jak szybko sprawdzic dzialanie reduktora w XJ po lifcie
Moderator: Mroczny
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
jak szybko sprawdzic dzialanie reduktora w XJ po lifcie
Mam prosbe, za dwa dni mam kolejne ogledziny XJta po lifcie, ktorego z duzym prawdopodobienstwem kupie.
Z wrazenia zapomnialem sprawdzic reduktor.
Powiedzcie mi jak moge szybko skontrolowac czy reduktor dziala.
Dodam ze mam tylko mozliwosc testu na asfalcie.
Bede wdzieczny za porady.
Z wrazenia zapomnialem sprawdzic reduktor.
Powiedzcie mi jak moge szybko skontrolowac czy reduktor dziala.
Dodam ze mam tylko mozliwosc testu na asfalcie.
Bede wdzieczny za porady.
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
Grand Vitara I 04' 2.0 J20A
Re: jak szybko sprawdzic dzialanie reduktora w XJ po lifcie
Mam co prawda Wranglera ale to w sumie takie same napędy.
Jak na prostym odcinku, na chwilę włączysz reduktor na czarnym nic Ci się nie urwie.
Poza tym nie wierzę byś nie znalazł kawałka szutrówki, nieutwardzonego parkingu czy czegoś tam.
Jak na prostym odcinku, na chwilę włączysz reduktor na czarnym nic Ci się nie urwie.
Poza tym nie wierzę byś nie znalazł kawałka szutrówki, nieutwardzonego parkingu czy czegoś tam.
***** USA
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Poszukam szutrowki, ale warpie czy cos bedzie , to scisle centrum miasta.. Ja mam obecnie Grand Vitare I i u mnie zawsze zapinam reduktor z postoju, zawsze sie balem w czasie jazdy. Nie wiem jak jest z tym w XJ?
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- Misiek Cypr
-
Reduktor też tylko na postoju. Nie sprawdzisz łańcucha, ale samo działanie tak. Jak skręcisz koła na zapiętym reduktorze, włącz driver i powinien stać.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Dzieki, tak zrobie z driverem, jak jeszcze macie jakoes pomysly to chetnie je wykorzystam 

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Reduktor był sprawny , udało się przetestować na miekkim terenie. Zatem dołączyłem do grona posiadaczy XJotów 
Mam jeszcze pytanie, czy w XJ nie ma konktorlki zapinania napędów 4x4 ? Tu nic mi się nie zapałało na tablicy rozdzielczej, ani reduktor ani dołączenie drugiej osi. Czy to normalne że auto które co tu dużo nie mówić ma mnóstwo elektryczno-elektronicznych gadzetów - nie miało kontorlki na tablicy licznikowej załączania reduktora

Mam jeszcze pytanie, czy w XJ nie ma konktorlki zapinania napędów 4x4 ? Tu nic mi się nie zapałało na tablicy rozdzielczej, ani reduktor ani dołączenie drugiej osi. Czy to normalne że auto które co tu dużo nie mówić ma mnóstwo elektryczno-elektronicznych gadzetów - nie miało kontorlki na tablicy licznikowej załączania reduktora

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
W zależności od reduktora powinny być jedna lub dwie kontrolki.
Jeżeli reduktor z full time (np 242) dwie - zielona "full time" i pomarańczowa "part time".
Przy reduktorze 231, czyli bez mechanizmu różnicowego, jest tylko pomarańczowa kontrolka.
Jeżeli reduktor z full time (np 242) dwie - zielona "full time" i pomarańczowa "part time".
Przy reduktorze 231, czyli bez mechanizmu różnicowego, jest tylko pomarańczowa kontrolka.
F150 302 V8
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Czyli tak czy siak powinna sie jakas kontrolka palic, ta wersja nie ma blokad mechanizmu roznicowego, jest tylko 4x4 reduktor i dolaczanie drugiej osi, czyli pewnie to 231. Troche mnie zmartwiles, moze to zaroweczka przepalona, choc one chyba zadko ulegaja awarii.....
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
Mylisz mechanizmy różnicowe w mostach z tym w reduktorze.
231 - brak mechanizmu różnicowego w reduktorze, przód dopinany na sztywno
242 - centralny mechanizm różnicowy z możliwością zablokowania.
Co tam faktycznie masz, to najlepiej sprawdzić na tabliczce znamionowej na obudowie reduktora. Teoretycznie rodzaj reduktora można poznać tabliczce przy dźwigni napędów, ale nie raz się zdarza, że ktoś wymienił reduktor, a opisy dźwigni zostawił stare.
No i bez przesady, spalona żarówka to nie jest chyba jakiś problem
Ale zacząłbym od sprawdzenia, czy wtyczka przy reduktorze w ogóle jest podpięta do czujnika
231 - brak mechanizmu różnicowego w reduktorze, przód dopinany na sztywno
242 - centralny mechanizm różnicowy z możliwością zablokowania.
Co tam faktycznie masz, to najlepiej sprawdzić na tabliczce znamionowej na obudowie reduktora. Teoretycznie rodzaj reduktora można poznać tabliczce przy dźwigni napędów, ale nie raz się zdarza, że ktoś wymienił reduktor, a opisy dźwigni zostawił stare.
No i bez przesady, spalona żarówka to nie jest chyba jakiś problem

