciuchow i "przydasiek" dla Zony.
2) Za wolne.
Po ostatnich wyjazdach za zachod czy poludnie plaskaczem znowu zaczalem doceniac szybkie przeloty autostradowe. Mamy zajebista lokalizacje i az szkoda nie korzystac. 8-9h i jestem 1000km dalej. Patrolem bym to jechal 100 lat. Terrano zreszta tez.
Musi miec mozliwosc trzymania tego 140-150km/h na tempompacie, zeby jechac normalnie.
3) hak i przyczepa.
Biore czasami towarowa przyczepke (motur) albo przyczepe kempingowa rodzicow. Dramat z takim slaby gnojojadem.
Spalanie dramat, dynamika dramat. W takich alpach to poprostu niebezpiecznie.
Grzes takiego ma i na wilcze nawet jezdzi, ale to nie moja bajka.
Nie trzeba mi specjalnych zdolnosci terenowych. Nawet od biedy reduktor by nie byl potrzebny przy mocnym silniku i automacie. Czego potrzebuje?
Terene taki,ze outlander nowy by dawal rade gdyby byl wyzej zawieszony z jakas oslona + mial reduktor bo bylo mementami mocno sprzeglem czuc i sie skonczylo po powrocie do domu.
1)
Za Male.
Rodzina 4+2 i kupa szpeju, bo dzieciaki male. Jakis rowerki, namiot, krzesla , stoly, wozek. Dmuchance. Niekoniecznie malo ciuchow i "przydasiek" dla Zony.
2) Za wolne.
Po ostatnich wyjazdach za zachod czy poludnie plaskaczem znowu zaczalem doceniac szybkie przeloty autostradowe. Mamy zajebista lokalizacje i az szkoda nie korzystac. 8-9h i jestem 1000km dalej. Patrolem bym to jechal 100 lat. Terrano zreszta tez.
Musi miec mozliwosc trzymania tego 140-150km/h na tempompacie, zeby jechac normalnie.
3) hak i przyczepa.
Biore czasami towarowa przyczepke (motur) albo przyczepe kempingowa rodzicow. Dramat z takim slaby gnojojadem.
Spalanie dramat, dynamika dramat. W takich alpach to poprostu niebezpiecznie.
Grzes takiego ma i na wilcze nawet jezdzi, ale to nie moja bajka.
Nie trzeba mi specjalnych zdolnosci terenowych. Nawet od biedy reduktor by nie byl potrzebny przy mocnym silniku i automacie. Czego potrzebuje?
Terene taki,ze outlander nowy by dawal rade gdyby byl wyzej zawieszony z jakas oslona + mial reduktor bo bylo mementami mocno sprzeglem czuc i sie skonczylo po powrocie do domu.
Captiva z automatem i 3.0 v6 PB pod maską ?
Opel? Oglupiales?
A tak powaznie nawet nie bralem pod uwage. Ale na starcie:
- blokady chyba nie ma
- delikatne to juz na zdjeciach jest.

A tak powaznie nawet nie bralem pod uwage. Ale na starcie:
- blokady chyba nie ma
- delikatne to juz na zdjeciach jest.
To kup WJota z 2.7CRD - 168KM, 400Nm, silnik i skrzynia mercedesa, automat, reduktor, sztywne mosty, wygoda, pali 8-15l. 150 km/h spokojnie na tempomacie ustawisz i będzie palił 12-13 l/100.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Taka opcja tez wchodzi w gre. Tym bardziej,ze ten silnik mam w mercu, w aucie Zony.
Ino ten wj taki ciasny troche jest. Ale pozatym jest tez w kregu zainteresowan.
Ino ten wj taki ciasny troche jest. Ale pozatym jest tez w kregu zainteresowan.