F150 302 V8
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Dzięki,
Muszę sprawdzić jaki to reduktor wg. Twoich wskazówek. Niestety dostęp do auta będę miał dopiero w wekend. Podeślę wtedy Fotę tabliczki przy dzwigni napędów , a najważniejsze sprawdzę tabliczkę znamionową. Dla mnie oczywiście spalona żarówka nie stanowi żadnego problemu (jeśli to tylko żarówka..). Reduktor przetestowałem , ale nie tak mocno jak bym chciał - z tąd moje obawy że brak kontorlki to nie żarówka bądz urwany przewód przy czujniku . sprawdze w wekend przewody czujnika .
Teraz patrze po googlach jak wyglądają wszystkie rodzaje paneli dzwigni napędów w XJ, u mnie raczej nie było "zielonych czy żółtych oznaczeń" , były standardowe oznaczenia 2H, 4H, N, 4L . Raczej bym zapamiętał bo dzwignia napędów nie wiele się różniła od mojego poprzednia auta (Suzuki Grand Vitara I). Ale to tylko takie moje przypuszczenia (mam skleroze
) - zobacze lepiej w wekend.
Muszę sprawdzić jaki to reduktor wg. Twoich wskazówek. Niestety dostęp do auta będę miał dopiero w wekend. Podeślę wtedy Fotę tabliczki przy dzwigni napędów , a najważniejsze sprawdzę tabliczkę znamionową. Dla mnie oczywiście spalona żarówka nie stanowi żadnego problemu (jeśli to tylko żarówka..). Reduktor przetestowałem , ale nie tak mocno jak bym chciał - z tąd moje obawy że brak kontorlki to nie żarówka bądz urwany przewód przy czujniku . sprawdze w wekend przewody czujnika .
Teraz patrze po googlach jak wyglądają wszystkie rodzaje paneli dzwigni napędów w XJ, u mnie raczej nie było "zielonych czy żółtych oznaczeń" , były standardowe oznaczenia 2H, 4H, N, 4L . Raczej bym zapamiętał bo dzwignia napędów nie wiele się różniła od mojego poprzednia auta (Suzuki Grand Vitara I). Ale to tylko takie moje przypuszczenia (mam skleroze

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Mam z pewnościa model 231 - było na tabliczce znamionowej. Testowałem reduktor w poważnym terenie - fajnie działa - zupełnie inaczej redukuje niż w Grand Vitarze. Tu widzę jest dużo większy moment obrotowy , redukując bardzo prędkość jazdy. W Suzuce reduktor był słabszy - mogłem szybciej jechać , ale kosztem słabszego momentu obrotowego. Wzrost momentu obrotowego przy włączonym reduktorze w XJ jest bardzo zadowalający w stosunku do Grand Vitary i, aż byłem w pozytywnym szoku 
W sumie teraz po testach mi ta lampka nie jest do niczego potrzebna
ale sprawdzę przy okazji , choć przewody są w czujniku.

W sumie teraz po testach mi ta lampka nie jest do niczego potrzebna

Jeep XJ 99' 2.5 AMC
Jak masz 231, to nie możesz jeździć z 4x4 na asfalcie. Tylko w terenie
Polecam poczytać o XJ na jeepnieci.pl
Polecam poczytać o XJ na jeepnieci.pl
Piwa i pacierza nigdy nie odmawiam
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
A jak to jest przy 231, np na oblodzonym asfalcie , wiadomo ze czasami jest lod a czasami nie ma. Oczywiscie chodzi o jazde z dopieta driga osia bez reduktora.
Jeep XJ 99' 2.5 AMC
No, ja bym nie zapinał, jak czasem jest ślisko, a za chwilę suchy asfalt. Na wprost jeszcze ok, ale podczas skręcania występują naprężenia, ponieważ 231 nie posiada mechanizmu różnicowego. Dlatego można tylko na śliskiej nawierzchni
Piwa i pacierza nigdy nie odmawiam
O ile jedziesz w miarę prosto, to bez przesady, do czegoś ten napęd służy. Napęd działa identycznie jak w starej vitarze, więc powinieneś ogarnąć.rebertvitara pisze: ↑ndz lip 15, 2018 10:18 pmA jak to jest przy 231, np na oblodzonym asfalcie , wiadomo ze czasami jest lod a czasami nie ma
Jak będziesz musiał skręcić, albo zrobi się nagle mocno sucho, to zawsze możesz odłączyć przód.
F150 302 V8
- rebertvitara
- jestem tu nowy...
Dzieki za porady, czyli lepiej tylko w faktycznym terenie . Tak tez robilem w g vitarze
Jeep XJ 99' 2.5 AMC